© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

OKTOBER 2022

Wat een goed begin van de maand, bijna 200 Rotarians en Rotaractors kwamen naar het St Michaël College in Zaandam voor het jaarlijkse Districts Najaarsfestival. En het was zeker de moeite waard, wat een mooie projecten heb ik voorbij zien komen, wat een drive en energie van Rotarians en Rotaractors om de wereld een stukje beter te maken. IMAGINE Rotary werd wel heel goed ingevuld.

In deze maandbrief een kort verslag over het Najaarsfestival, informatie uit ons district, clubnieuws, de 100-jaar viering en landelijke nieuws. Maar ik wil hier een extra lichtje zetten op de End Polio Now Tulpenactie. Ik schrijf het voorwoord, de dag voor Wereld Polio Dag (24 oktober 2022) en roep iedereen op een bijdrage te leveren om polio de wereld uit te krijgen, koop of bestel de tulpen op endpolionowtulp.nl of doneer direct.

En het tweede lichtje zet ik op het Rotary maandthema “Economische en sociale ontwikkeling” nu met de recente ontwikkelingen wel zeer actueel. Zelfs in ons welvarende land leven steeds meer mensen in (verborgen) armoede, 1 op de 5 kinderen groeit zelfs op onder de armoedegrens. Het is daarom belangrijk dat wij als Rotarians ons nog meer inzetten om waar mogelijk te ondersteunen en iets te betekenen voor mensen die nu niet (meer) rond kunnen komen.

Voorbeelden van initiatieven zijn de Stichting Rotarkids, een samenwerkingsverband van een groot aantal Rotaryclubs, dat zich sinds 1992 inzet om kwetsbare kinderen en jongeren een steuntje in de rug te geven (ik mocht daar een aantal jaren voorzitter van zijn) en het initiatief van Rotaryclub Haarlem Kennemerlaat die op 27 oktober a.s. een bijeenkomst organiseert waar alle serviceclubs uit Haarlem en omgeving welkom zijn om te kijken wat we kunnen doen om kinderen die in armoede leven in Haarlem te helpen. Ga er ook mee aan de slag, als club of samen met de clubs in je regio.

IMAGINE …..dat we mensen die in armoede leven een beetje kunnen helpen om de winter door te komen.

Ik zie jullie graag de komende weken bij de verschillende activiteiten en mijn clubbezoeken. Suggestie en verzoeken om langs te komen mail naar dg2022-2023@rotary-d1580.nl

Met hartelijke groet,Op Wereld Polio Dag, ieder jaar op 24 oktober, is er wereldwijd extra aandacht voor het feit dat onze hulp nog steeds nodig is om polio de wereld uit te krijgen. Aandacht voor het feit dat Polio er helaas nog steeds is en dat we daar met elkaar iets aan kunnen doen. Vaccineren, vaccineren en nog eens vaccineren. Dat is in feite de enige remedie. En daar is veel geld voor nodig. Wij doen dat in Nederland onder ander door de tulpenactie.

Dat het Wereld Polio Dag was is een mooie aanleiding om nog eens extra aandacht te vragen in je club voor de tulpenactie.

Lees verder →

TERUGBLIK NAJAARSFESTIVAL

Het Najaarsfestival op 8 oktober 2022 in het St. Michaël College was goed bezocht en bruiste van de energie. Na de inleiding van onze gouverneur Madelon Schaap en de bijzondere presentatie van Nella Heijnen, coördinator secretariaat bij St. Michaël College over haar inzet en ervaringen met het project Gambian Children First, tekende onze gouverneur in het bijzijn van alle aanwezigen de charteraanvraag voor een nieuwe club in ons district Amstel en Vecht.

Daarna was het podium voor de District Rotary Foundation Commissie, onder de bezielende leiding van de nieuwe voorzitter Stan Reichert. Stan gaf een korte terugblik op de District Grant Competitie van 2021 en daarna werd Jack Groot, voormalig voorzitter DRFC, en initiatiefnemer van de District Grant Competitie, mooi toegesproken door Harald Been (Gouverneur 2021-2022) en ontving hij als dank voor zijn jarenlange zeer gedreven inzet voor de Rotary Foundation een Paul Harris Fellow.

De District Grant Competitie werd door Carmen Cabo (lid DRFC) gepresenteerd en vervolgens was het de beurt aan de clubs, die vol verve in de beschikbare drie minuten de aangemelde projecten presenteerden, de tijd werd streng in de gaten gehouden.  Na de digitale stemming volgde direct de uitslag en gingen alle projecten met een District Grant naar huis (zie hieronder de uitslag).

De twee rondes met workshops die na het plenaire gedeelte volgende werden zeer goed bezocht, er werd veel gedeeld, er werden goede discussie gevoerd en het gaf velen inspiratie. De afsluitende borrel was ook zeer geanimeerd. Dank aan alle aanwezigen en iedereen die heeft meegewerkt om er een succes van te maken.

We organiseren volgend jaar weer een Rotary Najaarsfestival en horen graag van de deelnemers wat ze ervan vonden, stuur je feedback, suggesties naar dg2022-2023@rotary-d1580.nl. We zijn benieuwd.


Diversiteit, Gelijkheid (Equity) en Inclusiviteit (DEI)

DEI is een begrip met drie onderwerpen waar we als Rotary extra aandacht aan geven.

Op het Najaarsfestival 2022 in Zaandam op 8 oktober hebben Jo Krill (Regiovoorzitter Amsterdam Binnenring), Jelle Houtsma (Gouverneur 2020-2021) en Edward van der Zwaag (lid Vocational Commissie)

in 2 interactieve workshops dit nieuwe begrip uitgebreid behandeld.

Met als uitgangspunt Imagine hebben 50 Rotarians voorstellen gelanceerd aan onze gouverneur en zichzelf wakker geschud hoe DEI op de agenda bij alle Rotaryclubs terecht MOET komen.

Download het pdf-bestand, dat ook binnen je club gebruikt kan worden als leidraad om over dit belangrijke onderwerp met elkaar in gesprek te gaan. 

Het zal je niet ontgaan zijn maar op 28 januari 2023 is in Amsterdam de start van de jubileumviering 100 jaar Rotary in Nederland www.rotary100jaar.nl Ons eeuwfeest vieren we onder meer met een emissieloze estafette →, deze100 jaar Rotaryestafette verbindt alle ruim 500 clubs in de zeven districten via meer dan 5.000 km.

Op zaterdag 28 januari 2023 van 15.00 tot 17.00 uur organiseren we de spectaculaire start van de 100 jaar Rotary estafette in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Met onder andere bijdragen van de zeven districten en de Amsterdamse clubs. Dat wordt een leuk evenement voor het hele gezin.  ’s Avonds is er de feestavond in de Stadsschouwburg (ITA). Kaarten komen binnenkort in de voorverkoop en kosten € 50,- per kaart, inventariseer alvast in je club hoeveel kaarten je wilt bestellen, want op = op.

Rotaract Amsterdam Chocoladeletter actie

Een van de jaarlijkse projecten van Rotaract Amsterdam is de chocoladeletter actie. De opbrengst van de verkoop van de chocoladeletters van Urban Cacao wordt gedoneerd aan Stichting Leergeld Amsterdam.

Stichting Leergeld zet zich in om het mogelijk te maken voor kinderen om mee te doen aan activiteiten, wanneer hier thuis geen geld voor is. In Amsterdam doet 1 op de 4 kinderen niet mee aan activiteiten die voor hun leeftijdgenoten heel normaal zijn. Schoolreis? Schoolfeest? Zwemles? Sportwedstrijd? Muziekles? De chocoladeletters zijn verkrijgbaar in melk, puur en karamel-zeezout. Urban Cacao werkt met natuurlijke en eerlijke geproduceerde/verbouwde ingrediënten en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Je kunt hier de chocoladeletters bestellen  

CIRCUIT EXPERIENCE VOOR HET GOEDE DOEL

RC Zandvoort organiseert op maandag 5 december 2022 een Driving Experience op het F1 Circuit van Zandvoort. De opbrengsten van het evenement komen ten goede aan diverse lokale en landelijke goede doelen, waaronder Villa Joep!, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker.


JAARLIJKS ROTARACT G-HOCKEY TOERNOOI

Op zaterdag 22 oktober organiseerde Rotaract Haarlemmermeer (eindelijk mocht het weer) de 14e editie van het G-Hockey toernooi bij MHC de Kikkers in Nieuw-Vennep.

Gouverneur Madelon Schaap <hier tussen de leden van Rotaract Haarlemmermeer> mocht de prijzen uitreiken aan de 12 teams die streden om de eer.

Alle teams ontvingen een mooie teambeker en alle teamleden een medaille. Het was een mooie, sportieve, feestelijke en vooral zonnige dag.
Wil je nog meer plezier hebben in je lidmaatschap en effectief gebruik maken van de mogelijkheden van onze wereldwijde organisatie? 

Het Rotary Leerinstituut heeft de cursus in een nieuwe hybride vorm gegoten. Dat betekent dat je de leerstof online en geheel in je eigen tempo kunt volgen, op de tijd die je zelf kiest. Als je eenmaal die leerstof gelezen hebt is er een interactieve dag met alle deelnemers uit ons district.

Je kunt je aanmelden voor het Rotary Leerinstituut in ons district, start online introductie: maandag 16/1/2023, plenaire interactieve dag: zaterdag 25/2/2023 en terugkomdag: zaterdag 1/4/2023.


100 JAAR ROTARY IN NEDERLAND PUZZEL

Speciaal voor ons jubileum is er een geweldige puzzel gemaakt. Op de puzzel is de hele estafette afgebeeld, met alle zeven districten en de zeven aandachtsgebieden van Rotary. Er zitten allerlei kleine grapjes in verwerkt door tekenaar René Leisink van Studio Noodweer.
De puzzel kost €25,= per stuk.

De opbrengst van de 100 jaar puzzel gaat naar het Rotary 100 jaar in Nederland voedsel- en speelbos, dat aan het eind van de estafette in december 2023 wordt geplant. De puzzel kan nog voor de komende feestdagen worden geleverd.

Puzzel dus mee en lever een bijdrage aan het 100 jaar ROTARY BOS

De puzzel staat garant voor vele uren puzzelplezier en het ultieme cadeau voor de feestdagen, als relatiegeschenk of attentie voor een spreker en zeker ook een ‘must’ voor de echte puzzelaar.


REGIONAAL ROTARY FOUNDATION SEMINAR – 26 NOVEMBER 2022

Ons district is onderdeel regio 22 (de 7 Nederlandse Districten en 2 Vlaamse Districten). En Regio 22 organiseert dit jaar het jaarlijkse Regionaal Foundation Seminar op 26 november 2022 in het IHE Waterinstituut in Delft.

Alle districten van Regio 22 dragen al vele jaren bij aan de beurzen voor studenten van over de hele wereld. Het is een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over de samenwerking tussen Rotary en het IHE.
Acht boeiende sprekers geven die dag een presentatie. Daarnaast is er volop de gelegenheid om te netwerken. Meer informatie

Klik voor de aanmelding →

Hoe ga je om met de media

We willen allemaal dat Rotary en Rotaract met onze goede acties en projecten positief in het nieuws komt, maar soms is dat niet wat de pers doet. Dat hebben we afgelopen week wel ervaren.

Wat doe je dan, hoe ga je daar mee, bekijk hier een aantal tips op onze website.