© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Groot Vlaardings Dictee op 31 oktober

Taalliefhebbers gezocht voor tiende editie Groot Vlaardings Dictee

Op dinsdagavond 31 oktober vindt het Groot Vlaardings Dictee plaats in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen. Deze 10e editie van het Groot Vlaardings Dictee is dit jaar een gezamenlijke benefietactie van de Rotaryclubs Vlaardingen en Vlaardingen80. De opbrengst wordt besteed aan projecten die bijdragen aan het bestrijden van laaggeletterdheid. Naar verwachting zullen zo’n 20 tot 25 teams meedoen. Bram Keizerwaard, auteur van waar is Freddy, leest het dictee voor. Voorafgaand aan het Groot Dictee wordt in de middag de finale van het kinderdictee gehouden. 

Opbrengst laaggeletterdheid

In Vlaardingen wonen 15.000 mensen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Dit leidt tot veel sociale en maatschappelijke problemen. Mensen raken bijvoorbeeld tot twee keer sneller in de bijstand, hebben meer moeite met het vinden van een baan en leven ongezonder. Kinderen met ouders uit deze groep presteren vaak minder goed op school. Daarom gaat de opbrengst van de avond naar projecten die bijdragen aan het bestrijden van laaggeletterdheid in Vlaardingen. In samenwerking met het Bondgenootschap Basisvaardigheden Vlaardingen en de stichting Lezen en Schrijven zullen projecten worden geselecteerd.  

Inschrijven voor teams

Het Groot Vlaardings Dictee wordt mogelijk gemaakt door inzet én enthousiasme van vele vrijwilligers, deelnemers, scholen en sponsoren. De teams met 5 deelnemers kunnen zich vanaf nu inschrijven. Ieder team brengt een bedrag van € 500 mee en diverse sponsoren leveren een bijdrage. Deelnemers sponsoren niet alleen een goed doel, het is ook nog eens hartstikke leuk en gezellig om aan het dictee mee te doen! Er zijn aantrekkelijke prijzen voor de drie beste teams en de beste deelnemer wordt in de bloemen gezet. Aanmelden kan door een mail te sturen aan: Rotary.vlaardingen80@gmail.com met de naam van het team en de deelnemers. 

Kinderdictee

De finale van het kinderdictee vindt plaats in de middag tussen 14:30 en 17:30 uur. De voorrondes voor de kinderen worden momenteel op diverse basisscholen gehouden. Van iedere klas worden drie winnaars afgevaardigd naar de grote finale. Naar schatting doen zo’n 70 kinderen mee aan de finale. De winnaars van het kinderdictee mogen een geldbedrag besteden aan een eigen gekozen 'goed doel' in de woon- en leefomgeving van de school. Dit kan een project binnen de eigen school of een ander goed doel zijn. 

Meer informatie over het kinderdictee: www.grootvlaardingsdictee.nl