© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Jaarthema 2016-2017: Energie

Thema 2016-2017: Energie!

Community Service

De energie die je nodig hebt als mens komt grotendeels van mensen zelf. Vaak wordt gezegd dat gezond eten of sporten bijdraagt aan de energie die je nodig hebt. Dit is maar deels zo want door het omgaan met mensen krijg je de rest, dus de meeste energie. Van de ene persoon krijg je energie en de andere persoon kost energie, dus bij de ene voel je je fitter en bij de ander ben je bekaf.

De kunst is natuurlijk om hier balans in te vinden of liever nog dit door laten slaan naar meer energie!

Dit zal zeker gebeuren in je thuissituatie, het sporten en gelukkig zijn van je vrouw en kinderen, de mooie of bijzondere vakanties. Dit zal allemaal bijdragen aan meer energie.

Zo ook binnen de Rotary door het omgaan met elkaar, uitdagende en inspirerende sprekers, mooie projecten realiseren en af en toe de handen uit de mouwen te steken krijgen we energie!

Tevens iets bijdragen, en welke vorm dan ook, aan de maatschappij geeft voldoening en dus ook weer energie en maakt de Rotary waardevol.

Dennis Masereeuw

VOORZITTER COMMUNITY SERVICE

*********

Vocational Service

Vocational Service staat voor het dienstbaar maken aan de samenleving via je beroep. Dat kan door ethische normen in het beroep hoog te houden en deze ook uit dragen. Rotary en ook onze club wordt gekenmerkt door de bewuste keuze om zoveel mogelijk verschillende beroepsgroepen in het leden bestand op te nemen. Het lidmaatschap is aan de andere kant niet vrijblijvend. Kernbegrippen binnen Vocational Service zijn: betrouwbaar, betrokken en beschikbaar en daardoor: denken, doen en doorzetten.

Men zegt wel, dat Vocational Service het hart van Rotary is. Als richtsnoer wordt dan ook wereldwijd door Rotarians aangehouden de Four-Way Test, het geen inhoud: Is het waar? Is het billijk voor alle betrokken? Bevordert het onderling vertrouwen en vriendschap? Komt het alle betrokkenen ten goede?

In de praktijk vult Vocational Service dit in door aandacht te geven aan bedrijfs-

bezoeken, beroeps praatjes, levensberichten, 5 minuten praatjes en ethische dilemma's.

 

Dit jaar 2016 / 2017 is het thema energie. Dit betekent, dat het programma zoveel mogelijk gestuurd wordt dit thema. Zo wordt aandacht geven aan bijvoorbeeld nieuwe methoden om energie op te wekken, maar ook wordt er stilgestaan bij de vraag, waar de leden energie van krijgen. Persoonlijk spreek mij dit thema aan, omdat ik altijd met mensen heb - en zal werken zolang je gezondheid en je energie dat toelaat.

Tenslotte is voor mij Rotary de moeite waard door de vriendschap, die je er ervaart.

 

Kees Otto

VOORZITTER VOCATIONAL SERVICE

****

International service

International service is de avenue binnen de Rotaryclub Sassenheim die zich bezig houdt met internationale projecten en met de buitenlandse contactclubs. Rotary Sassenheim heeft er momenteel één, die gevestigd is in Stolzenau, Duitsland. Deze stad ligt niet ver van Hannover.

In het verleden is onder International Service de financiële steun voor meerdere projecten tot stand gekomen; Waterputten in Sumvé, Tanzania en watertoevoer voor de operatiekamers in het ziekenhuis aldaar. Een kindertehuis in India en een computerlokaal in Brazilië.

Onlangs hebben we onze projecten in Sumve afgerond vertelt Leonie. We zijn er een aantal jaren actief geweest en hebben mooie resultaten bereikt. Dit is vooral mogelijk dankzij de aanwezigheid van een Sassenheimse familie ter plekke. Zo wisten we dat er geen geld aan de strijkstok bleef hangen. We gaan nu aan de slag met een nieuw internationaal project en we zijn ons nog aan het oriënteren wat dat gaat worden, aldus Leonie.

We vragen Leonie wat haar persoonlijk aanspreekt in het thema Energie:
Voor mij komt energie om tot dingen te komen van binnenuit. Door in actie te komen gaat er nog meer energie stromen. Zeker door met z’n allen in actie te komen…wat bij Rotary als “vanzelf” gaat.
Ik krijg energie van mensen die levensenergie uitstralen, mij inspireren en uitdagen dingen van een andere kant te bekijken, aldus Leonie
Leonie vertaalt het thema “energie” in de international service avenue door niet jaarlijks dezelfde activiteiten te herhalen maar nieuwe projecten te vinden om vol energie voor te gaan. Zeer actueel, nu het project in Sumvé is afgerond.

 Wat Rotary voor mij de moeite waard maakt is met een hele groep uiteenlopende mensen uit verschillende beroepsgroepen tot actie te komen. Dat geeft energie aldus deze levenslustige textieldesigner.

Leonie van Poecke

VOORZITTER INTERNATIONAL SERVICE

****

Youth Service

“Gründlich, sociaal, teambuilder”. De Warmondse huisarts Jojan Froeling kenmerkt desgevraagd met enkele steekwoorden zijn overbuurvrouw in de Dorpsstraat: apotheker Regine Siedenburg.

Dat is een typering waar we het binnen Rotary roerend mee eens zijn. Regine is al jaren een actief Rotarylid die de organisatie van een aantal feestelijke Rotarygebeurtenissen op haar naam heeft staan en veel activiteiten voor de internationale jeugduitwisseling heeft helpen organiseren.

Binnen Rotary is Regine dit jaar voorzitter van de jeugd avenue. Deze avenue houdt zich bezig met het organiseren van internationale jeugd- en jongerenuitwisselingen en poogt ook een bijdrage te leveren aan het leven van hier in de regio wonende kansarme kinderen. Uit deze regio is bijvoorbeeld vorig jaar een deelnemer gekomen voor het Vlielandkamp: kinderen een week op vakantie die dat anders niet kunnen!!

Over het jaarthema energie zegt Regine het volgende:
Energie kan veel betekenen, persoonlijk, in omgang met andere mensen binnen en buiten de Rotary en globaal. Al deze vormen van energie hebben invloed op mijn leven. Het streven is natuurlijk om tot positieve energie te komen en gelukkig lukt dat het vaak. En dat is onlosmakelijk van de energie die ik erin stop.

We vroegen Regine, waar zij energie van kreeg buiten de Rotary:
Ik krijg energie van mooie dingen of als mensen iets bereiken, waar ze blij van worden. Dat vind ik soms in mijn sociale omgeving, maar ook in de kunst, in boeken en in films. Het meest inspirerend is te zien, moet mensen zich ontwikkelen in hun karakter ook of juist door tijden van negatieve energie. Het overwinnen en het grenzen verleggen is kikken.

Dat Regine niet alleen veel energie haalt van buiten de Rotary, maar in haar omgeving ook veel energie genereert blijkt wel uit het citaat van een collega met wie ze samenwerkt in de Warmondse sectie van de TOV: Ingrid de Nie van Boek Kado Enzo (ook in de Dorpsstraat) is wel zo duidelijk: “Warmond was een beetje ingekakt. Dankzij Regine is er weer reuring. Het is zonder meer haar verdienste dat Warmondse ondernemers de krachten weer bundelen”.

Het jaarthema energie vertaalt Regine heel fraai naar de avenue binnen de Rotaryclub Sassenheim waar ze nu voor verantwoordelijk is:
om in de jeugd avenue tot actie te komen moet er vooral energie in gestopt worden om de rest van de clubleden mee te krijgen. Maar als je dan bij behaald resultaat ziet welk plezier en toegevoegde waarde dat oplevert voor de internationale jonge mensen die de doelgroep zij bij bvb een zomerkamp, dan geeft dat heel veel voldoening en zin. Dit jaar wil de club onder leiding van Regine een zomerkamp organiseren voor jongeren uit heel Europa: een week lang maken ruim 20 jongeren kennis met het leven in de Bollenstreek en doen ze allerlei leuke activiteiten van en in de streek.

Rotary wat maakt het voor jou de moeite waard vroegen we Regine. Haar antwoord is veelzeggend:
de vriendschap van een groep fijne mensen die iets willen betekenen voor de maatschappij en dat we gezamenlijk daadwerkelijk regelmatig een verschil kunnen maken door elkaar te versterken.

En zo verwoordt Regine op mooie wijze het Rotary ideaal dat we allemaal in deze club najagen.

Regine Siedenburg

VOORZITTER YOUTH SERVICE

****

Inkomend Voorzitter

Mijn naam is Marcel Wesseling ik ben 43 jaar oud en inmiddels 12 jaar lid van onze club in Sassenheim. Dit jaar ben ik inkomend voorzitter en bereid me voor op komend jaar als voorzitter van deze fantastische club. Ons jaarthema is energie, en het woord energie kun je natuurlijk heel breed uitdragen. Ik vind dat deze club barst van de energie, als ik op de bijeenkomsten ben word ik daar blij van, ik krijg energie om met zulke leuke en interessante mensen om te gaan.

En als ik buiten onze club kijk krijg ik vooral energie van jonge talenten, van mensen die een verrijking zijn voor het bedrijfsleven die met tomeloze energie en kennis mooie resultaten tot stand brengen.

Als inkomend voorzitter wil ik deze positieve energie ook uitdragen in onze club, dit doe ik door de traditionele dingen op een andere manier te organiseren of in te vullen, het moet verfrissend en energiek zijn zodat het voor iedereen de moeite waard is om te komen en het vooral niet te missen.

Al met al is Rotary voor mij een toegevoegde waarde in mijn leven, ik ontmoet wekelijks leuke mensen met wie ik lief en leed kan delen en waarmee we mooie dingen doen voor de maatschappij en voornamelijk voor de mensen die het hard kunnen gebruiken.

Marcel Wesseling

INKOMEND VOORZITTER