© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Districts Jaarplan

Algemeen

Net zoals elke club een jaarplan maakt, zoals aangegeven in het z.g. blauwe formulier, wil ik dat als DG ook doen. Het plan geeft aan wat ik me voorstel met het District 1580 te gaan doen. Dit laat onverlet dat elke club autonoom is en zelf bepaalt hoe en wat. Dit echter wel binnen de spelregels die Rotary International stelt en dat natuurlijk weer praktisch vertaald naar onze Nederlandse situatie.

Jaarthema

Het internationale jaarthema voor 2005/2006 van Rotary International is ‘Service above self’, dienstbaarheid uitstijgend boven je eigen club alleen, uitstijgend boven jezelf, vrij vertaald. Terug naar de basis dus. Daarnaast continuïteit en aandacht voor de basis levensbehoeften: water, voedsel, gezondheid, opleiding en de strijd tegen analfabetisme,

Rotary is meer dan de eigen club of het District. In deze tijd van internationale spanningen en rampspoeden vraag ik daar de aandacht voor:

Nationaal speelt het integratie probleem tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Het onbegrip over en weer. Rotary kan hier een rol in spelen door het gesprek met verschillende bevolkingsgroepen aan te gaan, vertegenwoordigers uit te nodigen in de club of in ruimer verband of nog beter allochtonen uit te nodigen lid te worden van de club. Initiatieven liggen er al vanuit Rotary: zo is er het verhaal van Dick Dubbeldam, lid van de Rotaryclub Alkmaar, en zo zijn er meer in het land, evenals de multiculturele bijeenkomst van de regering waarbij Rotary, geschaard onder maatschappelijke organisaties, werd uitgenodigd, enz.

Internationaal spelen de rampspoeden op de wereld een grote rol. Zo zijn er delen van volkeren die omkomen wegens ziektes, water en voedsel gebrek, om nog maar te zwijgen over de gevolgen van de ramp in Azië. Rotary heeft een ragfijn netwerk over de wereld en is in staat om met de plaatselijke clubs structurele hulp te verlenen om de problematiek verder tot oplossing te brengen. Met betrekking tot water heeft onze commissie water, de Berkhoutgroep, hier een initiërende en coördinerende rol in voor ons District. Gelden die een club opbrengt gaan samen met de gelden die een plaatselijke club opbrengt, vermenigvuldigd door de Rotary Foundation, naar de doelen die gesteld zijn.

Ik vraag aandacht voor het waterprobleem op de wereld. Ieder mens heeft behoefte aan drinkwater en wil een veilig bestaan zonder bedreiging door een teveel of een tekort aan water. Naast de waterprojecten bestaan uiteraard de vele andere projecten waarmee clubs zich verbonden hebben.

Rotary is meer dan de eigen club en Rotary biedt het platform actief bezig te zijn buiten de clubgrenzen, waarbij de activiteiten binnen de clubgrenzen overigens niet vergeten moeten worden.

Organisatie van het District

De organisatie van het District bestaat uit:

-

de clubs,

-

de ADG’s (Assistent District Gouverneurs of wel regiovoorzitters),

-

RBC ‘én ( Regio Bestuurs Contacten onder voorzitterschap van de ADG),

-

de districtcommissies, met districtcommissie voorzitters,

-

de districtraad,

-

de staf en

-

uw DG.

De districtraad bestaat uit de ADG’s en de staf, incidenteel aangevuld met de voorzitter van de Districtcommissie Vocational Service, Rotary Foundation, Ledenbeleid, Communicatie en Jeugdzaken.

De staf bestaat uit de IPDG( laatst afgetreden gouverneur), DGE en DGN ( de nieuwe gouverneurs), districtsecretaris en DG . De staf bereidt de Districtraad voor en na en adviseert de DG.

Overleg structuur D1580

Functionaris/ overlegorgaan:

Rol:

70xClubs

autonoom, binnen spelregels Rotary International

70xclubvoorzitter

namens autonome club

10xRegiovoorzitter/ADG

ondersteunend clubs

10xRBC’s ( clubvoorzitters,ADG)

afstemming regio / input districtsraad

DG

leiding district/ ondersteunend clubs /toezicht RI

DGE

opleiding district

staf ( DG, DGE, DGN, PDG, secr.)

adviserend DG/
voor- en nabereiding districtsraad

Districtsraad (ADG’s en staf en plus)

afstemming beleid district

incidenteel deelname door voorzitter:

Cie uitbreiding

adviserend DG

 

Cie vocational

adviserend DG

 

Cie rotary foundation

adviserend DG

 

Cie communicatie

adviserend DG

Clubbezoeken

Jaarlijks dient volgens de Rotary regels de DG de clubs te bezoeken.

Met een bestand van ruim 70 clubs dient dit praktisch en doelmatig te worden opgelost.

De clubbezoeken kunnen over het hele jaar plaatsvinden en hebben als doel de club te motiveren in o.m. ‘World understanding.’ Tevens hoort hier een gesprek met het bestuur bij. Deze laatste activiteit is uit te voeren door de ADG en in een aantal gevallen zal de ADG daadwerkelijk dit gesprek voeren. Blijft over het officiële clubbezoek, wat het laatste jaar al meer het karakter van een discussie met de club heeft gekregen. Om aan te sluiten bij de wederzijdse behoefte is de clubvoorzitters gevraagd aan te geven waar hun voorkeur ligt:

o

clubbezoek as usual, met presentatie en vragen

o

clubbezoek naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis ( jubileum, onderscheiding, etc ) met een praatje.

o

Clubbezoek met meerdere clubs tegelijk, bijv. per regio of met een intercity meeting . Een dergelijke bijeenkomst zal dan wel spannend gemaakt moeten worden door een intensieve discussie over de clubs en Rotary.

o

Een ander eigen idee

Een voorstel voor data van al of niet gecombineerde clubbezoeken is of wordt bijgevoegd.

Financiën

De begroting is toegezonden. Commissies worden geacht binnen hun eigen begroting te blijven en dat zelf te controleren aan de hand van de stand van uitgaven .

Vocational service

Deze commissie zal de jaarthema ‘s verder uitdiepen om ondersteuning aan de clubs te kunnen geven over de onderwerpen ‘Service Above Self’, met o.a. onze multiculturele samenleving.

GSE: er komt een GSE team uit District 7930, Boston, USA, op en om 20 mei 2006. Tevens zal omstreeks dezelfde tijd een team uit ons district daar naar toe gaan.

Ryla: de Ryla zal wederom worden gehouden en georganiseerd worden door een Rotaryclub. Clubs worden aangemoedigd kandidaten en begeleiders aan te melden.

Rotary Foundation

Deze commissie zal behulpzaam zijn bij het aanvragen van een ‘Matching Grant’ (een financiële projectbijdrage uit de Rotary Foundation), ten behoeve van Internationale projecten. Ook zal de commissie initiatieven nemen om de bijdragen van clubs en individuele leden aan de Rotary Foundation te stimuleren.

De bijdragen van de clubs voor de Rotary Foundation zijn van groot belang om de ondersteuning van de projecten vanuit het fonds te kunnen realiseren.

Ledenbeleid

Deze commissie ledenwerving en behoud richt zich op ondersteuning van de clubs voor hun ledenwerving en behoud en beziet daarnaast de mogelijkheden voor oprichting van nieuwe clubs. Voor het komende jaar zou ik me vooral willen richten op de jongere leden. Enerzijds hebben jonge mensen meer de neiging een lidmaatschap voor beperkte tijd aan te gaan en dan ook daadwerkelijk wat te willen doen. Anderzijds moet gezocht worden naar een vruchtbare samenwerking tussen jong en oud. Voor mij telt: wat is de bijdrage aan de doelstelling van de club, van Rotary. De manier waarop clubs en haar leden dat doen is per definitie divers, maar wel bespreekbaar. Daar zou ik op aan willen dringen. De commissie zal hierin behulpzaam zijn voor de clubs.

Communicatie

Een heldere communicatie vanuit, naar en binnen de clubs is van belang. Ik stel mij hiervan voor: kort en doeltreffend. Stimulatie van bezoek aan onze website is daarbij essentieel.

De commissie communicatie is gevraagd aanbevelingen voor communicatie voor het district te maken. De clubs kunnen hiervan profiteren.

Er is buitengewoon veel kennis, kunde en goede wil aanwezig binnen Rotary. Om daar het komend jaar binnen het District goed gebruik van te kunnen maken is een lijst van sleutelfiguren binnen het district opgesteld, met telefoonnummers en email adressen. Deze lijst is eerder digitaal toegezonden aan betrokkenen en zal indien nodig nog een keer geactualiseerd worden komend jaar. Tevens is deze lijst bijgevoegd.

Districtsconferentie

De districtsconferentie zal op 20 mei 2006 gehouden worden, op en om de IJmond. Inmiddels is een commissie geïnstalleerd bestaande uit leden uit de Regio 6, Regio Midden/Kennemerland om de organisatie ter hand te nemen.

Jeugdzaken

Aansluitend bij het jaarthema en in het kader van international understanding wordt de clubs gevraagd goede kandidaten te selecteren voor zomer uitwisseling en jaaruitwisseling..
Om ook onze eigen jeugd de gelegenheid te geven ervaring in het buitenland op te doen zullen New Generation uitwisselingen (ca19-25 jaar) bilateraal worden opgezet.

Aandacht wordt gevraagd voor de Rotaract. Raad en daad is soms nodig om de Rotaractclubs (weer) nieuw leven in te blazen.

Nieuwe ledenavonden, pre/pets en pets, seminar

Deze activiteiten zullen komend Rotary jaar door de DGE worden georganiseerd.

Tenslotte

Een gouverneur is een jaarlijks terugkerend incident in Rotary, maar vormt wel de liaison met Rotary International te Evanston.

Elk gouverneursplan staat in het licht van het voorgaande en zorgt zo voor de continuïteit binnen Rotary.

Zonder beweging geen Rotary, zonder beweging verstarren wij, zonder beweging geen leven.

Alkmaar 7 maart 2005
Jaap de Zeeuw
Uw DG 2005/2006