© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Op bezoek bij het Oorlogsmuseum

Ambassadeurs van Oorlogsmuseum Medemblik Rotary Hoorn en Rotary Enkhuizen kwamen 24 mei bijeen in het Oorlogsmuseum in Medemblik om steun te betuigen aan dit pareltje in West-Friesland.

Nog veel te weinig mensen kennen het bestaan, laat staan hoe enorm educatief dit inmiddels erkende museum te werk gaat. De meest ingenieuze en tot de verbeelding sprekende interactieve programma's voor basisscholen én het voortgezet onderwijs zijn inmiddels ontwikkeld én enorm positief gewaardeerd door de doelgroep. Directeur Lars Rustenburg: “Maatschappelijke thema’s die bij de lesprogramma’s centraal staan, zijn pesten en buitensluiting, diversiteit, inclusie en burgerschapsonderwijs. Daar willen we de aandacht op richten.”

In plaats van dat de leerlingen 2 uur bordjes gaan lezen of met een audiotour door het museum gaan, heeft het Museumteam educatieve programma’s ontwikkeld waarbij de leerlingen op interactieve wijze samenwerken. Zo gaan de leerlingen van de basisscholen de verstopplek van de radio zoeken, codezinnen van Radio Oranje ontcijferen, de geheime schuilzolder ontdekken en zwarte ruilhandel drijven. Lars: “De leerlingen van het voortgezet onderwijs gaan in de schoenen van een soldaat mee op reis in de ‘Weg naar Vrijheid’ door 5 onbekende, maar wel zéér belangrijke operaties met elkaar uit te voeren. We proberen de leerlingen vanuit de geschiedenis te laten zien dat zij zelf nu ook een rol hebben in de klas en op de sportclub dat niemand buitengesloten wordt en dat iedereen erbij hoort.” In 2019 ontving het Oorlogsmuseum al 14 schoolklassen en in 2022, het jaar na corona, volgden al 150 schoolklassen het unieke lesprogramma.

Het museum maakt dan ook een forse groei door, mede door de erkenning als museum en dus toegankelijk met de bekende Museum JaarKaart.

Naast educatie voor scholen heeft het museum inmiddels op verzoek van het publiek al meerder andere activiteiten ontwikkeld: ritten met legerauto door de regio, faciliteren van bedrijfsuitjes, familiedagen, high tea, zelfs rouwvervoer.

Om nog veel meer scholen de mogelijkheid te bieden deze programma’s te volgen hebben de 2 Rotaryclubs in West-friesland (Rotary Club Hoorn en Rotary Club Enkhuizen) besloten het project ‘te omarmen’ en financiëel te ondersteunen. Edwin Wiepking , voorzitter van Rotary club Enkhuizen: “We vinden het een geweldig initiatief om op deze manier de jeugd in West-friesland kennis te laten maken met de gevolgen van een oorlog en wat dit voor kinderen, toen en nu, betekent. Het schoolproject van het Oorlogsmuseum sluit ook prachtig aan bij de missie van Rotary te weten ’Vrede en conflictbeheersing’.

Samen op weg naar de vrijheid!! Vanuit deze Rotary gedacht geven we het museum allereerst een financieel zetje zodat de educatieve ambities voor 2025, het ontwikkelen van een nieuw lespakket en bijbehorende materialen over de oorlogsvoering in de lucht, gerealiseerd kunnen worden. Corine van Geffen, voorzitter Rotary Hoorn vult hier op aan: “We kunnen met ons Rotarynetwerk ook bijdragen aan de bekendheid en ondersteuning van dit bijzondere museum. Het verdient die aandacht en het museum kan rekenen op onze duurzame samenwerking.”

Afbeelding met kleding, tekst, persoon, person

Automatisch gegenereerde beschrijving