versalag taxatiedag

Taxatiedag Ja Kunst Nee Kunst

Op 3 november a.s. organiseert Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude weer een Taxatiedag ‘Ja Kunst Nee Kunst’. Deze vindt plaats in De Boei, Kerklaan 32 in Vinkeveen (11.00-16.00 uur). Heeft u thuis nog iets staan waarvan u graag wilt weten wat het waard is, dan loont het zeker de moeite om langs te komen!

voor een verslag van de taxatiedag klik hier

Het motto van deze actie is ‘Samen Leven’. De opbrengst is bestemd voor de vluchtelingen in onze gemeente: er zullen onder meer zwemlessen voor hen worden georganiseerd en fietsen beschikbaar worden gesteld.

Twee Rotaryleden gaven op 15 oktober 2018 het startschot voor de publiciteitscampagne van de Taxatiedag door de eerste flyer aan de familie Mahmoud Ali aan te bieden.

De reden dat zij juist voor deze familie kozen, is dat de Rotaryclub aan vluchtelingen in onze gemeente tweedehands fietsen levert. Zo ook aan de familie Mahmoud Ali. Toen deze familie hoorde dat de Rotaryclub in de publiciteitscampagne voor de komende Taxatiedag gebruik wilde maken van levensgrote kunstobjecten op de drukste plekken in onze gemeente, waren zij er als de kippen bij om hun diensten aan te bieden. Helaas bleek dit woeste plan niet haalbaar en moesten zij worden teleurgesteld. Het aanbieden van de flyer was dus een passend gebaar.

We werden allerhartelijkst ontvangen door de Koerdische familie. Naast de vader en de moeder bestaat de familie uit 4 kinderen in de leeftijd van 5, 14, 16 en 18 jaar. De familie komt uit Afrin (Noord Syrië) in de buurt van Aleppo, een gebied met 1,5 miljoen inwoners. Vader Khalid was lasser en had een eigen handel in metaal. Moeder Rokhash zorgde voor de opvoeding van de kinderen. Het gezin spreekt onderling Koerdisch. De oudste kinderen hebben op school naast Arabisch ook Turks en Engels geleerd. Daar komt nu het Nederlands nog bij.

Vader Khalid vertelde dat hij in 2013 uit Syrië is gevlucht naar Turkije en via Istanboel, een asielzoekerscentrum en een tijdelijke woning in Mijdrecht, uiteindelijk in Abcoude is terechtgekomen. In 2017 kon hij eindelijk de rest van het gezin in zijn armen sluiten. Ze vinden dat ze voortreffelijk zijn opgevangen door Vluchtelingenwerk Nederland en voelen zich thuis in Abcoude. De ouders zijn bezig met het inburgeringstraject en hebben al enkele examens gehaald. Khalid heeft goede hoop dat hij binnenkort weer aan het werk kan als lasser en Rokhash die de verpleging in wil, hoopt binnenkort vrijwilligerswerk te kunnen doen in het AMC. Alle kinderen hebben het naar hun zin op school. Hun oudste dochter Roshan spreekt na een verblijf van 1,5 jaar al verbluffend goed Nederlands. Zij heeft belangstelling voor taal en literatuur, wil graag naar de universiteit en uiteindelijk journalist worden.

Gevraagd wat zij het belangrijkst vinden om goed te integreren, zeggen zij als uit een mond: de taal. Zo snel en zo veel mogelijk Nederlands, Nederlands en nog eens Nederlands spreken. Gelukkig staan fietsen en zwemmen ook op het lijstje, samen met pannenkoeken, boerenkoolstamppot en erwtensoep.

Bij het afscheid worden wij uitgenodigd om binnenkort te komen eten bij de familie. Prachtig toch ‘Samen Leven’, iets wat de Rotary van harte nastreeft!