© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Minibieb project

Minibieb

MINIBIEB breng, leen of ruil een boek 

Het lezen van een boek prikkelt de fantasie. Het kan overal en altijd, en is spelenderwijs verrijkend. Daarom kopen we graag een boek of lenen we een boek van de bibliotheek. Maar vaak blijven de gekochte boeken nadat je ze eenmaal hebt gelezen ongebruikt in de kast staan of verdwijnen ze naar zolder. En dat is erg jammer, ook omdat het aanbod van bibliotheken aan het afnemen is.

Daarom heeft Rotary Doorwerth het project Minibibliotheken opgezet in de gemeente Renkum. Een minibieb is een weerbestendige boekenkast, geplaatst in de woonwijk op een voor iedereen makkelijk toegankelijke plaats. Je kunt een boek van jezelf gemakkelijk ter beschikking stellen aan de buurt, maar je kan ook gewoon een leuk boek meenemen om zelf te lezen.

Op deze manier dragen we bij aan de verduurzaming van ons boekenbestand, we stimuleren het lezen van boeken en versterken de sociale contacten in de buurt.

Het project is opgezet met behulp van sponsoring door lokale ondernemers en andere belangstellenden. Er zijn inmiddels meer dan 10 minibiebs geplaatst. Om de circulaire gedachte te volgen worden de minibiebs geproduceerd van gerecycled hout door professionele instellingen voor mensen met handicaps of afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee is de cirkel rond.

Met dit succes op de lokale markt hebben we besloten om de minibiebs ook voor andere Rotaryclubs en verdere belangstellenden beschikbaar te maken.

We vragen een voor deze minibiebs de productieprijs met een percentage hierboven. Met de opbrengsten hiervan plaatst onze Rotary vervolgens weer minibiebs in wijken waar wij vermoeden dat boeken minder beschikbaar zijn. Tevens zorgt de Rotary voor het onderhoud en een wisselende interessante vulling van deze minibiebs.

De eerste leveringen aan zusterclubs