Maandbrieven DG Rutger Mazel


Juni 2020
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 

Afbeelding met persoon, man, binnen, kostuum

Automatisch gegenereerde beschrijvingEen jaar gouverneurschap. Het zit er (bijna) op. Wat was het goed en mooi, dankzij jullie, de leden in de clubs.

Jullie maakten mij deel van jullie ideeën, activiteiten en projecten. Groot, klein, lokaal en wereldwijd. Vol enthousiasme, in levendige bijeenkomsten, tijdens People of Action activiteiten en bij Rotaract. Van Schiphol tot en met Texel, waar ik ook kwam, altijd reed ik van die gelegenheden vol enthousiasme terug naar huis. 

Verbinden, enthousiasmeren, besturen, adviseren en meedenken; het kwam allemaal van pas en zeker in de tweede helft van het Rotaryjaar, toen de coronacrisis in ons leven kwam. Alles werd anders, alles is anders. De veerkracht van Rotary blijft en wordt alleen maar sterker.

Het was een interessant en inspirerend jaar. Met het volste vertrouwen geeft ik eind deze maand de gouverneursketen door aan Jelle Houtsma. Zijn opvolgers staan ook alweer klaar. Voor een stevige toekomst van ons district. Heel veel succes allemaal!

We gaan van ROTARY CONNECTS THE WORLD naar ROTARY OPENS OPPORTUNITIES. Kansen genoeg, grijp ze!

Dank jullie wel en tot ziens!

Afbeelding met persoon, binnen, staand, poseren

Automatisch gegenereerde beschrijving
Vlnr: Rutger Mazel, Jelle Houtsma, Madelon Schaap, Harald Been en Barbara van Goethem

Districtsagenda

Langzaam vult de agenda zich weer. Clubs en commissies komen (deels) weer bijeen. Met inachtneming van de 1,5 meter regel en de richtlijnen van het RIVM.

Voor de agenda kijk je hier: www.rotary.nl/d1580/agenda

Geef alvast jouw (club) evenement/fundraiser voor het nieuwe Rotaryjaar 2020-2021 aan Jelle of mij door.

20-26 juni, RI Conventie Online

Afbeelding met elektronica

Automatisch gegenereerde beschrijvingDit jaar kan je aan de Internationale Rotary Conventie meedoen vanuit je werkkamer of vanaf de bank. Het organiserend comité is druk bezig er een groots online event van te maken. "Now More than Ever, Rotary Connects the World: The 2020 Rotary Virtual Convention".

Grijp je kans, bekijk het programma, schrijf je (gratis) in en doe en kijk mee: www.riconvention.org.

Een nieuwe gouverneur!

Afbeelding met gras, buiten, man, vasthouden

Automatisch gegenereerde beschrijvingJelle Houtsma schrijft dat hij in de startblokken staat:

Klaar voor een gouverneursjaar. Of ik er echt klaar voor ben zal blijken. Maar met jullie, fellow Rotarians en Rotaractors, ga ik het nieuwe Rotary jaar in. Een jaar om kansen te grijpen. En zeker ook om aandacht te blijven geven aan de End Polio Now campagne. Een jaar waarin Rotary een welkome en relevante club zal zijn voor nieuwe gezichten.

Online

Juist nu in deze vreemde coronatijd zijn jij en ik binnen een sterke Rotary relevant voor elkaar, voor de eigen gemeenschap en voor de wereld. Rotary Connects the World. Dankzij de coronacrisis hebben we in sneltreinvaart kunnen ervaren hoe het is om als E-clubs online te functioneren. Er ontstonden prachtige initiatieven om inwoners uit de eigen gemeenschap een hart onder de riem te steken. En Rotarians die, als zogenaamde ‘kwetsbare doelgroepen’ noodgedwongen thuiszaten, bleven met de onlinebijeenkomsten op die manier verbonden met de overige clubleden. De ervaring van deze coronatijd kan wellicht een rol gaan spelen bij het nadenken over de vraag hoe we de Rotary over 5 jaar willen zien functioneren.

Corona

De coronatijd heeft me te vaak en te veel achter m’n laptop gedwongen. Zinvol, maar als ‘sociaal dier’ zit ik veel liever met jullie samen. Aarzel niet om me te attenderen op jullie evenementen en aarzel niet om me uit te nodigen voor een bezoek aan jullie club. Samen een jaar in waarin Rotary kansen biedt. Samen met jullie, de benen desnoods languit onder de tafel, inhoud geven aan de kernwaarde van Rotary:

Met betrekking tot alles wat we denken, zeggen of doen, geldt:

1. is het waar?

2. is het billijk voor alle betrokkenen?

3. bevordert het onderling vertrouwen en vriendschap?

4. komt het alle betrokkenen ten goede?

Uitslag COL-verkiezing

Afbeelding met persoon, vrouw, man, staand

Automatisch gegenereerde beschrijvingDe afgelopen weken is er door de clubs gestemd voor een CoL-afgevaardigde namens ons District.

De CoL, Council on Legislation, is, heel in het kort, het Rotary parlement. PDG Anne Legeland kreeg de meeste stemmen en PDG Eduard Leutscher wordt haar vervanger.

 Van harte gefeliciteerd! We rekenen erop dat jullie ons district goed zullen vertegenwoordigen.

LEDEN, LEDEN en LEAD

Afbeelding met monitor, scherm, elektronica, televisie

Automatisch gegenereerde beschrijvingNu meer dan ooit is het van belang een vitale club te hebben. Met actieve leden, met een plan voor de toekomst. Nieuwe clubbesturen staan klaar om er met alle leden een mooi jaar van te maken. ROTARY OPENS OPPORTUNITIES. Kansen dus!

Kansen om te groeien in ledental. Wie ga jij komend jaar vragen om Rotarian te worden?

Mijn uitdaging aan de clubs om dit jaar netto met twee leden te groeien blijft wat mij betreft staan. Ik geef het stokje door aan mijn opvolger als gouverneur, Jelle Houtsma. Jullie hulp is nodig.

In de zomer zijn er vaak veel opzeggingen, dus om ons ledental op peil te houden zijn er nieuwe leden nodig. Goed nieuws: er zijn twee nieuwe clubs in oprichting. Daarover in het najaar meer. 

Oh ja, zouden jullie zo vriendelijk willen zijn om jullie clubbestuur en commissievoorzitters vóór 1 juli in LEAD in te voeren? Hartelijk dank.

Corona en bijzondere virtuele bedrijfsbezoeken

De afgelopen maanden zijn de clubs in 1580 lokaal flink aan de slag gegaan om mensen die getroffen zijn door de coronacrisis te helpen. Een overzicht van acties vind je hier.

Een mooi clubinitiatief licht ik er graag uit. Dat van Rotaryclub Haarlem. Zij houden virtuele bedrijfsuitjes. Michèle Baudet, voorzitter RC Haarlem vertelt:

“Leden vertellen vanuit de eigen beroepspraktijk live over de dingen waar ze nu tegen aan lopen, hoe men zich staande houdt in tijden van corona en welke oplossingen en varianten ze eventueel bedacht hebben. Zo praatte onze arts ons bij over Covid-19 vanuit zijn eigen praktijk, toonde een ondernemer lopend met zijn iPhone ons zijn lege kantoren en in der haast verlaten bureaus, wees op pijnpunten en vertelde over initiatieven en oplossingen en leidden directeuren van diverse culturele instellingen en musea ons op dezelfde wijze rond door hun verlaten tentoonstellingen en door lege zalen en spraken zij over de kunst, over hun zorgen, over de toekomst en over de druk op cultuur en over hun aanpassingen. Tot slot worden er altijd vragen gesteld en vergeet je door de levendigheid ervan bijna dat we niet fysiek bij elkaar zijn en is het even slikken wanneer de verbinding weer is verbroken en je toch weer alleen achter je zwarte scherm blijkt te zitten”.

Uitkomst vocational corona enquête

Afbeelding met klok

Automatisch gegenereerde beschrijvingDe districtscommissie Vocational Service hield in mei een enquête onder de clubs. Met deze vragen:

1.

Samen sterk als Rotary. Hoe kunnen we elkaar als clubs en als leden ondersteunen en verrijken in deze crisistijd?

2.

Op welke manier houdt uw club alle leden betrokken bij clubactiviteiten en programmering?

3.

Wordt vanuit uw club actie ondernomen rondom corona? Neen, past niet in ons jaarprogramma. Ja, een incidentele actie zoals…

Afbeelding met voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijvingVan de 78 Rotaryclubs in district 1580 hebben er 20 gereageerd.

De uitslag van de enquête en interpretaties van de aangeleverde gegevens staan hier.