© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Filmmakers van Zorglandgoed Mirre gaat naar Cannes

filmfestival cannes zorglandgoed mirre valtheDrentse filmmakers tussen de grote Hollywood-sterren in Cannes

Glitter, glamour, spanning en euforie in Cannes. De filmmakers van Zorglandgoed Mirre in Valthe zullen wel denken dat ze zelf in een film zijn beland.

De groep is namelijk aanwezig op het prestigieuze filmfestival Cannes en staat er tussen alle grote internationale sterren. "Het is ons gelukt om wel vier keer over de rode loper te gaan. En we hebben heel veel filmsterren gezien", zegt filmmaker Tobias Haccou.

Ghost Writer

Wie denkt dat Haccou en z'n collega-filmmakers er alleen zijn om zich te vergapen aan de grote sterren, heeft het mis. Ze zijn namelijk genomineerd met hun horrorfilm Ghost Writer. Die film werd er ook vertoond. "Ik had best wel een beetje spanning, maar natuurlijk ook veel euforie", zegt Haccou. "De zaal ging ook mee in de spanning van de film, dus ik denk dat dat een goed teken is."

In de zaal zaten volgens Haccou veel andere mensen uit de filmwereld. "Er waren veel andere makers die ook hun film mochten vertonen. Verder liepen er distributeurs en marketeers rond. Er waren veel filmprofessionals."

De filmploeg van Zorglandgoed Mirre bestaat uit jongeren met psychische, emotionele en psychiatrische problemen. Op Mirre maken de jongeren films als therapie. Voor de camera leren ze zichzelf te laten zien en hun gevoelens te uiten. Het geeft de jongeren - naast plezier - veel zelfvertrouwen.

Eerder won de groep al een prijs op het internationale filmfestival in Los Angeles met de film One More Night.

ANP-469759861

Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese en Robert de Niro in Cannes© Zuma Press

Lange lijst met sterren

Van tevoren hoopte Haccou vooral een glimp op te vangen van acteur Johnny Depp. "Daar waren we te laat voor", lacht hij. "Maar we hebben wel z'n dochter gezien."

Maar aan sterren natuurlijk geen gebrek in Cannes. Haccou somt het lijstje op: "Martin Scorsese (regisseur van onder meer Goodfellas, red.), Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett en Natalie Portman. Gisteren zagen we ook Bryan Cranston, Steve Carell en Scarlett Johansson."

Helaas voor Haccou bleef het bij zien. "Voor een praatje heb je heel veel geluk nodig", vertelt hij vanuit Frankrijk. "Maar mijn zusje kreeg het voor elkaar om heel kort een praatje te maken met Natalie Portman." Maar een echt gesprek zat er niet in. "Ze kon eigenlijk alleen maar zeggen hoe mooi ze haar vond. En ze kreeg een reactie van Portman."

ANP-470037375

Scarlett Johansson op de rode loper© Syspeo / Sipa

Vanavond terug naar Drenthe

Of ze ook hebben gewonnen met Ghost Writer is nog niet bekend. Wanneer de Drentse filmmakers dat horen, is ook nog gissen. "Dat is een goede vraag", lacht Haccou. "Cannes is niet heel duidelijk in zijn communicatie, dus dat blijft nog even een verrassing."

Vanavond keren Haccou en de anderen terug naar Valthe. Met een hoop nieuwe herinneringen en veel inspiratie. "Ik wil steeds betere films maken. Dat gaan we ook zeker proberen", besluit hij.