© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Stop Plastic Waste event op de Floriade

Terugblik Stop Plastic Waste Event op de Floriade

‘Stop Plastic Waste’ Event 4 juni op de Floriade Expo 2022 in Almere

Hoe komen we tot een drastische reductie van plastic afval? Die vraag stond centraal in het Stop Plastic Waste Event wat op 4 juni werd georganiseerd tijdens de Floriade Expo 2022 door Rotaryclubs uit het district Midden-Nederland.

Het event bestond uit dialoogsessies met experts op het gebied van Plastic Waste en met de gasten. Tijdens de sessies wordt het onderwerp belicht door sprekers die actief zijn op het gebied van ecologie, gedrags- en medische wetenschappen, economie, bedrijfsleven en technologie. Op een toegankelijke manier komt de impact van consumptieplastics op de gezondheid en de leefomgeving van mens en dier aan de orde.

Rondleiding op de Floriade Expo 2022

Tijdens het event werd het Plastic Strandhuisje, gemaakt door Save Plastics, bezocht en werd door de directeur Bram Peters uitgelegd hoe dit huis met het huishoudelijk afvalplastic uit Almere tot stand is gekomen. Het Plastic Strandhuis is tot 9 oktober, de laatste dag van de Floriade Expo te bezoeken.

Daarna volgde een uitleg over Circuloco, een circulair gebouwd paviljoen waar overheid, ondernemers en onderwijs experimenteren met duurzaam en circulair bouwen. Zo bestaat het paviljoen vrijwel geheel uit afvalmateriaal en is meubilair hergebruikt.

Plastic afval in de medische sector

Tijdens de pauze werd een video getoond van de ongelofelijke hoeveelheid plastic afval die iedere week geproduceerd wordt door een oogarts. Deze video werd op het event op de Floriade getoond. En dat allemaal voor een heel erg mooi en nuttig plastic lensje dat natuurlijk wel een goede toepassing van plastic is.

Samen met oogarts Sjoerd Elferink van het Flevoziekenhuis gaan we ‘iets’ doen aan de bizarre wetgeving en afval in de medische wereld.

https://youtu.be/O1-fQ6xDLNI

Hackathon eind augustus

Ingrid Zeegers kondigde een Hackathon aan die eind augustus zal plaatsvinden om creatieve oplossingen te vinden om anders met onze afvalstromen om te gaan. Mogelijk kan dan nog op de Floriade implementatie van enkele ideeën plaatsvinden. Het inhoudelijke deel van het event werd beëindigd met een oproep van hoop: de planeet kan zich relatief snel herstellen (binnen 30 jaar) als wij stoppen met vervuiling, en met een oproep tot verbinding om in samenwerking met alle partijen de benodigde veranderingen te realiseren.

Vervolg op 17 september

Een vervolg-bijeenkomst wordt gepland op 17 september waarbij we ingaan op mogelijke acties en deze verder uitwerken.

Zie ook het verslag op de website van Rotary EndPlasticSoup: 

https://endplasticsoup.nl/nl/terugblik-stop-plastic-waste-event-floriade-almere/

Video: https://youtu.be/rTgg_aNxbWQ

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving