© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

november 2023

Beste Rotarians en Rotaractors,

November is Rotary Foundation maand!

Het is en blijft voor vele leden best ingewikkeld om te weten te komen wat The Rotary Foundation (TRF) nu precies doet. Rotary International streeft naar een afdracht van 100 dollar per clublid per jaar. Dat is een flink bedrag en dan wil je natuurlijk ook weten wat er met dat geld gebeurt. Helaas is dat niet in 1 nieuwsbrief volledig uit te leggen.

Een samenvatting die alles omvat: Rotary is 1 van de grootste NGO’s in de wereld en heeft de hoogste ranking, al vele jaren, op de Charity Navigator. Dit betekent dat 92% van iedere gift op de plek terecht komt waar die hoort te komen.

Het geld dat je stort in TRF kun je zelf met je club weer besteden aan hele mooie projecten in je eigen community via Districts-grants, maar zeker ook in verre landen via Global-grants waar het geld nóg harder nodig is. Het mooiste daarbij is dat Grants werken als verdubbelaars.

Om je een beeld te geven over TRF, kun je meer lezen op de website van District 1590 waar het principe heel overzichtelijk is weergegeven.

In ons eigen District hebben we een hele actieve TRF-commissie die zich enorm inzet om alle Grant aanvragen in goede banen te leiden en iedere club met vragen graag helpt. Neem voor meer info contact op via Districts TRF commissaris Jan Verhage:  j.a.verhage@planet.nl.

Of kom naar het TRF-seminar op 25 november 2023 in Antwerpen waar alles ook uitgebreid verteld wordt.

INSPIRATIEDAG 28 OKTOBER ETTEN-LEUR

Inspireren kun je leren! Onder dat motto vond op zaterdag 28 oktober de jaarlijkse Inspiratiedag voor de Rotarians van D1610 plaats. Terug van jaren weggeweest om de bekende c-reden. Het werd een dag vol ouderwetse verbinding na een plenaire aftrap over storytelling. Aansluitend waren er inspirerende workshops met thema's die ons dagelijks bezighouden, waaronder communicatie, ledenwerving en -behoud, vocational service, mental health en nog veel meer. Voor en door enthousiaste Rotarians uit ons district. 

Dankzij onze nieuw samengestelde mediacommissie, bestaande uit Agnes den Hartogh, Sven Kuil, Cedric Lau en Jacqueline van den Bergen zijn 90 deelnemers nieuwsgierig gemaakt naar deze dag. En natuurlijk gekomen ;-)! Dát leverde -uiteraard zou ik haast zeggen- ook een zeer geanimeerde lunch op. Ik hoop dat we met deze fysieke districtsdagen en PR-vernieuwingen álle leden kunnen stimuleren elkaar zoveel mogelijk te ontmoeten om zo het verhaal van Rotary nóg meer zichtbaar te maken voor nieuwe leden en de maatschappij. Zoals de keynote-speaker Sylvie van der Haar (van 'Tweede Viool' - klankbord & coaching) al doorgaf "There isn’t anyone you couldn’t love once you’ve heard their story", zou ik zeggen: "zegt ons prachtkrachtverhaal voort zodat nóg meer mensen Rotary-fans worden en ons gedachtegoed omarmen!

Finale estafette en start voedselbos 16 december in Hulst

De Estafette bakfiets komt eraan en bereikt op 11 november ons District in regio 2 (Drechtsteden, Hoekse Waard). Tijdens de clubbezoeken ervaar ik al volop het enthousiasme van de clubs die samenwerken om een mooi gezamenlijk moment te organiseren tijdens de estafette. En als de estafette eindigt op 16 december in ons District,  verwachten we 180 Rotarians uit heel het land en België om samen de estafetteschep in de grond te steken in Sluiskil als symbolische start van het 100-jaar-Rotary-voedselbos gevolgd door een Finale-feest in Hulst waar we een schone schep overdragen aan de Belgische clubs die dan de 100-jaar-viering Rotary in België gaan vieren met ook daar een bos als geschenk aan de bevolking. Leefmilieu, het thema van ons District, wordt zo ook vormgegeven door het 100- jaar-Rotary-voedselbos.

Alle lof voor de vier Zeeuws-Vlaamse clubs die zich enorm inzetten om het allemaal vorm te geven op 16 december 2023.

Ik weet niet of er nog kaarten zijn op het moment dat deze nieuwsbrief online gaat. Het zijn er maar 140 voor heel het land. De andere 40 zijn voor de organiserende clubs. Op = Op!

Ik sluit af met deze prachtgedachte:

“Right now, there is someone you know in the Rotary world — in your club, from a project you’ve worked on, in a Rotary Fellowship or Rotary Action Group — who could use a little more of your time and attention. Rotary is this great gift of global friendship, and that also means being there for each other.” (quote Gordon MacInally)

 

Hartelijke Rotary groet,

Anja Rijlaarsdam
Gouverneur RI D1610 2023-2024

Vacature(s) Districts-Gouverneurs

Ben jij enthousiast en wil je graag gouverneur worden van district 1610? Stuur dan een motivatiebrief vóór eind november 2023 aan de voorzitter van de districtsnominatiecommissie. Twijfel je nog, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud-)gouverneur? Je kunt mij of één van mijn voorgangers altijd benaderen voor antwoorden of een oriënterend gesprek wat de functie inhoudt.  Vanaf december 2023 zullen vervolgens gesprekken plaatsvinden met de leden van de 'adviescommissie nieuwe DG'.

INSPIRATIE UIT HET DISTRICT

Rotaryclub Gilze Rijen en Dongevallei ondersteunt ‘OpDenAlpeRijen’

OpDenAlpeRijen is een stichting die binnen de gemeente Gilze Rijen mensen steunt die kanker hebben of gehad hebben. Dit gaat meestal via een bloemetje of het verwezenlijken van een speciale wens, maar daarnaast organiseren ze ook ieder jaar een Verwendag. Dit jaar was deze Verwendag op 10 september 2023 en vanwege het 10-jarig jubileum van OpDenAlpeRijen werd groots uitgepakt. Vele liefhebbers van antieke auto's reden met zo'n 75-80 gasten een mooi uitgezette route door West-Brabant naar Raamsdonkveer waar een uitgebreide lunch en een bezoek aan Toyota World werd georganiseerd.
Naast een financiële ondersteuning van Rotaryclub GRDV heeft Bart Peters, een lid van deze club, met zijn oude MGF ook deelgenomen aan deze verwendag en reed hij met zijn gast naar ToyotaWorld in Raamsdonkveer en weer terug. De dag werd afgesloten op de Jacobushoeve in Rijen met een heerlijke BBQ.
Een super georganiseerde dag waar vele gasten (maar ook de vrijwilligers) van genoten hebben.
Bart stelt voor deze club te blijven ondersteunen in hun doel mensen die geraakt zijn door kanker een onbezorgde dag te bezorgen.

Onderduiken als schoolkind

Op 12 oktober bezochten tweemaal ruim 120 leerlingen van de groepen 7 en 8 van drie Bergse basisscholen de voorstelling van het trio Bert Vos: Wie niet weg is, wordt gezien! Ze volgenden ademloos dit spannende toneelspel. Op basis van de boeken van zijn moeder, Ida Vos, die de oorlog overleefde, vertelde hij het verhaal van de Tweede Wereldoorlog, met de Jodenvervolging en onderduiken, gelardeerd met stukjes (klezmer) muziek. Er werd door de kinderen intens geluisterd en ze bedankten de spelers aan het eind met een spontaan applaus.

Na afloop konden de leerlingen naar aanleiding van de voorstelling vragen stellen aan Bert Vos, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Tot slot kregen alle bezoekers ter herinnering een kaart met daarop gespeld een ‘poppy’-symbool uit de eerste wereldoorlog om de gesneuvelden te herdenken.

Deze uitvoering in de Ontmoetingskerk werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van Rotaryclub Bergen op Zoom.

ISK Curio Bergen op Zoom bezoekt Neeltje Jans

Op 24 oktober werden 33 leerlingen van de scholengemeenschap Curio met hun begeleiders door RC Bergen op Zoom-Noord uitgenodigd voor een schoolreisje naar Deltapark Neeltje Jans.
Deze 33 leerlingen zijn tussen de 16 en 19 jaar oud en van verschillende nationaliteiten bv Syrië, Oekraïne, Afghanistan, Somalië, Vietnam, Egypte, etc. Ze zijn al 1 à 1,5 jaar in Nederland.
Ze spreken al redelijk Nederlands en worden in de internationale schakelklas voorbereid op een normale vervolgopleiding binnen havo, mbo of hbo.
Omdat onderdeel van hun integratie ook kennis van de Nederlandse cultuur is heeft RC Bergen op Zoom-Noord ze op deze manier in contact gebracht met de Deltawerken die hun oorsprong hebben in de watersnoodramp van 1953 die heel Zuidwest-Nederland trof. De rondleiding door de expositieruimte was voor hen zeer boeiend. Het bezoek aan de zeerobben, zeeleeuwen en het aquarium was ook een nieuwe ervaring. Met de aansluitende boottocht over de Oosterschelde was de eerste kennismaking met de imposante stormvloedkering compleet.

Rotaryclub Gorinchem plukt voor de voedselbank

De vrijwilligers en vrienden van Boomgaard Onderweg werden onlangs blij verrast door leden van Rotaryclub Gorinchem. Die kwamen, voorzien van pluktassen en keukentrappen, assisteren bij de perenpluk van de Conference handperen. Geheel bestemd voor de voedselbanken, die er pakketten mee vullen.

Rotaryclubs op Walcheren organiseren de Santarun

Dit jaar organiseren de drie Walcherse Rotaryclubs Middelburg, Vlissingen en Walcheren de Santarun. Op 16 december om 16.00 uur vertrekken vanaf de Markt in Middelburg de verklede Santa’s om samen geld op te halen voor de stichting Leergeld Walcheren.

Volg ons op LinkedIn

 

Wist je dat we met ons District ook actief zijn op LinkedIn? Volg ons en blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van andere Rotaryclubs uit ons district.

What's going to happen in D1610...

16 december 2023 | Afsluiting 100 jaar Rotary in Nederland
16 december 2023 | Santarun in Middelburg
12-14 april 2024 | RYLA
1 juni 2014 Discon in Bergen op Zoom

(c)2023 | Deze maandbrief is een uitgave vanuit Rotary Nederland District 1610. Wilt u kopij inleveren voor een toekomstige nieuwsbrief, klik dan hier. Wilt u uw aankomende evenement communiceren, klik dan hier.