
Een dag vol discussie en inspiratie over erfgoed en sociale uitdagingen
Op 14 juni vindt een belangrijke districtconferentie plaats in Maarhuizen. Dit evenement belooft een boeiende en inspirerende dag te worden, met een diverse line-up van sprekers die zullen ingaan op cruciale thema's zoals erfgoed, vrijetijdseconomie en de sociale agenda in het aardbevingsgebied. Alle Rotarians, Rotaracters, allen met partners en familie & vrienden, en andere samenwerkingspartners zijn welkom.
Groningen ná de aardbevingen
Deze districtsconferentie (DISCON) wil een unieke gelegenheid bieden om de toekomst van Groningen ná de aardbevingen te verkennen en te vieren. Niet omzien in wrok of klagen over bureaucratische procedures, maar positief willen werken aan de toekomst. Deze conferentie biedt een platform voor discussie en verkenning van de belangrijke thema's. We zien daarbij de historie van Groningen als vertrekpunt en fundament van waaruit een nieuwe toekomst dient te worden gebouwd. We focussen ons daarbij vooral op de landschappelijke en sociale aspecten van de problematiek.
Programma
9:30 uur Inloop met koffie/thee en cake/koek
10:15 uur Opening door de dagvoorzitter Jetta Post
Aansluitend Welkom door voorzitter Henk Jansen en gouverneur Francie Kaaijk
10:30 uur Suzan Top: Vrijetijdseconomie
11:00 uur Koffiepauze
11:30 uur Henk Nijboer: Sociale agenda
12:00 uur Lunchbuffet en House of Friendship
13:30 uur Marco Glastra: Groninger Landschap
14:00 uur House of Friendship
15:00 uur Netwerkborrel met hapjes met muzikale omlijsting
17:00-17:30 uur Sluiting
Hoofdsprekers
Suzan Top
over erfgoed en vrijetijdseconomie
Suzan Top, een expert op het gebied van erfgoed en vrijetijdseconomie en gedeputeerde van de Provincie Groningen, zal spreken over de manieren waarop erfgoed kan bijdragen aan de lokale economie en het toerisme. Haar presentatie zal de nadruk leggen op de synergie tussen het behoud van cultureel erfgoed en de stimulering van economische activiteiten, een thema dat steeds relevanter wordt in onze moderne samenleving, zo ook in Noord Nederland.
Henk Nijboer
kwartiermaker voor de sociale agenda in Groningen en Noord Drenthe, over de plannen in het aardbevingsgebied
Henk Nijboer, die bekend staat om zijn inzet voor de sociale agenda in het aardbevingsgebied, zal zijn inzichten delen over de uitdagingen en kansen in deze regio. Zijn toespraak zal zich richten op de sociale en economische impact van aardbevingen en de noodzaak van een robuuste en inclusieve herstelstrategie. Een beter leven voor Groningers en Noord-Drenten. Met meer kansen voor kinderen, minder armoede, een goede gezondheid en betere leefbaarheid. Dat zijn de belangrijkste onderwerpen van de Sociale Agenda van Nij Begun.
Groninger landschap
Naast Suzan Top en Henk Nijboer zal ook Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, dieper ingaan op het thema erfgoed. Wierdenland & Waddenkust is een oeroud cultuurlandschap waarvan de eeuwenoude wierden belangrijke getuigen zijn. Groninger Landschap bezit tientallen monumentale gebouwen en ruim 8.300 hectare aan polders, kwelders, bossen en water.
Al de sessies zullen diverse perspectieven bieden en de deelnemers voorzien van waardevolle informatie en inspiratie.
Een verkenning van de rijke geschiedenis en toekomst van Groningen. Groningen, een provincie en stad met een rijke en oude historie, was ooit de meest dichtbevolkte regio van Nederland en bloeide als een centrum van handel. Deze provincie, rijk aan kloosters en kerkjes met prachtige orgels, bezit een unieke schat aan cultureel erfgoed. Nergens zoveel kerkjes als in Groningen met een hoeveelheid aan orgels, elk met hun eigen verhaal en karakter.
Religieus erfgoed: een van de meest opvallende aspecten van het Groningse erfgoed zijn de talrijke kerkjes en kloosters die de stad en haar omgeving rijk zijn. Met name de gordel van Romano-Gotische middeleeuwse kerken vormt een unieke monumentale waarde. De orgels in deze kerkjes, vaak van de hand van wereldberoemde orgelbouwers als Hinsz en Schnitger, bekend om hun prachtige klanken en intrigerende mechanieken, maken Groningen tot een unieke plek voor liefhebbers van orgelmuziek en -geschiedenis.
House of Friendship
Een belangrijk onderdeel van de conventie is het house of friendship, waar deelnemers de kans krijgen om te netwerken, ervaringen uit te wisselen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Dit biedt een uitstekende mogelijkheid om contacten te leggen en ideeën te delen met gelijkgestemden uit verschillende sectoren.
Een greep uit de deelnemers:
- Voedselbos: dit voedselbos is aangelegd ter gelegenheid van 100 jaar Rotary in Nederland en biedt een inkijk in duurzame biodiversiteit.
- Girls’ empowering: Een initiatief gericht op het versterken en ondersteunen van jonge meisjes en vrouwen in hun ambities en zelfontwikkeling.
- Shelterbox: een organisatie die noodhulp en onderdak biedt aan mensen die getroffen zijn door rampen en crises.
- Stichting Groninger landschap.
- Weidevogels in (Noord) Nederland.
- Nieuw Roakeldais als voorbeeld van het thema Groningen ná.
- Heemschut Groningen.
- En meer….
Aanmelden en route
Deelnemers worden aangemoedigd zich tijdig aan te melden voor de conferentie. Aanmelden kan via het volgende mailadres: secretaris@rotaryclubhethogeland.nl
De route naar de locatie Op Maarhuizen, Maarhuizen 3, 9951 TB Winsum, is eenvoudig te volgen en er zijn voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar.
Gedetailleerde routebeschrijvingen en aanmeldingsinformatie zullen voorafgaand aan het evenement worden verstrekt.
Tot slot
De districtsconferentie in Maarhuizen op 14 juni belooft een dag te worden vol waardevolle inzichten, inspirerende gesprekken en nieuwe connecties. Met sterke sprekers en een focus op zowel erfgoed als sociale uitdagingen, biedt dit evenement een unieke kans voor deelnemers om hun kennis te vergroten en bij te dragen aan de toekomst van deze belangrijke thema's. In de komende maandbrieven zal ik jullie blijven informeren over de conferentie.