© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

April 2021

April 2021

Het Rotaryjaar 2020-2021 schiet al aardig op. Binnenkort begint het terugblikken op het jaar met de voorzitters van de 78 Rotaryclubs en de Rotaractclubs in ons district. Terugblikken op een jaar, dat in veel clubs veel zorgen en verdriet heeft gebracht. Een jaar waarin veel werd gevraagd van de voorzitters: hoe hou ik de club bij elkaar, hoe maak ik de Fellowship in mijn club waar, op welke manier kan de club nog van betekenis zijn in de lokale gemeenschap. Petje af voor de oplossingen, creativiteit en volharding van de voorzitters in ons district.

Maar voor we zover zijn gaan we nog een voorjaar in met in ieder geval een districtbrede End Plastic Soup actiedag voor alle Rotarians en Rotaracters, hun familie en hun vrienden.

Dan heffen we ook overal in het district met elkaar het glas op ons rijke leven als Rotarians en Rotaracters!

 

Ledenbeleid

De District Commissie Ledenbeleid 1580 heeft een filmpje gemaakt om het ledenbeleid van de clubs te versterken. Met veel aandacht voor o.a. inclusiviteit, beeldvorming, flexibiliteit van lidmaatschappen en zeker ook ‘je club na coronatijd’. Een aanrader voor de clubs!


 

Zaterdagmiddag 5 juni End Plastic Soup actiedag!
People of Action

Overal in ons district gaan Rotary- en Rotaractclubs aan de slag; plastic uit de natuur verwijderen en peuken rapen. En natuurlijk plastic vissen. Want verbetering van onze leefomgeving is een prioriteit van Rotary.

We gaan laten zien dat Rotary er toe doet. Het district ondersteunt de clubs die mee gaan doen met een grote publiciteitscampagne en een online quiz.

Die dag is vanzelfsprekend coronaproof, maar we hebben goede hoop dat de coronamaatregelen tegen die tijd deze actiemiddag mogelijk zullen maken.

Het aantal deelnemende clubs staat inmiddels al op bijna 20. Je club wil vast meedoen. Dat kan. Geef je club op bij mij en we zorgen ervoor dat ook jouw club zichtbaar wordt in de promotiecampagne.

 

Voorjaarsassembly verplaatst naar najaar

De coronamaatregelen geven ons geen kans om in dit Rotary Opens Opportunities-jaar een voorjaarsassembly op locatie te organiseren en daarom is besloten om de programma-onderdelen, die normaal gesproken in de voorjaarsassembly aan bod komen te verplaatsen naar de najaarsassembly.

De begroting 2021-2022 van inkomend gouverneur Harald Been dient echter wel goedgekeurd te worden en daarom zal deze in mei op de website van ons district verschijnen. Er zal voldoende tijd zijn om de begroting te beoordelen en vragen te stellen aan de inkomende gouverneur Harald Been en de penningmeester Alfred Schrijver.

April: maand van de gezondheid van moeders en kinderen

De beelden die we op TV voorbij zien komen van kwetsbare moeders en kinderen zijn vaak diep schrijnend. Het is ook ver van ons vandaan. En als individu geeft het een onmachtig gevoel om daar verbetering in te brengen. Toch…

Rotary stelt hoogwaardige gezondheidszorg beschikbaar voor kwetsbare moeders en kinderen, zodat ze langer kunnen leven en sterker kunnen worden... Elk jaar sterven naar schatting 5,9 miljoen kinderen onder de vijf jaar als gevolg van ondervoeding, ontoereikende gezondheidszorg en slechte sanitaire voorzieningen - die allemaal kunnen worden voorkomen.

En met de Rotary Foundation verbeteren we met diverse projecten het leven van moeders en hun kinderen door:

  • verlagen van het sterftecijfer voor kinderen onder de vijf jaar;
  • het terugdringen van het moedersterftecijfer;
  • verbetering van de toegang tot essentiële medische diensten en opgeleide zorgverleners voor moeders en hun kinderen;
  • ondersteunende studies met betrekking tot de gezondheid van moeders en kinderen.

De verbetering kunnen we samen doen. Zeker ook via je bijdrage aan de Rotary Foundation.

Rotary op Social Media;
de wereldwijde vriendschap en fellowship

Social Media spelen een belangrijk rol in het met elkaar in contact komen en elkaar informeren, inspireren en oproepen tot actie. Facebook is hierin een belangrijk middel.

Graag deel ik hier één van de recente initiatieven voor Rotary met jullie: het netwerk Synergy Europe - een ‘FriendshipAlliance’.

De doelstellingen van Synergy Europe zijn:

  • To promote a strong, cross-border friendship
  • To build a network between Rotarians from different countries for fellowship.
  • To ensure that Rotary programmes are adapted to different cultures and to the policies of countries.
  • To organise joint meetings on a scale which a single club or country could not.
  • To leverage the strengths of Rotary's international character.
Synergy Europe op Facebook

Regio in Beeld:
Zaanstreek (Regio VII)

De Zaanstreek zit zeker niet stil

In onze 5 clubs is de afgelopen tijd toch wel veel gebeurd. Iedereen heeft tegen wil en dank een stoomcursus digitaal communiceren gevolgd en met zeer goed resultaat afgesloten. We zoomen en appen wat af!

Veel clubs lukt het om mooie lezingen te geven en de attendance blijft hoog. Een paar clubs zijn van wekelijkse naar tweewekelijkse bijeenkomsten gegaan en de tijd is benut voor reflectie op verschillende onderwerpen, zoals ledenbeleid, toekomstperspectief, actualisering statuten en website updating.  

Geplande fundraising evenementen konden fysiek niet door gaan. Gelukkig zijn daar andere oplossingen voor gevonden en een aantal goede doelen konden zo wel ondersteund worden. Die cheques zouden we niet meer in beeld brengen, ze zijn wel uitgedeeld!

Hands-on als ze zijn, heeft de Zaan-Zaandijk hun jaarlijkse Bingo-avond in verzorgingstehuis de Acht Staten omgezet in een heel andere actie:

Zondag 11 april zijn Pleunie, Nicole, Claudia, Karin en Aart, na eerst een sneltest te hebben ondergaan, naar De Acht Staten afgereisd met een auto vol kleine attenties voor iedere bewoner. Het is in onze ogen vooral belangrijk om de ouderen te laten weten dat we ze niet vergeten zijn.

Quote van Nicole: “Met karren vol kadootjes en lekkers weer veel mensen blij gemaakt vandaag!”

Zaanstad gaat de handen uit de mouwen steken voor de buurttuin “De Groene Oase” in Poelenburg Zaandam. De tuin van verbinding. www.buurttuinpoelenburg.nl. Naast een financiële bijdrage voor de aanleg van een waterpomp helpen ze mee om een tuinhuis te bouwen.

Buurttuin Poelenburg


Fellowship werd flink getart door de fysieke afstand maar daar zijn creatieve oplossingen voor gevonden.

Zo gingen de voorzitters Ferry en Simone van Zaandam bij alle leden langs met een cake op het lelijkste schaaltje wat ze konden vinden.

Bron van vermaak en ijkpunt ter herinnering.

(Ik vind ze eigenlijk wel mooi! Is er nog eentje over?)


Om de verbinding te behouden, gaat de Zaanse Regio Tour virtueel door.

Alle clubs werken er aan mee met items uit verschillende invalshoeken. Er wordt druk voor gefilmd en gefotografeerd. Het resultaat wordt live toegelicht en muzikaal omlijst in de talkshow “De Wereld Roteert” met als thema “Zaanse Olie”.

Op 5 juni gaan alle clubs meedoen met de Plastic Soup Day, we haken graag aan bij het initiatief van Jelle om het te combineren met de Districts Conventie.

Tot slot; nieuwe leden, ja hoor het is mogelijk zelfs in deze tijd van afstand. Hiervoor uitgelicht één van de nieuwe leden van Krommenie.

 

Annelies Wichers
Voorzitter Regio 7 - Zaanstreek

Even voorstellen:
Nieuwe leden in ons district

Mijn naam is Vincent Verloop en ik ben sinds augustus 2020 lid van RC Wormerveer-Krommenie.  

Voor de leden, maar zeker ook voor nieuwe leden is dit een zeer betrokken en warme club. Ik heb dit zelf mogen ervaren als nieuw lid en ik heb gemerkt dat de club open staat voor nieuwe ideeën.

Jeugd is een belangrijk thema voor de RC Wormerveer-Krommenie. Dat is ook waar ik mij voor wil gaan inzetten, want ‘wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst’.

Naast een zinvolle en gezellige invulling van mijn schaarse vrije tijd, hoop ik dat de Rotary mij verdieping, vriendschap en avontuur zal brengen. Maar daar geldt natuurlijk: wat je er instopt, haal je er uit!

Over avontuur gesproken, het afgelopen jaar was natuurlijk een jaar van zoeken naar mogelijkheden binnen alle beperkingen. Ik vind dat onze club dat heel goed heeft gedaan. Heel veel leuke evenementen en doe-projecten voor het goede doel konden niet doorgaan. Onze club heeft desondanks heel goed de verbinding weten vast te houden en komt met een attendance van tussen de 80-90% 2-wekelijks digitaal via Zoom bijeen.

En toch hoop ik dat we zo snel mogelijk weer gezellig fysiek bij elkaar kunnen komen.

€ 19.000. Wat doen we er mee volgens jou?

De administratie van de Rotaryclubs in Nederland (de RAN afgekort) heeft in 2020 minder hoeven besteden dan was begroot. Het gevolg is dat er een aanzienlijk bedrag niet is uitgegeven. Dit geld gaat terug naar de districten. In het geval van ons district gaat het om een bedrag van ongeveer € 19.000. Het is een eenmalige ‘meevaller’.

De staf van het district wil niet besluiten over de bestemming van dit bedrag zonder ideeën van de leden te hebben gehoord.

Er komen al ideeën binnen, zoals b.v. een reservering van een deel van het bedrag voor de viering van 100 jaar Rotary in Nederland in 2023 (daarover in de volgende maandbrief meer!), of een bepaald bedrag steken in het organiseren van een aantal ‘days of service’ (doe dagen in het district)

In de komende maandbrief (van mei) wil ik graag een overzicht van voorstellen publiceren. Dus als je een idee hebt voor de bestemming van (een deel van) het bedrag, laat het mij dan weten.

Rotary jeugduitwisselingen geschrapt

Rotary International heeft onlangs helaas moeten besluiten om alle jeugduitwisselingen in binnen- en buitenland tot juni 2022 niet te laten plaatsvinden. De veiligheid van studenten, Rotaryclubs en alle vrijwilligers kan onder de huidige wereldwijde corona omstandigheden helaas niet gewaarborgd worden.

Het is een begrijpelijke én moeilijke beslissing - zeker voor iedereen die reikhalzend uitkeek naar de uitwisselingen deze zomer.

Over de start van de jeugduitwisselingen en over het thema Jeugd zal de Jeugdcommissaris van ons district, Peter Franssen, meer schrijven in de volgende maandbrief.