DIVERSITEIT
Amsterdam is een hyperdiverse stad en telt ongeveer 170 verschillende nationaliteiten. Daarmee lijkt Amsterdam op andere grote steden van Nederland. Iets meer dan de helft heeft een migratieachtergrond. En in Nederland wonen thans bijna 2 miljoen mensen die niet in ons land zijn geboren.
Kortom, ons land wordt steeds diverser. Maar… hoe divers in eigenlijk jouw Rotaryclub?
Een actueel en fantastisch onderwerp om binnen Vocational Service een bijeenkomst aan te besteden. Stel je het op prijs als de Districtcommissie Vocational 1580 je helpt bij de voorbereiding hiervan?
Stel je eens voor
- dat er geen discussie zou zijn over diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit. Iedereen zou zijn of haar mening mogen uiten. Hoe zou onze maatschappij er dan uitzien? Zwart of wit, man of vrouw, Amerikaan of Rus, rechts of links, Moslim of Rooms-Katholiek.
Het zou immers geen verschil mogen maken. Respect voor de mens, los van afkomst, huidskleur of religie met waardering voor ieders leiderschapskwaliteiten
Stel:
- je kunt niet gediscrimineerd worden en je hoeft je nooit ergens aan te passen omdat iedereen zich altijd aanpast aan jou.
Stel
- dat je vervolgens ook nog de meest prestigieuze opleiding van het land hebt, zodat je ook daarop niet gepakt kunt worden. Dan kun je dus niet weten hoe kwetsbaarheid voelt. Maar omdat je alles mee hebt en niks tegen, is de kans wel maximaal dat je het ver brengt in de samenleving.
Joris Luyendijk behoort tot deze groep van ondiscrimineerbare en sociaal onkwetsbare Nederlanders: een witte autochtone heteroman uit een 'goed nest' met aan de muur diploma's van het Gemeentelijk Gymnasium te Hilversum en de Universiteit van Amsterdam.
In 'De zeven vinkjes' probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat doet het met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken?
Want op ontzettend veel plekken helemaal bovenin de politiek, de serieuze media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt de baas gespeeld door een man zoals Joris Luyendijk.
Wat betekenen de 7 vinkjes?
Zeven kenmerken hebben die mannen, want dat zijn het, gemeenschappelijk. Hij vinkt ze af:
- minstens één hoogopgeleide of welgestelde ouder;
- minstens één in Nederland geboren ouder;
- is man;
- is hetero;
- is wit;
- heeft gymnasium of vwo afgerond;
- en heeft universiteit gedaan.25 feb. 2022
Hoog tijd om met Rotarians eens te bespreken welke rol en/of welke taak wijzelf en onze clubs hebben of op zich zouden moeten en kunnen nemen om aan de veranderende wereld mede (aan)sturing te geven.
Laten we kansen liggen? Ja!!! Dus tijd om actie te ondernemen!!
Joris Luyendijk (1971) schreef onder andere over de kloof tussen beeld en werkelijkheid in het Midden-Oosten (Het zijn net mensen) en de Nederlandse politiek (Je hebt het niet van mij, maar…). Aan Het zijn net mensen werden de NS Publieksprijs 2007, de Dick Scherpenzeelprijs 2007 en de Prix des Assises du Journalisme 2010 toegekend. Luyendijks boeken werden in 12 talen vertaald.Dit kan niet waar zijn begon met een zoektocht op de banking blog van The Guardian die de basis vormde voor columns die in NRC Handelsblad en De Standaard verschenen. Naar aanleiding van de banking blog werd Luyendijk gehoord door parlementaire onderzoekscommissies in België en Engeland.Dit kan niet waar zijn was het best verkochte boek in 2015 en werd bekroond met de NS-Publieksprijs 2015. Het boek is inmiddels in achttien talen vertaald.Recentelijk verscheen Kunnen we praten, een uitnodiging aan mensen die overwegen PVV te gaan stemmen. Het is een samenwerkingsproject van De Correspondent, Algemeen Dagblad enWNL.