© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

Opbrengst Koningsnacht/-dag nu al op unieke manier verdeeld

De Rotaryclub Stadskanaal, elk jaar met fundraising actief tijdens de vermaarde Knoalsternacht en de daarop volgende Koningsdag, heeft de buit nu al verdeeld. In een unieke opzet liet de club begin februari studenten van de school voor beroepsonderwijs Noorderpoort bepalen welke goede doelen een bedrag van 10.000 euro nuttig mogen besteden. Dit paste mooi in het clubproject “Make a Change”.

Daaraan ging een traject van enkele Rotaryavonden vooraf waarop de clubleden diverse kaders vaststelden die de scholieren richting moesten geven. Zo wees een peiling bijvoorbeeld uit, dat 73% voorrang bepleitte voor lokale doelen waarvan een breed publiek zou kunnen profiteren. Het moest gaan om bestemmingen met een stabiel en duurzaam karakter. En het zou innovatief mogen zijn, en betekenisvol voor de toekomst. Aan de hand van deze richtlijnen mochten studenten van het vak Burgerschap met discussies en pitches langzaam toewerken naar een lijstje met winnaars. Tijdens dat traject toetsten Rotarians steeds of de jeugd van Noorderpoort nog steeds op het goede pad zat. Ook gouverneur Marijke Inklaar (links op de zwart-wit foto) keek graag over de schouder mee. De hele opzet en vervolgstappen werden vastgelegd, zodat mogelijk ook andere clubs en scholen van de opzet kunnen profiteren.

Voor later op deze Burgerschapsdag waren de deelnemende studenten uitgenodigd op de clubavond van RC Stadskanaal, waar de verdeling van het beschikbare bedrag over de winnaars werd bekendgemaakt. Een ondersteuning van € 8.000 ging naar de vrij nieuwe stichting Rikki, die kinderen uit de Kanaalstreek die extra aandacht verdienen, verwent met dagjes uit en andere positieve impulsen om hen uit de schaduw te halen. Een bedrag van € 2.000 werd toegekend aan de organisatie van de jaarlijkse Kinderfeestweek in Veendam.