© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Grote schoonmaak geslaagd

Handen uit de mouwen voor de vrijheid

Rotaryclub Baarn-Soest maakt het Baarnse Vrijheidsmonument schoon

Op zaterdag 17 april hebben leden van Rotaryclub Baarn-Soest hun handen uit de mouwen gestoken om het Baarnse Vrijheidsmonument op het Stationsplein schoon te maken. Rotary is een club waar niet alleen met de mond wordt beleden, maar waar de leden ook met acties laten zien dat ze bereid zijn om iets voor een ander te doen. Vele leden hebben met vereende krachten het monument en de directe omgeving een ware opfrisbeurt gegeven. “Het resultaat mag er zijn”, zo oordeelde ook Koos Lucas van het Comité 4 en 5 mei.

Elk jaar organiseert de Rotaryclub Baarn-Soest een activiteit waarbij de leden om een actieve bijdrage wordt gevraagd. Dit jaar was ervoor gekozen om het Baarnse Vrijheidsmonument, van ontwerper Daniël Horn, eens grondig schoon te maken. Er werd contact gezocht met het Comité 4 en 5 mei in Baarn en ook zij waren meteen enthousiast over dit initiatief. De herdenking op 4 mei verdiend het om in een schone ambiance plaats te vinden.

Op zaterdagochtend begonnen de Rotary-leden ijverig te harken, vegen, snoeien, poetsen en schoonspuiten. Er was een speciale hogedrukspuit geregeld die het water verwarmde, waardoor het monument niet zou beschadigen. En al snel werd duidelijk dat de schoonmaakbeurt echt nodig was. Toen halverwege de dag het bestuur van het Comité 4 en 5 mei langskwam om de harde werkers aan te moedigen met verse appelkanjers, waren de eerste resultaten al zichtbaar. De herdenkingsmuur met het karakteristieke kruis was al helemaal schoon en blonk in de zon. Inmiddels werd het plateau onder handen genomen. De Rotary-leden maakten alle tegels schoon en zorgden ervoor dat het onkruid vakkundig werd verwijderd. En vanzelfsprekend werden ook de stoeptegels met daarop de tekeningen van de kinderen keurig schoongeboend.

De doelstelling van Rotaryclub Baarn-Soest betekent dat je bereid bent iets van jezelf te geven. Leden willen dienstbaar zijn aan de samenleving en dit in de praktijk ook zichtbaar maken. Niet alleen door het mede opzetten van lokale en wereldomvattende fundraisingprojecten, maar ook door het ter beschikking stellen van je (vak-)kennis. En ook door daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. De club laat hiermee zien dat haar lijfspreuk “Service above Self” meer is dan alleen een mooie kreet.

Het Baarnse Vrijheidsmonument vraagt ons om aandacht voor de betekenis van het bewaren en doorgeven van vrede en veiligheid. Zo heeft het monument zowel voor het verleden, heden als toekomst een blijvende functie voor bezinning of herdenking in de gemeente Baarn gekregen.