© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

DisCon 2011

DistrictsConferentie

Dag van de communicatie
Beschrijving: C:\Mijn dokumenten\Mijn websites\Rotary-d1580\discon\box-bg.jpgDistrict 1580 in de Parkschouwburg in Hoorn.

Voor de Parkschouwburg in Hoorn staat een tent opgesteld, een Shelterbox, niet voor iemand die als eerste op de conferentie wilde zijn en daar de nacht heeft doorgebracht, maar als herinnering aan het prachtige project wereldwijde clubproject, bijzonder actueel omdat er zeer binnenkort weer een groot aantal van deze shelterboxen naar Japan moeten.

Rotary heeft niets te verbergen en veel om trots op te zijn.

Paul Knijff, PDG en Director Rotary International 2011-2013, laat zien hoe Rotary naar buiten kan treden via de foto’s van de opening van de Beurs op 23 februari j.l. op de 106de verjaardag van Rotary International, waarbij ons logo ‘END POLIO NOW’ mooi groot in beeld kwam, naast het logo van de Beurs, het beeld van Mercurius van Gianbologna, terwijl Paul om 9 uur op de gong mocht slaan, als teken dat de Beurs geopend was. Deze gongslag en dit beeld klonk en straalde tegelijkertijd in alle grote beurzen in Europa. Motto: ‘Beurzen open tegen Polio.’ En niet alleen de beurzen moeten daar aandacht voor hebben, ook onze regering, zodat hetzelfde logo ‘END POLIO NOW’ op diezelfde dag later in de middag ook grootschalig, over de Vijverberg heen, op het gebouw van de Eerste Kamer werd geprojecteerd.

Maartje van Westerop Trofee

De inmiddels overleden Maartje van Westerop van RC Amsterdam, was een zo grote pionier voor waterprojecten, dat er een wisseltrofee naar haar genoemd is. Veel van onze clubs houden zich bezig met waterprojecten (schoon drinkwater, tanks, dammen in rivieren), en de trofee mocht naar de club die dat het beste deed. Een moeilijke keus, maar oud gouverneur Joost Hoffscholte hakte de knoop door en koos voor RC Hoorn, met als wateraanjager Hans van Leerdam, die deze keer dus de wisseltrofee kreeg, met een mooi certificaat.

Bij de presentatie van de vijf leden van het GSE team zei Brandon uit OHIO: ‘Nederland heeft een geavanceerd gezondheid- en zorgsysteem en grote belangstelling voor kunst. Wat ik geleerd heb aan geschiedenis, lees je hier levend aan de architectuur af.’ (Laat ons gedoogkabinet dit maar niet horen…, jullie notulist.)

Zijn teamgenoot, Ken heeft hier meer geleerd over geld inzamelen dan hij thuis ooit voor mogelijk hield.

En de anderen zijn al even enthousiast en prijzen onze meertaligheid en tolerantie…

Child Tuition – Prof. Thijs Chanowski

Thijs Chanovski (Fabeltjeskrant) houdt bijna fluisterend, een fascinerend betoog over ‘Childtuition’, een systeem om via computers de kansarme kinderen van de eerste bewoners van India, die nog op jacht gaan in de bossen en geen enkele bekende taal spreken, vertrouwd te maken met de hulptaal Engels, niet via grammatica en spelling, maar via plaatjes en het letterbeeld en de klank van korte woorden. Het gaat om kinderen van 2 tot 12 jaar, die je in een paar minuten kunt leren hoe je een computer aanzet en hoe je de beelden vindt. Het belangrijkste is het zorgvuldig opgezette programma. Letters en grammatica komen later. En het werkt. Indrukwekkend.

Maar er is meer.

Angelique van ’t Riet van de ‘Universal Flirting Academy,’ wijst erop hoe belangrijk bij communicatie, de lichaamshouding is. Handen in je zak of armen over mekaar wijzen op geslotenheid. Er zijn verschillende manieren van handdrukken geven, normaal, dominant, onderdanig, slap, maar het belangrijkste is dat je bij het geven van een hand, elkaar open aankijkt en laat zien dat je iemand de moeite waard vindt. Ze stelt dat kinderen tot een jaar of 7 van nature flirters zijn, ze leggen dan nog contact op hartniveau, niet op hoofdniveau.

Ze wijst op het belang van het onthouden van (minstens) de voornaam van je contactpersoon, dat duidt op aandacht. En ze maakt reclame voor facebook: Wees niet bang om te vragen, je bereikt via facebook meteen duizenden mogelijke antwoordgevers.

Tour de Toon

De hele presentatie werd afgesloten met ‘Tour de Toon’, waarin Philip Paar ons vertelt over Toon Hermans en een groot aantal van zijn speelse liedjes zingt (Een ballon, een ballon, een ballonnetje of 24 rozen voor jou). Een feest van herkenning. En wie dan nog niet genoeg heeft van Toon, kan aan één van de stalletjes, een dikke pil kopen over diens leven, bijzonder boeiend beschreven door de broer van Peter Kleuters, gouverneur en organisator van deze districtsconferentie, Jacques Klöters. Begin er niet in te lezen, want je houdt nooit meer op…, een goed idee voor de komende boekenweek.

De conferentie werd uitstekend georganiseerd, met behulp van ‘powerpoint’ niet als leidraad, maar als illustratie. Na afloop mochten we nog langdurig napraten bij enthousiaste, vrolijke muziek, die het napraten vrijwel onmogelijk maakte, wat jammer was, want we hadden inmiddels zoveel communicatie-indrukken opgedaan, dat daar nog best een paar gedachten over gewisseld konden worden. En het is leuk om vrienden te ontmoeten.

Conrad van de Weetering
redacteur D1580

1.

Bekijk hier de foto’s van de districtsconferentie

2.

Bekijk hier de diverse presentaties

3.

De “Twitterfontijn”

4.

Video van de inmiddels in D1580 “wereldberoemde” uitvoering van het Gouverneurslied