© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

februari 2024

Bekijk in uw browser

Afbeelding met tekst, Menselijk gezicht, bril, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Van de Gouverneur

Beste Rotarians en Rotaractors,

Februari is in de ‘Rotary International agenda’ gekozen als de maand van Peacebuilding and Conflict prevention
(één van de 7 area’s of focus).

Tegenwoordig zijn meer dan 70 miljoen mensen ontheemd als gevolg van conflicten, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen. De helft van hen zijn kinderen. Wij weigeren als Rotary echter conflict te accepteren als een manier van leven. Rotary-projecten bieden trainingen die begrip bevorderen en gemeenschappen de vaardigheden bieden om conflicten op te lossen. Deze video toont Rotary’s wereldwijde inspanningen om de verbindende factor te zijn in mondiale dialogen die conflicten verminderen en begrip over de hele wereld bevorderen.

Al 60 jaar is Rotary direct betrokken bij de Verenigde Naties als raadgever; mede door de 7 PEACE-centers over de hele wereld en onze 35.000 clubs is de invloed van Rotary in helpen bij rustgeving binnen conflicten groot. Vanaf 1999 zijn er 1.500 studenten opgeleid aan de PEACE-centers tot PEACE-fellows en over heel de wereld uitgezonden om te ondersteunen bij conflictoplossing en vredesopbouw. Dankzij de giften aan The Rotary Foundation konden deze studenten de masterstudie volgen. Blijf daarom geven aan TRF zodat nog vele studenten dit goede voorbeeld kunnen volgen. Meer weten over de Rotary Peace Fellowships? Bekijk onderstaande video of bezoek de website.

‘Handen uit de mouwen, heel ver van huis’-project van RC Zevenbergen

Tijdens clubbezoeken hoor ik veel over de prachtige projecten die jullie met elkaar opzetten en naast het districtsnieuws dat jullie delen vind ik het ook altijd leuk om een project uit te lichten in de maandbrief.

Deze maand laat ik jullie kennismaken met een heel mooi project van Rotaryclub Zevenbergen die samen een ‘Handen uit de mouwen, heel ver van huis’-project hebben opgezet in de Filipijnen. Laat je inspireren door dit prachtverhaal.

Paul Harris Society

Voordat ik gouverneur werd, had ik weleens gehoord van PHS - Paul Harris Society-, maar ik had mij er nog nooit echt in verdiept.

Tijdens één van de Districtsdagen vertelde onze Districts-PHS-Chair Jolanda Meijer (RC Walcheren) over PHS. Dat maakte dat ik erover na ben gaan denken en besloten heb om ook lid te worden van de Paul Harris Society. De reden is dat van mijn donatie aan PHS bijna heel het bedrag op de plaats van bestemming komt en er niets aan de strijkstok blijft hangen. Bovendien draag ik als PHS-member op een andere manier bij aan Rotary.

Wat betekent het? Er wordt verwacht dat je jaarlijks € 1.000,- of meer aan The Rotary Foundation doneert. Dat is voor veel mensen een substantieel bedrag. Zelf ben ik bevoorrecht dat ik dat bedrag voor meerdere jaren kan afdragen. Daarnaast maakt de fiscale regelgeving dat de overheid een steentje bijdraagt aan de schenking. Geïnspireerd? Stuur een mailtje aan Jolanda met de vraag welke formulieren je in moet vullen.

Per jaar kies ik of ik het geef aan het:

·

Annual Fund, het internationale solidariteitsfonds waarmee Rotary zowel in eigen land als internationaal grote en kleine clubprojecten financiert

·

Polio Plus Fund, waarmee Rotary de wereld poliovrij wil maken

·

Disaster Response Fund voor hulp bij natuurrampen

·

goedgekeurde Global-Grant-projecten van Rotaryclubs en districten

Dit jaar heb ik gestort op PolioPlus in de hoop dat het bijdraagt aan het laatste zetje naar een poliovrije wereld. Over de storting van volgend jaar ga ik nog nadenken.

Om dit stukje te schrijven, moest ik wel wat schroom overwinnen omdat praten over giften niet echt bij mij past. Ik heb het nu wel gedaan vanuit mijn gouverneursfunctie omdat ik hoop dat door mijn persoonlijke verhaal meer Rotaryleden in ons district lid willen worden van de Paul Harris Society om ook zo bij te dragen aan wereldwijde, maatschappelijke projecten. In het kader van het maandthema. PHS levert via het Annual fund bovendien ook een substantiële bijdrage aan Peacebuilding and Conflict Prevention.

Geniet vooral van de vrede die we in Nederland mogen ervaren!

Hartelijke Rotary groet,

Anja Rijlaarsdam
Gouverneur D1610 2023-2024

Afbeelding met buitenshuis, panorama, tekst, water

Automatisch gegenereerde beschrijving

Rotary Friendship Exchange in D1610

Altijd al eens Canada willen bezoeken gecombineerd met intensief contact met lokale Rotarians? Dat kan met ‘Rotary Friendship Exchange’!

Wat is Rotary Friendship Exchange?

Een internationaal uitwisselingsprogramma voor individuele Rotarians, hun familie en vrienden, waarbij ze elkaar thuis ontvangen en huisvesten. Deze programma’s zijn naast het bevorderen van fellowship gericht op cultuur, vocational of service. Deelnemers kunnen individueel, als stel of als groep reizen en meedoen. Op basis van hun wensen wordt een programma samengesteld. Het lijkt qua opzet veel op bijvoorbeeld een uitwisseling met een zusterclub maar hier is deelname mogelijk als individu en niet alleen in clubverband.

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Aanpassen van Rotary-regels

Ook eind 2023 hebben de 520 district vertegenwoordigers weer gestemd over de vele verzoeken aan de RI-Board om het beleid en de regels aan te gaan passen. Dit in de digitale Council on Resolutions. Er zijn dat jaar 26 voorstellen ingediend, waarvan maar liefst twee derde is verworpen. Zeven voorstellen haalden het wel, waarvan een deel betrekking had op het functioneren en de taken van de RI Board. Voor de clubs is van belang dat er wordt verzocht om voor Rotaract een maximumleeftijd te stellen van 30 jaar bij toetreding tot die club. Er geldt bij Rotaract wel een minimumleeftijd, maar de statuten bepalen geen maximumleeftijd. Door de toetreding van ouderen te beperken, wil men op deze manier het wel een ‘jongerenclub’ houden.

Een voorstel dat al meerdere jaren opnieuw wordt ingediend, gaat over het ondersteunen van de Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons. Dit voorstel is opnieuw verworpen, nu met 237 tegen 189 stemmen.

Lees verder over alle voorstellen, de uitslagen, het D1610 stemgedrag en een nadere uitleg over het proces…

Afbeelding met buitenshuis, boom, persoon, jongen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Best practise Global Grant: bijenkasten in Kenia

Via een clublid kwam RC Noord en Merwede (v/h Kinderdijk) in contact met KidsCare Kenya. Een vanuit Nederland opgerichte hulporganisatie die zorgt voor de opvang van weeskinderen binnen de familie en die inmiddels ook al enige scholen heeft met speciaal onderwijs voor gehandicapte kinderen. KidsCare is werkzaam in het zuidoosten van Kenia, tegen de grens van Tanzania aan (LungaLunga regio). Een zeer arm gebied dat regelmatig wordt geteisterd door droogte, met nauwelijks economische mogelijkheden, een slechte gezondheidszorg, veel schooluitval, kindermishandeling, kind huwelijken en kinderarbeid. Naar schatting zijn maar liefst 20% van de kinderen wees in deze regio.

Afbeelding met tekst, Lettertype, logo, Graphics

Automatisch gegenereerde beschrijving

De RYLA rekent op u!

De inschrijving voor de RYLA van dit jaar is inmiddels weer geopend en de clubs zijn via email geïnformeerd. Het is goed om te zien dat de eerste inschrijvingen alweer binnenkomen. Voor de clubs die het in de drukte van de feestdagen wellicht over het hoofd hebben gezien. Inschrijven voor de RYLA 2024 kan weer! Wij rekenen op de steun van de clubs in ons district om ook dit jaar weer een mooie RYLA voor een groep jongvolwassenen mogelijk te maken. Zo kan uw club de 5e pijler van Rotary, New Generation prima ondersteunen. Mocht u vragen hebben dan antwoorden wij u graag.

Gouverneur 2026-2027

Ben jij enthousiast en wil je graag gouverneur worden van district 1610 in het jaar 2026-2027? Stuur dan een motivatiebrief aan de voorzitter van de districtsnominatiecommissie. Twijfel je nog, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud-)gouverneur? Je kunt huidig gouverneur Anja Rijlaarsdam of één van de oud-gouverneurs altijd benaderen voor antwoorden of een oriënterend gesprek wat de functie inhoudt. 

NIEUWS UIT ONS DISTRICT

Afbeelding met kleding, persoon, person, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijving

Geslaagde beroepenvoorlichting Bergen op Zoom

Op donderdagavond 25 januari vond de traditionele jaarlijkse beroepenvoorlichting plaats voor de middelbare scholieren van de bovenbouw havo/vwo van ’t Rijks, Roncalli en MollerJuvenaat.
In de lokalen van het MollerJuvenaat-lyceum vertelden 53 vertegenwoordigers van verschillende beroepen ca 300 leerlingen over hun beroep. Iedere leerling kon 4 sessies kiezen verspreid over de avond. Een flink aantal ouders was ook gekomen om mee te luisteren. De rotaryclubs van Bergen op Zoom regelden de sprekers uit hun clubs of netwerk. Dit alles werd in overleg met de schooldecanen georganiseerd.
De praktijkervaring van de sprekers over hun opleiding, dagelijkse werkzaamheden, salariëring, toekomstmogelijk-heden etc. zullen de leerlingen ondersteunen bij het maken van de juiste keuze voor hun vervolgopleiding.

Afbeelding met kleding, persoon, person, mensen

Automatisch gegenereerde beschrijvingSuccesvolle tiende Bourgondische Santarun Bergen op Zoom

De tiende Rotary Bourgondische Santarun vond plaats op 16 december 2023. Deze Santarun wordt georganiseerd door de Rotary clubs Bergen op Zoom Noord en Brabantse Wal. Net als de voorgaande edities startte ook deze editie weer vanaf de mooie ijsbaan op de grote markt.
Hier begonnen de 535 deelnemers in kerstoutfit aan de warming-up, om daarna via diverse stops door de stad te lopen. Deze stops zijn Bergse cafés of andere ondernemers en maken de 'run' tot een waar Bourgondisch evenement. Met dit mooie aantal inschrijvingen was deze editie ook volledig uitverkocht!
Dat laatste betekent dat we €8700,- hebben kunnen ophalen voor de twee goede doelen;
- Stichting bevrijding Brabantse Wal
- Stichting Het Raakt U
Dit jaar was de Bourgondische Santarun wederom een groot succes, mede door de inzet van Rotarians en de samenwerking met de lokale ondernemers.
Als commissie kijken we al weer uit naar de volgende editie! U bent uiteraard van harte welkom :)

Save-the-dates

·

18-29 maart – Week van de Open Club bijeenkomsten

·

22-23 maart – PETS

·

1 juni – Discon

 

Afbeelding met Lettertype, Graphics, grafische vormgeving, schermopname

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met Lettertype, Graphics, logo, tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wist je dat we met ons District ook actief zijn op LinkedIn en Facebook? Klik op bovenstaande logo’s, volg ons en blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van andere Rotaryclubs uit ons district.

 

(c)2023 | Deze maandbrief is een uitgave vanuit Rotary Nederland District 1610. Wilt u kopij inleveren voor een toekomstige nieuwsbrief, klik dan hier. Wilt u uw aankomende evenement communiceren, klik dan hier