Maandbrief DG 2008-09 | Joost Hoffscholte

Juni 2009

Sfeer en inhoud bepalen het succes van de Districtsconferentie

Op zaterdag 9 mei ontmoetten elkaar in de Arendshoeve ruim 250 Rotarians met hun partners, alsmede de inleiders en deelnemers aan het marktplein.

Vanaf het eerste begin zat de stemming er goed in, dankzij de sfeervolle bloemrijke omgeving, het enthousiasme en het veelzijdig aanbod van de standhouders, het ontroerende optreden van de jaarkinderen en de kwaliteit van de 3 inleidingen over Microfinanciering. Voor vele Rotarians een eye-opener, dat hopelijk een vervolg krijgt. Het geheel werd omlijst met Braziliaanse muziek ter ere van de GSE-uitwisseling met Brazilië en een uitstekende lunch.

Tenslotte was er voor de liefhebbers op de zonnige zaterdagmiddag nog een mogelijkheid van een rondvaart over de Westeinderplassen.

Dat deze Districtsconferentie inhoudelijk en organisatorisch zo geslaagd was, was mede te danken aan de inzet van PDG Alfred Schrijver, die voor de presentaties zorgdroeg, Aad Hofland, verantwoordelijk voor de registratie, PDG Eduard Nieuwenhuijzen Kruseman, die als special aid de representative van RI begeleidde, Ashok Mahajan,  en de leden van de Rotaractclub Aalsmeer-Mijdrecht-Uithoorn, die als gastvrouw en gastheer optraden.

Een Districtsconferentie die qua inhoud en sfeer prima aansloot op het thema van deze maand: Fellowship. Naast de 4 avenues of service de hoeksteen van iedere Rotaryclub.

Vriendschap, saamhorigheid en waardering voor elkaar zijn het fundament van waaruit service ontkiemt. Dienstbaar zijn aan de samenleving dichtbij huis of elders op de wereld is en blijft al 104 jaar de kern van Rotary.

Klik op deze link voor een video impressie van deze geslaagde Districtsconferentie.

GSE-uitwisseling met Brazilië 

Het GSE-team uit Santa Catarina is inmiddels weer vertrokken na de feestelijke farewell-party bij de RC Haarlem-Oost.

Op de Districtsconferentie mocht ik hen €5000 aanbieden voor de herinrichting van door overstromingen verwoeste kinderdagverblijven.

Ook ons GSE-team is op 1 juni gelukkig veilig teruggekeerd uit Brazilië. Vol indrukken, belevenissen en nieuwe contacten.

Een uitwisseling tussen 2 districten, die jonge mensen de kans geeft van elkaars cultuur, gewoonten en manier van leven te leren en kennis en ervaring op te doen.

Met dank aan de leider van ons GSE-team, Marijke Bollweg, en aan de GSE-coördinator, Jack Groot.

Lees de verslagen van beide teams:

Maartje van Westerop Wisselprijs

Tijdens de Districtsconferentie mocht ik bekendmaken, dat in overleg met de districtscommissie water besloten is een districtsprijs in te stellen ter nagedachtenis van Maartje van Westerop. Maartje was lid van de RC Amsterdam en zij was een pionier en een voorvechtster voor water- en sanitatieprojecten.

Deze wisselprijs is bedoeld als aanmoediging voor de clubs, die speciale projecten op het gebied van water, sanitatie en natuurbehoud hebben uitgevoerd.

Spotlight

Benefietconcert Rotary Amsterdam

8 juni Oude Kerk te Amsterdam

R.I. Conventie

21~24 juni 2009 in Birmingham (UK)

Charteruitreiking De Zaan/Zaandijk

26 juni

Gouverneursoverdracht

27 juni Kerkje van Valkkoog

Gouverneursjaar 2008-2009

Deze maandbrief is de laatste die ik mag schrijven als gouverneur van ons district 1580.

Toen ik de gouverneursketen omgehangen kreeg van mijn voorganger Eduard Nieuwenhuijzen Kruseman heb ik als thema voor het jaar naar voren gebracht: Samenspel en Samenwerking.

Samenspel in de vorm van informatie en communicatie met 76 clubs en inmiddels 3100 Rotarians. Genoten heb ik van de contacten met vele Rotarians en de clubbezoeken waren voor mij hoogtepunten in mijn gouverneursbestaan.

Het was voor mij indrukwekkend te ervaren wat Rotarians bereid zijn te doen door persoonlijke inzet en door het financieel steunen van velerlei projecten.Met volle overtuiging heb ik geconstateerd, dat Rotarians dromen waar maken door bij te dragen aan de uitdaging Polio echt de wereld uit te helpen.

En deze uitdaging van $100 per Rotarian zal ook in het Rotaryjaar 2009-2010 doorgaan.

Ook de betrokkenheid van de clubs om de sterfte van kinderen terug te brengen in de vorm van projecten voor gezond en voldoende drinkwater, sanitaire voorzieningen en scholing heb ik ten zeerste gewaardeerd.

Veel steun heb ik ondervonden aan de samenwerking met de 11 regio’s, de regiovoorzitters, de districtscommissies en de staf. Mijn dank gaat naar hen uit en vooral naar mijn stafleden,  Eduard Nieuwenhuijzen Kruseman, Arend Sijpestein en Alfred Schrijver, die ervoor zorgde dat de nieuwsbrief in deze aantrekkelijke lay-out bij u binnenkwam. 
 

Een nieuw team staat voor u klaar onder leiding van DG Arend Sijpestein, DGE Nel Eelman en DGN Roel van der Voort. Zij zullen op hun wijze vorm en inhoud geven aan het thema 2009-2010:
The Future of Rotary is in Your Hands
.

Mijn hartelijke dank aan alle Rotarians én medewerkers van het RAN-kantoor, die voor mij dit boeiende en mooie Rotaryjaar hebben mogelijk gemaakt.

Uw gouverneur
Joost Hoffscholte
email