© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary 100 jaar Estafette acties Noord-Holland (D1580)

In dit jaar, 2023, is het 100 jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. En dat laten de 500 clubs in Nederland niet zomaar voorbij gaan.  Op 28 januari was de start van het eeuwfeest in het Olympisch Stadion Amsterdam en werd het startschot gegeven voor de Rotary 100 jaar estafette die in een jaar de  500 clubs in Nederland met elkaar over 5.000 km gaat verbinden. En in Noord-Holland zijn ze al goed begonnen! 

De eerste etappe ging dwars door Amsterdam en het Vondelpark naar ITA (voorheen Stadsschouwburg) onder leiding van Holger Knaack, die in het Olympisch Stadion uit handen van de voorzitters van het Gouverneursberaad Wim Gerards (D1560) en Gerda Breeuwsma (D1590) de estafette-schop (symbool voor People of Action) ontving nadat de door Trekbikes beschikbaar e-bakfiets was onthuld. In deze vrolijke stoet ging de bakfiets voorop, gevolgd door de exchange studenten met vlaggen en andere groepen die zich eerder presenteerde in het Olympisch Stadion zoals EndPlasticSoup, EndPolioNow en vele Amsterdamse clubs. De elektrische Rotary bakfiets plus een extra elektrische fiets worden dit jaar ter beschikking gesteld door Trekbikes. De fiets is goed herkenbaar met de grote 100 jaar Rotary in Nederland sticker en bevat allerlei promotiematerialen om Rotary onder de aandacht te brengen. En natuurlijk de speciale gouden estafette-schop die van club naar club wordt doorgegeven.

En de Rotary e-bakfiets heeft in de eerste twee weken niet alleen veel kilometers afgelegd maar ook  hebben de clubs laten zien wie ze zijn, wat ze doen en wat de impact is. En hebben ze ook laten zien hoe creatief ze zijn. Vooral de samenwerking tussen de clubs in de regio’s heeft gezorgd voor veel verbinding en mooie acties die de aandacht van het publiek trekken. 

Rotary heeft zeven focusgebieden en een van deze focusgebieden heeft Noord-Holland (D1580) meegekregen ‘Preventie  en behandeling van ziekte’. De clubs spelen daar goed op in met diverse activiteiten en evenementen. Er zijn al heel wat kilometers afgelegd en mooie acties geweest, en niet te vergeten veel publiciteit voor 100 jaar Rotary in Nederland. 

Hieronder een impressie van de acties in Noord Holland

28 januari
Nachtelijke rit van de Stadsschouwburg naar Diemen, door twee leden van RC Diemen de eerste echte rit van de bakfiets.

29 januari
De bakfiets en de estafette schop werden overgedragen door RC Diemen aan RC Amsterdam-Landsmeer.  

Regio Waterland (Rotaryclubs Purmerend-Polderland, Purmerend Waterland, Amsterdam-Landsmeer, Purmerend, Purmerend Weidevenne, Monnickendam)

4  februari
RC Amsterdam Landsmeer, Purmerend Waterland, Purmerend-Polderland en Amsterdam Landsmeer organiseerden een circus voor kinderen van de vluchtelingen. Samen met Circus Tadaa! gingen ze aan de slag om een heuse circusvoorstelling voor te bereiden. De activiteit was voor 80 kinderen van asielzoekers in de leeftijd van 4 tot 14 jaar. Onder begeleiding van circa 20 Rotarians/vrijwilligers volgden de kinderen ’s ochtends workshops en werden geschminkt. De kinderen voerden het circus ’s middag uit in het noodopvangcentrum de Baanstee in Purmerend.

5 februari
Purmerend kwam in beweging met de Zwerfaval Estafette, Priknick estafette/ End Plastic Soup: Priknicken van winkelcentrum naar winkelcentrum. De deelnemers werden getrakteerd op warme chocolademelk en appels.

Purmerend-Weidevenne organiseerde een Spelletjesochtend bij Novawhere, een revalidatiecentrum en tehuis voor mensen met een (verstandelijke) beperking. 

6 februari
Rotary club Monnickendam organiseerde een Wintercafé voor de Stichting Huis aan het water!

De bakfiets ging van Monnickendam naar Koggenland. De daar georganiseerde filmavond bij Brasserie de Grost was ten bate van Wonen bij Anders. 

4 februari
Regio Zaanstreek (De Zaan-Zaandijk, Wormerveer-Krommenie, Zaandam, Zaandam-Oost, Zaandijk)
organiseerde het Zaans Gezonde Tochie van Zaandam tot Krommenie. Ludieke actie met een maatschappelijk tintje Rotary op de gezonde toer.

5 februari
Charity Disco Avond De Zaan-Zaandijk

Regio West-Friesland (Enkhuizen, Hoorn, Hoorn-de Compagnie, Hoorn West-Friesland-de-Eenhoorn, Koggenland, Medemblik, Radboud Medemblik)

6 februari
En op 6 februari werd de e-bakfiets met de estafette-schop overhandigd aan de voorzitters van de drie Hoornse Rotaryclubs in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn.

Daar heeft de e-bakfiets bijna een week staan pronken in de hal van het ziekenhuis met extra aandacht voor EndPolioNow en natuurlijk het project van de jubilerende club Hoorn (75 jaar). Op donderdag kwam de burgemeester Jan Nieuwenburg Rotary feliciteren en nam zelf ook even plaats op de bakfiets.

11 februari
Rotarians trapten de bakfiets naar het Beatlesmonument in Oosterblokker waar rond 12 uur het stuur werd overgegeven aan burgemeester Michiel Pijl van Drechterland. Ook werd bij het monument uit volle borst het toepasselijke lied ’Imagine’ van John Lennon gezongen. De leden van de Rotary zongen met Pijl mee en na het nummer sprong de burgemeester op de bakfiets om een deel van de rit te fietsen.

14 februari
Op Valentijnsdag deelden Rotary Wieringerland bosjes tulpen uit. „Het is de dag van de liefde en liefde zorgt voor verbinding”, zegt Michiel Veenstra van Rotary Wieringerland.

19 februari
Rotary club Den Helder-Julianadorp deed een donatie voor een nieuw clubhuis op de dijk voor Zwemvereniging Marsdiep. Zij fietsten vanmorgen een stukje mee, terwijl kanjer en voorzitter van de zwemvereniging Gert-Jan Wit dit al zwemmend deed alvorens de Cheque in ontvangst te nemen.

25 februari
Dit weekend was de historische Waag van Alkmaar het decor voor de 100 jaar Rotary NL estafette. De bakfiets van Trekbike was present. En de lokale goede doelengids van Rotary Club Alkmaar werd gepresenteerd. Gelukkig werd de 100 jaar puzzel na een windvlaag weer op 't droge gebracht.

De 100 jaar Rotary estafette was dat weekend in regio Alkmaar. Met 9 Rotary en Rotaract clubs het hele weekend people in action!

3 maart
Rotary Club Heiloo vierde het honderdjarig bestaan van Rotary in Nederland afgelopen vrijdag 3 maart door kinderen van de basisscholen in Heiloo te trakteren op een middag ijspret in De Meent in Alkmaar.

4 maart
Op zaterdag 4 maart was er feest bij de Rotary clubs in Midden-Kennemerland. De Rotary clubs vierden hun 100 jarige bestaan met een historische fietsestafette. De estafette ging langs unieke en historische locaties. De zes Rotaryclubs in de regio sloegen de handen ineen om dit mogelijk te maken.


5 maart
Met veel oe's en ah', uitgestoken tong en spiervertoon hebben leden van de honderdjarige Rotary op het rugbyveld in Haarlem aandacht gevraagd voor hun goede doel. Bij wijze van verjaardagskado nemen de tien rotaryclubs in Zuid-Kennemerland de kinderen die in armoede leven in de regio onder hun vleugels. De Haka, een Maori-dans onder aanvoering van de Nieuw-Zeelandse trainer van de rugbyclub RFC Haarlem, was daarvoor een goede ondersteunende yell.


11 maart

De estafette in D1580 zit er op. Afgelopen weekend was het laatste evenement in Hoofddorp.

 

‘Geslaagd evenement in Hoofddorp door samenwerkende clubs met n opbrengst van € 10.250,- voor onderzoek naar dementie. Plus de overdracht van de gouden estafette-schop van Rotary District 1580 Noord-Holland naar Rotary Midden-Nederland - D1570 NL. De burgemeester heeft t startschot gegeven voor de fietsmarathon voor onderzoek naar dementie. In beweging blijven is belangrijk voor je gezondheid!

Dit evenement is georganiseerd door samenwerkende clubs: Rotary Haarlemmermeer van 1852, Rotary Haarlemmermeerlanden, Rotary Haarlemmermeer, Rotary Aalsmeer Mijdrecht Uithoorn en Rotary Haarlemmermeer Schiphol.‘