© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Mei 2021

Mei 2021

Wereldwijde Rotary Actie voor India

DONEER india-nu.kentaa.nl

Holger Knaack, de Rotary International President heeft alle Rotarians opgeroepen om in actie te komen om de slachtoffers van de coronacrisis in India en Brazilië te helpen. Snelle actie is nodig.

Ik heb daarom jullie, de Rotarians in ons district, een brief gestuurd en gevraagd om bij te dragen aan de opbouw van een COVID-19 crisiscentrum van de vrijwilligersorganisatie Friends Indeed. Het crisiscentrum komt in het medische centrum van de kindercampus (www.campus-challenge.org). Deze CAMPUS is met gezondheidszorg en voedselvoorziening van onschatbare waarde in één van de armste regio’s van India. COVID-19 heeft hard toegeslagen. De campus wordt trouwens ondersteund door Rotary.

DAAROM IS ER EEN TWEE WEKEN DURENDE CROWNDFUND ACTIE GESTART

Heb je nog niet gedoneerd? Doe het dan vandaag nog!

Een nieuw Rotaryproject:

Hockey voor India

https://www.rotary.nl/d1580/nieuws/hockey/

We blijven in deze maandbrief nog even in India. Want woensdag 30 juni vindt het allereerste ‘Hockey voor India’ Schoolhockeytoernooi plaats in de gemeente Velsen (NH), georganiseerd door de Rotary Club IJmond in nauwe samenwerking met de Bovelander Foundation en de lokale hockeyclub KHC Strawberries.

Meer informatie vind je op www.hockeyvoorindia.com 

Eenzaam en alleen - een overdenking

2020

februari - Schrik, wat gebeurt er nu
maart - Wat een rust, heerlijk
april - Schoonmaak thuis
mei - Tuin, zolder en 3x de boekenkast
juni - ‘t Zal toch wel weer overgaan
juli - Zie je wel, het versoepelt
augustus - Twijfel, viel het toch wel mee
september - Nieuwe golf, neen, foutje zeker
oktober - Zorg, ic’s, dood, paniek, kanjers
november - Nog steeds geen collega’s gezien
december - Hoe moet het nu met de kerst

2021

januari - Vaccineren, 17 miljoen deskundigen
februari - Ikke, ikke, ikke toch eerst
maart - Rest van de wereld, ook dat nog?
april - Eindelijk op stoom, weg wappies
mei - India -  laat ons niet eenzaam en alleen
juni - Rotary district 1580, help ons nu!!! 

 

Het hele district in actie:

5 juni End Plastic Soup Actiedag

Wereldwijd zijn op 5 juni duizenden Rotarians aan de slag voor een betere leefomgeving. Want we kunnen samen zorgen voor een betere en schonere wereld. Het opruimen, oprapen en opvissen van plastic is daar een belangrijk onderdeel van.

Wereldwijd, en ook in ons district. Dus ook bij jou in de buurt. Klik op de button hieronder en je vindt alle plaatsen in Noord-Holland waar de End Plastic Soup Actiedag plaatsvindt.

  1. Je kunt mee doen met de End Plastic Soup Quiz. Speel en win! Je maakt kans om één van de twintig End Plastic Soup Summercamp puzzels te winnen! 
  2. ’s Middags om 16.30 uur zal de actiedag worden afgesloten met een korte Live Stream vanuit de Zaanse Regio. Kijk dan mee!
     
BEKIJK DE ACTIEPAGINA'S


Wil je je als Rotarian vaker inzetten voor een betere leefomgeving. Dat is mooi. Het is niet voor niets sinds dit jaar de zevende prioriteit van Rotary.

Rotary's 7de focusgebied, het beschermen van het milieu, begint volwassen te worden. Ook al werden er al eerder milieugerelateerde projecten financieel ondersteund, vanaf 1 juli kunnen Grantaanvragen specifiek voor het 7de focusgebied worden ingediend. Klik hier om meer te lezen over hoe het 7de focusgebied van Rotary wordt gedefinieerd.

Mijn opvolger als gouverneur, Harald Been, is heel benieuwd hoe de clubs met het onderwerp milieu omgaan. Welke initiatieven zijn er al? Wat zijn de plannen voor volgend jaar? Zijn er commissies bij de clubs die zich met dit onderwerp bezighouden?

Er is al een aantal in het oog springende initiatieven in ons District en ik laat me natuurlijk ook adviseren door deskundigen. Zoals gezegd, ben ik heel erg benieuwd wat er bij de clubs speelt en wie er actief wil worden voor het milieu; ook op districtsniveau. Voel je vrij om Harald te mailen via: DG Harald Been dg2021-2022@rotary-d1580.nl

Rotary Nederland Festival 2022  

Het Rotary Nederland Festival 2022 op zondag 15 mei 2022 van 10.00 tot 17.00 uur is een initiatief van bijna alle collega-inkomend gouverneurs van Rotary in Nederland. In plaats van de traditionele districtsconferenties willen wij in 2022 een groot spetterend Rotary Nederland Festival op een locatie in midden Nederland organiseren. Maar dat kan alleen als er veel clubs mee willen doen. Het festival wordt georganiseerd onder het motto “Voor de clubs, door de clubs”. Voorjaar 2022 lijkt nog ver weg, maar een groot evenement vergt een lange voorbereiding en kan alleen doorgaan bij voldoende deelname.

Er hebben zich inmiddels meer dan 100 clubs in het land aangemeld, maar het spreekt vanzelf dat ik graag een hoge opkomst uit 1580 zou willen zien. Daarom vragen wij jouw club vóór 31 mei a.s. in te schrijven en daarvoor een bedrag van € 500 te reserveren. Hiervoor krijgt de club een early bird bonus van 10 toegangskaarten. Voor registratie kun je gebruik maken van www.rotaryfestival.nl.

Evenement van hoog niveau

Op het Rotary Festival komen gasten van hoog niveau. Het programma is volop in ontwikkeling, maar denk aan sprekers als Bill Gates, Mark Rutte, Diederik Gommers, Anne Schoenmakers (Greenpeace) en André Kuipers.

Met scherpe discussieleiders uit de Nederlandse journalistieke top. Zoals Eva Jinek, Beau van Erven Dorens, Twan Huys, Jeroen Pauw, Humberto Tan of Charles Groenhuijsen.

Daaromheen komt entertainment voor een breed publiek, met bijvoorbeeld Ruth Jacott, Xander de Buisonjé, New Cool Collective, Wibi Soerjadi en/of Racoon.

Dit wordt een Once in a Lifetime event! Zorg dat jouw club is aangehaakt!


BEKIJK HIER DE SPECIALE, UITGEBREIDE INFORMATIE


Clubwebsites vernieuwd!
Maar hoe werkt dat nu?

Mooi nieuws voor de Rotary webmasters van nu en voor hen die het willen worden!

Ons District organiseert (uitsluitend voor clubs in ons district) 2 avonden, waarop online uitleg wordt gegeven over de vele nieuwe, moderne mogelijkheden, die het uitgebreide, moderne systeem biedt.

Op maandagavond 7 juni 2021 worden de basisfeiten van een clubwebsite behandeld en 1 week later op 14 juni 2021 wordt voortbordurend op de basiskennis verder ingegaan op de vele, nieuwe mogelijkheden (de zgn. widgets).

Bedenk goed wat jouw eigen Rotaryclub wil uitstralen en zoek eens naar bruikbare voorbeelden, die dan bij de uitleg betrokken kunnen worden.

Deelname aan beide avonden en het bijwerken van de eigen clubsite levert een "Master-certificaat" op.

Kijk even op de site voor de verdere details van het programma. Daar kun je je ook opgeven voor één of beide avonden.

MEER DETAILS


Jeugduitwisselingen

Kom je naar de Landelijke Informatiedag op 18 september?

Rotary International heeft onlangs vanwege de pandemie alle jeugduitwisselingsprogramma's tot zomer 2022 stilgelegd, dit voor de veiligheid van onze jongeren maar ook onze gastouders en clubs. Een wijze, maar moeilijke beslissing voor iedereen.


Nu kijken we met elkaar vol vooruit naar de start van de jeugdprogramma's voor volgende zomer - deze begint al op 18 september a.s. met de Landelijke Informatiedag (zie banner). Een dag die bol staat met alle mogelijkheden die Rotary biedt voor diverse uitwisselingsprogramma's, zoals de zomerkampen, family-to-family uitwisselingen of een jaaruitwisseling. Via de YouTube link op de banner kun je vast zien wat al onze programma's zijn. Heb je vragen over onze jeugdprogramma's of wil je graag naar deze informatiedag, stuur even een mailtje naar interesse@rotaryyep.nl.

Peter Franssen
District Jeugd Commissie

Rotary Diversity, Equity en Inclusion Statement

Wat doet het mij goed om te zien, te lezen én te ervaren dat Rotary werk maakt van de inclusiviteit en diversiteit, ook als het om seksuele oriëntatie en gender identiteit gaat. Voor de Rotarians in Nederland is waarschijnlijk een vanzelfsprekendheid, maar dat Rotary die ambitie als wereldwijd speerpunt formuleert is een belangrijke stap én een enorme steun voor gemarginaliseerde groepen overal ter wereld.

De ambitie is als volgt geformuleerd:

As a global network that strives to build a world where people unite and take action to create lasting change, Rotary values diversity and celebrates the contributions of people of all backgrounds, regardless of their age, ethnicity, race, color, abilities, religion, socioeconomic status, culture, sex, sexual orientation, and gender identity.


Maar ook in Nederland zijn wij als Rotaryclubs verantwoordelijk voor het verder brengen van de diversiteit van onze eigen clubs. Goede adviezen hiervoor zijn te vinden op de webpagina van het Diversity, Equity, and Inclusion.

Voor Rotary is het van groot belang om relevant te zijn en relevant te blijven. Essentieel daarbij is aantrekkelijk te zijn voor een diversiteit aan individuen en achtergronden. Zolang mensen zich bij ons thuis voelen, zullen ze naar verwachting als Rotary lid hun talenten voor onze activiteiten inzetten.

Harald Been, het aankomende jaar de gouverneur van ons district, komt graag in contact met leden die zich beroepsmatig bezighouden met DEI vraagstukken als consultant of binnen een organisatie, om me te laten adviseren en best practices te ontwikkelen.  

Ontdek de beelden van Hildo Krop en steun stichting Leergeld

Een jaar geleden had ik het geluk om de sponsorfietstocht van RC Amsterdam West mee te maken. Een tocht langs de indrukwekkende architectuur van de Amsterdamse School in Amsterdam Noord.

Dit jaar organiseert deze club op zaterdag 26 juni weer een bijzondere tocht. Nu langs de beelden van Hildo Krop. Van harte aanbevolen!


Meer informatie


Tot Slot

Het Rotaryjaar 2020-2021 loopt op z’n eind. En het goede daarvan is dat de COVID pandemie ook lijkt te wijken. Met de voorzitters van de 78 clubs en de tien regiovoorzitters in ons district kijk ik in deze periode terug op het jaar dat ellende en onzekerheid, maar ook nieuwe inzichten gaf.

We gaan op weg naar een nieuw Rotaryjaar. Met een ‘Nieuw Normaal’. Maar met Fellowship dat in veel clubs door dit coronajaar versterkt is.

En met onze visie: “Samen zien we een wereld waarin mensen zich verenigen en actie ondernemen voor duurzame verbetering - wereldwijd, in onze eigen gemeenschap en in onszelf.”