© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary Gooimeer helpt in deze Coronaperiode

Rotary Gooimeer: community service in de corona crisis

Voor leden van een Rotaryclub staat dienstbaarheid aan de samenleving centraal. Eén van de manieren waarop we dat doen heet “Community service”. Het gaat daarbij om het dienen van de lokale gemeenschap, zowel persoonlijk als door de club als geheel en zo mogelijk in samenwerking met andere organisaties.

Onze club heeft haar inzet voor community service tijdens de coronacrisis geïntensiveerd. We zetten ons in voor personen, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Huizen die door de corona crisis in de problemen zijn gekomen en/of we helpen lokale organisaties in Huizen die zich daar ook voor inzetten. Bekijk onze video hoe wij helpen in deze corona periode.

Enkele voorbeelden:

Actie 1: Help Antonija en Frank de crisis door

Antonija en Frank Ruigrok, eigenaars van het restaurant ‘Aan de Kade’ waar we normaal gesproken wekelijks als club bij elkaar komen, zagen met de gedwongen sluiting van hun restaurant hun omzet volledig wegvallen, terwijl de kosten doorliepen. Onze club helpt hen met de promotie van hun afhaalmenu’s, onder meer door het ontwikkelen van promotiemateriaal (zowel online als offline) en het uitdelen (samen met de vrijwilligerscentrale) van 10.000 flyers in Huizen. We helpen ook mee met de promotie van speciale acties, zoals het paasbrunchpakket. Zelf blijven we op onze vaste wekelijkse clubavonden op de woensdagavond ook maaltijden van Aan de Kade afnemen. Aan de Kade is ook aangemeld bij horecategoed.nl (voor het bestellen van dinerbonnen).

Afbeelding met persoon, man, binnen, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

Actie 2: Verspreiding flyer vrijwilligerscentrale

De vrijwilligerscentrale ontwikkelde samen met de gemeente Huizen, Versa Welzijn, Buurten met Buren en andere organisaties in Huizen een flyer, waarmee mensen in Huizen worden uitgenodigd om te bellen als zij hulp nodig hebben of een luisterend oor. Onze club deelde toch al 5000 flyers uit voor Aan de Kade, dus spraken we af dat we 5000 van deze flyers ook mee zouden uitdelen. Omgekeerd deden de vrijwilligers van de vrijwilligerscentrale dat voor Aan de Kade, waardoor bijna alle inwoners van Huizen die ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen beide flyers in de bus kregen.

Actie 3: Coronahulp met Buurten met Buren

Leden van onze club deelden flyers uit van stichting Buurten met Buren om daarmee aan te geven dat we beschikbaar zijn voor hulp aan (oudere) buren, bijvoorbeeld voor het doen van de boodschappen. We zorgden voor een interview met Lisette en Simone van Buurten met Buren.

Actie 4: Groetenkaarten actie

Leden van Rotary Gooimeer schrijven wekelijks groetenkaarten voor sociaal geïsoleerde ouderen en gehandicapten en hun verzorgers in de diverse woonzorginstellingen in Huizen. De groetenactie wordt gecoördineerd door een team van vrijwilligers, waaronder ons lid Marian van den Berge.

Actie 5: Draaiorgel bij Huizer zorginstellingen

Om mensen die geen bezoek meer mogen krijgen in de woon-zorginstellingen in Huizen een hart onder de riem te steken huurden we een draaiorgel bij ons oud lid Thor van de Peppel. We zorgden zo voor een vrolijk muziekspektakel op 2 april bij de Bolder en Voor Anker en daarna bij Visio en de Marke.

Afbeelding met zitten, auto, geparkeerd, vrachtwagen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Actie 6: Hulp aan Buurten met Buren

·

We ondersteunden de stichting Buurten met Buren met het schrijven van een tekst om buren alert te maken op mogelijke risico’s van huiselijk geweld en kindermishandeling.

·

Ook maakten we een algemene video voor Buurten met Buren en enkele clubleden zijn ook zelf Buurtverbinder in hun eigen buurtje.

·

Enkele leden doen mee aan de actie ‘Heel Huizen Haakt’ door klavertjes vier voor op de groetenkaarten te haken om deze aan te bieden aan mensen met cruciale beroepen en/of mensen die een stukje waardering en aandacht wel kunnen gebruiken. Vervolgens helpen we deze kaarten te verkopen waarbij de opbrengst voor de Voedselbank is.

Afbeelding met tafel, binnen, zitten, voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Actie 7: Hulp aan lokale ondernemers

·

Individuele leden bestelden doosjes met 6 flessen Luc rosé (inclusief quarantaine workout) en “Doosjes Van Druiven”: doosjes met rode en witte wijn, beiden van ondernemers die in coronatijdperk veel omzetverlies lijden.

·

Ook ondersteunen individuele leden de actie “de smaak van Huizen” door de aanschaf van boxen met levensmiddelen en wijn.

·

We hielpen een fotografe bij de verkoop van kaarten.

Actie 8: Hulp aan studenten

Via één van onze leden wordt support georganiseerd door een projectklas van de Hogeschool van Amsterdam voor studenten die in crisistijd hun bijbaan verloren zijn.

Actie 9: 75 jaar vrijheid in coronatijd: ‘Vier onze Vrijheid’

Omdat de op 5 mei geplande lunch met feestelijk programma bij de Krachtcentrale in Huizen niet door kon gaan organiseerde onze club in samenwerking met Eindeloos Theaterwerk een aangepast programma in Huizen en Blaricum. Via plaatselijke winkeliers in Huizen en Blaricum werden Vrijheidslunchboxen aangeboden, zodat we vanaf huis toch gezamenlijk een Vrijheidslunch konden gebruiken.

Afbeelding met binnen, voedsel, keuken, man

Automatisch gegenereerde beschrijving

Voor 137 cliënten van de voedselbank werden ‘Vier onze Vrijheid’ pakketten samengesteld (en bezorgd) die werden gevuld met gesponsorde producten van diverse lokale ondernemers.

Afbeelding met binnen, tafel, kantoor, vrouw

Automatisch gegenereerde beschrijving

Er werd een TV-programma ‘Vier onze Vrijheid’ gemaakt dat op NH Gooi op 5 mei live werd uitgezonden, gepresenteerd door Maartje van Wegen, waaraan de burgemeesters van Huizen en Blaricum meewerkten, evenals diverse inwoners en organisaties vanuit de beide gemeenten. Onze club zorgde voor de interviews en opnames die in het live programma gebruikt werden.

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Actie 10: Acties voor zorgpersoneel en vrijwilligers

·

De aangeboden hulp aan ziekenhuis Tergooi voor opzet van een productielijn voor mondmaskers in de lokale omgeving van het Gooi werd door het ziekenhuis afgezegd.

·

Er werden chocolaatjes en kaartjes gebracht bij het zorgpersoneel van Voor Anker (Amaris) en via de ‘Blauw Helpt Stickeractie’ van KLM medewerkers zijn 350 bossen rode pioentulpen bezorgd voor zorgpersoneel van de Marke en de Bolder (Vivium) en vrijwilligers van de Voedselbank en Buurten met Buren.

Afbeelding met buiten, gebouw, persoon, weg

Automatisch gegenereerde beschrijving