© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

END PLASTIC SOUP


Rotaryclub Amsterdam Nachtwacht, medeoprichter van End Plastic Soup

Meer over END PLASTIC SOUP EN ROTARY:

https://endplasticsoup.nl/

Steun jij ook END PLASTIC SOUP?

endplasticsoup@gmail.com 

Uw bijdrage kunt u overmaken op rekeningnummer NL60 RABO 0351 796 053 ten name van Stichting EndPlasticSoup te Amsterdam. De Stichting heeft de ANBI-status van de belastingdienst gekregen, u kunt belastingvrij schenken.

Stichting End Plastic Soup- opgericht in 2017 door een aantal clubs in de regio Amsterdam Historisch (D1580) en groeit door!  In aantal members (200+) en Ambassadors (60 world wide). Het netwerk moet nog veel groter worden: Mogelijk wordt Amsterdam-Nachtwacht een Ambassadorclub. Rotaryclub Heemstede is dat al.  

Wat doet een AmbassadorClub?

Die vertelt het verhaal verder in de eigen community, geeft presentaties en coordineert acties.
Taken van een AmbassadorClub: 

-Awareness, Actions and Alliances, promoten in Amsterdam-Historisch;

-World EndPlasticSoup-Cleanup Action day:  eerste zaterdag in juni coördineren

-Presentaties over EndPlasticSoup geven: op districtsconferenties en bij clubs

-Lokale behoeftes inventariseren, in acties en oplossingen

-Om de maand een zoom met de andere Ambassador clubs om van elkaar te leren en inspireren (vrijdag van 16-17 uur).

De start

De plastic soup in de oceanen is een probleem dat ons allen aangaat, het ontstaat door plastic afval dat in de oceaan beland en zo in onze voedselketen terecht komt.  In 2017 zijn we met een aantal inkomende voorzitters uit Amsterdam tijdens de PETS gestart om (ook) vanuit Rotary aandacht te vragen voor dit probleem en mensen bewust te maken van hun rol en aandeel daarin. Directe aanleiding was de Rotary Leonardo Da Vinci Award die Boyan Slat in 2018 voor zijn werk bij The Ocean Cleanup ontving. Dit bracht ons tot het idee om tijdens de uitreiking samen met kinderen en Rotarians plastic troep uit de grachten  te vissen. Op , 2 juni 2018, zijn we dus de grachten ingegaan om zo een kleine bijdrage in de oplossing te kunnen geven. Zie ook de foto’s van die dag. En werden we ondersteund door een aantal internationale clubs.

En dan verder

Het enthousiasme van die dag gaf ons inspiratie om verder te gaan. Het initiatief ontstond in Amsterdam in D1580, en inmiddels zijn we actief D1570 en andere districten in Nederland, Europa en daarbuiten. Belangrijk markeringspunt was de Rotary International Convention in Hamburg juni 2019, daar hebben we bij de 25.000 bezoekers het belang kunnen benadrukken, hebben 2.500 Rotarians uit de hele wereld de petitie ondertekend en zijn er inmiddels vruchtbare samenwerkingen ontstaan met clubs, Rotaracters en districten uit Eruopa, India, Afrika en Zuid-Amerika. En in 2020 hebben we een succesvolle EndPlasticSoup Actiedag georganiseerd met heel veel Rotary en Rotaract Clubs ondanks de Corona-tijd

Samen aanpakken

EndPlasticSoup, dat zijn we als Rotary samen, gestart met 30 Nederlandse enthousiaste Rotaryclubs en het aantal groeit verder, ook buiten Nederland en Europa.

Een bedankje aan de clubs die de start hebben mogelijk gemaakt is hier wel op zijn plaats: RC AmsterdamRC Amsterdam MinervaRC Amsterdam ZuidRC Amsterdam NachtwachtRC Huizen-GooimeerRC Amsterdam SloterdijkRC PurmerendRC Amsterdam-NieuwendamRC Amsterdam-WestRC Maarssen-BreukelenRC HeilooRC LeidenRC Noordwijk e.o.RC HeemstedeRC Haarlem-SpaarneRC ‘s Gravenhage-KijkduinRC Bloemendaal-CapreraRC Bodegraven , RC Haarlem Kennemer LaatRC Marbella-Guadalmina en Sotra Rotaryklubb Norway.

We hebben een gezamenlijke missie, maar vertalen dat regionaal/lokaal per club(s) naar eigen activiteiten. We willen alle 1.2 miljoen Rotarians bewust maken van het probleem en dit vooral ook internationaal op de Rotary-agenda krijgen.

EndPlasticSoup wordt daarbij ondersteund met activiteiten, initiatieven en financieel door de EndPlasticSoup Members en Friends