Excursie Instrumentendepot van het leerorkest in Amsterdam
Op woensdag 22 januari mochten we met Simone op excursie naar het Instrumentendepot van het Leerorkest in Amsterdam. Vooraf waren we al opgewarmd door de inzamelingsactie van muziekinstrumenten die Simone had georganiseerd. Deze instrumenten worden opgeknapt en gegeven aan kinderen. De stichting geeft kinderen door heel Nederland de kans om muziek te leren maken, ongeacht hun achtergrond of financiële mogelijkheden.
De inzamelingsactie
De ingezamelde instrumenten
Jeffry, de man van Simone, gaf ons een leuke presentatie met veel filmpjes over het ontstaan van het Leerorkest, de samenwerking met Koningin Mámima, het optreden met het Concertgebouworkest, het repareren van de instrumenten met vrijwilligers, de opleiding en de positieve invloed voor de kinderen. Zie ook bijgaande powerpoint.
In 2005 ontstond het eerste leerorkest in Nederland. Marco de Souza, directeur van de muziekschool in Amsterdam Zuidoost, had eerder zelf, in Brazilië, muziek gemaakt met kinderen uit sloppenwijken. Naar het idee uit Venezuela om de sociale omstandigheden te verbeteren door middel van klassieke muziek, door kinderen een alternatief te bieden voor het leven op straat. Zie de video van El Sistema.
De samenwerking met het Concertgebouworkest: video En het optreden in het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost in juni 2022: video
Jeffry legde uit dat ze met 4 betaalde krachten en ruim 30 vrijwilligers het instrumentendepot en de Stichting Leerorkest Nederland ondersteunen. Er zijn momenteel ruim 70 Leerorkesten door heel Nederland + leerorkesten in Aruba, Bonaire, Curacao, Saba en St. Eustatius https://leerorkest.nl/landelijk/
Misschien kan ‘onze’ school in Sint Maarten ook wel gaan deelnemen aan dit project!
Jeffry’s werk bestaat coördinatie van de uitleen en reparatie van de 12.000 instrumenten in het depot (50% is uitgeleend), de coördinatie van de vrijwilligers in het Instrumentendepot, de bezoeken en contacten met de scholen. De inzet van de (professionele) muziekleraren gebeurt door de scholen zelf. Veel vrijwilligers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en groeien soms na een tijd door naar (ander) betaald werk. Enige discipline is nodig (op tijd komen, ziek melden), maar naar de kinderen wordt er altijd positief gewerkt, ook al zijn er soms kapotte instrumenten die enkele weken daarvoor nog waren gerepareerd.
Collega Ron, is reparatiemeester van ‘de houten blaasinstrumenten en de gitaren’. Hij geeft, samen met Jeffry, een rondleiding of eigenlijk meer een ‘heen-en-weer leiding’. Het depot heeft de beschikking over 200 m2, niet alleen in Amsterdam Oost, ook in Huizen.
Ron legt ook uit dat er nog 2 andere reparatieteams zijn: het ‘violen + drum’ en het ‘harpen + koperen blaasinstrumenten’ team. In de afgelopen jaren zijn er in het eigen team en over heel nederland met een zelfbouw pakket 500 kinderharpen gebouwd. Deze zelfbouw harp, Harp-E (spreek uit: harpie), was veel goedkoper.
De Harp-E, spreekt uit: “Harpie”
De lesmethode is ook anders dan normaal en vooral gericht op samenspelen in een orkest. Er is een speciale notenleesmethode en als kinderen eenmaal 3 noten kunnen spelen kan er al samen muziek gemaakt worden.
Namens onze club overhandigde Simone ingezamelde muziekinstrumenten aan Jeffry, zie foto’s.
De Stichting Leerorkest krijgt subsidie om o.a. de muziekleraren te betalen, maar het Instrumentendepot krijgt geen subsidie. Er zijn gelukkig donaties van sponsoren en vrienden. Op de ronde stickerplek van ‘Blokker’ is misschien wel ruimte voor het ‘wieletje van Rotary’
Vriend van het Leerorkest worden? www.Leerorkest.nl/vrienden
Met dank aan Simone, Jeffry en Ron!
Na afloop hebben we heerlijk gegeten in Elixer, een bijzonder restaurant zowel van binnen als t.a.v. de menukaart: je bestelt vegetarische gerechten en kunt er als bijgerecht vlees of vis bij bestellen.