
AANHOUDENDE AANDACHT VOOR LEDENTAL
Oud-gouverneur Francie Kaaijk (RC Het Hogeland) eindigde op 30 juni in district 1590 (Noord-Nederland) met 67 Rotaryclubs. Haar opvolger Veronica van der Goot (RC Lelystad) begon een dag later met 65 clubs…..
Net als andere serviceclubs zet Rotary zich in ons land al enkele jaren in op ledenbehoud. Officieel: op ledengroei, maar heimelijk is men met het eerste al tevreden. Dat heeft niet te maken met wijziging van idealen. Wel met de vele serviceorganisaties waaruit kan worden gekozen, besteding van vrijetijd, werkende partners, dagindeling, lange tijd vasthouden aan attendance-normen enz. Dat Rotaract-clubs een mooie doorstroomfunctie van onderop kunnen vervullen, wordt in de praktijk niet gehaald. Verjonging van Rotaryclubs blijft essentieel voor de vitaliteit. Toch blijkt het weerbarstig om een lagere instapgrens te verwezenlijken. Veel clubs stappen zelfs af van een bovenste leeftijdsgrens voor toetreding, als ze aanbod krijgen van oudere kandidaten die veel vrijetijd én maatschappelijke ervaring meebrengen.
Heel spijtig is de opheffing van RC Beilen aan het eind van het vorige clubjaar. Er waren nog nauwelijks tien leden over, en het perspectief was niet hoopvol. Ondanks suggesties van de kant van het districtsbestuur besloot men het hoofd in de schoot te leggen. En dat terwijl het laatste dikke ledenboek van Rotary (1912) nog een trots ledental van 41 laat zien. Velen herinneren zich sindsdien ook de mooie meerdaagse Discon in Westerbork. Ook de eerste happening van de Jeugd Stimulerings Prijs, die bij Beilen in goede handen was.
De club Beilen werd in 1969 in de benen geholpen door sponsorclub Assen, de oudste (1939) in Drenthe. De laatstgenoemde club heeft in die provincie veel voor de groei van Rotary betekend met de oprichting van Meppel, Coevorden, Roden, Assen-Noord, en dus Beilen.
Nieuw land is een goede voedingsbodem voor nieuwe clubs. De drooggevallen Zuiderzee, die administratief aan district 159 (later 1590) werd toegewezen, leverde in 1956 RC Emmeloord op. Nadat in de Flevopolder de eerste nederzettingen groeiden, verschoof de districtsgrens naar het zuiden. Dronten en Leystad kwamen ook bij “het noorden”. Beide kregen een Rotaryclub: Dronten in 1967 en de latere provinciehoofdstad Lelystad negen jaar later.
De grote groei van het inwonertal vond aanvankelijk in Lelystad plaats. Daarom was die plaats in 2004 rijp voor een tweede Rotaryclub: RC Lelystad-Batavia. In de vette jaren hebben beide clubs rond de 40 leden gezeten. Maar de zee geeft, en de zee neemt. Ook in Lelystad sloeg de corrosie toe, mede doordat groei van inwonertal stagneerde. Moeder- en dochterclub besloten afgelopen maanden om te gaan fuseren. Het werd niet gezien als een schipbreuk, maar een nieuwe, gezonde tewaterlating. Met 42 leden hopen ze nu weer een gezonde basis te hebben.
In het nieuwe logo dat begin juli werd gepresenteerd, is de historische verwijzing naar de Batavia behouden gebleven. Het illustreert de door Balkenende geroemde VOC-mentaliteit. Althans: de mooie kant ervan. Tóch?
Martin van Nieuwenhoven
