© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

FEBRUARI 2023

Op 28 januari was in het Olympisch Stadion de start van de 5000 kilometer lange emmissieloze estafette ter gelegenheid van 100 jaar Rotary in Nederland. De Rotary bakfiets rijdt deze weken van club naar club of van regio door regio door ons district. Onderweg zetten we met onze clubs Rotary in de schijnwerpers om zoveel mogelijk mensen te laten zien wat onze kracht en impact is. En dat is gelukt, wat een grote hoeveelheid acties zijn er al geweest. Mooi om te zien hoe de clubs dat met elkaar doen en hoeveel creativiteit er is. Op 11 maart a.s. dragen we in Hoofddorp de estafetteschop over aan District 1570.

Terwijl we aan het werk waren als People of Action om van de estafette een enorm succes te maken, werd er in enkele dagen een gigantische landelijke Shelterbox-actie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië uit de grond gestampt, met een indrukwekkend resultaat. Dank aan eenieder die hieraan heeft bijgedragen.

Met zo’n heftige gebeurtenis staat de wereld even stil en is onze inzet daarvoor veel belangrijker.

Ook het betuigen van ons medeleven met de, door Rotaryclub Voorburg, ingezette actie om alle Carillons voor Oekraïne afgelopen vrijdag te laten spelen kreeg in ons district veel navolging. Het laat maar weer eens zien aan goed het Rotary-wiel werkt en hoe bijzonder het is om Rotarian te zijn en een bijdrage te mogen leveren.

Het nieuwe jaarthema Create Hope in the World, dat aan Hans Ruck (DG 2023-2024, mijn opvolger) tijdens de International Assembly in Orlando is gepresenteerd, is een mooi thema dat we nodig hebben in deze tijd. Hans zal het jaarthema in de komende maanden tijdens de Pre-PETS en PETS verder toelichten.

Verder nog aandacht voor de PETS en Assembly op zaterdag 15 april 2023 Duin en Kruidberg, de week van de open club bijeenkomsten 20 t/m 31 maart 2023, clubnieuws en een aantal vacatures die er zijn in ons district.

IMAGINE …..dat we met elkaar de wereld een stukje beter kunnen maken.

Tenslotte vraag ik jullie aandacht voor een aantal mooie vacatures in ons district, waaronder die van gouverneur 2025-2026. Ben je zelf geïnteresseerd of weet je iemand neem dan contact met mij op, ik kan je uit eigen ervaring melden dat het zeer de moeite waard is. 

Ik zie jullie graag de komende tijd bij de verschillende activiteiten. Als je vragen hebt of het leuk vindt dat ik langs kom mail naar dg2022-2023@rotary-d1580.n


SHELTERBOXEN VOOR SLACHTOFFERS AARDBEVING TURKIJE EN SYRIE

Dat we als Rotary impact hebben blijkt wel uit de opbrengst van de Shelterbox doneer actie. Er zijn nu (25/2) meer dan 1.100 Shelterboxen gedoneerd, ter waarde van E. 825.000. 

Direct na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië zijn we met alle Rotaryclubs in Nederland gestart met de Shelterbox doneer actie. Er is speciaal PR- en promotiemateriaal gemaakt voor de clubs→


CARILLONS VOOR OEKRAINE

Nog meer impact, tientallen kerktorens in Nederland waaronder een groot aantal in ons district, hebben vrijdag 24 februari jl. vanwege het trieste 1-jarige bestaan van de oorlog, de carillons en klokken laten klinken voor Oekraïne.

Een mooi Rotary initiatief in gang gezet door Rotaryclub Voorburg en stadsbeiaardier Gerda Peters, luister hier het NPO 1 radio interview terug.


28 JANUARI 2023  -  START VAN DE EEUWVIERING

Op 28 januari werd in het Olympisch Stadion Amsterdam het startschot gegeven voor de Rotary 100 jaar estafette die dit jaar de 500 clubs in Nederland met elkaar over 5.000 km gaat verbinden. En in ons district zijn we al goed begonnen!


De eerste etappe ging dwars door Amsterdam en het Vondelpark naar ITA (voorheen Stadsschouwburg) onder leiding van Holger Knaack, die in het Olympisch Stadion uit handen van de voorzitters van het Gouverneursberaad Wim Gerards (D1560) en Gerda Breeuwsma (D1590) de estafette-schop (symbool voor People of Action) ontving nadat de door Trekbikes beschikbaar e-bakfiets was onthuld.


Rotary 2.0 en People of Action op het podium in het ITA Amsterdam, zo blikken we terug op de viering van 100 jaar Rotary in Nederland.

Op zaterdag 28 januari 2023 vierden we in de prachtige zaal van het ITA Amsterdam de 100ste verjaardag van Rotaryclub Amsterdam en de start van de 100 jaar Rotary in Nederland activiteiten. En een feest was het.


ESTAFETTE DISTRICT 1580

Na de start in het Olympisch Stadion en de overhandiging van de estafette-schop aan Rotaryclub Amsterdam voor de deur van de Stadsschouwburg (ITA) heeft de Rotary bakfiets van TREK bikes inmiddels veel kilometers afgelegd.

De clubs in ons district hebben laten zien wie ze zijn, wat ze doen en wat de impact van Rotary is. Vooral de samenwerking tussen de clubs in de regio’s heeft gezorgd voor veel verbinding en mooie acties die de aandacht van het publiek trekken en vooral veel publiciteit voor Rotary.


100 JAAR ROTARY IN UTRECHT

10 MAART SYMPOSIUM SINT MAARTEN REVISITED – VERHALEN, DISCUSSIE, VIDEOCLIPS, MUZIEK

Utrecht is de stad van Sint Maarten, de heilige die zijn mantel deelde met iemand die bescherming nodig had. Een lichtend voorbeeld voor iedereen en ook voor Rotary. De Utrechtse clubs gaan samen met een aantal sprekers verkennen hoe we, ook in deze tijd, een positief verschil kunnen maken. Komt allen.100 JAAR ROTARY IN NEDERLAND PUZZEL

Speciaal voor ons jubileum is er een geweldige 100 jaar Rotary puzzel gemaakt door tekenaar René Leisink van Studio Noodweer. De puzzel kost €25,= per stuk excl. verzendkosten. De opbrengst gaat naar het Rotary 100 jaar in Nederland voedsel- en speelbos, dat aan het eind van de estafette in december 2023 wordt gepland. Een mooi cadeau voor je gastsprekers.


De PETS is de voorbereiding op het clubvoorzitterschap en we zijn blij dat we dit jaar met ruim 150 inkomende clubvoorzitters, (ink) bestuursleden, regiovoorzitters, district commissievoorzitters en sprekers op een zeer bijzondere, mooie locatie bij elkaar komen. →

Centraal tijdens de PETS staat natuurlijk het nieuwe thema CREATE HOPE IN THE WORLD van Gordon R. McInally, Rotary International President Elect.  

Het ochtendprogramma is exclusief voor de inkomend clubvoorzitters. 's Middags zijn vanaf 13.00 uur ook de medebestuurs- en clubleden, Rotaractors en geïnteresseerde leden van harte welkom.


VACATURES

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging, verdieping of verbreding binnen Rotary, dan heeft het district veel te bieden. Er is binnen het district een aantal vacatures die mogelijk interessant zijn voor je. Schroom niet om vrijblijvend het gesprek aan te gaan om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Stuur een mail naar Madelon Schaap.OPEN CLUB BIJEENKOMSTEN – 20 T/M 31 MAART 2023

Van 20 t/m 31 maart 2023, is er na het succes van vorig jaar de week van de open clubbijeenkomsten. In deze week kun je mensen uitnodigen om wederzijds vrijblijvend kennis te maken met je club. Aarzel niet en doe mee. Op www.rotarywoc.nl kun je je club aanmelden en daar vind je ook materiaal zoals een voorbeeld uitnodiging, een draaiboek, voorbeeld persbericht en nog veel meer.


ROTARY PEOPLE OF ACTION SEMINAR – 25 MAART 2023 Antwerpen

Voor de 2e keer wordt het People of Action Media Seminar georganiseerd, vorig jaar in Hilversum en nu in Antwerpen georganiseerd door Pieter Schut en Rutger Mazel respectievelijk Rotary Public Image Coördinator Nederland en Vlaanderen en inkomend RPIC.

Voor iedereen die wil werken aan ons imago en de PR. Lees verder en meld je aan →