© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrieven DG Rutger Mazel


Juni 2020
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 

Afbeelding met persoon, man, binnen, kostuum

Automatisch gegenereerde beschrijvingEen jaar gouverneurschap. Het zit er (bijna) op. Wat was het goed en mooi, dankzij jullie, de leden in de clubs.

Jullie maakten mij deel van jullie ideeën, activiteiten en projecten. Groot, klein, lokaal en wereldwijd. Vol enthousiasme, in levendige bijeenkomsten, tijdens People of Action activiteiten en bij Rotaract. Van Schiphol tot en met Texel, waar ik ook kwam, altijd reed ik van die gelegenheden vol enthousiasme terug naar huis. 

Verbinden, enthousiasmeren, besturen, adviseren en meedenken; het kwam allemaal van pas en zeker in de tweede helft van het Rotaryjaar, toen de coronacrisis in ons leven kwam. Alles werd anders, alles is anders. De veerkracht van Rotary blijft en wordt alleen maar sterker.

Het was een interessant en inspirerend jaar. Met het volste vertrouwen geeft ik eind deze maand de gouverneursketen door aan Jelle Houtsma. Zijn opvolgers staan ook alweer klaar. Voor een stevige toekomst van ons district. Heel veel succes allemaal!

We gaan van ROTARY CONNECTS THE WORLD naar ROTARY OPENS OPPORTUNITIES. Kansen genoeg, grijp ze!

Dank jullie wel en tot ziens!

Afbeelding met persoon, binnen, staand, poseren

Automatisch gegenereerde beschrijving
Vlnr: Rutger Mazel, Jelle Houtsma, Madelon Schaap, Harald Been en Barbara van Goethem

Districtsagenda

Langzaam vult de agenda zich weer. Clubs en commissies komen (deels) weer bijeen. Met inachtneming van de 1,5 meter regel en de richtlijnen van het RIVM.

Voor de agenda kijk je hier: www.rotary.nl/d1580/agenda

Geef alvast jouw (club) evenement/fundraiser voor het nieuwe Rotaryjaar 2020-2021 aan Jelle of mij door.

20-26 juni, RI Conventie Online

Afbeelding met elektronica

Automatisch gegenereerde beschrijvingDit jaar kan je aan de Internationale Rotary Conventie meedoen vanuit je werkkamer of vanaf de bank. Het organiserend comité is druk bezig er een groots online event van te maken. "Now More than Ever, Rotary Connects the World: The 2020 Rotary Virtual Convention".

Grijp je kans, bekijk het programma, schrijf je (gratis) in en doe en kijk mee: www.riconvention.org.

Een nieuwe gouverneur!

Afbeelding met gras, buiten, man, vasthouden

Automatisch gegenereerde beschrijvingJelle Houtsma schrijft dat hij in de startblokken staat:

Klaar voor een gouverneursjaar. Of ik er echt klaar voor ben zal blijken. Maar met jullie, fellow Rotarians en Rotaractors, ga ik het nieuwe Rotary jaar in. Een jaar om kansen te grijpen. En zeker ook om aandacht te blijven geven aan de End Polio Now campagne. Een jaar waarin Rotary een welkome en relevante club zal zijn voor nieuwe gezichten.

Online

Juist nu in deze vreemde coronatijd zijn jij en ik binnen een sterke Rotary relevant voor elkaar, voor de eigen gemeenschap en voor de wereld. Rotary Connects the World. Dankzij de coronacrisis hebben we in sneltreinvaart kunnen ervaren hoe het is om als E-clubs online te functioneren. Er ontstonden prachtige initiatieven om inwoners uit de eigen gemeenschap een hart onder de riem te steken. En Rotarians die, als zogenaamde ‘kwetsbare doelgroepen’ noodgedwongen thuiszaten, bleven met de onlinebijeenkomsten op die manier verbonden met de overige clubleden. De ervaring van deze coronatijd kan wellicht een rol gaan spelen bij het nadenken over de vraag hoe we de Rotary over 5 jaar willen zien functioneren.

Corona

De coronatijd heeft me te vaak en te veel achter m’n laptop gedwongen. Zinvol, maar als ‘sociaal dier’ zit ik veel liever met jullie samen. Aarzel niet om me te attenderen op jullie evenementen en aarzel niet om me uit te nodigen voor een bezoek aan jullie club. Samen een jaar in waarin Rotary kansen biedt. Samen met jullie, de benen desnoods languit onder de tafel, inhoud geven aan de kernwaarde van Rotary:

Met betrekking tot alles wat we denken, zeggen of doen, geldt:

1. is het waar?

2. is het billijk voor alle betrokkenen?

3. bevordert het onderling vertrouwen en vriendschap?

4. komt het alle betrokkenen ten goede?

Uitslag COL-verkiezing

Afbeelding met persoon, vrouw, man, staand

Automatisch gegenereerde beschrijvingDe afgelopen weken is er door de clubs gestemd voor een CoL-afgevaardigde namens ons District.

De CoL, Council on Legislation, is, heel in het kort, het Rotary parlement. PDG Anne Legeland kreeg de meeste stemmen en PDG Eduard Leutscher wordt haar vervanger.

 Van harte gefeliciteerd! We rekenen erop dat jullie ons district goed zullen vertegenwoordigen.

LEDEN, LEDEN en LEAD

Afbeelding met monitor, scherm, elektronica, televisie

Automatisch gegenereerde beschrijvingNu meer dan ooit is het van belang een vitale club te hebben. Met actieve leden, met een plan voor de toekomst. Nieuwe clubbesturen staan klaar om er met alle leden een mooi jaar van te maken. ROTARY OPENS OPPORTUNITIES. Kansen dus!

Kansen om te groeien in ledental. Wie ga jij komend jaar vragen om Rotarian te worden?

Mijn uitdaging aan de clubs om dit jaar netto met twee leden te groeien blijft wat mij betreft staan. Ik geef het stokje door aan mijn opvolger als gouverneur, Jelle Houtsma. Jullie hulp is nodig.

In de zomer zijn er vaak veel opzeggingen, dus om ons ledental op peil te houden zijn er nieuwe leden nodig. Goed nieuws: er zijn twee nieuwe clubs in oprichting. Daarover in het najaar meer. 

Oh ja, zouden jullie zo vriendelijk willen zijn om jullie clubbestuur en commissievoorzitters vóór 1 juli in LEAD in te voeren? Hartelijk dank.

Corona en bijzondere virtuele bedrijfsbezoeken

De afgelopen maanden zijn de clubs in 1580 lokaal flink aan de slag gegaan om mensen die getroffen zijn door de coronacrisis te helpen. Een overzicht van acties vind je hier.

Een mooi clubinitiatief licht ik er graag uit. Dat van Rotaryclub Haarlem. Zij houden virtuele bedrijfsuitjes. Michèle Baudet, voorzitter RC Haarlem vertelt:

“Leden vertellen vanuit de eigen beroepspraktijk live over de dingen waar ze nu tegen aan lopen, hoe men zich staande houdt in tijden van corona en welke oplossingen en varianten ze eventueel bedacht hebben. Zo praatte onze arts ons bij over Covid-19 vanuit zijn eigen praktijk, toonde een ondernemer lopend met zijn iPhone ons zijn lege kantoren en in der haast verlaten bureaus, wees op pijnpunten en vertelde over initiatieven en oplossingen en leidden directeuren van diverse culturele instellingen en musea ons op dezelfde wijze rond door hun verlaten tentoonstellingen en door lege zalen en spraken zij over de kunst, over hun zorgen, over de toekomst en over de druk op cultuur en over hun aanpassingen. Tot slot worden er altijd vragen gesteld en vergeet je door de levendigheid ervan bijna dat we niet fysiek bij elkaar zijn en is het even slikken wanneer de verbinding weer is verbroken en je toch weer alleen achter je zwarte scherm blijkt te zitten”.

Uitkomst vocational corona enquête

Afbeelding met klok

Automatisch gegenereerde beschrijvingDe districtscommissie Vocational Service hield in mei een enquête onder de clubs. Met deze vragen:

1.

Samen sterk als Rotary. Hoe kunnen we elkaar als clubs en als leden ondersteunen en verrijken in deze crisistijd?

2.

Op welke manier houdt uw club alle leden betrokken bij clubactiviteiten en programmering?

3.

Wordt vanuit uw club actie ondernomen rondom corona? Neen, past niet in ons jaarprogramma. Ja, een incidentele actie zoals…

Afbeelding met voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijvingVan de 78 Rotaryclubs in district 1580 hebben er 20 gereageerd.

De uitslag van de enquête en interpretaties van de aangeleverde gegevens staan hier.

MEI 2020


Mei 2020
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 

Afbeelding met buiten, persoon, bloem, dragen

Automatisch gegenereerde beschrijving
R.I. President Mark Maloney met het speciale Honolulu Convention mondkapje

Een maand geleden schreef ik hier “En toen werd alles anders…”. Nu is alles anders en passen we ons nog steeds aan. Anderhalvemetersamenleving, helden van de zorg, vitale beroepen, het zijn begrippen in de coronacrisis die nog wel even duurt.

Afbeelding met fles, teken, mensen, voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijvingRotary is not cancelled, it’s just different is de prachtige slogan die de veerkracht van onze organisatie goed weergeeft. Elke club reageert anders, heeft andere problemen en originele oplossingen.

Wanneer kunnen we weer achter onze laptop of tablet vandaan komen en weer ècht samenkomen? Ik weet het niet. De versoepelingsregels voor de horeca per 1 juni en 1 juli, geven enig vooruitzicht om (op 1,5 meter afstand) rond het einde van dit Rotaryjaar samen het glas te heffen.

Online fellowship is leuk, echte fellowship nog veel leuker!

Districtsagenda

‘De agenda is nog steeds leeg…’, dat zou hier kunnen staan. Maar dat klopt niet. Want er gebeurt van alles en heel wat online, virtueel, via Zoom en andere platforms. Als je wilt, kan je mij uitnodigen om in een online clubmeeting te vertellen over Rotary en corona of over een ander thema. Ik deed al mee aan een gezellige meeting met RC Zaanstad en met mijn eigen club, RC Amsterdam-Nachtwacht.

Voor de agenda kijk je hier: www.rotary.nl/d1580/agenda

Geef alvast jouw (club) evenement/fundraiser voor het nieuwe Rotaryjaar 2020-2021 aan mij door.

6 juni: EndPlasticSoup Actiedag in coronatijd

Afbeelding met tekst, teken

Automatisch gegenereerde beschrijvingDe EndPlasticSoup Actiedag op zaterdag 6 juni 2020 gaat, uiteraard aangepast aan de corona-maatregelen, door. EndPlasticSoup presenteert De 1.5 Meter Plastic Clean Up Challenge. De uitdaging is om al het plastic afval binnen je eigen anderhalve meter op te ruimen, alleen of met familie (wel op veilige afstand), binnen of buiten.

Wat heb je nodig? Een paar handschoenen en een vuilniszak, enthousiaste clubleden die mee willen doen en - als je club die heeft - de EndPlasticSoup vlag. Maak een foto (liefst met de vlag) van het verzamelde plastic, stuur de foto en het aantal verzamelde zakken naar endplasticsoup@gmail.com of post direct op Facebook #endplasticsoup.

Er is promotiemateriaal beschikbaar, een campagnelogo, poster en social media materiaal dat gebruikt kan worden om mensen op te roepen om hun eigen 1,5 meter op te ruimen.

Het is een positieve actie met een knipoog en een glimlach naar de serieuze werkelijkheid waarin we leven. Het doel is dat zoveel mogelijk Rotaryclubs en Rotarians in actie komen om aandacht te vragen voor het enorme plasticprobleem en te laten zien dat we als Rotary daadwerkelijk People of Action zijn.

Meer informatie op www.endplasticsoup.nl

COL-vertegenwoordiger verkiezingen

Afbeelding met klok

Automatisch gegenereerde beschrijving Twee oud-gouverneurs van ons district zijn in de race om COL-afgevraagde te worden. De clubsecretaris en de clubvoorzitter ontvangen binnenkort per e-mail een steminstuctie.
De CoL, Council on Legislation, is, heel in het kort, het Rotary parlement.
De laatste COL was in 2019, de volgende COL wordt gehouden in 2022.

Internationale Conventie dit jaar online

Afbeelding met elektronica

Automatisch gegenereerde beschrijvingEigenlijk zou je er naar Honolulu, Hawaii voor moeten vliegen. Dat hoeft niet, je kan aan de Rotary International Convention deelnemen vanuit je werkkamer of vanaf de bank.

Het organiserend comité is druk bezig er een groots online event van te maken. "Now More than Ever, Rotary Connects the World: The 2020 Rotary Virtual Convention".

Grijp je kans, doe mee, kijk mee, 20-26 juni: www.riconvention.org.

GETS en Rotary Institute 2020 Amsterdam;
niet afgelast maar online!

Afbeelding met voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijvingDat de gevolgen van de coronacrisis nog lang voelbaar zijn blijkt ook uit de vele veranderingen bij internationale bijeenkomsten van Rotary. De training voor inkomend gouverneurs en het Rotary Institute van oktober 2020 in Amsterdam, kan niet doorgaan als gepland. Er is geen bijeenkomsten IN Amsterdam, maar wel een schitterend en leerzaam programma online.

Noteer zaterdag 10 oktober in je agenda. Meer informatie over de inhoud en hoe deel te nemen vind je hier: https://www.rotaryinstitute-amsterdam.nl/

Rotary en corona

De veerkracht van Rotary is ook te zien bij de vele corona-hulp-acties die in ons district op touw zijn gezet. De Facebookpagina van Rotary Nederland licht ze uit en we kunnen er trots op zijn dat daar meer dan eens projecten van clubs uit district 1580 in staan.

Mail jouw actie(s) en tips naar district1580helpt@gmail.com en vermeld ‘m op rotary.nl/helpt.

Afbeelding met tekening, voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijvingEén voorbeeld van een mooi nieuw initiatief in coronatijd licht ik er graag uit.

RC Wormerveer- Krommenie heeft een eigen online talkshow en begin mei deden alle 5 Zaanse clubs mee aan een uitzending in het kader van 4&5 mei. Vanwege de corona maatregelen een lezing via YouTube. Terugkijken hoe Wormerveer-Krommenie dat deed, kan hier: https://www.youtube.com/watch?v=t1BafAQFE9o&feature=youtu.be

Vocational corona enquête

Afbeelding met klok

Automatisch gegenereerde beschrijvingHoe gaat Rotary om met, hoe ga je als club(lid) om met de coronacrisis en de anderhalvemetersamenleving? Daarover heeft de District Commissie Vocational Service een korte enquête gestuurd aan alle clubs. Vriendelijk verzoek die in te vullen. Met de antwoorden inspireren en helpen we elkaar.

Stuur jouw antwoorden (via de clubsecretaris) uiterlijk 18 mei naar de Vocational Commissie, secretaris Candy Duinker: vocational1580@gmail.com.

De reacties worden teruggekoppeld aan de clubs en worden gepubliceerd op www.rotary.nl/d1580.

Steun Stichting Leergeld Amsterdam, doneer voor laptops

Afbeelding met schermafbeelding, tekening

Automatisch gegenereerde beschrijvingOnverlaten hebben in het weekend van 1-2 mei 76 refurbished laptops gestolen, die Stichting Leergeld Amsterdam had ingezameld via een goede-doelen-actie. De laptops zijn bedoeld voor kinderen die het niet breed hebben, om digitaal hun schoolwerk te kunnen maken. Digitaal onderwijs neemt immers een geweldige vlucht in tijden van corona, maar dat zal daarna niet minder worden. Kinderen uit gezinnen met een smalle beurs hebben echter vaak geen laptop, waardoor zij nog meer gaan achterlopen op leeftijdgenoten.

 

Leergeld Amsterdam voert daarom actie om die kinderen van laptops te voorzien. Binnenkort geeft Leergeld de 500e laptop weg. Daarnaast zijn er de komende tijd nog eens 500 nodig.

De diefstal is even een stapje terug in de actie, maar Leergeld kan die kinderen niet in de steek laten en gaat vanuit een andere locatie door met de actie. Kijk voor steun aan deze kinderen op www.leergeldamsterdam.nl en help Leergeld Amsterdam om deze tegenvaller te overbruggen.

Stichting Leergeld is ook in andere steden in Noord-Holland actief.

END POLIO NOW, blijft de Gates Foundation Rotary steunen?

Afbeelding met persoon, buiten, gras, jongen

Automatisch gegenereerde beschrijvingIn de media was dat Bill en Melinda Gates de middelen van hun stichting helemaal gaan richten op de bestrijding van en onderzoek naar het coronavirus. Dit is hier en daar geïnterpreteerd als een stopzetten van hun steun aan Polio Plus/ End Polio Now.

Voor alle duidelijkheid: er is GEEN sprake van stopzetting van die steun. Zoals ze zelf schrijven:

The Bill & Melinda Gates Foundation remains committed to its core areas of focus including reducing infectious disease, eliminating extreme poverty, and improving U.S. public education.

Kortom, de komende 3 jaar geldt de 2-to-1 match; een donatie aan END POLIO NOW wordt verdriedubbeld door Gates’ stichting.

Een ander goed doel: WAKIBI,
Helpt ondernemers te groeien via microkrediet

Afbeelding met man, persoon, gebouw, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijvingVia stichting Wakibi help je ondernemers in ontwikkelingslanden om een bedrijf te starten of uit te bouwen. Wakibi verstrekt renteloze microkredieten op gebied van onder andere transport, landbouw, kleding en schoon water. Met een lening help je gemiddeld 5 mensen en ruim 97% betaalt de lening terug! Door Wakibi te steunen draag je als Rotary bij aan Sustainable Development Goals als: eerlijk werk, gendergelijkheid, gezondheid, onderwijs en economische groei. Zo steunt de Rotary Rijswijk/3vliet Wakibi al enkele jaren. Steun Wakibi en bekijk hier de partneropties.

Heb je vragen mail dan de voorzitter van Wakibi: m.nieuwenhuis@wakibi.nl
of bel hem op 06 1935 1975.

www.wakibi.nl

APRIL 2020


April 2020
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 

Afbeelding met bloem, plant, tafel, vaas

Automatisch gegenereerde beschrijving
De End Polio Now tulpen staan nu in bloei.

En toen werd alles anders… De intelligente lockdown vanwege het coronavirus maakt ons persoonlijke, werk-, school-, sociale en Rotary-leven heel anders. Het mooie van Rotary is dat we ons aanpassen. We Skypen en Zoomen en blijven zo op de hoogte van wat er in de club en in het district speelt. Fellowship online, hoe mooi is dat?

Ook op gepaste afstand blijft Rotary de prachtige organisatie die goed doet, dichtbij en in de wereld. People of Action, dat zijn we ook met de vele corona-hulp-acties die op touw zijn gezet. Mail jouw actie(s) en tips naar district1580helpt@gmail.com en vermeld ‘m op rotary.nl/helpt/.

Geniet van de bloeiende tulpen! Zorg goed voor jezelf en voor de mensen om je heen. Blijf gezond.

Districtsagenda

De agenda is leeg. Door de corona-maatregelen zijn veel bijeenkomsten en evenementen afgelast of verschoven. De meeste clubs komen online bijeen.

De meest actuele agenda vind je op de website rotary.nl/d1580/agenda

Voorjaars Festival afgelast

Het voorjaarsfestival (‘districtsconferentie’), dat op 16 mei in Zaandam gehouden zou worden, gaat NIET door. Onder het motto Rotary laat je zien! zou het gaan over communicatie en Rotary 2.0.

Een nieuwe datum is nog niet gepland.

District 1580 helpt!

District 1580 is op zoek naar bijzondere corona-initiatieven in district 1580 (ook nationale initiatieven) en verzamelt deze in een handige database. Zo kun je in een oogopslag zien wat jij kunt doen om te helpen in jouw omgeving! Weet jij een mooi initiatief in jouw buurt? Laat het ons weten, dan zetten wij het in de database, die je hier kunt vinden: https://bit.ly/2wzr3fQ

Mail jouw tips naar district1580helpt@gmail.com

Rotarylidmaatschap en de coronacrisis

Afbeelding met boom, fruit, palm, bloem

Automatisch gegenereerde beschrijvingHet doel van de District Commissie Ledenbeleid (DCL) is om clubs te ondersteunen bij het vinden van nieuwe leden maar ook bij het behouden van haar huidige leden. In deze tijden dat de coronacrisis ons allemaal raakt, geeft de DCL graag het volgende advies:

Het is duidelijk dat sommige leden geconfronteerd worden met terugloop van inkomsten. De regering de banken hebben regelingen beschikbaar gesteld, die de eerste nood kunnen lenigen. Ondanks deze tegemoetkomingen kan het lidmaatschap van een Rotaryclub mogelijk onbetaalbaar worden. Bijvoorbeeld voor leden die zzp’er zijn of een klein eigen bedrijf hebben. We pleiten ervoor om hier oog voor te hebben en als club, waar mogelijk, maatregelen te treffen om deze leden niet te verliezen. Dat kan, afhankelijk van de financiële situatie van de club, door:

·

een (tijdelijke) contributieverlaging voor het (nieuwe) clubjaar;

·

het (gedeeltelijk) vrijstellen van de dinerkosten;

·

een (tijdelijk) clubnoodfonds in te stellen, gevuld door de clubleden zelf. Soms is er een clubkas met een ‘potje voor lief en leed’ dat hiervoor gebruikt zou kunnen worden.

Hoe bespreek je dat?

Het zal duidelijk zijn dat een bedachtzame benadering wordt gevraagd. De rol van het bestuur is essentieel. Leg e.e.a. eerst aan de clubleden voor, maak een voorstel en duidelijke afspraken.

Suggestie

Bovenstaande zijn suggesties, evt. aanpassing is natuurlijk altijd een clubbeslissing. We gaan ervan uit dat eventuele maatregelen die de clubs nemen vooralsnog gelden voor het volgende Rotaryjaar, ‘20-‘21.

Voor de jaarlijkse afdracht aan de RAN en de contributie aan Rotary International zijn geen uitzonderingen mogelijk.

Rotary, de Rotary Foundation en het coronavirus

Rotarians willen People of Action zijn en blijven! Dat kan alleen als je gezond blijft.

Volg aub nauwgezet de aanwijzingen van het RIVM op https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#Vragen%20over%20voorkomen%20besmetting

Disaster Response Fund

De Rotary Foundation heeft enige tijd geleden een speciaal Rampenfonds ingesteld. Daaruit kunnen districten hulp vragen om in eigen gebied hulp te bieden. In het fonds is 1 miljoen dollar gestort, speciaal in verband met de coronavirus pandemie. In korte tijd is dat miljoen uitgegeven en is het fonds nog niet aangevuld om nieuwe aanvragen te honoreren. Aanvragen uit Spanje om de gezondheidswerkers aan mondmaskers en andere protectiemiddelen te helpen, zijn in de wacht gezet.

Iedereen realiseert zich dat ook binnen Rotary in Nederland vele leden angstig naar hun materiële toekomst kijken. Een algemeen beroep op donaties lijkt daarom ongewenst, maar dat laat natuurlijk onverlet dat een donatie erg prijs wordt gesteld. Of heeft je club nog een groot bedrag in kas dat misschien gebruikt kan worden? https://my.rotary.org/en/disaster-response-fund.

District 1580 heeft € 10.000 uit het districtsfonds overgeheveld naar het Rampenfonds, DRF.

Onlangs is ook het gebruik van District Grants verruimd om lokale noden ten gevolge van het coronavirus te helpen lenigen. Meer over het wat de Foundation kan betekenen voor de door jou bedachte actie:

https://www.rotary.org/en/rotary-monitors-coronavirus-outbreak en https://my.rotary.org/en/take-action/apply-grants/rotary-disaster-response-grants

Wat kan Rotary doen?

Wil je weten wat Rotary Clubs in de wereld doen:

https://www.rotary.org/en/rotary-clubs-help-fight-covid-19-pandemic

District Rotary Foundation Commissie

Schroom niet contact op te nemen met de DRFC: grants.d1580@gmail.com

Hoe moet dat met End Polio Now in deze tijd?

Dankzij hun infrastructuur in vele landen waar Polio nog endemisch is of was, zijn de teams van het Global Polio Eradication Initiative ook tijdens deze pandemie goud waard.

De teams zijn nu in 13 landen ingezet om te trachten de verspreiding van het coronavirus te stoppen, te monitoren en de regeringen van advies te dienen. De Rotarians betrokken bij End Polio Now realiseren zich dat de inspanningen om corona te voorkomen en de slachtoffers te helpen, de doelstellingen van EPN in gevaar kunnen brengen. Laten we onze financiële steun aan EPN niet vergeten en de mensen die het werk doen blijven helpen. Meer lezen over de inzet van de Polio-teams: https://www.endpolio.org/polio-eradication-staff-support-covid-19-response

Afbeelding met foto, verschillend, man, poseren

Automatisch gegenereerde beschrijving
Komt jouw club ook online bijeen? Laat het dan weten; publiceer een foto op Facebook

Maart 2020


Maart 2020
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 

Afbeelding met zitten, zwart, teken, man

Automatisch gegenereerde beschrijving

Jaarthema Rotary 2020-2021

Het coronavirus houdt de wereld in z’n greep. Overal worden drastische maatregelen genomen, ook in Rotary. Daarover lees je meer op onze website en in deze maandbrief. Graag wens ik iedereen goede gezondheid. En wijsheid en succes bij de te nemen maatregelen.

Ik roep ik jullie op om waar nodig naar alternatieve bijeenkomstvormen te zoeken. Online kan er veel. Zoals het lezen van en reageren op deze maandbrief. Reacties zijn welkom op dg2019-2020@rotary-d1580.nl.

Districtsagenda

Voor de meest actuele situatie over het al dan niet doorgaan van Rotary bijeenkomsten (i.v.m. coronavirus maatregelen) kijk je in de districtsagenda: rotary.nl/d1580/agenda.

Rotary en het coronavirus

Afbeelding met bloem, boom

Automatisch gegenereerde beschrijving Ongetwijfeld heeft u de berichtgeving over het Corona virus de afgelopen dagen gevolgd, en kennisgenomen van de maatregelen die door het kabinet zijn genomen.

Ook de gouverneurs van de 7 districten van Rotary in Nederland volgen de berichten op de voet en overleggen met elkaar over noodzakelijke stappen.

Elke gouverneur heeft inmiddels maatregelen genomen die passend zijn voor haar of zijn district. Ook clubs hebben inmiddels hun verantwoordelijkheid genomen en bijeenkomsten afgelast.

Wij adviseren alle clubs om de berichtgeving over het Coronavirus/COVID-19 de komende weken op de voet te blijven volgen en passende maatregelen te nemen. Een alternatief kan zijn om online ‘bijeen’ te komen of elkaar via WhatsApp op de hoogte te houden van wat er in de club speelt.

Met elkaar nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. En zetten we in het voorjaar het mooie en goede werk van Rotary weer actief voort; Rotary, People of Action.

Kijk ook op www.rivm.nl/coronavirus/covid-19.

VoorjaarsFestival 16 mei

Het Rotary D1580 VoorjaarsFestival op 16 mei in Zaandam gaat vooralsnog door. Maar vanzelfsprekend kan i.v.m. de maatregelen rondom het coronavirus evt. een andere datum worden gezocht.

Het thema is Rotary Laat je zien!, over communicatie, public image en Rotary 2.0.

Deze bijeenkomst voor alle Rotarians, Rotaracters, uitwisselingsstudenten en belangstellenden, is in het St. Michael College (SMC) in Zaandam. De sprekers zijn:

·

Kim Widlicki, Marketing & Social Media Specialist, Rotary International, Zürich

·

Pieter Schut, Rotary Public Image Coordinator

·

Ellen Julius, manager PR en Communicatie KNLTB (Tennisbond)

·

Marije Alma, Zakelijk in Beeld

·

Marcel Gelauff, hoofredacteur NOS Nieuws


Houd deze datum vast vrij, zaterdag 16 mei.

Binnenkort kun je je (gratis) aanmelden via de districtswebsite.

Terugblik PETS 2020

Op 6 en 7 maart waren de inkomend voorzitters en andere belangstellenden bijeen in Burggolf Purmerend voor de PETS en de assembly.

DGE Jelle Houtsma en zijn team zijn helemaal klaar voor het nieuwe Rotaryjaar 2020-2021 met het thema Rotary Opens Opportunities / Rotary biedt kansen

Een verslag en de foto’s zijn hier te vinden

Nieuwe redacteur D1580 Rotary Magazine

De vacature voor redacteur van het Rotary Magazine van ons district is weer ingevuld. Door Arianne van Dorth, lid van RC Amsterdam-Nachtwacht. Welkom Arianne en veel succes en plezier.

Arianne vertelt waarom ze redacteur van het RM is geworden: “Tot ik het roer omgooide en uitvaartondernemer werd, was ik communicatiemanager en hoofd-/eindredacteur van vele bedrijfsmagazines, waaronder Rails van NS en U en Dichterbij van de Rabobank. Ik ben niet gestopt omdat ik het vak niet meer leuk vond, maar omdat je soms keuzes maakt voor zaken die óók trekken en waar je soms het ijzer moet smeden als het heet is. Ik vind het erg leuk om nu weer met mijn oude vak aan de gang te gaan.”

Arianne is ook lid van DCC (districtscommunicatiecommissie).

Heb je suggesties voor onderwerpen voor het Rotary Magazine, geef ze door aan Arianne via districtsredactieD1580@gmail.com.

Oproep Council on Resolutions

Procedure voor het indienen van Resolutions in het lopende Rotaryjaar:

·

Resolutions zijn vragen, voorstellen of adviezen aan de Board of Directors van Rotary International en de bestuurders (Trustees) van de Rotary Foundation. De Council on Resolutions (COR) vindt ieder jaar plaats. Tussen 15 oktober en 15 november wordt er door de vertegenwoordiger van ieder district per mail over de voorstellen gestemd. Die voorstellen moeten voor 30 juni a.s. zijn ingediend.

·

Resolutions zijn losgekoppeld van de Council on Legislation (COL), die iedere 3 jaar bijeen komt in Chicago. Voor de eerstvolgende COL, die plaats vindt in april 2022, moeten de voorstellen voor 31 december 2020 zijn ingediend. Het gaat hierbij uitsluitend om voorstellen tot Statutenwijziging en de gevolgen daarvan voor het Huishoudelijk Regelement. De vertegenwoordiger van ons district in de COR en de COL kan helpen met het formuleren van voorstellen en zal deze in nauw overleg met de gouverneur in het juiste format plaatsen.

Om voorstellen voor Resolutions goed voor te bereiden hebben de gouverneur en de vertegenwoordiger voor COR en COL enige tijd nodig. Daarom verzoek ik de clubs die een Resolution willen indienen, dit voor uiterlijk 15 mei 2020 te doen bij oud-gouverneur Peter Kleuters (pkleuters48@gmail.com), die ons district vertegenwoordigt. U kunt hem ook benaderen voor vragen of informatie.

Vacature RAN-bestuur

Vacature Bestuurslid PR & Communicatie Rotary Administratie Nederland (RAN)

Kandidaten voor de functie van bestuurslid PR & Communicatie dienen ruime ervaring te hebben in hun vakgebied en met name op het gebied van nieuwe media en online communicatie. Van de RAN-bestuursleden wordt verwacht dat zij beschikken over voldoende tijd om de aan de functie verbonden werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Zij leveren zelf een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van de werkzaamheden, ondersteund door werknemers van het RAN kantoor en professionals.

De functie omvat o.a. de volgende taken:

·

Ontwikkelt en realiseert het PR- en communicatiebeleid op basis van de door het gouverneursberaad ontwikkelde strategie voor Rotary in Nederland;

·

Maakt - in samenspraak en overleg met het gouverneursberaad en de RAN - samen met o.a. de Landelijke Communicatie Commissie de plannen voor de te ontwikkelen communicatieprojecten;

·

Geeft leiding aan een team van communicatieprofessionals;

·

Is uitgever van het Rotary Magazine;

·

Adviseert gouverneurs en districten over PR- en communicatie-aangelegenheden.

Het betreft een onbezoldigde functie, met een onkostenvergoeding. Indicatie tijdsbelasting ca. 0,75 dag per week, flexibel in te delen.

Voor uw reactie, of meer informatie over deze vacature, kunt u zich tot en met 27 maart 2020 richten tot Bing Go (voorzitter RAN bestuur): swan.bing.go@gmail.com

Steun IHE Delft

Meedoen kan nog, deadline is 15 april.

Het IHE-Delft is het grootste water educatie instituut in de wereld. Sedert 1957 zijn ruim 23000 waterprofessionals uit 190 landen opgeleid. Zie www.un-ihe.org.

De Rotary Foundation heeft in een partnership voor tien jaar ruim 100 beurzen toegekend. De Foundation wil daarmee doorgaan maar kan dat alleen met steun van clubs en districten. Daarmee hoopt de Foundation ook dat er tussen de clubs en de studenten een relatie zal ontstaan die de projecten van Rotary ten goede komt. Graag roep ik alle clubs in ons district op om een donatie te doen.

Lees verder →

Humanitarian Initiative Bridges

Afbeelding met oranje

Automatisch gegenereerde beschrijving Als gouverneur krijg ik soms vragen voor het steunen van bepaalde goede doelen. Dit keer breng ik graag geheel vrijblijvend het volgende onder de aandacht van de clubs:

Projectondersteuning nodig voor vluchtelingen in Athene

Beelden van vluchtelingen in overvolle Griekse vluchtelingenkampen. Ook u heeft die vast voorbij zien komen. Mensen op de vlucht voor het geweld in hun land en op zoek naar een veilige plek. Binnenkort beëindigt de Griekse overheid hun ondersteuning aan vluchtelingen die voor 2017 het land zijn binnengekomen. Als deze mensen geen baan hebben om een huis te kunnen betalen, staan ze dus op straat.

Voor veel van de vluchtelingen is het dan ook essentieel om werk te gaan vinden.

Echter, is het een grote belemmering dat ze de noodzakelijke papieren om te mogen werken niet hebben. Helaas zijn de procedures om deze te verkrijgen complex, ondoorzichtig, langdurig en voor iedere elke situatie anders. De vluchtelingen hebben iemand nodig met kennis van zaken, die hen door het proces heen begeleidt.

Humanitarian Initiative Bridges is een hulporganisatie in Athene die maatschappelijke hulp biedt vanuiteen sterke relationele benadering. Zij willen 600 vluchtelingen aan werk helpen door de juiste papieren te verkrijgen. Dit lukt alleen als ze voldoende financiële ondersteuning hebben. Wilt u helpen dit mede mogelijk te maken? Elke club die € 1.000 wil bijdragen helpt vluchtelingen echt verder. Doet u mee? Peter Kamphof voorziet u graag van meer informatie. peter@charityimpact.nl.

www.charityimpact.nl

FEBRUARI 2020


Februari 2020
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 

Na de winterstorm komt nu toch echt de lente, al is het nog februari. Nog even en de End Polio Now tulpen bloeien. In ons district kochten 31 clubs samen 1165 doosjes. Dat leverde € 11.300,50 op. RC Enkhuizen kocht het meest (240 doosjes). 

Doe komend najaar ook mee! De bollen zijn ook in bulk te koop; voor bijv. het planten in een park of bij een (zorg)instelling. Rotary People of Action. End Polio Now.

Tot slot, als je namens jouw club iets in deze maandbrief wilt vermelden, laat het mij dan weten. Tekst en foto zijn welkom! De deadline is steeds de 5e van de maand.

Districtsagenda

De coördinatie van de vele evenementen en bijeenkomsten van de verschillende clubs in ons district is van groot belang.

Meld jouw clubactiviteit tijdig aan via de AG/regiovoorzitter.

In de agenda op onze website staat alles op een rij.

6 en 7 maart: PETS, training en assembly

DGE Jelle Houtsma bereidt zijn jaar voor met de inkomend voorzitters. Op zaterdag 7 maart is er een aantrekkelijk programma voor Rotarians en introducées.


Lees verder →

14 maart: de Nacht van Emma

Organisatie: Rotaryclub Sloterdijk i.s.m. de andere Amsterdamse Rotaryclubs. Wil jij ook het Emma Kinderziekenhuis steunen? Kijk dan op www.denachtvanemma.nl en koop kaarten!

2 april: filmpremière James Bond, No Time to Die

 

Copyright ©2020 Filmdepot / FDN

De 3 Hoornse Rotaryclubs slaan dit jaar de handen ineen voor een flitsende galapremière, i.s.m. VUE Hoorn en Van der Valk hotel Hoorn, voor een lokaal goed doel.

Meer informatie vindt u op rotaryhoornevents.nl

16 mei: Rotary Voorjaars Festival D1580, ROTARY LAAT JE ZIEN!

Deze bijeenkomst voor alle Rotarians, Rotaracters, uitwisselingsstudenten en andere belangstellenden is in het St. Michael College (SMC) in Zaandam.

Over communicatie, public image en Rotary 2.0. Houd deze datum vast vrij.

Nieuws! Gastspreker is o.a. Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws.

6 juni: End Plastic Soup Actiedag

Ga plastic vissen of prikken. Veel verschillende Rotary initiatieven in verschillende plaatsen om een einde te maken aan de plastic soep. In ons district, in Nederland en wereldwijd. Kijk op endplasticsoup.org hoe jouw club mee kan doen.

NIEUWS! Benoeming DGNN 2022-2023

Mooi nieuws om te melden: we hebben een DGNN. Wat dat is? Of beter, wie is dat? Het is Madelon Schaap. Zij is genomineerd om in het jaar 2022-2023 gouverneur van ons district te zijn. Een bijzonder jaar, want in 2023 bestaat Rotary in Nederland 100 jaar. Madelon is lid van RC Amsterdam-Zuid en stelt zich komend jaar verder aan jullie voor.

Met deze benoeming tot DGNN, die mede tot stand kwam met instemming van de keuze- en adviescommissie, zorgen we voor continuïteit. Samen met Jelle Houtsma (2020-2021) en Harald Been (2021-2022) gaat Madelon aan de slag voor een gezonde toekomst van ons prachtige district.

Ledengroei

Dat blijft een thema. Groeien. Als club, als district. Meer leden. Samen goede doelen steunen. Mijn uitdaging aan jullie allemaal herhaal ik graag:

Groei dit jaar als club met minstens 2 nieuwe leden.

Wie maak jij lid van Rotary, van jouw club in 2020?

 

Onze ledencommissie helpt bij vragen over ledengroei en behoud. Hun oproep herhaald: “Eind vorig jaar ontving iedere club een aanbiedingsbrief en een vragenlijst over het eigen ledenbeleid. Tot op heden is er een klein aantal clubs dat de vragenlijst heeft ingevuld. Reageren kan nog! Graag vóór 29 februari.

Ook als de club de voorkeur geeft de vragenlijst niet in te vullen dan horen wij dat ook graag. Het is de bedoeling dat met jullie antwoorden ook de toolkit ‘Ledenwerving en -behoud 1580’ wordt opgevuld. Tijdens de PETS (7 maart) is er ook volop aandacht voor Ledenbeleid.

Rotary Institute 2020 in Nederland

Van 9-11 oktober 2020 organiseert R.I. director Jan Lucas Ket (Rotaryclub Purmerend), het Rotary Institute in Amsterdam. Een bijeenkomst voor Rotarians uit negentig internationale districten: ‘Rotary Without Borders

Het is een bijeenkomst waarbij de president van Rotary International en trustees van de Rotary Foundation, districtsleiders bezoeken. Zij wisselen informatie en ideeën uit, formuleren verbeteringen en maken plannen. Het Institute is een inspirerende bijeenkomst waaraan alle Rotarians en Rotaracters kunnen deelnemen. 

Rotarians en Rotaracters van Nederlandse clubs, grijp deze kans om met de internationale aspecten van Rotary bezig te zijn.

Zaterdag 10 oktober 2020 draait de Carrousel of Friendship in dit Rotary Institute. Inschrijven kan via www.rotaryinstitute-amsterdam.nl

Internationale RYLA, sponsor een deelnemer

De inschrijving voor het 4e European Rotary Youth Leadership Awards (RYLA) workshopweekend van 16 tot 19 april in Berlijn, is geopend.

18 Jonge professionals uit 6 landen komen samen voor een leuk en intensief workshopweekend dat je veel inzichten biedt. Deze RYLA richt zich op "Surviving in the New World." We bieden deelnemers inzichten om betere community- en professionele leiders te worden, waarbij je door de samenwerking deelnemers met diverse Europese achtergronden leert kennen.

De perfecte Europese RYLA-deelnemer:

is ongeveer 23-28 jaar en heeft ervaring in een werkomgeving of volgt nog onderwijs waarbij er ervaring in een werkomgeving is/wordt opgedaan (b.v. stage, werk voor studenten)

spreekt zeer goed Engels

woont in Duitsland, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, België of Nederland

heeft nog niet eerder meegedaan aan een door de betrokken Rotary Clubs georganiseerde RYLA

wil graag dingen leren én lol hebben! ;)

Kosten: de RC in Berlijn schat € 527,- in voor logies, eten/drinken en sociale gelegenheden. Deze kosten komen voor rekening van de club die de deelnemer voorstelt. De reiskosten betaalt de deelnemer zelf, maar kunnen ook door de voorstellende club worden gesponsord.

Het inschrijvingsformulier vind je hier: https://tinyurl.com/EuropeRYLA
Vragen? pim.holtz@gmail.com of gerardcbakker@gmail.com

De inschrijving sluit 21 februari.

Wist je dat …?

het echt de hoogste tijd is om in LeAd het bestuur van jouw club voor 2020-2021 in te vullen? Weet je nog niet het hele bestuur? Vul dan in elk geval nu alvast de INKOMEND voorzitter van je club in. Voorzitter voor 2021-2022 ook al bekend?

Invullen maar.
Veel dank!

het nieuwe Rotary jaarthema 2020-2021 bekend is? Rotary Opens Opportunities. In het Nederlands: Rotary biedt kansen.

ons district op Instagram actief is?
Volg ons via Rotaryd1580

 

ons district actief is op Facebook? En dat je daar projecten en bijeenkomsten of ander nieuws van jouw club dat voor andere Rotarians ook interessant is, op kan laten zetten?

Volg ons op: www.facebook.com/RotaryD1580.
En dat we daar enorm groeien en richting de 500 volgers gaan?

 

clubs en commissies te vaak nog het oude Rotary-logo gebruiken? Met hulp van de voorbeelden en de templates in het Rotary Brandcenter maak je eenvoudig (en gratis!) gebruik van de juiste logo’s voor al jouw Rotary (club) uitingen. Ook is er een prachtige (online) brochure met campagnetips.

Het brandcenter vind je hier:
brandcenter.rotary.org/en-GB en www.rotary.nl/d1580/activiteiten/dmc/ri_huisstijl

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/13113/tqccsbpshbcppxmkz4chdshtsxdx9z4h/mailing-26.png

Januari 2020


Januari 2020
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 

2019 > 2020

Welkom in het nieuwe kalenderjaar. Vol goede voornemens.

Rotary is hèt goede voornemen van ons allemaal; samen goede doelen steunen, het gezellig hebben met elkaar en handen uit de mouwen steken. Aan de slag!

Er kan nog meer bij. Meer goede doelen, meer geld, meer activiteiten en vooral meer Rotaryleden. Januari is de netwerkmaand bij uitstek om om je heen te kijken en te bedenken wie jij als nieuw lid voor jouw club gaat vragen. Twee nieuwe leden per club bij de 78 clubs in 1580, maakt bijna 160 nieuwe leden. Voor 1 juli 2020 zou mooi zijn. Want dan begint er alweer een nieuw jaar; een Rotaryjaar.

Districtsagenda

De coördinatie van de vele evenementen en bijeenkomsten van de verschillende clubs in ons district is van groot belang.

Meld jouw clubactiviteit tijdig aan via de AG/regiovoorzitter.

In de agenda op onze website staat alles op een rij.

Zaterdag 1 februari 2020: Landelijk seminar vocational service in Apeldoorn.
INTEGRITEIT ALS VITALE VERBINDER: ‘Hoe toekomstbestendig en verbindend is jouw club en hoe kan vocational service daarbij helpen?’
Toegankelijk voor alle Rotarians en Rotaractors, liefst met introducés/ potentiële nieuwe leden.
Deelnemen? Schrijf je in via de aanmeldknop:

PETS, training voor inkomend voorzitters: 6 en 7 maart 2020 in Purmerend. DGE Jelle Houtsma is druk bezig met de voorbereidingen.

Rotaryclub Sloterdijk organiseert op 14 maart 2020 de Nacht van Emma. Wil jij ook het Emma Kinderziekenhuis steunen? Kijk dan op www.denachtvanemma.nl

District-voorjaarsbijeenkomst (Rotary Voorjaars Festival) zaterdag 16 mei 2020.
Deze bijeenkomst voor alle Rotarians en belangstellenden is in het St. Michael College (SMC) in Zaandam. ROTARY LAAT JE ZIEN! Over communicatie en Rotary 2.0. Houd de datum vast vrij.

Ledengroei


In het afgelopen halfjaar hebben we in ons district een aantal nieuwe Rotaryleden mogen verwelkomen. In verschillende clubs. Mensen die de basisgedachte van Rotary onderstrepen:

belangeloos iets voor een ander doen (service above self)

samen met mensen uit verschillende disciplines (vocational)

in een veilige en plezierige omgeving (fellowship).

Iedereen is van harte welkom!

En er kan nog meer bij! Het ledenaantal in D1580 groeit (nog) niet. Mijn uitdaging aan alle clubs is: groei dit jaar met 2 nieuwe leden.

De ledencommissie van ons district heeft handige tips en vroeg al jullie medewerking.

Van de ledencommissie:

“In september ontving iedere club een aanbiedingsbrief en een vragenlijst over het eigen ledenbeleid. Tot op heden is er een klein aantal clubs dat de vragenlijst heeft ingevuld. Reageren kan nog! Graag vóór 29 februari.

Ook als de club de voorkeur geeft de vragenlijst niet in te vullen dan horen wij dat ook graag. Het is de bedoeling dat met jullie antwoorden ook de toolkit Ledenwerving en -behoud 1580 wordt opgevuld. We komen er bij de PETS in maart op terug.
Hartelijk dank, Louise Verra, voorzitter.”

Rotary Institute 2020 in Nederland

Begin oktober 2020 organiseert R.I. Director Jan Lucas Ket (RC Purmerend), samen met zijn Schotse en Franse collega’s Tony Black en Roger Lhors, een groot Institute in Amsterdam voor Rotarians uit negentig internationale districten.

Het is een bijeenkomst waarbij de president van Rotary International en trustees van de Rotary Foundation, districtsleiders bezoeken. Zij wisselen informatie en ideeën uit, formuleren verbeteringen en maken plannen. Het Institute is inmiddels uitgegroeid tot een inspirerende meeting waaraan alle Rotarians en Rotaracters kunnen deelnemen.

Rotarians en Rotaracters van Nederlandse clubs, grijp deze kans om met de internationale en zo diverse aspecten van Rotary bezig te zijn. Zaterdag 10 oktober 2020 draait de Carrousel of Friendship in dit Rotary Institute Without Borders.

Meer lezen?

www.rotaryinstitute-amsterdam.nl of Facebook 

Je kunt nog projecten insturen! De deadline is verlengd.

Wist je dat …?

ons district een gouverneur zoekt voor het jaar 2022-2023? Dat je in de vorige maandbrief (december) alle informatie vindt? Aanmelden kan nog!

ons Rotary Magazine wordt gedrukt op FSC®-gecertificeerd papier, verzonden in recyclebare biobased suikerrietfolie en volledig klimaatneutraal wordt geproduceerd?
En dat je kan kiezen of je het Rotary Magazine op papier of digitaal (of beide) wilt ontvangen? Maak je keuze op: www.rotary.nl/nieuws/rm

het nu de hoogste tijd is om in LeAd het bestuur van jouw club voor 2020-2021 in te vullen? Weet je nog niet het hele bestuur? Vul dan in elk geval nu alvast de INKOMEND voorzitter van je club in.
Voorzitter voor 2021-2022 ook al bekend? Invullen maar.
Veel dank!

 

het Rotary jaarthema voor 2020-2021 bijna bekend is? DGE Jelle Houtsma is nu op de International Assembly in San Diego. De onthulling van het jaarthema is daar op maandag 20 januari. Houd de site en social media in de gaten.

 

RC Koggenland eind deze maand een heel goed FilmFestival organiseert? En dat de opbrengst ten goede komt aan meer AED’s in de wijken in Koggenland? Kijk maar eens op www.ffkoggenland.nl.

 

ons district op Instagram actief is? Volg ons via Rotaryd1580

 

ons district actief is op Facebook? En dat je daar projecten en bijeenkomsten of ander nieuws van jouw club dat voor andere Rotarians ook interessant is, op kan laten zetten? Volg ons op: www.facebook.com/RotaryD1580.
En dat we daar enorm groeien en richting de 500 volgers gaan?

 

clubs en commissies te vaak nog het oude Rotary-logo gebruiken? Met hulp van de voorbeelden en de templates in het Rotary Brandcenter maak je eenvoudig (en gratis!) gebruik van de juiste logo’s voor al jouw Rotary (club) uitingen. brandcenter.rotary.org/en-GB en www.rotary.nl/d1580/activiteiten/dmc/ri_huisstijl.

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/13113/tqccsbpshbcppxmkz4chdshtsxdx9z4h/mailing-26.png

December 2019


December 2019
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 

Het kalenderjaar loopt op z'n eind, 2020 staat klaar. Dat betekent ook dat het Rotaryjaar alweer halverwege is. In de afgelopen zes maanden was ik bij (activiteiten van) zeker 30 verschillende clubs (van Schiphol tot Texel) in ons district. Overal bracht en kreeg ik volop enthousiasme. Dat neem ik mee naar 2020, naar de tweede helft van het gouverneurschap.

In januari zijn er maar liefst drie Rotary Regio Tours met een prachtig programma. Ik verheug me erop jullie daar of bij een andere gelegenheid te ontmoeten.

Geniet van de gezelligheid met vrienden en familie in deze decembermaand.

Ik wens jullie mooie feestdagen en alle goeds voor 2020!

Districtsagenda

De coördinatie van de vele evenementen en bijeenkomsten van de verschillende clubs in ons district is van groot belang.

Meld jouw clubactiviteit tijdig aan via de AG/regiovoorzitter.

In de agenda op onze website staat alles op een rij.

Zaterdag 1 februari 2020: Landelijk seminar vocational service in Apeldoorn.
INTEGRITEIT ALS VITALE VERBINDER: ‘Hoe toekomstbestendig en verbindend is jouw club en hoe kan vocational service daarbij helpen?’
Toegankelijk voor alle Rotarians en Rotaractors, liefst met introducés/ potentiële nieuwe leden.
Deelnemen? Mail stevenhelfrich@online.nl.

PETS, training voor inkomend voorzitters: 6 en 7 maart 2020 in Purmerend. DGE Jelle Houtsma is druk bezig met de voorbereidingen.

Rotaryclub Sloterdijk organiseert op 14 maart 2020 de Nacht van Emma. Wil jij ook het Emma Kinderziekenhuis steunen? Kijk dan op www.denachtvanemma.nl

District-voorjaarsbijeenkomst (Rotary Voorjaars Festival) zaterdag 16 mei 2020.
Deze bijeenkomst voor alle Rotarians en belangstellenden is in het St. Michael College (SMC) in Zaandam. ROTARY LAAT JE ZIEN! Over communicatie en Rotary 2.0. Houd de datum vast vrij.

Gouverneur (v/m) gezocht

_

Word jij de volgende gouverneur van ons district? Dat zou zomaar kunnen…

Bij deze roep ik graag kandidaten op om zich aan te melden voor het gouverneurschap 2022-2023 (of daarna). Een bijzonder jaar, want in 2023 vieren we de honderdste verjaardag van Rotary in Nederland.

Formeel zijn er in ieder geval twee voorwaarden om gouverneur te kunnen worden:

Je bent tenminste zeven jaar lid van een Rotaryclub

Je bent voorzitter van jouw club geweest

 

De taken van de gouverneur in ons district zijn veranderd. Daardoor is het nu mogelijk het gouverneurschap te combineren met werk/baan/gezin. Vroeger bezocht de gouverneur alle clubs. Nu zijn er gecombineerde clubbezoeken en bijeenkomsten per regio (de Rotary Regio Tour). Elkaar inspireren en samenwerking van clubs staan daarbij centraal.

Na drie jaar waarin een man gouverneur is (geweest), vind ik het bijzonder en belangrijk in 2022-2023 een vrouw als gouverneur van D1580 te mogen verwelkomen. Want ook in leiderschapsposities wil Rotary een afspiegeling zijn van de samenleving.

Belangstelling? Laat het mij z.s.m. (uiterlijk 1 januari 2020) weten: stuur een motivatiebrief en kort CV aan dg2019-2020@rotary-d1580.nl.

Districtsredacteur gezocht

Ons district zoekt een districtsredacteur voor het landelijke Rotary Magazine.

Schrijf jij graag en heb je ideeën om Rotary en de initiatieven in ons district in woord en beeld goed naar voren te brengen? Meld je dan via de e-mail aan. Tjeerd Gunning (vz DMC) en ik vertellen er graag meer over. dg2019-2020@rotary-d1580.nl.

Het Rotary Magazine verschijnt 6x per jaar. De onlineversie lees je hier: www.rotary.nl/rotarymagazine

Presenteer jouw project op het Rotary Institute 2020

Begin oktober 2020 organiseert R.I. Director Jan Lucas Ket (RC Purmerend), samen met zijn Schotse en Franse collega’s Tony Black en Roger Lhors, een groot Institute in Amsterdam voor Rotarians uit negentig internationale districten.

Het is een bijeenkomst waarbij de president van Rotary International en trustees van de Rotary Foundation, districtsleiders bezoeken. Zij wisselen informatie en ideeën uit, formuleren verbeteringen en maken plannen. Het Institute is inmiddels uitgegroeid tot een inspirerende meeting waaraan alle Rotarians en Rotaracters kunnen deelnemen.

Voor het bespreken van allerlei Rotary en Foundation-zaken nemen zij bestaande Rotary- en Rotaract-projecten in de deelnemende landen als uitgangspunt. De projecten, in al hun variatie en uitbreiding, zullen uitmuntend en inspirerend worden gepresenteerd. We kunnen in aparte sessies en onder goede leiding onderzoeken waarom ze zo interessant of succesvol waren en wat we ervan kunnen leren ter verbetering van de Foundation en ter bevordering van ons ledenbeleid en onze uitstraling.

Het Institute wordt zo ook een plaats waar clubs en districten partners in service kunnen vinden. En een gelegenheid om buitenstaanders met Rotary kennis te laten maken. We hopen dat veel Rotarians, die genieten van hun club, de kans aangrijpen om met de internationale en zo diverse aspecten van Rotary bezig te zijn. Vooral zaterdag 10 oktober 2020 draait de Carrousel of Friendship in dit Rotary Institute Without Borders.

Heeft jouw club een interessant project, meld dat dan aan via www.rotary.nl/institute.

Wist je dat …?

de nieuwe statuten en het huishoudelijk reglement van Rotary in Nederlandse vertaling beschikbaar zijn?
Kijk voor meer informatie op: www.rotary.nl/d1580/nieuws/statuten/

het nu de hoogste tijd is om in LeAd het bestuur van jouw club voor 2020-2021 in te vullen? Weet je nog niet het hele bestuur? Vul dan in elk geval VOOR 1 januari a.s. alvast de INKOMEND voorzitter van je club in. Veel dank!

de RLI bijeenkomsten de afgelopen maand succesvol zijn afgesloten? Op de districtssite staat een verslag.
Kennis opdoen en ervaringen delen: daar gaat het om bij RLI. Wil je volgend jaar (data in oktober -november) meedoen? Schrijf je dan in op www.rotary-rli.nl

 

ons district nu ook op Instagram actief is? Volg ons via Rotaryd1580

 

Afbeelding met kruis

Automatisch gegenereerde beschrijvingons district actief is op Facebook? En dat je daar projecten en bijeenkomsten of ander nieuws van jouw club dat voor andere Rotarians ook interessant is, op kan laten zetten? Volg ons op: www.facebook.com/RotaryD1580.
Help ons groeien! De 500e en de 1000e volger van deze pagina ontvangen een eervolle vermelding en een klein cadeau!

 

veel clubs en commissies nog het oude Rotary-logo gebruiken? Met hulp van de voorbeelden en de templates in het Rotary Brandcenter maak je eenvoudig (en gratis!) gebruik van de juiste logo’s voor al jouw Rotary (club) uitingen.

https://brandcenter.rotary.org/en-GB en www.rotary.nl/d1580/activiteiten/dmc/ri_huisstijl.

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/13113/tqccsbpshbcppxmkz4chdshtsxdx9z4h/mailing-26.png

November 2019


November 2019
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 


Ook dit jaar organiseerde Rotaract Haarlemmermeer het G-hockey toernooi in Nieuw Vennep

Maandbrief nummer 5 staat voor jou op het scherm. Met twee belangrijke oproepen; we zoeken een districtsredacteur en ik ben benieuwd wie er gouverneur van ons district wil worden in het jaar 2022-2023.

Mijn eerste vijf maanden als jullie gouverneur zijn omgevlogen. We hebben een prachtig en actief district. Dat merk ik steeds weer bij alle clubbezoeken.

Deze maand is Rotary Foundation maand. Lees daarover (en over wat voor moois er nog aan komt de komende tijd) in deze nieuwsbrief.

Districtsagenda

De coördinatie van de vele evenementen en bijeenkomsten van de verschillende clubs in ons district is van groot belang.

Meld jouw clubactiviteit tijdig aan via de AG/regiovoorzitter.

In de agenda op onze website staat alles op een rij.

Zaterdag 1 februari 2020: Landelijk seminar vocational service in Apeldoorn.
INTEGRITEIT ALS VITALE VERBINDER: ‘Hoe toekomstbestendig en verbindend is jouw club en hoe kan vocational service daarbij helpen?’
Toegankelijk voor alle Rotarians en Rotaractors, liefst met introducés/ potentiële nieuwe leden.
Deelnemen? Mail stevenhelfrich@online.nl.

Locatie van de District-voorjaarsbijeenkomst is bekend!
De districtsbijeenkomst op zaterdag 16 mei 2020 wordt gehouden in het St. Michael College (SMC) in Zaandam. Aan het programma wordt hard gewerkt. Houd de datum vast vrij!

Samen groeien

Afbeelding met buiten, teken

Automatisch gegenereerde beschrijvingPrachtig uit het Engels vertaald, together we grow. Ik draag met trots vaak een prachtige button met deze tekst. De titel van dit stuk had ook kunnen zijn: Leden gezocht!

District 1580 heeft nu ruim 2400 leden, een paar jaar geleden waren dat er nog meer dan 3000. 

Ledengroei is een belangrijke prioriteit binnen Rotary. Het begint in jouw club. Ik herhaal tijdens mijn (multi-)clubbezoeken steeds mijn oproep, mijn uitdaging, aan alle clubs: groei dit jaar met 2 leden (netto). Dan hebben we er in de zomer in D1580 bijna 160 nieuwe leden bij.

Stel op je volgende clubbijeenkomst eens de volgende vragen:

wanneer heb jij voor het laatst iemand aangedragen voor het lidmaatschap van Rotary?

wie in mijn, al dan niet directe, omgeving ga ik dit jaar lid maken?

Is er ruimte voor een nieuwe club in de buurt?

Jij kent vast iemand geschikt is voor Rotary, die een bijdrage kan leveren. Samen groeien we groter!

November = Rotary Foundation maand

In 2018-2019 werd door 1,2 miljoen Rotarians 230 miljoen dollar gedoneerd voor projecten die door Rotary, samen met veel andere organisaties, werden uitgevoerd. Ons meest bekende project is End Polio Now, waarvan Rotarians uit de Filipijnen de initiatiefnemers waren. Al jarenlang werken de Rotary Foundation, plaatselijke overheden, WHO, Unicef en Bill & Melinda Gates samen om polio de wereld uit te helpen. De Nederlandse districten brachten de afgelopen vier jaar € 1,5 miljoen bij elkaar met de tulpenbollenactie. Samen met de Rotary Foundation proberen de zeven districten 14 scholars aan het IHE Delft te laten studeren in aspecten van watermanagement.

Lees verder →

District 1580

De Rotary Foundation steunt met District Grants (DG) en Global Grants (GG) projecten die door onze clubs worden uitgevoerd. Een voorbeeld van een GG is de scholing van 120 aidswezen die nu, dankzij inspanning van Regio Midden-Kennemerland, in hun eigen onderhoud voorzien. Een jongeman uit India studeerde op initiatief van RC Purmerend aan het IHE-Delft Sanitatie en Hygiëne.

In alle projecten steunt de Rotary Foundation met meer geld dan wij zelf doneren. Dat was precies de bedoeling van de bedenker van de Foundation: een solidariteitsfonds ten behoeve van door Rotary geïnitieerde projecten.

Doneren!

Alle penningmeesters ontvangen deze maand een nota voor de bijdrage van hun Rotaryclub aan de Rotary Foundation. N.B. De bijdrage voor de Rotary Foundation zit niet in de afdracht voor Rotary (International).
Met weinig inspanning zou de opbrengst sterk verhoogd kunnen worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van de ANBI regeling.

Meer weten?

De leden van de DRFC (District Rotary Foundation Commissie) zijn graag bereid om in de clubs meer over de Foundation te vertellen o.a. aan de hand van de speciale placemats. www.rotary.nl/d1580/activiteiten/trf.

Gouverneur gezocht

Word jij de volgende gouverneur van ons district?
Dat zou zomaar kunnen…

Bij deze roep ik graag kandidaten op om zich aan te melden voor het gouverneurschap 2022-2023 (of daarna). Een bijzonder jaar, want in 2023 vieren we de honderdste verjaardag van Rotary in Nederland.

Formeel zijn er in ieder geval twee voorwaarden om gouverneur te kunnen worden:

Je bent tenminste zeven jaar lid van een Rotaryclub

Je bent voorzitter van jouw club geweest

De taken van de gouverneur in ons district zijn veranderd. Daardoor is het nu mogelijk het gouverneurschap te combineren met werk/baan/gezin. Vroeger bezocht de gouverneur alle clubs. Nu zijn er gecombineerde clubbezoeken en bijeenkomsten per regio (de Rotary Regio Tour). Elkaar inspireren en samenwerking van clubs staan daarbij centraal.

Na drie jaar waarin een man gouverneur is (geweest), vind ik het bijzonder en belangrijk in 2022-2023 een vrouw als gouverneur van D1580 te mogen verwelkomen. Want ook in leiderschapsposities wil Rotary een afspiegeling zijn van de samenleving.

Belangstelling? Laat het mij z.s.m. (uiterlijk 1 januari 2020) weten: stuur een motivatiebrief en kort CV aan dg2019-2020@rotary-d1580.nl.

Schrijver met vlotte pen gezocht

Ons district zoekt een districtsredacteur voor het landelijke Rotary Magazine.

Schrijf jij graag en heb je ideeën om Rotary en de initiatieven in ons district in woord en beeld goed naar voren te brengen? Meld je dan via de e-mail aan. Tjeerd Gunning (vz DMC) en ik vertellen er graag meer over. dg2019-2020@rotary-d1580.nl.

Het Rotary Magazine verschijnt 6x per jaar. De onlineversie lees je hier: www.rotary.nl/rotarymagazine

Presenteer jouw project op het Rotary Institute 2020

Begin oktober 2020 organiseert R.I. Director Jan Lucas Ket (RC Purmerend), samen met zijn Schotse en Franse collega’s Tony Black en Roger Lhors, een groot Institute in Amsterdam voor Rotarians uit negentig internationale districten.

Het is een bijeenkomst waarbij de president van Rotary International en trustees van de Rotary Foundation, districtsleiders bezoeken. Zij wisselen informatie en ideeën uit, formuleren verbeteringen en maken plannen. Het Institute is inmiddels uitgegroeid tot een inspirerende meeting waaraan alle Rotarians en Rotaracters kunnen deelnemen. 

Voor het bespreken van allerlei Rotary en Foundation-zaken nemen zij bestaande Rotary- en Rotaract-projecten in de deelnemende landen als uitgangspunt. De projecten, in al hun variatie en uitbreiding, zullen uitmuntend en inspirerend worden gepresenteerd. We kunnen in aparte sessies en onder goede leiding onderzoeken waarom ze zo interessant of succesvol waren en wat we ervan kunnen leren ter verbetering van de Foundation en ter bevordering van ons ledenbeleid en onze uitstraling. 

Het Institute wordt zo ook een plaats waar clubs en districten partners in service kunnen vinden. En een gelegenheid om buitenstaanders met Rotary kennis te laten maken. We hopen dat veel Rotarians, die genieten van hun club, de kans aangrijpen om met de internationale en zo diverse aspecten van Rotary bezig te zijn. Vooral zaterdag 10 oktober 2020 draait de Carrousel of Friendship in dit Rotary Institute Without Borders.

Heeft jouw club een interessant project, meld dat dan aan via www.rotary.nl/institute.

Steun IHE-Delft

Het IHE-Delft is het grootste water educatie instituut in de wereld. Sedert 1957 zijn ruim 23000 waterprofessionals uit 190 landen opgeleid. Zie www.un-ihe.org.

De Rotary Foundation heeft in een partnership voor tien jaar ruim 100 beurzen toegekend. De Foundation wil daarmee doorgaan maar kan dat alleen met steun van clubs en districten. Daarmee hoopt de Foundation ook dat er tussen de clubs en de studenten een relatie zal ontstaan die de projecten van Rotary ten goede komt. Graag roep ik alle clubs in ons district op om een donatie te doen.  

Lees verder →

Wist je dat …?

veel clubs en commissies nog het oude Rotary-logo gebruiken? Met hulp van de voorbeelden en de templates in het Rotary Brandcenter maak je eenvoudig (en gratis!) gebruik van de juiste logo’s voor al jouw Rotary (club) uitingen.

https://brandcenter.rotary.org/en-GB en www.rotary.nl/d1580/activiteiten/dmc/ri_huisstijl.

ons district actief is op Facebook? En dat je daar projecten en bijeenkomsten of ander nieuws van jouw club dat voor andere Rotarians ook interessant is, op kan laten zetten? Volg ons op:

www.facebook.com/RotaryD1580.

Help ons groeien! De 500e en de 1000e volger van deze pagina ontvangen een eervolle vermelding en een klein cadeau!

mijn dagboek, (governor’s diary), over mijn werkzaamheden en bezoeken als gouverneur op die Facebook pagina te lezen is?

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/13113/tqccsbpshbcppxmkz4chdshtsxdx9z4h/mailing-26.png

Oktober 2019


Oktober 2019
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 


De Amerikaanse Ann Lee Hussey met de End Polio Now Tulpen. Anne Lee, zelf polio-patiënt,
zet zich als geen ander in om de ziekte polio de wereld uit te krijgen.

100 dagen in actie

De eerste honderd dagen van dit Rotaryjaar zitten er ruim op. Van hittegolf naar herfst met regen en kortere dagen. Het enthousiasme is er niet minder om! Tijdens mijn bezoeken aan clubs en andere bijeenkomsten kom ik overal People of Action tegen, mensen vol ideeën en plannen om dit jaar tot een succes te maken.

Daar hoort ook nog steeds bij dat we moeten blijven groeien. Mijn oproep aan alle clubs in het district om met minstens twee nieuwe leden te groeien, blijft onverminderd van kracht. Heb jij al nagedacht wie jij gaat interesseren voor het lidmaatschap van jouw club?

Districtsagenda

De coördinatie van de vele evenementen en bijeenkomsten van de verschillende clubs in ons district is van groot belang. Meld jouw clubactiviteit tijdig aan via de AG/regiovoorzitter. In de agenda op onze website staat alles op een rij.

Save the date:
De districtsconferentie van D1580 is op zaterdag 16 mei 2020

Meer informatie volgt in de komende maanden.

Rotary Festival 2019 groot succes

Tevredenheid alom over het verloop van het Rotary Festival 2019, dat gehouden werd op 28 september. Meer dan 140 Rotarians waren aanwezig en haalden kennis op over alle aspecten en programma’s van Rotary. Veel dank aan iedereen die deze dag tot een succes maakte.

Een verslag van het Rotary Festival, met foto’s, is hier te vinden: https://www.rotary.nl/d1580/activiteiten/dwd/

Oproep: Landelijke Jeugduitwisseling Commissie zoekt Penningmeester

In Nederland wordt de internationale jeugduitwisseling van Rotary gecoördineerd door de Stichting MDJC. Deze stichting kent een dagelijks bestuur met een Voorzitter, Secretaris en Penningmeester. Voor de functie van penningmeester is op dit moment een vacature. Heb je bestuurlijke vaardigheden, interesse in jeugdzaken en ben je cijfermatig goed onderlegd, dan is deze functie wellicht iets voor jou.

De inwerktijd is tot 1 juli 2020 daarna neem je de functie officieel over. Interesse? Meld je aan bij voorzitter Fred Dijkers (chair@rotaryyep.nl) met een korte motivatie en beknopt CV.

Erkenning en felicitaties TRF

Kortgeleden ontving ik een envelop van The Rotary Foundation. Met daarin prachtige brieven, vaantjes en oorkondes voor 5 verschillende clubs in District 1580. RC Alkmaar, RC Amstelveen en RC Purmerend hebben van alle clubs in D1580 per lid het meest bijgedragen aan de Foundation.

RC Amsterdam Westertoren en RC Amsterdam Nachtwacht ontvangen een oorkonde voor hun financiële bijdrage aan de End Polio Now - Countdown to History campagne.

Van harte gefeliciteerd en veel dank voor jullie financiële steun!

End Polio Now tulpenactie

De tulpenbollen zijn weer te koop! Help mee polio de wereld uit te krijgen. Het einddoel, een wereld vrij van polio, komt snel dichterbij maar is nog niet bereikt. Vorig jaar waren er wereldwijd slechts 33 nieuwe gevallen. Dit jaar is er een forse groei van het aantal gevallen. Er is ook goed nieuws: Nigeria en daarmee geheel Afrika, is vrijwel polio-vrij.

In 2018 hebben de Nederlandse Rotaryclubs maar liefst 12.107 doosjes tulpen verkocht. Van elk doosje à € 15,- ging € 9,60 naar het goede doel. Alles bij elkaar hebben de tulpen vorig jaar ruim € 360.000,- voor de bestrijding van polio opgeleverd. 

Nieuw! Idee: plant de bollen daar waar ze zichtbaar zijn voor iedereen. Er zijn ziekenhuizen, rotondes, parken of andere openbare voorzieningen met een tuin. Probeer die tuin op te fleuren, door de bollen aan te bieden en te beloven dat ze door leden van jouw club geplant worden.

Bestellen kan via de website: www.endpolionowtulp.nl.

Meer informatie bij Rob Beemster: rjmbeemster@gmail.com 

De campagne eindigt op 15 november.

Steun IHE-Delft

Het IHE-Delft is het grootste water educatie instituut in de wereld. Sedert 1957 zijn ruim 23000 waterprofessionals uit 190 landen opgeleid. Zie www.un-ihe.org.

De Rotary Foundation heeft in een partnership voor tien jaar ruim 100 beurzen toegekend. De Foundation wil daarmee doorgaan maar kan dat alleen met steun van clubs en districten. Daarmee hoopt de Foundation ook dat er tussen de clubs en de studenten een relatie zal ontstaan die de projecten van Rotary ten goede komt. Graag roep ik alle clubs in ons district op om een donatie te doen.

Lees verder →

De Teenstra Foundation Helpt!

De Teenstra Foundation, vernoemd naar Sput Teenstra, de 1e Nederlandse president van R.I., helpt Rotary- en Rotaractclubs bij het realiseren van hun goede doelen met een financiële bijdrage. Programma’s voor Jeugd hebben een streepje voor. De bijdrage van de Teenstra Foundation kan ook gebruikt worden als onderdeel van de eigen bijdrage bij een District of Global Grant.

Het VlielandKamp, Rotarkids en verschillende zomerweken zijn voorbeelden van projecten die een bijdrage van de Teenstra Foundation kregen.

Meer weten? www.teenstrafoundation.com

NGSE - Wat is dat?

NGSE is a relatief nieuw Rotary Exchange programma voor jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar, met een nadruk op vocational- en service-activiteiten, die graag een ervaring in het buitenland willen opdoen. Hetzij tijdens hun studie, hetzij als jonge professional, om te beleven hoe hun vak in een ander land wordt uitgeoefend.

Met NGSE (New Generations Service Exchange) leren de betrokkenen over het leven in een ander land, andere onderwijssystemen en arbeidsculturen. Naarmate ze hun blik op de wereld verbreden, ontwikkelen ze een dieper begrip van zichzelf, van anderen en van de wereld in het algemeen.

Dit programma is niet gebaseerd op wederkerigheid. Er is dus geen ‘morele verplichting’ om uit te zenden of te ontvangen. Het is meer een kwestie van vraag en aanbod.

Meer informatie via NGSE-voorzitter Sabine Vergroesen, ngse@rotaryyep.nl

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/13113/tqccsbpshbcppxmkz4chdshtsxdx9z4h/mailing-26.png

September 2019


September 2019
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 


St. Michaël College (SMC), Zaandam

September, het nieuwe Rotary-seizoen is echt begonnen! In de clubs en in ons district zijn er nieuwe plannen en ideeën die komend jaar vorm gaan krijgen.

Deze ‘maandbrief special’ gaat over het Rotary Festival op 28 september.

Wil jij alles weten over de toekomst van Rotary of over wat er speelt in ons district? Kom en doe mee. Er is een speciale workshop voor nieuwe leden en alle districtscommissies wisselen graag ideeën met jullie uit.


interactief dus, samen aan het werk.

Om de district grants extra onder de aandacht te brengen, houden we de Afbeelding met object

Automatisch gegenereerde beschrijving

De jaarrekening 2018-2019 komt voorbij en… we presenteren de DG voor het jaar 2021-2022.

Mis het niet! We rekenen op jouw komst.

Als je je nog niet hebt ingeschreven doe dat dan hier, op onze site.

Rotary Festival

Afbeelding met kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving


ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2019
12.00-17.30 UUR,
ST MICHAEL COLLEGE (SMC), ZAANDAM

Het Rotary Festival is voor alle leden van district 1580, voor Rotaracters en geïnteresseerden. Familie is welkom!

Dit jaar is het thema Rotary People of Action

Wat betekent Rotary voor jou en wat beteken jij voor Rotary?

Programma Rotary Festival

12.00

Inloop, badge-registratie en lunch

12.45

Start Festival met najaars assembly (incl. jaarrekening 2018-2019)

13.15

District Grant Competitie (door de DRFC)

14.15

1e ronde workshops/nieuwe ledenbijeenkomst

15.00

Wissel met koffie/thee

15.10

2e ronde workshops

15.55

Pauze met koffie/thee

16.15

Plenaire afsluiting (terugkoppeling van workshops: opbrengsten, ideeën en concrete toezeggingen ’Rotary People of Action’)

16.45

Netwerken en borrel

Jaarrekening 2018-2019

Afbeelding met kleding

Automatisch gegenereerde beschrijvingTijdens de assembly wordt de jaarrekening van 2018-2019 (Barbara van Goethem) behandeld.

Meer informatie via deze link:

https://www.rotary.nl/d1580/login/assembly/financien/

Workshops:

Afbeelding met muur, binnen, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijvingWater

Samen maken we onze clubs waterproof

Kennis over waterprojecten is essentieel. Daarom spant de districtscommissie water zich in om die kennis met elkaar te delen en daarmee de clubs te stimuleren om samen te werken aan toegang tot veilig drinkwater, adequate sanitaire voorzieningen en hygiëne. Waterprojecten hoeven niet altijd complex of kostbaar te zijn. Ook kleinere initiatieven dragen al bij aan krachtige oplossingen voor de mensen die dit hard nodig hebben.

Met de laagdrempelige fondswervingsactie Wandelen voor Water kunnen clubs op eenvoudige wijze geld inzamelen ten behoeve van de drinkwaterprojecten van Rotary.

Jeugd

Wie de jeugd bindt, heeft de toekomst

Alles over de verschillende Jeugduitwisselingsprogramma’s van Rotary.

Afbeelding met persoon, man, tafel

Automatisch gegenereerde beschrijvingVocational

Dat Vocational dé leidraad is voor ons Rotary handelen, weet iedereen. Maar weet je ook wat Vocational inhoudt? De commissie legt uit en bespreekt met de deelnemers verschillende ethische dilemma’s. Ook is er een (kort) Lagerhuisdebat.

Afbeelding met speelgoed, binnen, klein, muur

Automatisch gegenereerde beschrijvingMedia

PR en communicatie - Rotary, vertel het verhaal!

Alles over van het publieke imago van Rotary. Ken jij het Rotary Brandcenter al? Hoe laat je zien wat jouw club, wat Rotary doet? Hoe breng je jouw clubactiviteiten onder de aandacht?

Naast de website is sociale media steeds belangrijker. Een goed middel om de aandacht van potentiële leden op de Rotary te vestigen.

Afbeelding met persoon, groep, mensen, foto

Automatisch gegenereerde beschrijvingLeden  

Nieuwe leden bij de club, hoe pakken we dat nou aan?

En hoe behoud je de leden die je hebt? Ken je het DNA van jouw club? Ledengroei is dit jaar een speerpunt, gouverneur Rutger Mazel daagt alle clubs uit om dit jaar te groeien twee nieuwe leden (netto).

Kom naar de workshop Ledenbeleid en krijg tips, leer hoe anderen met deze thema’s omgaan en wissel ideeën uit.

DRFC /The Rotary Foundation

Een Grant aanvragen? Waarvoor kan je dat doen en hoe doe je dat?

De Rotary Foundation (TRF) is het eigen goede doelen fonds van Rotary International. Door inzet van alle Rotarians is de effectiviteit van de donaties buitengewoon hoog.

Aan de hand van een fictief voorbeeld wordt het aanvraagproces doorgenomen.

End Plastic Soup

Op weg naar de oplossing van het plastic probleem.

Over de omvang van het probleem en de ambitie van End Plastic Soup.

Wat kan jij bijdragen aan de oplossing van het plastic probleem?

Interactief ideeën uitwisselen voor de EPS-campagne, het komende jaar 3000 clubs bereiken en te verleiden mee te doen.

Met onder meer een quiz en een brainstorm!

Rotaract

Rotaract en Rotary versterk(t) elkaar!

Samenwerking tussen Rotaract en Rotary levert veel op. Gemakkelijke doorstroming, succesvolle projecten en evenementen. Altijd op basis van gelijkwaardigheid elkaars kwaliteiten benutten! Nog geen Rotaractclub in je regio? Zet ‘em op!

De District Commissie Rotaract-Rotary informeert en inspireert!

Informatie:

Zaterdag 28 september, vanaf 12 uur

Deelname is gratis

Inschrijven via: https://www.rotary.nl/d1580/activiteiten/dwd/festival/

Locatie: St. Michaël College (SMC),

Leeghwaterweg 7, 1509 BS Zaandam (zie ook de website)

Parkeren: gratis op het terrein van de school

OV: NS station Zaandijk Zaanse Schans / 20 minuten lopen

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/13113/tqccsbpshbcppxmkz4chdshtsxdx9z4h/mailing-26.png

Augustus 2019


Augustus 2019
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 


Deelnemers van het Vlielandkamp gaan zeehonden spotten

Zomer

Inmiddels is de maand augustus al bijna voorbij. We hebben alle weertypes meegemaakt in Nederland; van heel warm tot zeer regenachtig. Begin deze maand bezocht ik het Vlielandkamp, het langstlopende jeugdproject van Rotary Nederland. Het bestaat bijna 50 jaar bestaat en is steeds weer een groot succes voor de deelnemers. Ook een kind aanmelden?

Zie Rotary.nl/vlielandkamp

Het nieuwe Rotaryseizoen gaat nu echt beginnen. De zomeravonden of carrousels maken plaatsen voor de reguliere clubbijeenkomsten. Ook gouverneursagenda loopt vol en dat betekent dat ik velen van jullie ga zien op de verschillende (club)bijeenkomsten. Wat er verder gebeurt in ons district lees je in deze maandbrief.

Districtsagenda

De coördinatie van de vele evenementen en bijeenkomsten van de verschillende clubs in ons district is van groot belang. Meld jouw clubactiviteit tijdig aan via de AG/regiovoorzitter. In de Agenda op onze website staat alles op een rij. Graag licht ik alvast zaterdag 28 september eruit, houd die vrij, dan is het Rotary Festival, de najaarsbijeenkomst van ons district in een nieuwe opzet.

Rotary Festival - 28 september Zaandam

Afbeelding met tafelgerei

Automatisch gegenereerde beschrijvingDGE Jelle Houtsma en ik werken hard aan de invulling van deze najaarsbijeenkomst. We combineren de najaars-assembly en de Nieuwe Leden Avond en noemen het ‘Rotary Festival’. Het thema ROTARY PEOPLE OF ACTION staat centraal. We gaan met jullie aan de slag met de vraag ‘Wat is Rotary, wat ben jij voor Rotary?

Met de inzet van de verschillende districtscommissies wordt het een interessante en leerzame middag. Zo houdt de Rotary Foundation Commissie de District Grant Competitie. Daar presenteren clubs hun Grant-aanvraag. De spelregels staan op: https://www.rotary.nl/d1580/activiteiten/trf/trf/

Het Rotary Festival is er voor alle leden in ons district. Ook Rotaracters zijn van harte welkom. Neem gerust familie of geïnteresseerden mee naar het Rotary Festival op zaterdag 28 september in Zaandam. Inschrijven kan vanaf eind augustus via de districtssite.

(De nieuwe leden (2 jaar of korter lid van een club) krijgen een aparte uitnodiging).

Nieuwe leden gezocht

De Commissie Ledenbeleid is een onmisbare commissie in ons district. Zeker nu, ook in ons district, het aantal leden afneemt. Mijn ambitie is dan ook om te proberen dit jaar minstens 160 nieuwe leden te verwelkomen. Dat is twee nieuwe leden per club. Samen gaat dat lukken!

De doelstelling van de Commissie Ledenbeleid is: het met kennis en kunde ondersteunen van de clubs in district 1580 als het gaat om het zoeken naar, aannemen en behouden van nieuwe leden. Voorzitter Louise Verra (RC Zaanstad) vertelt: “We maken een toolkit voor op de website en vermelden daarbij de mogelijkheden en ideeën voor succesvol en flexibel ledenbeleid.”

De commissieleden geven workshops op verschillende Rotarybijeenkomsten dit jaar (o.a. tijdens het Festival op 28 september en de PETS in maart). Ook komen leden van de commissie graag naar jouw clubbijeenkomst om een praatje te houden en/of mee te denken.

In september ontvangen alle clubs een vragenlijst om in kaart te brengen hoe inventief clubs zijn in het vinden van nieuwe leden en het vasthouden van bestaande leden. Louise Verra: “We vragen jullie die lijst a.u.b. in te vullen en terug te sturen. Dat helpt ons, maar zeker ook de andere clubs. Wij hopen een steentje te kunnen bijdragen aan de clubs die het moeilijk hebben met ledenbehoud en ledenwerving. We hebben er zin in!”

In de Commissie Ledenbeleid zitten ook:

·

Max Amson RC Amstelveen Amstel

·

Alfons Demaret (secretaris) RC Heerhugowaard-Langedijk

·

Paul van Ginkel RC Amsterdam-Nachtwacht (website)

·

Bobbe Matthijsse RC Santpoort-Brederode

·

Tineke Sijp RC Drechterland

·

Rotaract vertegenwoordiger

·

Hetty Deinum RC Heiloo (begeleidt geïnteresseerden in Rotary naar Rotaryclubs)

RLI - Meer kennis, meer Rotary

Hét motto van het Rotary Leer Instituut. Vorig najaar voor het eerst georganiseerd in ons district 1580 en meteen een groot succes! Je maakt kennis met velerlei Rotary aspecten, maar vooral ook met elkaar en elkaars Rotary Club. Interactief en enthousiasmerend!

Doe mee aan de drie interactieve trainingen op 12 oktober en 2 en 23 november in Burggolf Purmerend. Lees alles over RLI op www.rotary-rli.nl en meld je snel aan.

End Polio Now tulpenbollenactie

De tulpenbollen zijn weer te koop! Help mee polio de wereld uit te krijgen. Het einddoel, een wereld vrij van polio, komt snel dichterbij maar is nog niet bereikt. Vorig jaar waren er wereldwijd slechts 33 nieuwe gevallen. Dit jaar is er een forse groei van het aantal gevallen. Er is ook goed nieuws: Nigeria en daarmee geheel Afrika, is vrijwel polio-vrij.

In 2018 hebben de Nederlandse Rotaryclubs maar liefst 12.107 doosjes tulpen verkocht. Van elk doosje à € 15,- ging € 9,60 naar het goede doel. Alles bij elkaar hebben de tulpen vorig jaar ruim € 360.000,- voor de bestrijding van polio opgeleverd.

Idee: plant de bollen daar waar ze zichtbaar zijn voor iedereen! Er zijn ziekenhuizen, rotondes, parken of andere openbare voorzieningen waar tuinen liggen. Probeer hun tuin op te fleuren, door de bollen aan te bieden en te beloven dat ze door leden van jouw club geplant worden.

De campagne is gestart en eindigt op 15 november. Vragen? Neem dan contact op met Rob Beemster (rjmbeemster@gmail.com).

Lees meer →

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/13113/tqccsbpshbcppxmkz4chdshtsxdx9z4h/mailing-26.png

Juli 2019


Juli 2019
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/16110/si47r3dd7mypcd3u2r9fhv3k8gwcqkpb/mailing-2.jpgWELKOM

Hartelijk welkom in het nieuwe Rotaryjaar! Samen met alle leden (en de Rotaracters) in ons district maken we er een actief jaar van. Met meer samenwerking, lokaal en internationaal. Maak gebruik van de verschillende grants die er zijn. En denk mee hoe jouw club kan groeien.

Kalender /Agenda

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/16111/wjxs9r6isdkh9kj7k55uvyxt7p2i9rwq/mailing-3.pngMeld jouw bijeenkomst of event tijdig aan via de AG. Komend jaar organiseert elke regio een Rotary Regio Tour (RRT). Daar is de gouverneur bij aanwezig.
Individuele clubbezoeken vervallen, tenzij op verzoek.

NIEUW! Rotary Festival - 28 september

Afbeelding met tafelgerei

Automatisch gegenereerde beschrijvingOp zaterdagmiddag 28 september organiseert District 1580 het Rotary Festival. Deze bijeenkomst komt in de plaats van de Nieuwe Leden Avond en de InspiratieDag/Najaars-Assembly, die traditioneel in het najaar gehouden worden.

Tijdens het Rotary Festival vindt ook de District Grant Competitie plaats. En er zijn interactieve workshops over alle aspecten van Rotary. Een must voor alle Rotarians, vooral voor de nieuwe leden! Rotaracters zijn natuurlijk ook van harte welkom. 

De locatie van het Rotary Festival is nog niet bekend. Meer daarover en over de verschillende onderdelen van het Rotary Festival, vind je binnenkort op de District site en in de volgende Maandbrief.

Houd 28 september vast vrij in je agenda!

District Grant Competitie - 2019-2020

Afbeelding met gebouw, persoon, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijvingWat? Aanvragen van steun voor je project indienen vóór 15 augustus!

Hoe? Alle clubs presenteren hun aanvraag aan de aanwezigen, die hun persoonlijke top drie projecten kiezen.

Het percentage stemmen op een project bepaalt hoeveel geld naar het project gaat.

Nieuw! Het geld wordt direct aan de clubs overgemaakt.

Spelregels? Kijk op http://www.rotary.nl/d1580/trf bij 'District Grants'.

Wanneer? Tijdens het Rotary Festival op zaterdag 28 september.

Uit de startblokken!

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/16114/gb3d5dc9t8wxtxjuwimsaet496nda9fe/mailing-6.jpgNauwelijks was ik geïnstalleerd als gouverneur of ik mocht al aan de slag. Naar mooie feestelijkheden. In Zaandam-Oost. Die club bestaat dit jaar 50 jaar en tijdens de bestuurswissel in Assendelft werd dat nog eens groots gevierd.

Op Texel was ook iets te vieren, 60 jaar RC Texel. Samen met Barbara en AG Raymund Tuit reisde ik af naar het prachtige eiland om het feestje mee te vieren.

In Amsterdam feliciteerde ik Anton Gerritsen met zijn 50 jarig lidmaatschap van de club.

En in de ‘Noordkop’ tijdens de Tour de Soes en in Haarlemmermeerlanden, bij het project voor de Hoofdvaart, zag ik dat de samenwerking tussen clubs goed werkt!

Wie is Rutger?

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/16115/vg2gsyp44xkiu7pwwijqbg564hzegit7/mailing-7.jpgIn 1969 werd ik geboren als Rutger Mazel in Borne, Overijssel. Mijn eerste kennismaking met Rotary was bij de club Delden-Borne waar mijn uitwisselingsjaar naar Adelaide, Australië, in 1987 begon. Nu, ruim 30 jaar later ben ik gouverneur van District 1580. Landelijk heb ik de portefeuille Jeugdzaken.

Het thema van dit jaar past mij goed. Mijn carrière, zowel binnen als buiten Rotary, is internationaal. Ik werk als journalist op de buitenlandredactie van NOS Nieuws in Hilversum. Eerder werkte ik als journalist in Washington D.C. en in Brussel. In die steden was ik ook Rotarian.

Voor Rotary reisde ik onder meer als teamleader van een GSE-team naar Michigan, Verenigde Staten en vaccineerde ik kinderen tegen polio in Lahore, Pakistan. Life-changing, in de eerste plaats voor de kinderen daar maar ook voor mij. Nooit eerder zag ik jonge kinderen in sloppenwijken, die niets hebben dan het T-shirt dat ze dragen, zo gelukkig zijn met een door ons meegebracht knuffelbeest of ander speeltje. END POLIO NOW, we zijn er bijna.

Als je breder kijkt dan je eigen club, zie je hoe je met samenwerking op regio, districts- en landelijk niveau mooie projecten kan doen en successen kan boeken.

Jeugd

Afbeelding met persoon, groep, vloer, oranje

Automatisch gegenereerde beschrijvingHet is al een langlopend programma, en steeds succesvol: Rotary Jeugduitwisselingen. Voor mij, als oud-uitwisselingsstudent extra bijzonder om de portefeuille ‘Jeugd’ te mogen doen dit jaar.

In Nederland is de uitwisseling centraal geregeld via de MDJC. Voor D1580 is Pieter Postma de contactpersoon. Kijk eens op https://www.rotary.nl/yep/ voor meer informatie. Ook zoeken we gastgezinnen. Meld je aan.

Uit ervaring weet ik: een uitwisseling via de Rotary is goed geregeld en verandert je leven. Na ruim 30 jaar heb ik er nog steeds veel aan. Je leert een andere taal, andere cultuur en ja, je hebt de tijd van je leven!

Geïnteresseerd? Kom naar de Landelijke informatiedag Jeugduitwisselingen op zaterdag 21 september in Woerden.

Gouverneurs 2019-2020

dgs201920ROTARY CONNECTS THE WORLD

https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

Met dit thema en het motto gaan de 6 andere gouverneurs in Nederland en ik dit jaar aan de slag.

Afbeelding met gebouw, weg, persoon, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijvingHet internationale thema én het motto zijn breed toepasbaar. Het gaat over verbindingen tussen Rotarians, tussen clubs, met nieuwe potentiële leden, met onze omgeving, en met de mensen voor wie we iets willen betekenen.

Het gouverneursberaad wil het komend jaar stimuleren dat Rotary uitnodigend is naar jonge mensen die mee willen doen, tijdelijk voor een project of voor langere tijd als volledig lid. Van hun enthousiasme en organisatietalent willen we graag leren.

Het is belangrijk om in een samenleving die snel verandert, nieuwe contacten te leggen, onze zichtbaarheid te vergroten, zodat we onze impact verhogen.

De gouverneurs 2019-2020 zijn:

·

Anneke Assen (D1550): Voorzitter

·

Nel Sangers (D1570): Internationaal

·

Rutger Mazel (D1580): Jeugdzaken

·

Jan Verhage (D1610): Financiën & ICT

·

Josje Bootsma (D1600): PR & Communicatie

·

Ries Schouten (D1560): Vocational Service

·

Rebecca Siebinga (D1590): Algemene Zaken en vice-voorzitter

https://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/13113/tqccsbpshbcppxmkz4chdshtsxdx9z4h/mailing-26.png