© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary 100 jaar Estafette acties Noord-Nederland (D1590)

In dit jaar, 2023, is het 100 jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. En dat laten de 500 clubs in Nederland niet zomaar voorbij gaan. Op 28 januari was de start van het eeuwfeest in het Olympisch Stadion Amsterdam en werd het startschot gegeven voor de Rotary 100 jaar estafette die in een jaar de 500 clubs in Nederland met elkaar over 5.000 km gaat verbinden. De estaffete is zaterdag 22 april aangekomen in D1590. Hier staat een impressie van de activiteiten.

22 april

Feest in Lelystad want de bakfiets is van D1570 overgedragen aan D1590. Het werd een prachtig evenement met een verrassingsbezoek van alle Gouverneurs uit Nederland en onze RI President Jennifer Jones.

De twee Rotaryclubs uit Lelystad en het Roparunteam Flevoland hebben zaterdag 22 april met een estafetterun en een evenement op het Stadhuisplein geld ingezameld voor goede doelen die zich richten op mensen die met kanker te maken hebben.

29 april

De elektrische bakfiets reed van Staphorst via Meppel naar Steenwijk. De lokale Rotaryclubs besteden aandacht aan het jubileum. Zo willen ze laten zien welke plaats Rotary in ons leefgebied inneemt. De overdracht van de bakfiets met ‘estafetteschop’ vond plaats op De Wheem in Meppel.

7 mei

Kijk eens wat een leuk filmpje van de estafette in Noord Nederland! Ook de Rotaryclubs van Bergum en Dokkum trappen stevig door voor het thema "Water, sanitatie en hygiëne". Dat is een van de 7 focusgebieden van Rotary International.

De estafette is in Friesland. Heerenveen en Joure doen enthousiast mee!

13 mei

Vandaag Districtsconferentie van Rotary District 1590 in Harlingen. In het jaar van "100 jaar Rotary in Nederland" mag je de Estafette Fiets natuurlijk niet missen. Marja van D1850 en ik (Clemens Groppe) op de fiets.

Marja en ik waren in hetzelfde jaar gouverneur van de buurdistricten, helaas in hét Coronajaar 2020-2021!

20 mei

En de estafette gaat verder in Rotary Noord Nederland: van Drachten naar Burgum, Dokkum, Schiermonnikoog en Lauwersland.

Geweldige actie in het kader van 100 jaar Rotary in Nederland in Rotary Noord Nederland NO Fryslan, Wadjutten met leden van RC Lauwersland.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=316&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100jaarRotaryinNederland%2Fvideos%2F955476352364375%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="316" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

En ook nog een filmpje van het Wadjutten van Rotary Noord Nederland.

21 mei

Veel aandacht voor onze estafette en Sterke Yerke in Rotary Noord Nederland.

27 mei

Super geslaagde overdracht van RC Het Hogeland aan RC Appingedam-Delfzijl. Samen ontvangst bij de gemeente grens en daarna naar Volle kracht over de gracht in Delfzijl. Mooie aandacht voor 100 jaar Rotary in Nederland en hun wandeltocht op 23 juni bij het Schildmeer met opbrengst voor schoon water in de wereld. 

30 mei

Bauke Boersma was 30 mei op bezoek bij de Rotary Groningen in het kader van 100 jaar Rotary in Nederland en de overdracht van de estafette fiets. Tijdens de clubbijeenkomst heeft hij een presentatie mogen geven over het succesvolle water en sanitatie project voor scholen in Arusha (Tanzania). Het project zal worden voortgezet in Mwanza, de tweede stad van Tanzania. De Rotary club heeft de komende dagen verschillende fundraise activiteiten op het programma staan en de opbrengst gaat naar dit project.

11 juni

Vandaag heeft ook Rotary Club Winschoten de bakfiets mogen door geven nalv 100 jaar Rotary in NL!

17 juni

Zaterdag 17 juni kwam de estafette vanuit Pekela aan in Stadskanaal!

Lees hier verder >

18 juni

RC Assen en RC Assen Noord hebben vanmiddag de bakfiets overgedragen aan RC Oosterwolde.

19 juni

Deze week staat de bakfiets dus in het gemeentehuis van Oosterwolde.

22 juni

Bezoek drinkwaterproductielocatie Terwisscha.

24 juni

En weer een noviteit in onze estafette. Met Solar boot en Carver van RC Oosterwolde op weg naar RC Beilen.

Voorzitter Janine overhandigd de jubileumbakfiets aan Rotary Beilen.

25 juni

De drie Rotaryclubs uit Emmen hebben zondagmiddag gevierd dat de landelijke organisatie een eeuw bestaat. Dat gebeurde met een estafette die Emmen aandeed. Rotaryclub Beilen gaf de gouden schop door aan vertegenwoordigers van de drie serviceclubs uit Emmen.

26 juni

Zoals de Gouden Koets meestal wordt ingezet bij de opening van het parlementaire jaar, zo werd de nieuwe voorzitter van Rotaryclub Emmen-'t Loo bij de aanvang van "zijn" bijzondere jaar vervoerd in de inmiddels alom bekende bakfiets. Het vervoermiddel dat luister bijzet in het kader van het honderdjarige bestaan van Rotary in Nederland, was maandagmiddag 26 juni net op tijd beschikbaar.

28 juni

Rotaryclub Coevorden bood op 28 juni op symbolische wijze een watertappunt aan dat na voltooiing van de herinrichting van de Markt een permanente plek krijgt in overleg met de gemeente. Zo kan straks iedereen schoon drinkwater tappen.

1 juli

Bijzondere overdracht van Coevorden naar Hoogeveen in aanwezigheid van de Nederlandse gouverneurs (DG) én alle net uitgetreden gouverneurs (IPDG).

En daar gaan ze voor de etappe naar Fluitenberg! Rotary Hoogeveen 100 jaar Rotary in Nederland in aanwezigheid van de gouverneurs van alle districten in Nederland

2 juli

De estafette gaat ook over water Rotary Noord Nederland, in meerdere betekenissen. De estafette onder weg met Rotary Ommen-Dedemsvaart.

De leden van Rotary Ommen-Dedemsvaart hebben vandaag tijdens een fietstocht van Ommen via de Lemelerberg naar Raalte onderweg zwerfafval opgeruimd. Dit alles in het kader van 100 jaar Rotary in Nederland en de eigen acties van de club in het thema ‘End Plastic Soup’.

7 juli

Vorige week ontving Rotary Hoogeveen de bakfiets van  Rotaryclub Coevorden en brachten deze vervolgens naar Rotary Hardenberg.

Waterfestival in Raalte ter afsluiting 100 jaar Rotary in D1590 met thema WASH. Sprekers Ben Bekkering en Li An Phoa. Ook het Rotary IHE scholarship was met 2 studenten vertegenwoordigd en deden hun verhaal. Met dank aan Rotary Noord Nederland die hiermee de estafette in hun district hebben afgerond!