© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

AUGUSTUS 2022

De (warme) zomer is bijna voorbij en de clubs beginnen weer volop te draaien. Mooi moment om je mijn eerste maandbrief als gouverneur van dit Rotaryjaar 2022-2023 te sturen. Voor wie mij nog niet kent, ik ben Madelon Schaap, sinds 2003 lid van RC Amsterdam Zuid, classificatie Communicatie.

Ik verheug mij op een bijzonder jaar, allereerst omdat RC Amsterdam uit ons district in 2023 100 jaar bestaat en we dat in ons district en met alle Rotarians en Rotaractors in Nederland uitgebreid gaan vieren. Zet zaterdag 28 januari 2023 alvast in je agenda want dan beginnen de festiviteiten in Amsterdam.

Ten tweede omdat we voor het eerst in de 117-jarige geschiedenis een vrouwelijke president van Rotary International hebben: Jennifer Jones, een sprankelende energieke persoonlijkheid die mij en velen met mij inspireert, niet alleen met het jaarthema IMAGINE Rotary maar ook met haar visie, daadkracht en ideeën. Lees hier het laatste internationale bericht van Jennifer

En tenslotte wordt het een bijzonder jaar omdat we een district hebben dat bruist van de energie en dat IMAGINE Rotary veel kleur zal geven. Ik heb enorm veel zin om er samen met jullie een fantastisch Rotaryjaar van te maken, waarin we met elkaar onze dromen voor Rotary, Rotaract en de samenleving gaan waarmaken, IMAGINE Rotary! Ik ben benieuwd naar jullie bijdrage en kom graag een keer bij je club op bezoek, stuur mij een mail (dg2022-2023@rotary-d1580.nl)


JAARTHEMA 2022-2023: IMAGINE ROTARY

Het Rotary International jaarthema werd begin dit jaar, online, tijdens de International Assembly door de internationale president, Jennifer Jones, gepresenteerd en is geïnspireerd op de geweldige song van John Lennon: IMAGINE.

IMAGINE Rotary is niet alleen dromen maar vooral ook de dromen en ideeën met elkaar realiseren en dat kunnen we omdat we People of Action zijn. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier een bijdrage leveren aan het waarmaken van dromen in je buurt, in de provincie, in Nederland, internationaal er is zo veel te doen.

Lees verder


TEXELSE TRADITIE

De eerste actie van mijn nieuwe Rotaryjaar was de voortzetting van een vrij nieuwe traditie, het bijwonen van de bestuurswissel van RC Texel door de inkomende en uitgaande Gouverneur op het uiterst noordelijke puntje van ons district Texel door de inkomende en uitgaande Gouverneur op het uiterst noordelijke puntje van ons district Texel. Op een prachtige avond vond die plaats in het Texelse bos, met BBQ en bijzondere speeches. Wij wensen de nieuwe voorzitter Niels Jimmink en zijn bestuur heel veel succes. Harald Been (PDG) en ik danken de Texelaars nogmaals voor hun gastvrijheid. Volgend jaar hoop ik dat Hans Ruck (DGE), mijn beoogd opvolger en ik de traditie kunnen voortzetten.

Najaarsfestival zaterdag 8 oktober 2022

12.00 – 16.00 uur - Zaandam

Ieder jaar organiseren we het Najaarsfestival, met de District Grant competitie waar Rotary en Rotaract clubs uit ons district kort hun projecten pitchen voor een District Grant.

Vervolgens zijn er ter inspiratie workshops over duurzaamheid, ledenbeleid, vocational service, jeugd, LeAd en nog veel meer. Ook is er de algemene ledenvergadering van ons district.

Zet 8 oktober alvast in je agenda, een uitnodiging volgt!

BENOEMINGEN

Hans Ruck

inkomend gouverneur 2023-2024

Gedurende deze zomer hebben we niet stil gezeten en zijn we erin geslaagd een nieuwe inkomend gouverneur voor te dragen.
Het doet ons veel genoegen om Hans Ruck (RC Purmerend) voor te dragen als de beoogd DGE voor ons District 1580
Tijdens het Rotary Najaarsfestival op 8 oktober a.s. wordt zijn beoogde benoeming nog formeel voorgelegd aan de leden en zal hij zich voorstellen. We wensen Hans heel veel succes.

Lees verder

Stan Reichert 

Voorzitter DisCie Rotary Foundation
Met groot vertrouwen draag ik, Jack Groot, het voorzitterschap van de Rotary Foundation Commissie over aan Stan Reichert. Stan heeft inmiddels 3 jaar de District Grants beheerd en ik weet zeker dat hij de open en dienstvaardige benadering die ik voorstond zal voortzetten. Onze doelstelling om alle clubs in ons district mee te laten doen aan de Foundation is bij hem in goede handen.

Lees verder

End Polio Now Tulpen

De jaarlijkse bollenverkoop is reeds gestart. Onderhand wordt dit een vaste actie van Rotary en ieder jaar weer is het een groot succes.

Afgelopen jaar heeft Rotary in Nederland maar liefst €540.000.- kunnen doneren aan het End Polio Now fonds.

In ons district zijn er helaas nog 46 clubs, die nog niet mee doen met de actie.

Imagine” als deze clubs besluiten ook de verkoop te gaan bevorderen . . . .

Lees verder

Handboek

In het vernieuwde Handboek voor Rotarians is veel nuttige informatie te vinden voor zowel de bestuursleden van de Rotaryclubs in ons District als voor de clubleden.

Veel onderwerpen over o.a.:

  • Het nieuwe jaarthema Imagine Rotary
  • Ledenbeleid en de soorten lidmaatschap
  • Rotary Club Central
  • Rotary International

 En nog veel meer

Lees verder


 

EEN STUK AARDE LEEFBAAR MAKEN IN AFRIKA

Project ‘Bloemenbos’ het nieuwe initiatief van Rotary Club Koggenland werd op 13 juli in een goed gevulde Cinema Oostereiland in Hoorn gepresenteerd.

“Kunnen we als Rotary samen een blijvend positief verschil maken op onze leefomgeving, op de biodiversiteit? Kunnen wij samen een stuk aarde weer leefbaar maken in Afrika?”
Met deze gedachte werd het project ‘BloemenBos’ ontwikkeld.

Lees verder

MEER ROTARACTORS

Het Rotary maandthema Lidmaatschap en ontwikkeling van nieuwe clubs is een mooie gelegenheid om extra aandacht te vragen voor de werving van Rotaractors. Wist je dat Rotaractors nu volwaardig lid zijn van Rotary Internationaal. Meer dan ooit de gelegenheid om als Rotarian Rotaract clubs te laten groen. In Nederland zijn 30 Rotaract Clubs met 300 leden. Wil je meer weten?

Lees verder

100 jaar Rotary in Nederland

12 september 2022 – 20.00 ONLINE informatiebijeenkomst

Dan worden de plannen gepresenteerd en krijg je meer informatie over hoe je een bijdrage kunt leveren. Er is voldoende ruimte voor vragen. Ook als je alleen wilt weten wat we gaan doen ben je van harte welkom.  

OPROEP 100 JAAR ROTARY IMPACT EEUWIG TROTS OP!

Denk jij mee? Voor de viering van 100 jaar Rotary in Nederland is er een jubileum uitgave in voorbereiding en daarvoor zijn we op zoek naar Rotary (club)projecten die het verschil hebben gemaakt, waarmee we laten zien wat de impact van Rotary was, is en zal zijn. Projecten die in een historische terugblik niet mogen ontbreken. People of Action, projecten waar jouw club trots op is. Langlopend, eenmalig, kortgeleden of langer geleden.

Heb je ideeën of een project, stuur een mail aan info@rotary100jaar.nl 

ROTARY MAGAZINE:
MAANDELIJKS ONLINE EN 4 PAPIEREN THEMA-EDITIES

Er is landelijk gekozen voor een uitbreiding van het aantal Rotary Magazines. Doelstelling is om Rotaryleden duurzamer en regelmatiger te informeren en te inspireren. Vanaf september ontvang je aan het eind van iedere maand een online Rotarymagazine. Met daarin o.a. nieuws uit de zeven districten, landelijke thema’s en internationaal Rotarynieuws.

Daarnaast ontvang je per jaar 4 themanummers op papier (of ook digitaal als je daarvoor gekozen hebt). Alle content en de magazines zelf zijn prima te delen in je netwerk, zo laten we nog beter zien wie we zijn, wat we doen en wat onze impact is.

Als je nieuws hebt stuur dan een mailtje