© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Verslag Districtsconferentie 2014

Verslag Districtsconferentie D1580
‘Blauwe Economie’

10 mei 2014, Purmerend


Terwijl de leden van RC Purmerend in het hartje van hun stad de laatste hand legden aan de inrichting van de markt, de YouTube bioscoop en aan de Indiase VTT presentatie in de trouwzaal van het stadhuis, ontving DG Jan Lucas Ket om 8 uur de clubvoorzitters uit zijn district voor het clubvoorzittersontbijt.

 

C:\Users\Schrijver\Desktop\disconfoto's\IMG_7137.jpg

De helft van hen was op dit vroege en ook heel gezellige ontbijt aanwezig en kreeg naast woorden van waardering en dank voor hun inzet dit Rotaryjaar een persoonlijk aandenken, het boek Blauwe economie en de aansporing een gouverneurs kandidaat te noemen.

C:\Users\Schrijver\Desktop\disconfoto's\IMG_7168.jpg

De plenaire ochtendsessie stond onder charmante leiding van May Lan Kam. Zij introduceerde de DG die in zijn welkomstwoord aandacht gaf aan Christina Bredin als ‘special representative’ van RI president Ron Burton, aan de leden van het VTTeam uit District 3060, India, en aan enkele wethouders van Purmerend.


De DG verontschuldigde de afwezigheid van de Jaarkinderen (wadlopen) en onderstreepte het belang van wereldwijde jeugduitwisseling.

Peter Wiers leidde het VTTeam in en hun plan om een tachtigtal dorpen in India te helpen met afvalverwerking, hygiëne en duurzame ontwikkeling. Daarbij stonden inbound en outbound team op het podium en werd de gouverneur plechtig en feestelijk geëerd en kreeg het VTT en de Districtsconferentie het certificaat van klimaatneutraliteit van Fair Climate Fund.

C:\Users\Schrijver\Desktop\disconfoto's\IMG_7179.jpg

 

C:\Users\Schrijver\Desktop\disconfoto's\IMG_7203.jpgIn de toespraak van special representative Christina Bredin (PDG District 2340, Zweden) stond de uitstraling van Rotary centraal. Die uitstraling, en daaruit volgend de reputatie, is vooral afhankelijk van wat individuele Rotarians doen, wat ze er in hun eigen kring over vertellen en laten zien.

Onze eigen verantwoordelijkheid dus, bottom-up en niet top-down. Wij hebben de taak om ons merk uit te dragen:

“You are the brand! The essence is: unite leaders, exchange ideas, take action and improve communities everywhere”.

C:\Users\Schrijver\Desktop\disconfoto's\IMG_7216.jpgKoert van Mensvoort, ontwerper, wetenschapper en filosoof, gaf vervolgens een sprankelende, wervelende en mooi geïllustreerde lezing over nanotechnologie en de ingewikkelde relatie tussen natuur en cultuur. Cultuur begon 100.000 jaar geleden toen mensen voor het eerst vuur gebruikten om een deel van hun spijsvertering buiten hun lichaam te brengen.

Veel cultuur leidt nu een autonoom bestaan en lijkt niet meer door de mens beheerst. De meeste natuur, en speciaal die in Nederland, is beheerst.

Van Mensvoort pleitte voor forward to nature in plaats van back to nature. Innovatie kan niet zonder verbeeldingskracht en creativiteit. De basis voor een duurzame samenleving blijft kennis van natuurkunde en biologie.

Sommige oplossingen zijn zo elegant dat ze alleen al door hun schoonheid ons ontroeren: www.nextnature.net/hetboek

Geïnspireerd en opgeladen dronken de ruim 350 deelnemers hun koffie.

C:\Users\Schrijver\Desktop\disconfoto's\IMG_7229.jpg
Daarna vertelde Roel Bol, speciale vertegenwoordiger groene groei van het ministerie van Economische Zaken, de geschiedenis, het heden en de naaste toekomst van de ‘Biobased Economy’ in Nederland.

Hij schetste het belang van Europese richtlijnen en de rol van overheid, maatschappelijk middenveld en ondernemers in een gezamenlijke aanpak tot duurzame ontwikkeling, hij noemde daarbij het begrip ‘green deal’. Al honderden initiatieven zijn de laatste tien jaar tot bloei gekomen. Nederland moet meer ‘vergroenen’ maar wet- en regelgeving blokkeren dat nogal eens. “Denk losser, voorkom verkokering”.

Hij deed een oproep om naar dwarsverbanden te kijken en lijnen uit te zetten volgens de biobased strategie en te werken aan een toekomstbestendige samenleving.

Het klapstuk van de dag was de vijf kwartier durende performance van de charismatische Gunter Pauli. Het moment waarvoor de honderden deelnemers waren gekomen: Gunter Pauli, hoogleraar, ondernemer, lid van de Club van Rome, Belg, maar reizend over de hele wereld en nu woonachtig in Zuid-Afrika.

C:\Users\Schrijver\Desktop\disconfoto's\IMG_7240.jpgOoit een Rotary ambassadorial scholar (aan INSEAD in Parijs, 1980) was hij dankbaar ingegaan op de uitnodiging van de gouverneur iets aan Rotary terug te geven en key-note speaker te zijn op de conferentie.

Hij vertelde in licht Vlaams over bamboe, zijde, distels, koffiedik, champignons, koraal, en papier van steengruis en Petflessen en zonder water.

Steeds weer een verrassende business case waarbij lokaal kansen voor het oprapen lagen die leidden tot effectieve en efficiënte oplossingen voor energie, huisvesting, kleding, voeding, logistiek. Met als bijwerking dat ze ook nog eens duurzaam waren. Duurzaamheid is immers geen doel op zich. Het gaat uiteindelijk om een veilige en gezonde, de creativiteit stimulerende toekomst voor onze kinderen.

Niet alleen de zaal was ontroerd, ook Pauli zelf realiseerde zich aan het slot van zijn prachtige toespraak dat hij voor de leden van de organisatie stond die zijn leven indertijd een beslissende wending had gegeven.

Hij mailde de gouverneur na afloop:

“Dag Jan Lucas, Je regelde een perfecte omgeving, heel verwelkomend, rustig en met een vriendelijkheid die ere doet aan Rotary. De organisatie was perfect, ook technisch en de response van het publiek enthousiast. Rotary wordt al te veel vergeleken met een conservatieve organisatie maar wat ik (wederom) ervaarde was een leidinggevende organisatie bereid om innoverende en transformerende ideeën te aanhoren en ook een kans te geven.”

Na de geanimeerde lunch presenteerde het VTTeam zijn plannen, legde daarbij interessante contacten, onder andere met de dochter van Pauli, Chido, die haar projecten graag met India wil delen.

In acht sessies toonden in de kleine en grote zaal van theater De Purmaryn innoverende ondernemers wat hun beweegt, vaak met een levendige discussie. Ook hier werden dwarsverbanden gelegd.

Voor sommige Rotarians ging een wereld open, ‘groene’ ondernemers kregen een wel heel andere kijk op Rotary.

En dat was precies de bedoeling.

http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.2085349.1350505018%21/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_800_600/image-2085349.jpg

Buiten het theater stond (ook voor het publiek buiten de conferentie) de goedbezochte Nanosupermarkt, vol utopische en al minder utopische nanotechnologische verrassingen. De markt van duurzame en innoverende ondernemers op het Waagplein met zijn fraaie Rotaryuitstraling was door het slechte weer zeer matig bezocht. Dat was eigenlijk de enige tegenslag op deze vlekkeloze districtsconferentie vol van communicatie en inspiratie.

Rotary International Presidential Theme 2013-14Voor Rotarians was deze conferentie van internationale allure, buitenstaanders hebben een uitstekende indruk van onze bijzondere organisatie gekregen en de leden van RC Purmerend hebben Rotary heel positief in hun stad neergezet en Purmerend van een even positieve kant aan hun gasten getoond.

Eigenlijk alles volgens het jaarthema

Engage Rotary, Change Lives.