© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Tips - Wat kun je zelf doen

Tips om minder plastic te gebruiken

De beste manier om te voorkomen dat plastic terechtkomt op het strand of in het bos?
Het minder gebruiken natuurlijk. En hergebruiken van plastic producten die je al hebt.

De App ‘My little plastic footprint’ geeft je veel tips voor thuis en op reis om het gebruik van plastic producten te voorkomen. Je kunt zo zelf je eigen doelen stellen en een PMI score zien: je Plastic Mass Index!

Afbeelding met water, buiten, watersport, zwemmen

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Wat kun jij nu al doen?

·

Neem je eigen tassen en tasjes mee naar de mee naar de (super)markt

·

Kies voor producten met zo min mogelijk plastic verpakking

·

Hergebruik plastic flessen en bakjes of gooi ze gescheiden weg

·

Spreek winkeliers aan op overbodige plastic verpakkingen

·

Strijd actief tegen plastic afval op straat. Ruim het op!

 

7 tips : koop minder plastic

Zie het artikel:

1. Beperk het aantal plastic (drink)flessen

2. Neem je eigen (boodschappen)tas mee

3. Denk na over voedselopslag
Gebruik katoenen tassen voor het invriezen van brood of groenten, en gebruik (glazen) potten en vershouddozen in plaats van eenmalig gebruik van plastic.

4. Geen plastic rietjes maar herbruikbare rietjes

5. Geen plastic koffiebekers en roerstaafjes
Ook ‘papieren’ koffie- en theebekers zijn meestal bekleed met polyethyleen. Neem daarom je eigen kopje, beker of een thermosfles mee.

6. Beat the microbead
Veel verzorgingsproducten (tandpasta, lippenstift, shampoo etc.) bevatten microplastics (microbeads), minuscule korreltjes kleiner dan 5 millimeter. In het nieuwe regeerakkoord is een ban op microplastics opgenomen en ook de Europese Unie wil een verbod.

Wat kun je doen als consument? Kies voor onverpakte, biologisch afbreekbare verzorgingsproducten met natuurlijke producten zoals haver en zeezout en gebruik wattenstaafjes van bamboe en katoen. En check de aanwezigheid van microbeads in een product: https://www.beatthemicrobead.org/product-lists/

7. Kies karton i.p.v. plastic verpakking

 

Meer tips: eet minder plastic

Zie het artikel: Zó eet je minder plastic

o

Drink water uit de kraan

o

Skip de vis en plantaardig eten

o

Verwarm je eten niet op in plastic

o

Vermijd plastic verpakkingen en kies voor vers

o

Ruim je huis op

Oké, niet per se een voedselgerelateerde tip, maar tegelijkertijd ook wel. Ook in die stoffige hoek in je keuken verzamelen zich microplastics, die je vervolgens weer indademt of via de appel in de fruitschaal binnenkrijgt. Onderzoekers ontdekten dat door synthetische stoffen en meubels kleine microplastics in je huis belanden. Door slijtage komen er hele kleine microfibers vrij. Deze vezels hechten zich aan stof en kunnen vervolgens op je eten terechtkomen. Dus: regelmatig de stofzuiger door je huis halen, kijken of je natuurlijke stoffen voor je meubels kunt kiezen en kijken of jouw schoonmaakmiddelen niet stiekem plastics of andere chemicaliën bevatten. 

o

Bonustip: check je keukenbenodigdheden

Hoeveel plastic heb je eigenlijk in je keuken liggen? Grote kans dat er ergens in je keuken een plastic snijplank ligt. En grote kans dat daar groeven en sneetjes in zitten van het gebruiken. Het plastic dat je hebt weggesneden is niet zomaar verdwenen, maar de kleine micro- of nanoplastics die hierbij vrijkomen zijn zeer waarschijnlijk met eten en al je pan in gegaan. Kies voor bamboe, glas (handig voor vlees of kip omdat het niet kan besmetten) of een marmeren snijplank. Deze kunnen geen plastic loslaten. Oh, en als je dan toch bezig bent: vergeet ook de plastic spatel niet. Als je met de spatel in een hete pan roert kan hij een beetje smelten en belanden, jawel daar zijn ze weer, microplastics in je zelfgemaakte kostje.