© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary 100 jaar Estafette acties Zuidoost-Nederland (D1550)

In dit jaar, 2023, is het 100 jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. En dat laten de 500 clubs in Nederland niet zomaar voorbij gaan. Op 28 januari was de start van het eeuwfeest in het Olympisch Stadion Amsterdam en werd het startschot gegeven voor de Rotary 100 jaar estafette die in een jaar de 500 clubs in Nederland met elkaar over 5.000 km gaat verbinden. De estaffete is zaterdag 26 augustus aangekomen in D1550. Hier staat een impressie van de activiteiten.


26 augustus

Vandaag 3 provincies. Start in Bemmel en via Nijmegen en Mook naar Cuijk. De 100 jaar Rotary estafette etaleert de mooiste projecten. Zo timmert Rotary aan de weg

Om 10 uur was er n demonstratie van de rolstoelbakfiets van de Zonnebloem op de Markt in Bemmel. Iedereen zou de wind door de haren moeten kunnen voelen.

Uitstekend georganiseerd door Rotary Lingewaard-Bemmel. Mooie woorden van wethouder Aart Slob en gouverneur Guido Rijninks over maatschappelijk impact en t belang van samenwerking.

27 augustus

De gouden schep is overgedragen aan Rotary Wijchen Beuningen Tweestromenland. De bakfiets ging, vergezeld van een aantal leden, richting Batenburg. Tegelijkertijd vertrok een sloep met 8 roeiers dezelfde richting op. 

De overdracht van het estafettestokje naar Rotary Maas & Waal vanmiddag in Batenburg. Na de regen en onweersbui en mét de gouden schep in de bakfiets, ging de tocht voort naar Megen. Daar vond de overdracht met RC Oss plaats.

2 september

Op 2 september startte de estafette bij Rotaryclub Schaijk - Land van Ravenstein in Rotary District 1550. Locatie was de Molen van Ravenstein. En kijk eens hoe leuk het maken van de puzzel te volgen is vanaf de stelling van de molen!

Impressie van de estafette 2 september in Rotary District 1550: van een warm welkom bij Rotaryclub Schaijk - Land van Ravenstein via Rotary Club Uden naar RC Meierijstad.

Het begon mistig, maar t werd steeds beter en was windstil. Vanuit de molen van Ravenstein naar de koffiestop met appelgebak bij De Heische Tip Recreatie en Horeca. Geheel verkwikt en het peloton versterkt verder naar Uden. Daar n heerlijk Rotarywafel en gezonde smoothie. Vervolgens naar de Koekbouw voor een hartelijke ontvangst, waar de laatste keer vandaag de gouden schop cq het estafettestokje werd overgedragen.

Kortom: een super geslaagde dag!

3 september

Vandaag was het te doen bij Rotaryclub Venray in Rotary District 1550. Fantastisch weer en enthousiaste sportievelingen die 100 km fietsen voor 100 jaar Rotary in Nederland. Met n welverdiende pauze bij t Theehuis in t Odapark.

5 september

Vandaag stond Rotary club Horst aan de Maas op de weekmarkt in Horst om de actie 100 jaar Rotary Nederland te promoten.

9 september

Rotaryclub Horst aan de Maas bezocht eerst vanmorgen een 100-jarige en trakteerde de bewoners van het huis op koffie met vlaai: feest! De bakfiets ging gewoon mee naar binnen.

Vervolgens op de pedalen naar de Turfhoeve in Sevenum waar Rotary Venlo Maas en Peel het stokje cq de gouden schep overnam.

10 september

Op deze zonovergoten dag (32°) begon t al goed met een ontvangst op het monumentale stadhuis van Venlo. Burgemeester Scholten, zelf n oud-Rotarian, ontving ons heel gastvrij. Mooie woorden en n overzicht van alle projecten van de drie Venlose clubs. De jubileumpuzzel mogen aanbieden aan de burgemeester.

En van daaruit ging t weer verder op de bakfiets van naar Steyl.

Kanjers zijn t, de drie voorzitters van RC Venlo, RC Venlo-Land van Gelre en RC Venlo-Maas en Peel. Ze zorgden eigenhandig voor de fietstocht van Venlo naar Steyl.

Daar vond de overdracht plaats van de gouden schep, bakfiets ca. aan RC Reuver- Meerlebroek. Lekker in de schaduw van de Jochumshof onder t genot van koffie met vlaai.

Een flink gezelschap fietsers begeleidde de bakfiets richting Roermond.

En deze warme dag (ruim boven de 30°) werd afgesloten met n hartelijke ontvangst in Roermond. Dank voor de planten als start voor t voedselbos.

Grandioos feest en prachtige voorstelling tijdens de estafette in Roermond. Goed georganiseerd door Rotary Club Roermond en RC Roermond - Maas en Roer. In het net verbouwde theater van TheaterHotel De Oranjerie. De opbrengst van de avond was voor Stichting Leergeld Roermond eo.

Nu op naar Leudal, ook Rotary District 1550.

16 september

Vanmorgen de overdracht van Roermond naar RC Leudal. Een gezellige ochtend met gratis koffie en wafels. Aandacht voor 100 jaar met een (gefilmd) interview met n 100-jarige en een presentje voor nieuwgeborenen (met de uitnodiging terug te komen als ze 14 zijn om de mogelijkheden van oa jeugduitwisseling te horen).

Speciaal bezoek van de burgemeester met n delegatie Poolse gasten. Leudal heeft al 30 jaar een vriendschapsband via de mensen die hier komen werken.

Heerlijke koekjes, gebakken door de cliënten van Zorgboerderij Ophovenerhof, nu tot 17 u op de Markt in Sittard. En neem meteen een puzzel mee tbv het voedselbos.

17 september

Nu van harte welkom bij t Frühschoppen in het kader van de estafette bij de gezamenlijke clubs van Parkstad in Rotary District 1550. De opbrengst is voor Credohuis Parkstad. We wachten nu op de aankomst van de bakfiets van #trekbikes vanuit Sittard.

De aankomst van de bakfiets trekbikes bij de Schinvelderhoeve vanuit Sittard.

Nog tot 15 u van alles te doen bij de Schinvelderhoeve en de 7 Rotaryclubs in Parkstad, oa tombola, verse wafels en natuurlijk de grote 100 jaar puzzel.

Daarna gaan we naar t Drielandenpunt!

De bakfiets van Trekbikes is aangekomen op het hoogste punt, 't Drielandenpunt. Chapeau voor gouverneur Guido Rijninks die, zonder trapondersteuning de Vaalserberg op fietste. Complimenten ook voor de actie van het Taskforce om middelbare scholieren te leren over reanimatie.

Overdracht van de gouden schep op t Drielandenpunt van de gezamenlijke clubs van Parkstad naar RC Gulpen Heuvelland.

Mooie reportage van de activiteiten afgelopen zondag in Parkstad.

23 september

De estafette 100 jaar Rotary is vanmorgen vertrokken vanaf de Gulpen bierbrouwerij. We kregen een kratje mee voor onderweg naar Maastricht. In Villa Kanjel wachtte 3 Maastrichtse Rotary Club ons op. Ook hier ondersteuning van een goed doel: laagdrempelige opvang van jongeren met mentale zorgen. Stichting Ease. Een sponsorloop en fietstochtje naar Elsloo waar de bakfiets bij Kasteel Elsloo is geparkeerd.

De drie Maastrichtse clubs ontvingen de gouden schep van Rotary Gulpen-Heuvelland. Vanaf Villa Kanjel gingen vier groepen wandelen, op de racefiets (lange route), hardlopers en de bakfiets van #trekbikes met begeleiding richting Kasteel Elsloo. De opbrengst van de activiteiten inclusief de feestavond vanavond ad € 5.000,- zijn voor @ease. Zij bieden jongeren die 't moeilijk hebben een luisterend oor en advies.

Kort na het vertrek van @kasteelElsloo maakt de estafette een tussenstop bij verzorgingshuis Aelserhof. De jarige Rotary in Nederland werd toegezongen. De bewoners werden getrakteerd op een lekkere Berlinerbol. En ze kregen de jubileumpuzzel aangeboden.

24 september

Aankomst bij kasteel Limbricht. Prachtige tocht gemaakt. Goede hulp bij 't leggen van de puzzel. Het officiële moment van het doorgeven van t estafettestokje. En natuurlijk een heel gezellig samenzijn om de banden tussen de clubs Rotaryclub Elsloo-Maaskant en Rotaryclub Geleen aan te halen.

Dinsdag nog een tussenstop bij de buren in Maaseik en dan woensdag naar Weert.