© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary 100 jaar Estafette acties Midden-Nederland (D1570)

In dit jaar, 2023, is het 100 jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. En dat laten de 500 clubs in Nederland niet zomaar voorbij gaan. Op 28 januari was de start van het eeuwfeest in het Olympisch Stadion Amsterdam en werd het startschot gegeven voor de Rotary 100 jaar estafette die in een jaar de 500 clubs in Nederland met elkaar over 5.000 km gaat verbinden. De estaffete is zondag 12 maart aangekomen in D1570. Hier staat een impressie van de activiteiten.

12 maart

De estafette in Rotary Midden-Nederland - D1570 NL is zondag 12 maart goed van start gegaan. 

De twee clubs uit Stichtse Vecht. RC Maarssen Breukelen fietste de gouden schep naar Maarssen, werden warm onthaalt met sterke koffie -fijn na de regen- door RC Maarssen. RC Maarssen fietste de schep vervolgens naar Haarzuilen.

Als start werd 't Rotary-lied op 't carillon gespeeld. 

Daarna op pad om de fiets in ontvangst te nemen in de Metaalkathedraal. Daar overhandigde Rotaryclub Haarzuilens de vertegenwoordigers van de Utrechtse Rotary clubs gezamenlijk de estafetteschop.

Na een korte tussenstop ging deze schop naar Rotaryclub Fletiomarie in Harmelen - hier is spontaan samen de puzzel gelegd. En werd de schop weer doorgegeven.

18 maart 

Rotary club Utrecht Fletiomare naar Rotary club Woerden.

Rotary club Bodegraven: Prachtig lenteweer vandaag bij de etappe van Rotary club Bodegraven naar Rotary Ter Aar! 


19 maart

Rotary club Ter Aar: Een ietwat vreemde optocht was vandaag te zien tussen Nieuwkoop en Aarlanderveen. Fietsers en lopers begeleidden een bed uit de Langeraarse beddenrace, een duofiets, een bakfiets met daarin een ‘gouden’ schep. Dit heeft alles te maken met het 100-jarig bestaan van Rotary in Nederland. Dat wordt gevierd met een estafette over 5000 kilometer over mooie fietspaden, die in januari in het Olympisch Stadion in Amsterdam is begonnen. Alle 500 Rotaryclubs in Nederland doen elk op hun eigen wijze een stukje van die 5000 kilometer en geven het estafettestokje, in de vorm van een bakfiets en een schep, door aan een volgende club. De estafette mondt uit in het planten van een voedsel- en speelbos, waarvoor dus de schep nodig is.

Zaterdag was het de beurt van Rotary Ter Aar om de schep en de bakfiets naar Aarlanderveen te brengen, om die door te geven aan Rotary Nieuwkoop.

 

Rotary club Jacobswoude: Een zeer geslaagd estafette weekend met Rotary. In het kader van 100 jaar Rotary, fietsen alle Rotary clubs door het land om symbolisch een schep en bakfiets door te geven met het thema people in action. Dit weekend waren wij aan de beurt. 

Niet alleen werd er afgelopen weekend gefietst. De landelijke opschoondagen werden aangegrepen door Rotary Nieuwkoop om op te ruimen: chapeau!

Het stokje en de bakfiets van Trekbikes Shop gingen van Rotary Ter Aar via Rotary Nieuwkoop naar Rotary Jacobswoude. Bedankt voor jullie deelname!

Op 19 maart arriveerde de estafettestoet vanuit Waddinxveen bij de Chocolade fabriek in Gouda. De Gouden spade, die symbool staat voor aanpakken, werd door Monique Pijls, voorzitter van RC Waddinxveen overhandigd aan de voorzitter van Rotary club Gouda, Lia Donkers. Om bij aanpakken de daad bij het woord te voegen doneerde Rotaryclub Gouda samen met Rotaryclub Gouda-Bloemendaal 810 kinderboeken aan de Boekfiets Gouda. Het geld hiervoor was bijeengebracht met de Santa Run die door beide clubs is georganiseerd. Rotaryclub Waddinxveen doneerde aan Boekfiets Gouda een bedrag van 250 euro.

25 maart

Op zaterdag 25 maart vertrok de Rotary estafettefiets vanuit Gouda naar de Krimpenerwaard. Ondanks de stevige tegenwind wisten de fietsers 21 kilometer te overbruggen en de twee clubs met elkaar te verbinden. Lia Donkers, voorzitter van Rotary Gouda, gaf de gouden schop, die symbool staat voor aanpakken, door aan de Rotary club Krimpenerwaard.

1 of 4

Afgelopen weekend waren de weersomstandigheden niet optimaal maar dat weer hield de RC Nieuwegein, RC Houten, RC Houten Castellum en RC Bunnik er niet van om enthousiast de estafette bakfiets verder te brengen. Met veel plezier werd de estafette golden schop steeds overgedragen.

Rotary club Nieuwegein kwam in actie voor #nieuwegeinschoon.

Zaterdagmiddag 25 maart trokken de bijzondere bakfiets én een gouden schep door Schoonhoven richting IJsselstein.

26 maart

Hoewel de route is uitgezet langs mooie fietspaden en de bakfiets elektrische ondersteuning heeft, was het even onzeker of de rotarians uit Bunnik wel zouden arriveren. Want het regende pijpestelen die ochtend! Het welkomstcomité van Wijk bij Duurstede had gelukkig niet voor niets een herkenbaar eindpunt gemaakt van levensgrote puzzelstukken en de bakfiets met schep kon zoals gepland worden overgedragen.

Op zondagmiddag was het de beurt aan RC Rijnwoude om het stokje door te geven. Dat ging naar RC Waddinxveen waar ze samen de puzzel hebben gelegd: teamwork!

1 april

Op 1 april, geen grap, kwam Rotaryclub Doorn in actie voor de 100 jaar Rotary in Nederland estafette. Ze ontvingen de schep van RC Utrechtse Heuvelrug en gaven die weer door aan RC Driebergen-Rijsenburg.

Het was een natte, maar toch ook “warme” dag met mooie ontmoetingen. Onderweg zijn er 2 stops gemaakt op dit traject. Eerste stop was even plastic prikken; dat is kort gehouden vanwege het slechte weer. Bij beter weer volgt een herkansing.

De tweede stop was bij het kantoor van Stichting JORD. En dat had een doel: op deze dag hebben is officieel de handtekening gezet onder het driejarig samenwerkingsverband. Stichting JORD stimuleert jongeren om oog en oor te hebben voor eenzame ouderen.

De schep ging per vikingschip van Wijk bij Duurstede naar Rhenen. Het weer was niet al te best, maar met een goed gesprek, een borrel en lekkere hapjes kom je een heel eind!

Zaterdag fietsten Rotary 0318 en Rotary Rhenen-Veenendaal samen met leerlingen van het CLV en drie Veenendaalse basisscholen door het bos naar Leersum, waar ze de bakfiets op onze beurt doorgaven aan Rotaryclub Utrechtse Heuvelrug. De leerlingen van de Grondtoon, de Burcht en Aan de Basis verdienden met hun deelname een boekenpakket voor hun school. Bedankt dat jullie het feestje wilde meevieren!

De estafette is ook in Amersfoort belandt via Rotary Amersfoort Young Ambition.

En Rotary club Amersfoort-Regio.

De bakfiets is dit weekend ook bij Rotary club Leusden c.a. geweest. Gelukkig scheen de zon hier!

8 april

Wat een mooie combinatie: de bakfiets en het verzamelen van houdbare levensmiddelen. Langs de route werden kastjes gevuld voor wie het nodig hebben: chapeau Rotaryclub Soest-Baarn!

Vandaag weer op pad met de ”100 jaar Rotary” fietstoer! We hebben de fiets overgedragen aan RC Scherpenzeel-Woudenberg. Een gezellige morgen, eerst actief op Winkelcentrum de Hamershof voor de ShelterBox. Daarna naar Woudenberg en een visje gegeten met de Rotarians in Scherpenzeel.

Kinderburgemeester Nathan de Leeuw en locoburgemeester Henk-Jan Molenaar (Woudenberg) gaven samen met districtsgouverneur Aad Otto, het startsein ✂️ voor de volgende rit van de bakfiets, op naar Barneveld!

15 april

Rotary club Nijkerk heeft de bakfiets en de elektrische fiets van de '100 jaar Rotary in Nederland'-estafette naar de Rotary Clubs Baarn-Soest en Soestdijk gebracht. Halverwege haakten de hardlopers aan. De ontvangst bij Kasteel Groeneveld was allerhartelijkst. Vier lopers en vijf fietsers hebben de afstand overbrugd en werden met applaus ontvangen. Nadat zelfs het laatste puzzelstukje van de levensgrote '100 jaar Rotary'-puzzel was gevonden, namen de beide Baarnse clubs het stokje over, in dit geval de fietsen, om die verder te brengen naar Hilversum.

Rotaryclub Hilversum-Laren deed niet alleen per bakfiets aan de estafette mee, maar ook te paard. Dat hadden we nog niet gezien! heel gezellig, prachtig weer en een mooie etappe.

Ook Rotary Soest-Baarn nam deel aan de estafette en legde de puzzel. Gouverneur Aad Otto verleende het nodige decorum aan het evenement. Dank voor jullie inzet en deelname!

Ook RC Blaricum Centaurea deed afgelopen weekend enthousiast mee met de estafette bij gelegenheid van het 100 jarig jubileum van 100 jaar Rotary in Nederland. Er was een afternoon-tea op zaterdag. En zondag hebben ze Rotary Club Huizen en Rotary Huizen Gooimeer ontmoet. Ook de burgemeesters van resp. Blaricum – Barbara de Reijke - en van Huizen - Niek Meijer - gaven acte de présence. Chique hoor!

16 april

De estafette is op 16 april vanuit Huizen in Bussum aangekomen. Het spreekwoordelijke stokje is bij de bibliotheek Gooi+ in Bussum overgedragen van Rotaryclub Huizen aan Rotaryclub Bussum, waarbij Jacqueline Straathof van bibliotheek Gooi+ aanwezig was.

De laatste bijdrage vanuit Rotary Midden-Nederland - D1570 NL voordat het stokje 22 april wordt overgedragen aan Rotarydistrict D1590 Noord Nederland. 50 deelnemers van Rotary Huizen Gooimeer zamelen met estafette geld in voor Oekraïense vluchtelingen. Wel moeten ze even stoppen voor een ’paspoortcontrole’ op de grens van Blaricum en Huizen.

Een video-impressie gemaakt door clublid Marisol Coloma van de 100 jaar Rotary in Nederland-estafette van Rotary Bussum door Rotary club Naarden Bussum doorgegeven in Almere Haven aan de Almeerse Rotaryclubs.

Leden van Rotaryclub Naarden-Bussum en van Rotary Bussum bij de Utrechtsepoort in Naarden Vesting tijdens de 100 jaar Rotary in Nederland-estafette.