© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

januari 2024

Bekijk in uw browser

Afbeelding met tekst, Menselijk gezicht, bril, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Van de Gouverneur

Beste Rotarians en Rotaractors,

Een heel gelukkig en voorspoedig 2024 gewenst!

Een gloednieuw jaar ligt voor ons. Een jaar vol verrassingen. Een jaar waarin we keuzes gaan maken die soms heel goed uitpakken en soms ook niet. Een jaar waarin hopelijk oorlogen stoppen, daardoor de wereldvrede toeneemt en de opwarming van de aarde vertraagt. Een jaar waarin we samen vanuit onze Rotaryclubs weer veel mooie maatschappelijke acties mogen organiseren.

Een jaar vol nieuwe kansen dus!

Januari is dé Vocational Service Maand

Afbeelding met tekst, grafische vormgeving, poster, Graphics

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vocational service wordt ook wel ‘de ziel’ van de service, die een Rotarian wil bieden, genoemd.

Het unieke van Rotary is dat elk lid een beroep (vocation) vertegenwoordigt. Vocational service gaat erover hoe ieders beroep ingezet kan worden voor het welzijn van allen. Dit filmpje geeft in een paar minuten een goede uitleg over vocational service binnen Rotary.

De (internationale) 4-waytest en gedragscode bieden concrete handvatten voor ethische vragen bij elk beroep; een morele standaard waaraan leden zichzelf en anderen kunnen spiegelen. Ook in het online Rotarymagazine van januari wordt uitgebreid aandacht besteed aan ‘Vocational’.

Benut deze mogelijkheden van beroepsdiversiteit in je eigen club en benader onze D.1610 commissie Vocational Service die graag bij jouw club langskomt voor een presentatie.

Lees verder >>

Finale ‘100 jaar Rotary in Nederland’ en finish Estafette

Wat was het mooi om te zien hoe de estafette clubs in heel Nederland samen heeft gebracht maar zeker in ons eigen district. Contacten zijn gelegd om hele goede acties gezamenlijk te organiseren. Soms wel met 7 clubs tegelijk! Rotary was overal zichtbaar. De ontmoetingen tijdens de estafette hebben ook geleid tot afspraken na die tijd. Kijk nog eens terug in de Rotary app of op de website. Wat een actie!!

Bekijk de website >>

En dan de grote Finale in Sluiskil en Hulst. Wat was het een feest! De symbolische start van het klimaat/voedselbos. De schep die door heel Nederland is gereisd, van club naar club, ging daar de grond in. Een cadeau van alle ruim 500 Rotaryclubs uit heel Nederland, bijeengebracht door puzzelverkoop. Nog € 30,00 per club, en dan hebben we de toezegde € 85.000,00 bij elkaar. Een cadeau dat compenseert, absorbeert en produceert. Een cadeau voor nog eens 100 jaar. De bakfiets die door heel Nederland is gegaan mag van leverancier Trekbike geschonken worden aan een goed doel. Dien als club jouw doel in dat in aanmerking zou kunnen komen, zie hiervoor de Rotary app, website of bekijk het bericht op LinkedIn.

De vier Zeeuws-Vlaamse clubs hebben een prachtig feest georganiseerd in Hulst waar het carillon zelfs het Rotarylied beierde. 300 Rotarians uit heel Nederland waren erbij. Gestart in januari in Amsterdam, gefinisht in december in Hulst. Het was een prachtig jubileumjaar!

Rotaract Oost-IJsselmonde

Deze club bestaat al bijna 40 jaar en doet een oproep aan alle Rotaryclubs om meer contact. Zij willen graag aansluiten bij een vergadering, ondersteunen bij persoonlijke ontwikkeling en nodigen ook graag Rotaryleden uit bij de eigen bijeenkomsten.

“Wij zijn Rotaract Oost-IJsselmonde, een groep starters/studenten in de omgeving van Rotterdam en de Drechtsteden. Met zo'n 15 gemotiveerde individuen, mannen en vrouwen, zijn wij maandelijks druk bezig met onze handen uit de mouwen te steken om iets positiefs te betekenen voor de maatschappij. En geloof ons, we houden van praktisch en hands-on. We laten het niet bij praten, we dóén het.

Elke eerste maandag van de maand komen we samen voor een vergadering met een drankje. Hierin bespreken we alle lopende en komende activiteiten. Wat voor activiteiten? Eigenlijk van alles. Van tandem-fietstochten met blinden tot kookworkshops voor kinderen met het Syndroom van Down, en ja, we gooien zelfs bingo's in ouderhuizen. Onze club is net zo divers als een cocktailmenu – van studenten tot jonge professionals, van de Big-4 tot de rechtbank. We zijn een kleurrijk gezelschap, en dat is te merken aan onze activiteiten. Zo zijn we ook niet bang om Europa af te reizen op zoek naar mede-Rotarians; dit jaar waren Milaan en Stockholm niet veilig voor ons.

We merken dat we veel energie krijgen van de acties die we ondernemen en ook internationaal verbreden wij onze visie. Echter merken wij als Rotaract een gat tussen Rotary en Rotaract; dit zouden we graag willen verkleinen. Ons lijkt het mooi om de connectie te versterken en van elkaar te leren. Mochten jullie ook enthousiast zijn om deze kloof te verkleinen, dan zouden we graag aansluiten bij een vergadering om mogelijkheden te bekijken. Ook nodigen wij graag Rotaryleden uit om een kijkje te nemen in onze keuken. We zouden komend jaar graag meer inzetten op persoonlijke ontwikkeling, en hiervoor zouden we goed de hulp kunnen gebruiken van verschillende Rotaryleden.”

Neem contact op met de Rotaract secretaris Daniël Stip: danielstip@gmail.com

Tot slot:

De Nederlandse vertaling van Vocation is ‘Roeping:’

“een soort werk waarvan je denkt dat je er geschikt voor bent en waar je al je tijd en energie aan moet besteden, of het gevoel hebt dat dit het soort werk is dat bij je past”.

Hartelijke Rotary groet,

Anja Rijlaarsdam
Gouverneur 2023-2024 D1610

RYLA 2024

De inschrijving voor de RYLA 2024 is geopend! Zowel deelnemers als assessoren kunnen zich aanmelden. De clubs in het district hebben inmiddels via de e-mail de nodige informatie ontvangen.

Lees meer over RYLA 2024 >>

Gouverneur 2025-2026 gevonden

Afbeelding met Menselijk gezicht, kleding, vrouw, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijving

De Kleine Staf is verheugd dat ze Thomas Zwiers als kandidaat-districtsgouverneur voor het clubjaar 2025-2026 aan jullie mag voorstellen. Thomas Zwiers is 44 jaar oud, woont in Zevenbergen en is momenteel voorzitter van Rotaryclub Zevenbergen e.o. Hij werkt als freelance adviseur voor de overheid op dossiers van hoog bestuurlijk niveau en heeft veel zin om het Gouverneursschap voor District 1610 op te pakken. Thomas is getrouwd en heeft 3 dochters op de basisschool.

Ben jij enthousiast en wil je graag gouverneur worden van District 1610 in het jaar 2026-2027? Stuur dan een motivatiebrief aan de voorzitter van de districtsnominatiecommissie. Twijfel je nog, heb je vragen of wil je graag ervaringen horen van een (oud-)gouverneur? Je kunt huidig gouverneur Anja Rijlaarsdam of één van de oud-gouverneurs altijd benaderen voor antwoorden of een oriënterend gesprek wat de functie inhoudt.

Rotary Alblasserwaard doneert € 20.000 aan stichting tegen taaislijmziekte

Rotaryclub Alblasserwaard heeft een cheque, goed voor 20.000 euro, overhandigd aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Het geld is bijeengebracht op de ‘Alblasserwaardse Haring en Paling Party’ (HPP) die de club in juni organiseerde.

Onderdeel van de ‘HPP’ was een veiling met twintig stukken, waaronder een aantal zeer bijzondere ervaringen zoals een tour langs de Feyenoord-hotspots in dé spelersbus van de landskampioen. Dat er op de veilingstukken flink geboden werd, blijkt wel uit de opbrengst van 30.000 euro, waarvan ook een deel bestemd is voor de wensboom van Rotary Alblasserwaard voor lokale micro-hulpverlening.

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting is dé patiëntenorganisatie voor iedereen met taaislijmziekte en hun naasten. 

Onlangs werd de cheque in restaurant De Burgemeester overhandigd aan Jacquelien Noordhoek, directeur van de NCFS (2e van links). Dit gebeurde door Rotary-leden (v.l.n.r.) Wim Stuij, Coby van Dongen en Martin Verhoef.

INSPIRATIE UIT ONS DISTRICT

Niños de Guatemala

Rotaryclub Oosterhout is al sinds 2008 betrokken bij Niños de Guatemala, dat ondertussen drie scholen heeft in de arme sloppenwijken rondom de historische stad Antigua. Rotaryclub Oosterhout stond aan de wieg van Niños de Guatemala, want met de opbrengst van haar Charity Event in 2008 kon de eerste school gebouwd worden in de arme sloppenwijken rondom Antigua. Vijftien jaar later gingen afgelopen november negen Rotarians en partners opnieuw op bezoek bij de scholen van Niños de Guatemala.
De week van 9-17 november 2023 werd gekozen omdat het dan in Guatemala het einde van het schooljaar is en de diploma’s dan worden uitgereikt. Dat gaat heel officieel waarbij veel aandacht is voor de betrokkenheid van de ouders, die in deze arme wijken cruciaal is voor de schoolloopbaan van hun kinderen. Er gaan in Guatemala namelijk veel kinderen niet naar school, omdat ouders dat niet kunnen betalen en kinderen moeten meeverdienen voor het gezin.

Lees verder >>

SantaRun Gorinchem weer een succes

Gorinchem kleurde zaterdagmiddag 16 december 2023 weer helemaal rood-wit. Zo’n duizend kerstmannen en -vrouwen liepen, reden en renden door de binnenstad van Gorinchem, tijdens de Rotary Santa Run, die vanaf de Varkenmarkt startte. Rotaryclub Gorinchem haalde hiermee geld op voor het goede doel: de Nierstichting en het Odensehuis Gorinchem. Ook de sportverenigingen lieten de meeste van hun leden meedoen. In totaal werd er zo’n 25.000 euro geschonken.

 

Afbeelding met Lettertype, Graphics, grafische vormgeving, schermopname

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met Lettertype, Graphics, logo, tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wist je dat we met District 1610 ook actief zijn op LinkedIn en Facebook? Klik op bovenstaande logo’s, volg ons en blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van andere Rotaryclubs uit ons district.

 

(c)2023 | Deze maandbrief is een uitgave vanuit Rotary Nederland District 1610. Wil je kopij inleveren voor een toekomstige nieuwsbrief, klik dan hier. Wil je een aankomend evenement communiceren, klik dan hier