© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

Dringende oproep van ShelterBox

Februari 2024

 

 

 

achtergrondinformatie:

  

  

ShelterBox helpt in Gaza

 

ShelterBox ondersteunt duizenden ontheemden in Gaza met noodonderdak en andere essentiële zaken. In samenwerking met Medical Aid for Palestijnen (MAP) zal de liefdadigheidsinstelling dekzeilen, touw en andere voorwerpen ter beschikking stellen, zodat mensen tijdelijke reparaties aan beschadigde gebouwen kunnen uitvoeren, waardoor ze waterdicht blijven en worden beschermd tegen weersinvloeden.

  

De humanitaire nood groeit, nu de lage wintertemperaturen de levens van 1,9 miljoen ontheemden – meer dan 85% van de bevolking in Gaza – in gevaar brengen. De mensen in Gaza waren al afhankelijk van humanitaire hulp en de huidige hoeveelheid hulp die Gaza binnenkomt is nog maar een fractie van wat nodig is.

  

Waarom heeft het zo lang geduurd voordat ShelterBox hulp kan gaan brengen bij de mensen die het nodig hebben?

 

Hulp in landen krijgen en daarheen brengen waar het nodig is in tijden van conflict kan moeilijk zijn, vooral als er schade is aan de infrastructuur en aanvoerroutes. De toegang tot Gaza is beperkt, dus om steun te bieden aan ontheemden werkt ShelterBox samen met MAP - een medische organisatie die al in Gaza werkte voordat de oorlog begon.

 

Hulp brengen in Gaza is een uitdaging. Het is langzaam en onvoorspelbaar, waarbij grensovergangen vaak op korte termijn worden gesloten. De situatie is complex, maar het is onze bedoeling dat onze hulp de komende weken mensen zal bereiken via de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en Gaza.

 

De levering van voedsel, water en medicijnen krijgt voorrang bij binnenkomst, waarbij hulp vanuit Egypte en Jordanië via Rafah of de grensovergang Kerem Shalom tussen Israël en Gaza naar Gaza wordt vervoerd.

 

 • Goedgekeurde berichten over onze reactie.

    

  Reageert ShelterBox in Gaza?

  ShelterBox ondersteunt duizenden ontheemden in Gaza met noodonderdak en andere essentiële zaken. In samenwerking met Medical Aid for Palestijnen (MAP) zal de liefdadigheidsinstelling dekzeilen, touw en andere voorwerpen ter beschikking stellen, zodat mensen tijdelijke reparaties aan beschadigde gebouwen kunnen uitvoeren, waardoor ze waterdicht blijven en worden beschermd tegen weersinvloeden. De humanitaire nood groeit, nu de lage wintertemperaturen de levens van 1,9 miljoen ontheemden – meer dan 85% van de bevolking in Gaza – in gevaar brengen. De mensen in Gaza waren al afhankelijk van humanitaire hulp en de huidige hoeveelheid hulp die Gaza binnenkomt is nog maar een fractie van wat nodig is.

   

  Waarom duurt het zo lang voordat ShelterBox hulp brengt bij de mensen die het nodig hebben?

  Hulp in landen krijgen en daarheen brengen waar het nodig is in tijden van conflict kan moeilijk zijn, vooral als er schade is aan de infrastructuur en aanvoerroutes. De toegang tot Gaza is beperkt, dus om steun te bieden aan ontheemden werkt ShelterBox samen met MAP - een medische organisatie die al in Gaza werkte voordat de oorlog begon. Hulp brengen in Gaza is een uitdaging. Het is langzaam en onvoorspelbaar, waarbij grensovergangen vaak op korte termijn worden gesloten. De situatie is complex, maar het is onze bedoeling dat onze hulp de komende weken mensen zal bereiken via de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en Gaza. De levering van voedsel, water en medicijnen krijgt voorrang bij binnenkomst, waarbij hulp vanuit Egypte en Jordanië via Rafah of de grensovergang Kerem Shalom tussen Israël en Gaza naar Gaza wordt vervoerd.

   

  Waarom reageert ShelterBox in Gaza?

  Wij zijn gespecialiseerd in noodonderdak hulp en ondersteunen mensen die zonder voldoende onderdak zijn achtergebleven als gevolg van conflicten, extreme weersomstandigheden of rampen. We gaan overal ter wereld waar de behoefte aan onderdak van burgers het hoogst is, en gebruiken onze reactiecriteria als leidraad voor onze besluitvorming. Vóór de escalatie van het geweld waren de mensen in Gaza afhankelijk van humanitaire hulp. Nu er in Gaza zo'n 1,9 miljoen mensen ontheemd zijn, is de behoefte aan onderdak zeer hoog. Meer dan 85% van de bevolking in Gaza is sinds 7 oktober ontheemd in de Gazastrook. Bijna 1,4 miljoen mensen schuilen in speciale opvangcentra zoals scholen, maar vele anderen leven in geïmproviseerde collectieve schuilplaatsen of in de open lucht op straat.

   

  Waarom heeft ShelterBox zo lang gewacht alvorens te reageren?

  Bij ShelterBox gebruiken we onze reactiecriteria om te beslissen of we kunnen reageren op een bepaalde ramp of conflict. Dit omvat ook ons vermogen om te opereren. De situatie is uiterst complex en verandert voortdurend. We hebben gesproken met verschillende humanitaire organisaties met een bestaande aanwezigheid in Gaza. Door samen te werken met een organisatie die al aanwezig is in Gaza, hopen we dat we noodonderdak kunnen bieden aan mensen die dat nodig hebben. Het kost tijd om die regelingen te treffen, om lokaal geschikte spullen aan te schaffen, om de logistiek te regelen om hulp over de grens te krijgen en bij de mensen die het nodig hebben.

   

  Waarom stellen jullie geen tenten ter beschikking zoals in 2015?

  Hoewel tenten niet deel uitmaken van ons eerste hulppakket, bekijken we tenten als een optie voor onze tweede fase, aangezien ze nu prioriteit krijgen van het sheltercluster – de groep die naar de behoeften van onderdak kijkt. Toen het hulppakket voor de eerste fase van ons werk werd ontworpen en goedgekeurd, waren de aanbevelingen dat tenten geen prioriteit waren om culturele, historische en toegankelijkheidsredenen. We moesten er zeker van zijn dat ons hulppakket aan alle richtlijnen en voorschriften voldeed. Er waren berichten dat tenten Gaza niet binnen mochten omdat de autoriteiten de metalen palen aan de grens aan banden legden.

   

  Een deel van de hulp wordt aan de grens tegengehouden. Bent u bang dat uw hulp de toegang tot Gaza wordt ontzegd?

  De Egyptische Rode Halve Maan (ERC) coördineert de hulppijplijn naar Gaza en heeft strikte richtlijnen gepubliceerd over items die zullen worden geaccepteerd. Dit omvat onder meer voorschriften over de grootte van pallets met hulpgoederen en hoe deze worden gestapeld. Alle hulpgoederen die Gaza binnenkomen, worden door de Israëlische autoriteiten gescand om er zeker van te zijn dat ze geen voorwerpen bevatten waarvoor beperkingen gelden, zoals oplaadeenheden voor zonne-energie, batterijen en waterfilters. Als er beperkte artikelen worden gevonden, is het mogelijk dat de hele zending wordt afgewezen. Wij volgen de richtlijnen en regelgeving. Bij ShelterBox hebben we samen met onze partners MAP een hulppakket ontwikkeld dat strikt compliant is en weinig tot geen risico loopt om afgewezen te worden. We werken samen met MAP, dat ervaring heeft met coördineren met de ERC in Egypte en met succes goederen via de ERC-pijpleiding in Egypte en Gaza heeft geïmporteerd.

   

  Waarom werken jullie met MAP?

  MAP is voornamelijk een medische organisatie die al in Gaza werkte voordat het conflict begon. Door met hen samen te werken, kunnen we sneller noodonderdak en andere essentiële hulpgoederen naar Gaza brengen, en naar de mensen die het nodig hebben. MAP is gevestigd in Londen en heeft kantoren in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Beiroet. Ze werken ook samen met anderen en hebben samen met IRC al vrachtwagens met hulpgoederen naar Gaza gebracht.

   

  Welke steun biedt u de mensen in Israël?

  Als humanitaire organisatie moet ShelterBox neutraal en apolitiek blijven. Wij zijn gespecialiseerd in noodonderdakhulp en ondersteunen mensen die zonder voldoende onderdak zijn achtergebleven als gevolg van conflicten, extreme weersomstandigheden of rampen.
  We gaan overal ter wereld waar de behoefte aan onderdak van burgers het hoogst is, en gebruiken onze reactiecriteria als leidraad voor onze besluitvorming. Met maar liefst 1,9 miljoen ontheemden in Gaza is de behoefte aan onderdak zeer hoog.

   

  Waarom spreekt ShelterBox Hamas er niet op aan dat het terroristen zijn?

  Bij ShelterBox zijn we onderworpen aan de regels van neutraliteit en onpartijdigheid. We blijven gefocust op de humanitaire nood en op de mensen die hun huis hebben verloren als gevolg van een ramp, en we bieden levensreddende noodonderdaksteun aan degenen die dat nodig hebben.

   

  Hoe weet je zeker dat de hulpgoederen terechtkomen bij de mensen waarvoor ze bedoeld zijn?

  We werken samen met onze partners MAP – een medische organisatie die al in Gaza werkte voordat de oorlog begon – om noodonderdak te bieden aan burgers die dat nodig hebben. Op deze manier werken we samen met partners over de hele wereld, ook in conflictgebieden. Zoals bij elke humanitaire organisatie die in welk conflict- of rampgebied dan ook actief is, bestaat er altijd een risico op verduistering. Ons internationale programmateam beperkt dit echter op krachtige wijze door samen te werken met vertrouwde partners en met de steun van ons supply chain-team (dat helpt met de logistiek om ervoor te zorgen dat hulp komt daar waar het nodig is) en ons Monitoring, Evaluation, Accountability and Learning (MEAL)-team (dat probeert te begrijpen welk verschil onze hulp heeft gemaakt voor de mensen die we hebben bereikt).

   

  Waarom noemt ShelterBox wat er in Gaza gebeurt niet een genocide?

  Hoewel juridische experts naar Gaza hebben verwezen als een land dat het risico loopt op genocide, zijn wij geen juridische experts, en ons mandaat dekt dit niet. Genocide is een term die zorgvuldig moet worden gebruikt. De term heeft een juridische definitie, een juridische basis en juridische implicaties. We hebben een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren nodig, en we blijven daartoe oproepen. Er moeten aan beide kanten garanties worden gegeven om ervoor te zorgen dat kritieke voorraden terechtkomen bij mensen die niet over de basisvoorzieningen beschikken die nodig zijn om te overleven en die niet naar huis kunnen terugkeren. Wij staan achter de VN in hun oproep tot vrede en de bescherming van burgers.

   

  Ik ben het niet eens met de reactie van ShelterBox in Gaza.

  Als humanitaire organisatie moet ShelterBox neutraal en apolitiek blijven. Wij zijn gespecialiseerd in noodonderdak hulp en ondersteunen mensen die zonder voldoende onderdak zijn achtergebleven als gevolg van conflicten, extreme weersomstandigheden of rampen. We gaan overal ter wereld waar de behoefte aan onderdak van burgers het hoogst is, en gebruiken onze reactiecriteria als leidraad voor onze besluitvorming. Met maar liefst 1,9 miljoen ontheemden in Gaza is de behoefte aan onderdak zeer hoog.

 

 


deel deze pagina: