© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Dennenappel actie 2022

Decemberactie levert ruim EUR 3500 op voor "Wageningen Helpt  Elkaar"

Voor veel mensen is de decembermaand iets om naar uit te kijken. Maar er zijn ook mensen die het in deze periode extra moeilijk hebben, denk aan degenen met een minimum inkomen of ouderen die erg eenzaam zijn. 2022 is wellicht nog extra zwaar vanwege de hoge energiekosten en de gestegen prijzen.

Van 5 t/m 17 december stond er in tuincentrum De Oude Tol een grote, verzegelde vaas gevuld met vele soorten dennen- en sparappels. Tegen betaling van slechts 2 euro mocht het winkelend publiek raden hoeveel dennenappels er aanwezig waren. Circa 1.700 mensen vulden onder aanmoediging van leden van Rotary Wageningen Bergpoort het briefje in een waagden zich aan een voorspelling. Dit leverde een prachtig resultaat op; er werd ruim EUR 3500 binnengehaald.

De opbrengst is bestemd voor mensen die moeten leven rondom de armoedegrens en eenzame ouderen. De exacte besteding van het binnengekomen bedrag wordt in samenspraak met de stichting Solidez ingevuld. De actie vond plaats onder de vleugels van het initiatief “Wageningen helpt elkaar”. Wageningen Helpt Elkaar is een initiatief van de Wageningse serviceclubs die samen met Welsaam (de samenwerkende welzijnsorganisaties), de voedselbank en Noodfonds Wageningen (een initiatief van de gezamenlijke kerken) de handen ineen slaan om zo de mensen te helpen die dit hard nodig hebben. 

De actie werd door de deelnemers erg gewaardeerd, er werd fanatiek geteld. Soms zelfs aan de hand van de nodige wiskundige formules. Wat wel opviel was dat het aantal schattingen doorgaans te laag lag, ruim de helft van de ingeleverde briefjes schatte een aantal lager dan 500. Dit was dus te laag: het juiste aantal was 828 !. De telling vond plaats onder notarieel toezicht van notariskantoor Smit & Moormann. Er was geen enkele indiener die het juiste aantal heeft geraden, er waren 3 inzendingen die er maar 4 van af zaten, maar er was één inzending die er met de prijs vandoor ging. Dit was de inzending waarbij het aantal van 825 was aangegeven. De winnaar heeft inmiddels de prijs in ontvangst genomen; een tegoedbon van De Oude Tol van EUR 250. Wij wensen de winnaar uiteraard veel plezier met deze mooie prijs, maar bedanken vooral alle deelnemers voor hun doorgaans fijne reacties en deelname. 

Spelregels:

De notaris Smit & Moorman te Wageningen verzegelde de fles en telde achteraf het aantal dennenappels.  Onder “dennenappels” worden ook de vruchten van andere naaldbomen gerekend. Leden van Rotaryclub Wageningen Bergpoort waren uitgesloten van deelname. Indien meerdere personen het aantal juist zouden raden (of er het dichts bij in de buurt zitten), zou het bedrag evenredig verdeeld worden.