© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Water voor Kameroen!

Water voor Kameroen. Terugkoppeling!

Webmaster

Het project

http://www.vriendenvankameroen.nl/afoto/25.jpgLive Build werkt aan een project dat moet gaan zorgen voor een veilige en betaalbare drinkwatervoorziening voor het ziekenhuis in Banga Bakundu en het dorp zelf. Rotary Schoonhoven is betrokken bij het project via LiveBuild. Een jonge, Nederlandse organisatie.

In het ziekenhuis en de omgeving is een groot probleem met schoon drinkwater. Het regenwater dat nu gebruikt wordt als drinkwater is niet geschikt. Hierdoor komen er veel water-gerelateerde ziektes voor. Alleen rijkere patiënten kunnen het zich veroorloven water uit flessen te drinken of hun drinkwater te gaan halen met de taxi, 35 kilometer verderop.

Een betere oplossing zou het grondwater zijn. Een veilige, betaalbare voorziening voor ziekenhuis en dorp!

24 Maart 2010 Wandelen voor Kameroen!

Rotary Schoonhoven was op 24 maart steunpunt voor het landelijke Wandelen voor Water. Samen met Stichting Spomuza (www.spomuza.nl) waren wij verantwoordelijk voor het evenement ter plaatse.

 

Maar liefst 340 kinderen van de basisscholen (groep 7 en 8) maakten mee wat leeftijdsgenoten in Afrika dagelijks meemaken: 6 km lopen met 6 liter water. In ontwikkelingslanden een van de dagelijkse klusjes van kinderen. Na de tocht van 6 km dwars door het oude centrum van Schoonhoven werd het (sloot)water afgegeven in het watermeubel op de dam! Met het mooie weer werd dat een leuk gespetter!

 

Maar de kinderen deden het niet voor niets! Ze waren gesponsord door ouders, buren, vrienden en familie. Daarmee verzamelden zij, tezamen met de eerdere opbrengst het door Rotary georganiseerde “waterconcert” in het najaar van 2009, maar liefst 12.000 euro! Mogelijk wordt deze opbrengst nog verdubbeld via Aqua4all, zodat 24.000 euro beschikbaar komt voor het waterproject in Kameroen!

Enkele foto’s van het spektakel:

6 augustus 2010: Slecht nieuws vanuit Kameroen over het waterproject

Na gezamenlijke inspanningen van Live Build in Nederland en de projectcoördinator in Kameroen om de eerste fase van het waterproject in Banga nog in de maand augustus af te ronden, is deze week gebleken dat de kwaniteit van het aangeboorde water niet voldoende was om de omliggende dorpen van water te voorzien.

24 augustus 2010: 2e boorpoging geslaagd!

Vandaag is er goed nieuws uit Kameroen gekomen. Het boren van het tweede gat ging een stuk soepeler dan het eerste, waardoor na twee dagen boren al de juiste diepte is bereikt. Gisteren zijn de mannen van water survey, onder toeziend oog van LiveBuild project coördinator Madelon, bezig geweest met het installeren van de pomp. Een probleem met de stroom gooide roet in het eten, maar de volgende dag om 6.00uur ’s ochtends zijn de werkzaamheden bij het ochtendkrieken hervat.

De grote vraag is wat de waterkwaliteit zal zijn. Nu de hoeveelheid water voldoende lijkt te zijn om het ziekenhuis en de gemeenschap van Banga Bakundu van water te voorzien, is het zaak om een sample van het water zo snel mogelijk naar een testcentrum in Yaoundé te brengen (in het Centre Pasteur du Cameroun). Als het water de tests van het laboratorium doorstaat kunnen we eindelijk van start met het aanleggen van de leidingen, het aansluiten op het leidingsysteem van het ziekenhuis en het plaatsen van de eerste stand taps.

2011: Het water stroomt!

Het ziekenhuis in Banga Bakundu heeft schoon en stromend water! We hebben van onze partners in Kameroen te horen gekregen dat er voor het eerst in de dertig jarige geschiedenis van het ziekenhuis schoon water door de leidingen stroomt! Om onze lokale partner dr. Sammy Oben te quoten:

“I wish to officially announce to you and Madelon that Madelon water as it is commonly known in Banga, is now flowing through the pipes, taps and showers of the general and private wards of Banga hospital. Much more, there is water flowing at the tap very close to the main gate for those around the hospital to carry this water. Great day and joy.”

Geen vies regenwater meer, maar schoon water uit de grond. Het eerste deel van het project is nu voor elkaar, maar we hebben nog een lange weg te gaan. De focus zal nu liggen op de distributie van het water naar de rest van de gemeenschap. Hiervoor zal er op korte termijn worden begonnen met de bouw van een 15 meter hoge “overhead” tank, waarna er verschillende tappunten in de gemeenschap gebouwd zullen worden.

Foto: De chloortabletten om het water schoon te maken en te houden

Foto: Het plaatsen van de nieuwe watertank

Foto: Het graven van de geulen voor de pijpleidingen

Foto: Het pompsysteem

2011 De voordelen van stromend water

Voor het eerst in 25 jaar is er schoon, stromend water in Banga ziekenhuis. Na het boren en het installeren van de pomp, is nu ook het waterleidingsysteem van het ziekenhuis gemaakt. De patiënten kunnen douchen, hun kleren wassen, de wc doorspoelen, er is schoon water voor operaties en vooral veel schoon water om te drinken. Douwe van Loenen van Live Build is ooggetuige.

Grotere kans op genezing

Het hebben van schoon drinkwater is van groot belang voor het functioneren van een ziekenhuis. Niet alleen voor de ‘in-patients’  (die door hun ziekte in het ziekenhuis moeten blijven), die nu hun verlaagde weerstand niet verder op de proef hoeven te stellen, maar ook alle behandelingen kunnen nu eindelijk in een steriele omgeving plaatsvinden. Dit geldt zowel voor de kleine kwaaltjes als voor de grote (en levensgevaarlijke) operaties.

Een boost voor de patiëntenaantallen van het ziekenhuis

Lange tijd liepen de patiëntenaantallen terug in Banga. Een grote reden hiervoor was het ontbreken van schoon drinkwater. De verwachting is dat, nu patiënten kunnen douchen, naar het toilet gaan, gratis water kunnen drinken (in plaats van uit de peperdure mineraalwater flessen) en kwalitatief betere behandelingen kunnen verwachten, het langzaam maar zeker drukker zal worden in Banga. Dit is een goed teken omdat de alternatieven voor ziekenhuisbezoek allerminst hoopgevend zijn. Medicijnmannen, goedkoop ingevoerde medicijnen met dubieuze werking uit Nigeria, of helemaal geen behandeling door geldgebrek zijn veelvoorkomende opties.

Betere behandeling HIV/AIDS

Daarnaast zal het HIV/AIDS project van onze partner Give Milk Stop Aids door het schone water een flinke boost krijgen. Er is eindelijk schoon water voor de flesvoeding van de baby’s in het ziekenhuis. Dit zal een verschil maken in het leven van een hoop kleine kinderen en hun moeders.

Ook community profiteert

Bovendien is de eerste stand-tap voor de gemeenschap in gebruik genomen. Net naast de poort van het ziekenhuis staat een stand-tap waar de bevolking van Banga water kan komen halen. Op het moment wordt deze tap bijna continue gebruikt. De mensen die we spreken zijn ongelofelijk blij met het schone water dat ze nu hebben.

Rotary Schoonhoven feliciteert LiveBuild met deze resultaten.

Maar, LiveBuild vindt het zelf “nog niet klaar”. Ze gaan verder voor meer stand-taps in de gemeenschap. Ze hebben nog een lange weg te gaan. Maar het begin is er: schoon water in Banga! Rotary Schoonhoven wenst LiveBuild HEEL VEEL SUCCES!!!