© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nieuwsbrieven DG Anne Legeland

NIEUWSBRIEF NO: 6 - APRIL 2016

WAT ROTARY ZO KENMERKT IS DE INTENSITEIT WAARMEE ROTARIANS HUN TALENTEN INZETTEN, DAAR WAAR ZE HARD NODIG ZIJN.

DSC08708 copyWat was het meest bijzondere moment in je gouverneursjaar?” vroeg de voorzitter van Rotaryclub Heiloo onlangs. Ik wist het meteen: “Dat was in augustus, toen er meer dan 80 Rotarians naar Café De Pont kwamen om te te praten over armoede in ons district. Hun intense betrokkenheid raakte me diep”.

En nu, acht maanden later, koersen we aan op de eerste bijzondere Armoede Conferentie georganiseerd door Rotary Noord-Holland! Mijn club Amsterdam-Nieuwendam is druk bezig met de voorbereidingen. En in de kop van Noord-Holland, in Medemblik en Heerhugowaard, is men druk bezig met het bouwen van de primeur: de Rotary Goede Doelen Gids Noord-Holland!

Noteer in de agenda en meld je aan: de 21e mei!

ARMOEDE CONFERENTIE ZATERDAG 21 MEI A.S.

Graag nodig ik je uit voor de Armoede Conferentie op zaterdag 21 mei a.s. in het EYE Filmmuseum te Amsterdam van 09.00 – 14.00 uur, aan het IJ achter het CS. We bespreken de ontwikkelingen in Europa en Nederland, gevolgd door de presentatie van de armoedecijfers Noord-Holland, een paneldiscussie over hoe we als Rotarians het verschil kunnen maken en als laatste de presentatie van de primeur: de Goede Doelen Gids Noord-Holland!

Description: Macintosh HD:private:var:folders:h3:tspkjk5n24ngb4xyzdzz_jrm0000gn:T:TemporaryItems:image002.png

Description: /Users/Anne/Desktop/Frank Vandenbroucke _Rotary-uitnodiging.pngPROF. DR. FRANK VANDENBROUCKE

Een Europese schets: de ontwikkelingen inzake armoede in de lidstaten van de Europese Unie. Wat kunnen we verwachten de komende jaren?

Frank Vandenbroucke is hoogleraar aan de UvA en een autoriteit inzake armoede binnen de EU-lidstaten. VandenBroucke was voorheen Minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid alsmede Minister van Onderwijs te België. www.uva.nl

Description: ../../../Gerjoke%20Wilmink.jpgDRS. GERJOKE WILMINK

Armoede in Nederland. Welke middengroepen zitten er in de gevarenzone?

Gerjoke Wilmink is directeur van de onafhankelijke Stichting NIBUD en weet alles van de cijfers. Tevens is Wilmink bestuurslid van de Stuurgroep van het Platform Wijzer in Geldzaken en van de Adviesraad van de NVVK Schuldhulpverlening. www.nibud.nl

Presentatie van De armoedecijfers in Noord-Holland per gemeente

De gegevens per gemeente inzake de Bijstand, Voedselbank, schuldhulpverlening en daklozen.

Paneldiscussie: wat zet zoden aan de dijk? Hoe maken we als Rotarians het verschil? Wat zijn best cases?

Interactieve paneldiscussie met Arend de Geus en met inzet van smartphones.

PANELLEDEN:

Gerjoke Wilmink (Stichting NIBUD) / Frank Vandenbroucke (Universiteit van Amsterdam) / Joris Obdam (Stem in de Stad Haarlem) / Maureen van Eijk (Gemeente Amsterdam)

Description: ../../../Rotary%202016/naamloze%20map/beeldspierenvoorspieren1nl.jpgANNE LEGELAND

En dan nu: het gereedschap voor het goede doel!

DE PRIMEUR: de Digitale Rotary Goede Doelen Gids Noord-Holland. Presentatie met zoekvoorbeelden.

Wil je als club iets betekenen voor kinderen met een beperking? Of voor de Voedselbank, buurthuis, jongeren die een stageplaats nodig hebben? Kinderen & Muziek? Vluchtelingen misschien of assisteren bij schuldhulpverlening? Een steun in de rug voor daklozen of een thuis voor langdurig zieken? Je vindt het allemaal straks in deze database!

EN WAT NOG MEER?

Er zijn tafels met informatie over Armoede, Vluchtelingen, Polio, Dokters van de Wereld met de actie voor de Zorgbus voor ongedocumenteerden, Rotaract en Rotarkids met nieuwe acties. En natuurlijk verkoopt Gezinus Meijer zijn befaamde Rotaryspeldjes; de opbrengst gaat naar de Rotary Foundation

Ook is er een fototentoonstelling Daklozen van ‘Stem in de Stad’ Haarlem

En de locatie natuurlijk: een hotspot in Amsterdam met fantastisch uitzicht! Wie per boot komt: er mag een kwartier worden aangelegd.

DE CONFERENTIE IS OPEN VOOR ROTARIANS EN NIET-ROTARIANS

Dus neem je buren, familie, collega’s en andere geïnteresseerden in het onderwerp mee! Zie voor nadere informatie, ook over het facultatieve middag programma, de website www.rotary.nl/d1580/ en de Facebookpagina Rotary Noord-Holland.

Description: Macintosh HD:private:var:folders:h3:tspkjk5n24ngb4xyzdzz_jrm0000gn:T:TemporaryItems:image002.png

Description: Macintosh HD:private:var:folders:h3:tspkjk5n24ngb4xyzdzz_jrm0000gn:T:TemporaryItems:image002.png

Description: Macintosh HD:private:var:folders:h3:tspkjk5n24ngb4xyzdzz_jrm0000gn:T:TemporaryItems:image002.png

NIEUWSBRIEF NO: 5 - MAART 2016

HET IS VOORJAAR

DSC08708 copyDe reeks clubbezoeken is bijna voorbij. Ieder bezoek was de moeite waard en ik stapte na afloop steeds geïnspireerd de auto in! Terugrijdend naar Amsterdam dacht ik na over wat er was besproken: over ledenwerving, fondsenwerving, goede doelen, armoede.

En glimlachte nog wat na over een grap of een vondst. De ‘wortelhakmachine’ in de kop van Noord-Holland bijvoorbeeld, die het heel goed doet op markten. Of de ‘hoge hakken race’ in Amstelveen!

Wat Rotary zo bijzonder maakt is de intensiteit. De manier waarop zoveel Rotarians bezig zijn hun talenten in te zetten waar ze nodig zijn: BE A GIFT TO THE WORLD!

RYLA – 11 & 12 MAART 2016 IN AMSTERDAM

Een van de leukste events in het jaar: de RYLA! Dit keer spetterend in het Amsterdamse Jazz hotel in Amsterdam-Zuidoost, in de mondiale omgeving van Ziggodome. Er verzamelden zich 30 young professionals alsmede coaches, sprekers etc voor het spelen van een spannende case!

Uw gouverneur voelde zich vereerd, zij mocht even langskomen voor een openingspraatje.

De afsluitende borrel met presentatie van de case is op zaterdagmiddag 12 maart vanaf 16.30 uur. Zegt het voort: VOLGEND JAAR EEN NIEUWE RYLA

 

PETS 19 MAART 2016 - HAMPSHIRE HOTEL PURMEREND

De PETS belooft al even bijzonder te worden. Ink. Gouverneur Hetty Deinum heeft een interessant programma samengesteld. De vrijdagavond is exclusief voor de inkomende voorzitters en zo de ontbijtsessie. En vanaf zaterdagochtend 10.00 zijn alle Rotarians welkom voor een reeks van interessante workshops:

o

Synchronisatie LEAD met het Amerikaanse systeem

o

Communicatie/uitstraling van de eigen Rotaryclub

o

Ledenbeleid: hoe krijg je ze binnen en houd je ze vast?

o

Aan de slag met het jaarplan m.b.v. het club leadership plan

o

Hoe maak je een project kansrijk en succesvol?

o

Wat doen we met Jeugd?

o

Dit gaan en kunnen we doen met Water

o

Armoede IV: het vangnet van de gemeenten

Na de workshops vindt de Assembly plaats, gevolgd door de lunch.

Geïnteresseerd? Ga naar de website en meld je aan.

aanmelden_button_04

BIJEENKOMST ARMOEDE IV OP 19 MAART 2016

Op de PETS vindt tevens de bijeenkomst armoede IV plaats met als onderwerp: het vangnet van de gemeenten. De bijeenkomst begint met een korte samenvatting door Anne Legeland van de bijeenkomsten I - III.

Daarna nemen Maureen van Eijk, armoederegisseur Amsterdam en Karen Nieuwenhuis, de schrijver van het “Aanvalsplan Armoede “ , ons mee naar Amsterdam. Zij zullen vertellen over de stand van zaken in de stad en het Aanvalsplan Armoede toelichten, dat heel concrete handvaten biedt, maar ook de knelpunten aangeeft

Daarna is er ruimte voor discussie en vragen. De laatste tien minuten van de workshop worden besteed de aanstaande Rotary Goede Doelen Gids Noord-Holland: wie weet er goede doelen die heen plek verdienen in deze Rotary gids?

Het ‘Aanvalsplan Armoede’ zal beschikbaar zijn en ook het boek ‘Armoede in Amsterdam”.

Let op, dit is een workshop van 2 x 45 minuten. Aanmelden kan nog net . . .

aanmelden_button_04

http://www.rotary.nl/d1580/dossiers/vluchtelingen/factsheet01/factsheet01-1.png

WITTE DONDERDAG 24 MAART 2015: A TOUCH OF WHITE

Rotaryclub Amsterdam-Spinoza heeft een geweldige reputatie opgebouwd inzake het organiseren van feesten, waarmee de club al jaren het onderzoek steunt naar kinderkanker bij de VU.

Het evenement vindt dit jaar wederom plaats in de Kromhouthallen, een prachtige oude scheepswerf aan het IJ in Amsterdam Noord. Het programma zal wederom van hoog niveau zijn met bekende artiesten en “ook is er een bijzondere veiling..”

En nu komt het: uw gouverneur wil er heen; het gaat om goede doelen en ‘tout’ Amsterdam is er.

Maar: een tafel voor tien personen kost € 2.500 en dat gaat niet.

Ik hoef inmiddels niet meer alleen,  er hebben zich vier Rotarians gemeld. Wie  schuift er nog meer aan?

ROTARACT AMSTERDAM ORGANISEERT EEN VAKANTIEWEEKEND

Rotaract Amsterdam is actief betrokken bij opvangcentrum HvO-Querido, locatie Roggeveenstraat. Hier wonen honderden moeders en kinderen wiens leven overhoop ligt; zij wachten op een huis en kunnen niet met vakantie.

De Amsterdamse Rotaracters, met 25 leden zeer actief, gaan een weekend vakantie organiseren op een vakantiepark voor tien gezinnen. Daarna houden de Rotaracters contact met deze gezinnen en gaan zij hen begeleiden: met huiswerk, computerles, budgettering, weer een stapje verder en het leven oppakken !

ROTARACT CLUB OP TEXEL

../images.jpg

Op zaterdag 2 april zal op Texel een nieuwe Rotaract club worden gecharterd. Daarmee komt het aantal clubs in ons district op acht:

Aalsmeer-Mijdrecht-Uithoorn, Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Amsterdam International, Haarlemmermeer, Purmerend-Waterland en Texel.

Ook de clubs is Hoorn en Heemstede willen graag een Rotaractclub.

DE RAN EN CANTRIJN

De Stichting RAN is het administratiekantoor voor de Rotaryclubs in Nederland. Eind vorig clubjaar heeft ons district de samenwerking met de RAN opgezegd omdat we de diensten van de RAN te duur vonden worden.

Ook willen de Gouverneurs meer zeggenschap over de besteding van de contributiegelden.

Inmiddels heeft het bestuur van de Stichting RAN een onderzoek ingesteld en geconcludeerd dat de werkzaamheden mede door de automatisering de afgelopen jaren gewijzigd en afgenomen zijn.

Besloten is vervolgens, na accordering door de zeven gouverneurs, de administratie te ‘outsourcen’, waarbij uiteraard op passende (Rotary) wijze afscheid genomen van het personeel. Het pand aan de Amstel is open en er kan vergaderd worden.

NAAR ROME MET RAVINDRAN

Op 30 april wordt er door de paus Franciscus in Rome op het St. Pietersplein een mis opgedragen ter gelegenheid van het Rotary Jubileum. Aanwezig is onder andere Rotary President Ravindran. Zie hieronder zijn uitnodiging aan alle Rotarians:

“It is my great pleasure to invite you to join me in Rome, Italy on 30 April as we celebrate the Jubilee of Rotarians, a special event hosted by Rotary District 2080 and the Vatican. His Holiness Pope Francis will celebrate a Jubilee mass at St. Peter’s Square, where we will have 8,000 seats reserved for Rotarians, as well as friends and family.

For more information, please visit the Jubilee of Rotarians website, which has been provided by our friends in District 2080. The registration deadline is 15 March.

HEALTHY PREGNANCIES, HEALTHY CHILDREN

Op 21 februari 2016 vond de ‘Presidential’ Conference te Cannes plaats.

En daar sprak PDG Jan Lucas Ket van de onlangs in Nederland opgerichte Rotary Action Group (RAG) over Healthy Pregnancies, Healthy Children. Hij bevond zich in goed gezelschap: de hele Rotary top was er, incl. de wereldpresident Ravindan.

Kijk voor het werk van deze RAG eens op de website.

Deelname kan voor €25.- p/jr

SEOUL CONVENTIE 28 MEI – 1 JULI 2016

http://rotary.nl/_resources/sliderimages/rotary-banner-tulpenactie-1160x500px.jpgEn wie wil er niet naar Seoul voor de jaarlijkse conventie?

Om te horen en ervaren wat er binnen Rotary allemaal gebeurt en duizenden andere Rotarians ontmoeten? Een aantal Rotarians heeft zich al aangemeld voor workshops, vergaderingen, lezingen en afspraken met vrienden gemaakt.

Ook is het een unieke kans om kennis te maken met Korea en ook nog wat in  andere landen rond te reizen.

53RD IGFR WORLD CHAMPIONSHIP

De Dutch Golfing Fellowship of Rotary DGFR is  voor én door golfende Rotarians. Via het lidmaatschap en de passie voor golf wordt “fellowship” bevorderd.

Ieder jaar organiseert de DGFR vier golftoernooien verspreid over Nederland. De DGFR heeft meer dan 200 leden. Voor de echte liefhebber!

Kijk voor meer informatie eens op de website.

NIEUWSBRIEF NO: 4 - JANUARI 2016

HET NIEUWE JAAR

DSC08708 copyAllereerst wens ik alle Rotarians en hun familie een heel goed, gezond en inspirerend 2016 toe!

Er is werk genoeg aan de winkel; vele Rotarians zijn druk met lopende programma’s, vluchtelingen, met het thema armoede. En met vele, andere zaken die onze onverdeelde aandacht en inzet nodig hebben.

Graag blik ik hier ook nog even terug op het afgelopen half jaar!

BE A GIFT TO THE WORLD


ARMOEDE BIJEENKOMST III

obdamWe beginnen a.s. donderdag 21 januari met de 3e themabijeenkomst over armoede.

Wie zich nog niet aangemeld heeft, doe het nu!

Wilt u de eerder toegestuurde uitnodiging -met een uitgebreid overzicht van het programma- nogmaals bekijken?

http://1.bp.blogspot.com/-AN6CuoGwiaw/Up8DbyWT4lI/AAAAAAAAJyE/hpHpb1m08zs/s1600/klik_hier.gif

Direct aanmelden kan natuurlijk ook:

RYLA – 11 & 12 MAART 2016 IN AMSTERDAM

Op 11 en 12 maart 2016 vindt de RYLA in Amsterdam plaats.

In één weekend krijgen +/- 25 jonge talenten, de kans om hun leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen.

District 1580 organiseert dit unieke weekend samen met een multinational en een universiteit. Aanwezig is een gemêleerd publiek, dat samen een zeer actuele casus gaat oplossen. Bedrijven en clubs worden uitgenodigd om deelnemers te sturen. Er is een boeiende casus en een overnachting in een Amsterdams hotel. 

Durf jij de uitdaging aan? Geef je op of stuur deelnemers!

PETS 18 & 19 MAART 2016 - HAMPSHIRE GOLFHOTEL

Op vrijdag 18 maart a.s. is het weer zover! Om 17.00 uur verwelkomt Hetty Deinum, gouverneur 2016-2017, alle 79 inkomend voorzitters voor het President Elect Training Seminar (PETS)

De persoonlijke uitnodigingen zijn verstuurd en het programma volgt. Het vrijdagavondprogramma is exclusief voor de inkomend voorzitters en bij hoge uitzondering voor hun plaatsvervanger.

Alvast een tipje van de sluier: Een bevlogen ex-voorzitter neemt ons mee in het traject dat hij aflegde toen hij voorzitter werd.

Het programma voor zaterdag 19 maart is ook bestemd voor alle Rotarians! Dan vinden diverse presentaties en werkbijeenkomsten over belangrijke Rotarythema’s zoals: ledenbeleid, jeugdprogramma’s en Foundation. Succesvolle praktijkervaringen staan daarbij voorop. Ook vindt zaterdagochtend de bijeenkomst armoede IV plaats en ’s middags is de district assembly.

Tot ziens op 18 en/of 19 maart 2016!

WITTE DONDERDAG 24 MAART 2015: A TOUCH OF WHITE

Rotaryclub Amsterdam-Spinoza heeft een reputatie opgebouwd inzake het organiseren van feesten, waarmee de club al jaren het onderzoek steunt naar kinderkanker bij de VU.

Het evenement vindt dit jaar wederom plaats in de Kromhouthallen, een prachtige oude scheepswerf aan het IJ in Amsterdam Noord. Het programma zal wederom van niveau zijn met bekende artiesten en “ook is er een bijzondere veiling..”

En nu komt het: uw gouverneur wil er heen; het gaat om goede doelen en ‘tout’ Amsterdam is er.

Maar: een tafel voor tien personen kost € 2.500 en dat gaat niet.

De oplossing: Ik open een tafel met een stoel. Daarmee steun ik het goede doel en kan ik met heel veel mensen praten over Rotary en over het thema armoede.

Wie schuift er aan?

SAMENWERKING ROTARY EN ROTARACT

Rotaracters zoeken ons en en Rotary zoekt Rotaract!

Er was een zeer plezierige bijeenkomst in het afgelopen najaar met afgevaardigden van de zeven Rotaractclubs in ons district. Het goed lezen van de Manual of Procedure (MOP) leerde dat er een Rotaract Commissie hoort te zijn met twee voorzitters en zes leden.

Deze richten we op dit moment in.

Wie geïnteresseerd is meldde zich bij Wouter Steusel van RC Amsterdam Sloterdijk of bij Paul Ooms van Rotaract Alkmaar.

Ook willen we een nieuwe Rotaractclub oprichten in Amsterdam noord.

En in april willen we graag een avond organiseren:

Rotary meets Rotaract and vice versa!

Want de Rotaracters hebben woeste plannen!

ZATERDAG 21 MEI 2016 : DISTRICTSCONFERENTIE ARMOEDE!

http://www.rotary.nl/d1580/dossiers/vluchtelingen/factsheet01/factsheet01-1.png
Het afgelopen jaar hebben we een aantal zeer succesvollel bijeenkomsten armoede georganiseerd. Deze reeks wordt afgesloten met de districtsconferentie met zeer interessante sprekers.

Op de conferentie - en dat wilt u niet missen – worden o.a. de volgende zaken gepresenteerd:

ARMOEDECIJFERS NOORD-HOLLAND PER GEMEENTE OVER:

·

De bijstand, voedselbank, schuldhulpverlening, dak- en thuislozen

o

De bijstand, voedselbank, schuldhulpverlening, dak- en thuislozen

o

Armoedecijfers ingedeeld per “Rotaryclub-gebied”

·

DE 1E DATABASE GOEDE DOELEN ROTARY NOORD-HOLLAND
Met tenminste 50 armoedeprojecten in het district !

NOTEER DE DATUM IN DE AGENDA! 21 MEI 2016

LEAD EN DE ADMINISTRATIE BIJ ROTARY INTERNATIONAL

Het duurde alles bij elkaar veel te lang, maar dan heb je ook wat!

De koppeling tussen de Nederlandse ledenadministratie LeAd en die van Rotary International is gereed!

Tijdens een speciale workshop op de komende PETS 18 en 19 maart a.s. zal onze districtssecretaris de clubs hier uitgebreid over informeren.
De tijd van het dubbele werk is dan -gelukkig- voorbij

VACATURE

Vanwege het a.s. vertrek van Peter Kleuters als voorzitter van onze Rotary Foundation Commissie zoeken wij

DISTRICT ROTARY FOUNDATION
COMMITTEE CHAIR

The District Rotary Foundation Committee Chair will provide leadership and continuity to the district Rotary Foundation committee throughout a three-year term. Working with each governor-elect and governor during the term, will ensure enduring performance for the committee.

Informatie bij PDG Jan Lucas Ket

AGENDA

http://www.pg100-50.nl/wp-content/uploads/2015/02/agenda.jpg

Do 21.01.16 Armoedebijeenkomst nummer III: de kerken en 1e presentatie cijfers

Ma 01.02.16 District staf- & raadvergadering

MA 07.03.16 District staf

Vrij 11.03.16 en Za 12.03.16 RYLA

Vrij 18.03.16 en Za 19.03.16 PETS

Zat 19.03.16 Diverse workshops, o.a. Armoede IV

Ma 04.04.16 District staf- & raadvergadering

Vrij 20.05.16 Districtsdiner

Za 21.05.16 Districtsconferentie!

Ma 06.06.16 Districtsstaf- & raadvergadering

Wo 29.06.16 Gouverneursoverdracht

Do 30.06.16 Landelijk gouverneursoverdracht

NIEUWSBRIEF NO: 3 – DECEMBER 2015

Beste Rotary vrienden en vriendinnen,

En dan ineens, is het bijna kerst. Geen clubbezoeken meer: het bureau wordt opgeruimd, het huis wordt gezellig, kerstmuziek op, de schort voor en aan de slag! Ik maak een hele grote mandarijnenpudding in een knalblauwe glazen schaal, met geschaafde amandelen erover en chocostaafjes, natuurlijk voor de kinderen.

De citroenen raspend denk ik aan het bericht dat zich evenveel vrijwilligers hebben aangemeld dan dat er vluchtelingen zijn. Dat is erg goed en daar zitten vast veel Rotarians bij. Verder stijgt de huizenmarkt. Dat is ook erg goed, vast ook voor Rotarians.

Het volgende is wat minder: er zijn dit jaar 9 % meer bijstandsontvangers en 1/5 van de Nederlanders kampt met schulden. Dat betekent dat de tweedeling in Nederland doorzet en dat is foute boel.

Tijd om de gelatine te weken en de vruchten af te gieten. Maar waar is die gelatine?

In Hoorn zijn 158 daklozen. In Hoorn out of all places! Hoeveel zouden er dan in Amsterdam zijn? Of in Haarlem? Maar goed dat er in Hoorn een straatpastoraat komt en een werkgroep, daar kunnen Rotarians in. En wat vind ik van het idee van een medische bus voor Amsterdam, half betaald door de Postcodeloterij, half betaald door Rotary, voor de ‘ongedocumenteerden’? In Den Haag rijdt er al een.

Maar dat is me nogal wat. ‘Ongedocumenteerden’, dat wordt misschien wel het woord van het volgende jaar? Voor wie het nog niet weet: dit verzamelwoord gaat over daklozen, mensen zonder papieren dus vele vluchtelingen, mensen met psychiatrische stoornissen, zeer zwak begaafde mensen, laag geletterden die de brieven van hun ziektekostenverzekering niet begrepen. Allemaal mensen die geen toegang hebben tot of de weg kwijt zijn in de medische zorg. Zou zo’n bus wat zijn voor Rotary om aan mee te betalen en ook diensten op te draaien? Want deze zorg reikt verder dan medische zorg. Er kan in ieder geval een groot Rotary logo op, wat heet, wel twee, dat is mooi meegenomen. Maar dat het nodig is, dat is me nogal wat.

En dan deze hulpverlener in Amsterdam-Noord, zo te zien een eindje in de zeventig. Hij zegt: “als een gezin in paniek aan mijn bureau komt omdat ze volgende week hun huis worden uitgezet of dat de energie wordt afgesloten, dan zeg ik: daar komt niets van in. Dat regel ik en dat gebeurt dan ook.” Deze man moet in mijn telefoon onder ‘spoedhulp’. Ook moet deze man een paar stagiaires hebben – misschien wel Rotarians of Rotaracters – omdat zijn kennis goud waard is. Want een huisuitzetting, waarbij het gezin naar de opvang moet en daar gemiddeld twee jaar blijft bij gebrek aan een nieuw huis, kost de maatschappij gemiddeld een ton. En het gezin is twee jaar achterop.

Mijn gouverneurschap is halverwege. Ik heb 50 clubs bezocht en met vele mensen gesproken. En overal valt op: de enorme betrokkenheid van Rotarians bij armoede in de persoonlijke omgeving. De afgelopen dagen hebben de Rotarians duizenden kerstpakketten rondgebracht, om voedsel gevraagd voor de Voedselbank, vele maaltijden gekookt voor de daklozen en kwetsbare groepen in de samenleving, bejaarden naar kerstvieringen gebracht, Santa runs gehouden voor het goede doel, vluchtelingen aan hun tafel genodigd, op veilingen hun zak laten leegkloppen voor het goede doel, gul gegeven waar nodig was. En ze houden hun agenda en hun portemonnee open, want er kan ook nog zomaar een ramp in het buitenland voorbijkomen, waarvoor er shelterboxen of artsen op pad gestuurd moeten worden

Rotary is een goed bewaard geheim’, werd mij ooit verteld. Dat is denk ik deels waar.

Maar voor de 3000 Rotarians en hun families en omgeving in Noord Holland is dat anders. Daar waar Rotarians geraakt worden en weten dat ze nodig zijn, gaan ze bevlogen en effectief aan de slag.

Mijn pudding is klaar en ziet er prachtig uit. Ik wens iedereen een heel fijn kerstfeest en daarna een actief en inspirerend 2016:

Moge het Rotarywiel draaien,
voor iedereen die het nodig heeft.

Hartelijke groet,
Anne

Donderdag 21 januari 2016 armoedebijeenkomst III in café De Pont Amsterdam. Inloop vanaf 17.30, afsluiting met borrel 20.30.

De volgende onderwerpen inzake armoede komen aan bod:

o

wat is het werkveld van kerken en het Leger des Heils incl. vangnetten

o

20 goede doelen in Noord-Holland die armoede bestrijden

NIEUWSBRIEF NO: 2 – SEPTEMBER 2015

Op zaterdag 3 oktober a.s. is het zover:

DE DISTRICT INFORMATIE DAG
IN HET ST MICHAELS COLLEGE

Leeghwaterweg 7, 1509 BS Zaandam

De volgende werkgroepen zitten bijna vol:

o

Armoede de wereld uit. Schuldhulpverlening hoe werkt het?

o

Vluchtelingen en Rotary, hoe helpen we ze?

Wie snel is kan nog mee doen!

Graag stel ik onderstaand de sprekers voor. Tot de 3e oktober!

ARMOEDE DE WERELD UIT - SCHULDHULPVERLENING HOE WERKT HET?

2bb4ba7Op deze 2E BIJEENKOMST OVER ARMOEDEREDUCTIE neemt Jurenne Hooi ons mee in de wereld van de schuldhulpverlening. Wat zijn de 1e signalen dat het fout gaat in een gezin? Wat zijn de criteria? Hoe kom je er uit?

Jurenne Hooi is directeur bij de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (MaDi) Amsterdam Zuid-Oost en Diemen. Stichting MaDi helpt mensen bij het oplossen van problemen in hun sociale, maatschappelijke, persoonlijke en financiële situatie.

VLUCHTELINGEN EN ROTARY - HOE HELPEN WE ZE?

WE GAAN OVERLEGGEN HOE WE OP LANGERE TERMIJN ONZE EXPERTISE KUNNEN INZETTEN.

Het Rode Kruis zal de actuele situatie toelichten. Daarna komt er een medewerker van VluchtelingenWerk om de lange termijn te bespreken.

LEESLIJST:

o

Factsheet Anne Legeland en Esther van Ameijde

o

NRC: Dit is wat je weten moet om de vluchtelingencrisis te begrijpen

ELEVATOR PITCH: DAAROM BEN IK ROTARIAN

HET KAN: BINNEN DRIE MINUTEN OP PERSOONLIJKE WIJZE KORT EN KRACHTIG VERTELLEN WAAROM JE ROTARIAN BENT! KOM NAAR DE WORKSHOP !

Alex Adams, lid van RC Purmerend-Weidevenne, komt uit de IT-wereld en noemt zichzelf een verhalenverteller. Alex vindt het belangrijk mensen te inspireren en helpt met innovatie bedrijven succesvol te zijn. Samen met o.a. Marco Bijl stelde hij het boekje “Waarom Ja zeggen als je gevraagd wordt” samen.


Marco Bijl is voorzitter van RC Purmerend-Weidevenne, met de classificatie Human Resources. Marco vindt dat kennis, ervaring en specifieke deskundigheid van individuele Rotarians meer ingezet moet worden in de samenleving en bij armoedebestrijding.

JE BENT ROTARIAN! WAT NU?

DEZE WORKSHOP IS VOOR DE ‘BEGINNENDE’ ROTARIAN, MINDER DAN TWEE JAAR LID.

o

En… bevalt het?

o

Zit je op je plek?

o

Het uitwisselen van informatie en delen van ervaringen.

Hetty Deinum is sinds 2003 lid van RC Heiloo met de classificatie Onderwijsadvisering. Ze maakt deel uit van de district ledencommissie en is de inkomend gouverneur van ons district 1580 Noord-Holland. Haar huidige aandachtsgebied Jeugd.

KINDEREN & MUZIEK: HET KOMENDE JAAR

KOM EN HOOR WAT ER VORIG JAAR IS GEREALISEERD OP HET GEBIED VAN KINDEREN & MUZIEK EN WAT ER ALLEMAAL AANKOMT HET KOMENDE JAAR!

Willem van der Mark, lid van RC Zaanstad en thans uitgaand gouverneur, vertelt op zijn eigen enthousiaste wijze hoe het komende jaar zijn thema Kinderen & Muziek kan worden voortgezet.

HET BRUIST IN DE KOP VAN NOORD-HOLLAND

JEUGD IS ALS VANOUDS EEN BELANGRIJK SPEERPUNT VOOR ROTARY. OOK DE WEG KWIJT INZAKE DE VELE MOGELIJKHEDEN, VAN KORT TOT LANG?

Rem Jonker, RC Medemblik, zet met u alle mogelijkheden op een rij. Velen van u kennen hem, omdat hij in de kop van Noord-Holland de trekker is van de jeugdprogramma’s.

HOE VRAAG IK EEN GLOBAL GRANT AAN?

Macintosh HD:Users:esthervanameijde:Desktop:Foto Jos Kuijper.jpgDE ROTARY FOUNDATION IS ONS KROONJUWEEL: op jaarbasis ontvangt dit fonds meer dan 100 miljoen dollar en geeft dat uit aan goede doelen. Als NGO heeft de Foundation onlangs een hele hoge ‘rating’ gekregen.

Jos Kuijper, RC Bergen, is sinds eind 2013 verantwoordelijk voor District en Global Grant zaken binnen Noord-Holland. Hij is Rotarian sinds 1987 met de classificatie Luchtvaart / International Organisaties.

Arina van Damme, RC Bergen, is aldaar secretaris en sinds 2015 lid van de Rotary Foundation Commissie van ons district.

Haar classificatie is sport & gezondheid.

HOE LAAT JE JE ROTARYCLUB GROEIEN?

Alfred SchrijverDE DO’S EN DON’TS BIJ LEDENWERVING EN BEST PRACTICES VAN DE GROEIENDE CLUBS!

Alfred Schrijver. RC Monnickendam, is secretaris van ons district en voorzitter van de Commissie Ledenbeleid.

NIEUWSBRIEF NO: 1

T1516_MBS-d1580

2015-2016-presri-1Het jaarthema van K.R. Ravindran, de nieuwe president van Rotary International, is: Be a gift to the world. Dat is niet mis, want hij bedoelt dat je als Rotarian een ‘gift to the world’ moet zijn, door het inzetten van je talenten, tijd en energie.

Verder zegt ‘Ravi’ in zijn Presidential Citation dat het belangrijk is om meetbare doelen te hebben, zichtbaarder en effectiever te werken, de website te gebruiken en digitaal te gaan. Bovendien vindt Ravi dat er meer vrouwelijke leden moeten komen, dat er meer aan de Rotary Foundation gegeven moet worden en dat je lid moet worden van een Rotary Action Group (RAG). Als laatste roept hij op om nieuwe leden meteen aan een project te binden, liefst een hands-on project en een Rotaract of Interact groep op te zetten.
Geïnteresseerd in zijn visie? Bekijk hier een video.

Anne Legeland

Gouverneur 2015-2016 District 1580 RI

dg2015-2016@rotary-d1580.nl - tel: +31 6 54 92 38 87

div_blue

ARMOEDE DE WERELD UIT

eop_small
T1516-EN

Jeffrey Sachs is een Amerikaanse ontwikkelingseconoom. Hij schreef het boek The End of Poverty. Volgens Sachs bevinden extreem arme landen zich in een poverty trap. Om daaruit te komen moeten zij een eerste stap op de ladder van ontwikkeling kunnen zetten. En als dat stapje gezet is, dan komen ze er wel.

Volgens het armoedesignalement van CBS en SCP zitten in Nederland 1.6 miljoen mensen onder de armoedegrens, waarvan 800.000 kinderen.

Het komende jaar wil ik samen met de Rotaryclubs in Noord-Holland een armoede-analyse maken van de eigen omgeving, per postcode.

aanmelden

div_blue

INAUGURATIE

DSC08708 copy

Op woensdag 1 juli 2015 droeg Willem van der Mark de gouverneursketen aan mij over. Het was een muzikale en inspirerende dag in het Tolhuis in Amsterdam. Speciaal voor Willem – vanwege zijn thema Kinderen & Muziek – was de Pocket Opera uitgenodigd om Willem te bedanken voor al zijn werk en hem in stijl uit te zwaaien. Dat lukte: iedereen genoot enorm van Casta Diva van Bellini en La Vergine van Verdi.

Ook Willem genoot en gaf me als cadeautje een aantal boekjes – omdat ik in vergaderingen graag goede ideeën noteer dan wel een ‘A’ zet bij wat ik moet doen de komende weken!

Als gouverneur houd ik me dit jaar bezig met het thema armoede.
Maar …. Kinderen & Muziek blijft natuurlijk!

div_blue

ZAAN DE WANDEL

zaandewandel

Zondag 6 september start de vijfde ‘Zaan de Wandel’ De jaarlijkse wandeltocht wordt georganiseerd door vijf Zaanse Rotaryclubs om geld in te zamelen voor de strijd tegen borstkanker.

Vorig jaar was de opbrengst maar liefst €65.000!

Dit jaar gaan de vijf clubs voor maar liefst €100.000! De tocht zal starten op het monumentale Hembrugterrein in Zaandam.
Dit jaar geeft Anne Legeland het startschot, dus loop mee!

meer info

inschrijven

div_blue

GOUVERNEUR 2017-2018

questions-250px1

We zijn op zoek naar de gouverneur voor 2017-2018, waarbij we opmerken dat er een aantal belangrijke veranderingen in aantocht is:

·

Er is in ons district een Werkgroep gestart om de werkzaamheden van de gouverneur zodanig in te richten dat ook mensen met een deeltijdfunctie gouverneur kunnen worden.
Vooral wordt bezien of het bezoeken van 80 individuele clubs op andere wijze kan worden ingericht. tevens wordt bezien of er meer administratieve ondersteuning mogelijk is voor de gouverneur.

Voorwaarden om gouverneur te worden zijn:

o

tenminste zeven jaar lid.

o

voorzitter geweest

Reacties graag binnen 14 dagen bij DG Anne Legeland

div_blue

VACATURES LEDEN MEDIACOMMISSIE

Alfred Schrijver, baken op vele terreinen in ons district, gaat in 2016 enige taken afbouwen, reden waarom de Mediacommissie versterking zoekt voor:

o

Een (web)redacteur voor het schrijven voor de website van het district

o

Een webmaster

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de voorzitter van deze commissie Eric Mentink

div_blue

VACATURE LEDENBELEIDSCOMMISSIE

hands02

De Commissie zoekt versterking - vanwege het vertrek van DGE Hetty Deinum en vanwege de volgende taken:

o

beleidsplan ledenwerving 2015 - 2018

o

versterken van de relatie met Rotaract

o

voorlichting aan clubs

o

begeleiding nieuwe leden

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de voorzitter van deze commissie Alfred Schrijver

div_blue

DE ROTARY APP EN DE WEEKBERICHTEN

Goed nieuws: de weekberichten (vaak achter de login geplaatst) kunt u nu ook lezen via de app!

Secretarissen: vriendelijk verzoek de weekberichten te sturen naar:
weekbericht@rotary-D1580.nl

div_blue

SYNCHRONISATIE LEAD

sync

Alle juridische hobbels zijn genomen: de LEAD kan synchroniseren met het systeem van Rotary International. De RAN gaat de invoering nu ter hand nemen en we hopen dat e.e.a. per 1 september a.s. een feit is.

En als u toch bezig bent: is het volledige bestuur en zijn alle functionarissen ingevoerd in LEAD en – voor de laatste keer - bij rotary.org?

div_blue

HETTY DEINUM GOUVERNEUR 2016-2017

Kent u de nieuwe gouverneur 2016-2017 al?

Dat is Hetty Deinum van Rotaryclub Heiloo.

In de volgende maandbrief wordt Hetty nader voorgesteld.

div_blue

SERVICE BUREAU RAN

Binnen ons district bestaat al enige jaren de discussie over de samenwerking in het Rotary Administratie Kantoor (RAN)

Een vijftal gouverneurs op rij vindt, dat de administratie beter in eigen beheer kan worden uitgevoerd. Ook zet men vraagtekens bij de uitbreiding van de taken van de RAN en wil men de eigen financiële zelfstandigheid behouden. In juni 2015 is daarom de discussie hierover met de RAN geopend en is aan de RAN is een offerte gevraagd voor de producten die ons district graag wil blijven afnemen: het ITC platform (waaronder de app, de LEAD, website) en het Rotary Magazine.

Niet onbelangrijk is dat de statuten van de RAN een opzegtermijn kennen van een heel begrotingsjaar. Daarom is in juni 2015 opgezegd tegen 1 juli 2016. Mocht blijken, dat er voor onze vragen oplossingen gevonden worden, dan behoort het ook tot de mogelijkheden dat ons District in de RAN blijft.

En uiteraard blijft ons district in het Gouverneursberaad.

div_blue

ROTARY FOUNDATION

viool

De Rotary Foundation Commissie (TRF) is uitgebreid met de volgende leden: Arina van Damme (RC Bergen) en John Mahnen (RC Amsterdam International).

De District Grant 2014-2015 is op tijd afgerapporteerd en dat maakte de weg vrij om de grant voor 2015-2016 heel vroeg aan te vragen. De aanvraag is goedgekeurd en de clubs zijn al aan de slag!

En voor wie durft…. er is genoeg geld in de districtpot voor het grote werk, de global grant! Neem voor meer informatie contact op met voorzitter Peter Kleuters of global grant specialist Jos Kuijper

div_blue

VOEDSELBANK NOORD-HOLLAND

De voedselbank start binnenkort een sorteerlijn in Alkmaar. Het gebouw is er, de loopbanden en de koelcellen.

Gezocht: een vorkheftruck. Wie weet er eentje?

div_blue

AGENDA

Do 27.08.15

The End of Poverty

18.00 – 20.30

Zo 06.09.15

Zaan aan de Wandel

wisselt per afstand

Za 03.10.15

districts trainingsdag

09.30 – 13.00

Do 21.01.16

The End of Poverty

18.00 – 20.30

Za 18 & 19.03.16

PETS

10.00 – 12.00

Za 21.05.16*

Rotary Conferentie
THE END OF POVERTY

09.30 – 13.00

div_blue