© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Juni 2021

Juni2021

Afgelopen zaterdagmiddag 26 juni was het moment van het jaar waar de huidige gouverneur én de aankomende gouverneur naar uit hebben gekeken: de overdracht van taken en verantwoordelijkheden. Symbolisch door het overdragen van de gouverneursketen. In aanwezigheid van veel Rotarians is die overdracht met dankwoorden feestelijk gevierd.  

We gaan van Rotary Opens Opportunities naar Serve to Change Lives.

Nog één keer terugblikken op een bijzonder jaar.

Het coronajaar. Een bizar jaar.

©: Gerben Kloosterziel, Rotaract Haarlemmermeer

Maar het jaar heeft ook laten zien dat we ons kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Laat dat nou één van de vier doelen zijn van Rotary International. 

Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier samen met Rotaract en Rotarians inhoud gegeven aan de ambitie van Rotary International om de samenwerking met Rotaract te versterken. Het leverde de slogan “Rotary en Rotaract - Partners in Service” op.   

In mei en juni heb ik in tien bijeenkomsten met de voorzitters van de 78 clubs in ons district teruggekeken op hun jaar als voorzitter en van hen gehoord dat het niet voor iedere voorzitter een geslaagd jaar is geweest. Maar ook gehoord dat vrijwel iedere club ervaren heeft dat de onderlinge verbondenheid, onze Fellowship, sterk is gebleken. Het heeft de clubs door dit jaar geholpen. Groot respect voor jullie, de voorzitters van de 78 clubs die dit voor elkaar hebben gebokst.

Mijn gouverneursjaar is ten einde. Het is niet met opluchting, maar wel met vertrouwen dat ik de gouverneursketen, inclusief de verantwoordelijkheden, aan mijn opvolger zal overdragen. Vanaf nu mogen we Harald Been beschouwen als onze gouverneur. Vanaf nu ben ik gouverneur af. Oud gouverneur ofwel IPDG in het Rotary jargon.

Samen zijn we People of Action
Samen zijn we Rotary

Ik gebruik deze maandbrief om iedereen te bedanken voor dit afgelopen jaar. In Rotary werk je samen, doe je de dingen samen. Jullie hebben met mij het beste van dit jaar gemaakt. Jullie hebben laten zien, dat we samen sterk zijn.

Samen zijn we People of Action. Samen zijn we Rotary en bieden we kansen, oftewel Rotary Opens Opportunities. En we gaan door. Het nieuwe Rotary jaar in. Met een fantastisch jaarthema: Serve to Change Lives. Want samen kunnen we het leven van velen veranderen. Ten goede.

We gaan het volgende Rotaryjaar in. Een Rotaryjaar met het, nieuwe, 7e focusgebied: het beschermen van het leefmilieu. Laten we ook in ons district als People of Action de handen uit de mouwen steken voor projecten met een positief, meetbaar en duurzaam effect op de plek die we allen kennen als onze wereld.

Dank voor het lezen van mijn maandbrieven en dank voor jullie reacties.
Voor nu nog éénmaal:

* Service above Self *

* Blijf geven aan The Rotary Foundation *

* Bovenal: geniet van je Rotarylidmaatschap *


 

Het gaat jullie goed!

End Plastic Soup Actiedag van Rotary en Rotaract

Ik blik graag nog één keer terug naar die mooie 5 juni zaterdag. De dag dat meer dan 1000 mensen in ons district de handen uit de mouwen staken tijdens de End Plastic Soup Actiedag van Rotary en Rotaract.

Ik wil iedereen bedanken voor deze superdag. Van de honderden foto’s van die dag straalt het enthousiasme af.

Dank voor het inzenden van jullie foto’s

En, zoals ik heb beloofd tijdens de Live uitzending vanuit Purmerend maak ik in deze maandbrief de winnende foto van die dag bekend door deze hier te publiceren. De foto is gekozen door de professionele fotograaf Robert Verhoeve.  

De foto symboliseert de generatie die na ons komt en waar we met de End Plastic Soup voor doen!

De fotograaf krijgt een Summercamp puzzel thuisgestuurd. 

Gaande en komende mensen

Tijdens de gouverneursoverdracht is afscheid genomen van enkele gaande mensen.

We hebben onder dankzegging voor zijn inzet afscheid genomen van Patrick Ruwiel, regiovoorzitter van Regio I.

We hebben ook onder dankzegging en loftuitingen afscheid genomen van onze districtssecretaris Fred Kersbergen.

Beiden zijn steunpilaren geweest voor mij als gouverneur. Fred en Patrick, dank je wel voor jullie inzet voor de Rotaryclubs en ons district.

De komende mensen….

Als opvolger voor Fred Kersbergen als secretaris van ons district is Eduard Leutscher bereid gevonden om die rol en taken op zich te nemen. Inderdaad, die naam ken je waarschijnlijk al. Eduard is gouverneur geweest in ons district in het Rotaryjaar 2012-2013. Welkom (terug) in de district staf Eduard!

Voor twee regio’s in ons district hebben we twee uitstekende Rotarians bereidt gevonden om het regiovoorzitterschap op zich te nemen. Het gaat om Jo Krill (RC Amsterdam Blauw) en Michiel Dumont (RC Amsterdam Minerva). Veel succes Jo en Michiel!

 

Tromgeroffel…

De toekomstige gouverneur voor het jaar 2023-2024

Het duurt nog een paar jaar, maar met trots mag ik, mede namens DG Harald Been en DGE Madelon Schaap bekendmaken dat Vincent Somers door zijn club (RC Amsterdam Blauw) is voorgedragen als DGN en dus de beoogd gouverneur is voor het clubjaar 2023-2024. Tijdens de najaarsassembly van ons district zal Vincent Somers voorgesteld worden aan de leden. Welkom Vincent ! En veel succes gewenst.


 

Vernieuwde regio-indeling in Groot Amsterdam  

Er is enige maanden aan gewerkt, er is een raadpleging geweest én er zijn gesprekken gevoerd, maar het is nu zover: Er is een nieuwe regio indeling van de clubs in en rondom Amsterdam. De te grote Amsterdamse regio I met 14 clubs is samen met Regio II (deels Amsterdam, deels Amstelveen) opnieuw opgedeeld in drie regio’s.

Voor deze drie regio’s zijn er drie regiovoorzitters (of AG’s) beschikbaar: Jo Krill, Michiel Dumont en Frank Garnier. Heren, dank voor jullie inzet en veel succes het komende jaar!

Als het aan jou ligt… wat doen we met € 19.000?  

Maak impact met het geld voor zoveel mogelijk mensen en versnipper het bedrag niet te veel

De afgelopen maandbrieven heb ik jullie gevraagd om voorstellen om €19.000 te besteden aan bijzondere projecten of goede doelen.

Er is al een aantal interessante voorstellen gedaan: o.a. reservering voor 100 jaar Rotary in Nederland, Shelterbox, een extra donatie aan India of arme landen waar de vaccinaties op gang moeten komen, stichting Anne Bo, het Tesselhuis.

We nemen de adviezen graag ter harte. Rotary streeft immers na om met de ondersteuning impact te hebben.

Je kunt je voorstellen en suggesties nog steeds aanleveren. Dat kan nog steeds bij mij dg2020-2021@rotary-d1580.nl en tijdens de najaarsassembly zal ik graag samen met jullie de besteding bekendmaken.