© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

Bedrijfsbezoek Bouwboeren

Op 22 juni 2023 zijn we met onze voeten in de klei middenin het weiland, op bedrijfsbezoek geweest bij de organisatie Bouwboeren en Biobased Factory , een groep van innovatieve organisaties die zichzelf ten doel heeft gesteld om een keten te vormen om woningen van natuurlijk materiaal te gaan bouwen: BioBased Housing Solutions.

Initiatiefnemers van BouwBoeren zijn de broers Luc en Wout de Wit. Zij hebben dezelfde missie, namelijk het maken van positieve impact, met slimme, energiezuinige en snel op te schalen biobased bouwconcepten.

BouwBoeren sluit regionale teeltovereenkomsten met boeren. In onderling overleg met de betreffende boer wordt er gekozen voor een bepaald vezelrijk gewas. De boer maakt z’n land in het voorjaar klaar en zaait vervolgens het vezelgewas in. BouwBoeren organiseert vervolgens de oogst. Op die manier vindt  iedere oogst op eenzelfde manier plaats, zodat het goed kan worden verwerkt. Ondertussen worden denktanksessies georganiseerd en worden boeren met raad en daad bijgestaan, onder andere door inschakeling van teeltspecialisten.

Daarna zijn we naar de BioBased factory gegaan om te kijken hoe het materiaal tot bouwmateriaal gemaakt wordt. BioBased Factory BV is een samenwerking van vier gepassioneerde ondernemers die werkelijke, duurzame impact willen maken door simpelweg te doen. Van aanvoer tot verwerking en van verwerking tot aan de afzet. De BioBased factory is op 24 april 2023 opgericht en gaat haar eerste halffabricaten begin 2024 produceren.