Maandbrieven DG Rutger Mazel


Mei 2020
https://www.rotary.nl/nieuws/dgs201920/webhare-2.gif

 

Afbeelding met buiten, persoon, bloem, dragen

Automatisch gegenereerde beschrijving
R.I. President Mark Maloney met het speciale Honolulu Convention mondkapje

Een maand geleden schreef ik hier “En toen werd alles anders…”. Nu is alles anders en passen we ons nog steeds aan. Anderhalvemetersamenleving, helden van de zorg, vitale beroepen, het zijn begrippen in de coronacrisis die nog wel even duurt.

Afbeelding met fles, teken, mensen, voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijvingRotary is not cancelled, it’s just different is de prachtige slogan die de veerkracht van onze organisatie goed weergeeft. Elke club reageert anders, heeft andere problemen en originele oplossingen.

Wanneer kunnen we weer achter onze laptop of tablet vandaan komen en weer ècht samenkomen? Ik weet het niet. De versoepelingsregels voor de horeca per 1 juni en 1 juli, geven enig vooruitzicht om (op 1,5 meter afstand) rond het einde van dit Rotaryjaar samen het glas te heffen.

Online fellowship is leuk, echte fellowship nog veel leuker!

Districtsagenda

‘De agenda is nog steeds leeg…’, dat zou hier kunnen staan. Maar dat klopt niet. Want er gebeurt van alles en heel wat online, virtueel, via Zoom en andere platforms. Als je wilt, kan je mij uitnodigen om in een online clubmeeting te vertellen over Rotary en corona of over een ander thema. Ik deed al mee aan een gezellige meeting met RC Zaanstad en met mijn eigen club, RC Amsterdam-Nachtwacht.

Voor de agenda kijk je hier: www.rotary.nl/d1580/agenda

Geef alvast jouw (club) evenement/fundraiser voor het nieuwe Rotaryjaar 2020-2021 aan mij door.

6 juni: EndPlasticSoup Actiedag in coronatijd

Afbeelding met tekst, teken

Automatisch gegenereerde beschrijvingDe EndPlasticSoup Actiedag op zaterdag 6 juni 2020 gaat, uiteraard aangepast aan de corona-maatregelen, door. EndPlasticSoup presenteert De 1.5 Meter Plastic Clean Up Challenge. De uitdaging is om al het plastic afval binnen je eigen anderhalve meter op te ruimen, alleen of met familie (wel op veilige afstand), binnen of buiten.

Wat heb je nodig? Een paar handschoenen en een vuilniszak, enthousiaste clubleden die mee willen doen en - als je club die heeft - de EndPlasticSoup vlag. Maak een foto (liefst met de vlag) van het verzamelde plastic, stuur de foto en het aantal verzamelde zakken naar endplasticsoup@gmail.com of post direct op Facebook #endplasticsoup.

Er is promotiemateriaal beschikbaar, een campagnelogo, poster en social media materiaal dat gebruikt kan worden om mensen op te roepen om hun eigen 1,5 meter op te ruimen.

Het is een positieve actie met een knipoog en een glimlach naar de serieuze werkelijkheid waarin we leven. Het doel is dat zoveel mogelijk Rotaryclubs en Rotarians in actie komen om aandacht te vragen voor het enorme plasticprobleem en te laten zien dat we als Rotary daadwerkelijk People of Action zijn.

Meer informatie op www.endplasticsoup.nl

COL-vertegenwoordiger verkiezingen

Afbeelding met klok

Automatisch gegenereerde beschrijving Twee oud-gouverneurs van ons district zijn in de race om COL-afgevraagde te worden. De clubsecretaris en de clubvoorzitter ontvangen binnenkort per e-mail een steminstuctie.
De CoL, Council on Legislation, is, heel in het kort, het Rotary parlement.
De laatste COL was in 2019, de volgende COL wordt gehouden in 2022.

Internationale Conventie dit jaar online

Afbeelding met elektronica

Automatisch gegenereerde beschrijvingEigenlijk zou je er naar Honolulu, Hawaii voor moeten vliegen. Dat hoeft niet, je kan aan de Rotary International Convention deelnemen vanuit je werkkamer of vanaf de bank.

Het organiserend comité is druk bezig er een groots online event van te maken. "Now More than Ever, Rotary Connects the World: The 2020 Rotary Virtual Convention".

Grijp je kans, doe mee, kijk mee, 20-26 juni: www.riconvention.org.

GETS en Rotary Institute 2020 Amsterdam;
niet afgelast maar online!

Afbeelding met voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijvingDat de gevolgen van de coronacrisis nog lang voelbaar zijn blijkt ook uit de vele veranderingen bij internationale bijeenkomsten van Rotary. De training voor inkomend gouverneurs en het Rotary Institute van oktober 2020 in Amsterdam, kan niet doorgaan als gepland. Er is geen bijeenkomsten IN Amsterdam, maar wel een schitterend en leerzaam programma online.

Noteer zaterdag 10 oktober in je agenda. Meer informatie over de inhoud en hoe deel te nemen vind je hier: https://www.rotaryinstitute-amsterdam.nl/

Rotary en corona

De veerkracht van Rotary is ook te zien bij de vele corona-hulp-acties die in ons district op touw zijn gezet. De Facebookpagina van Rotary Nederland licht ze uit en we kunnen er trots op zijn dat daar meer dan eens projecten van clubs uit district 1580 in staan.

Mail jouw actie(s) en tips naar district1580helpt@gmail.com en vermeld ‘m op rotary.nl/helpt.

Afbeelding met tekening, voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijvingEén voorbeeld van een mooi nieuw initiatief in coronatijd licht ik er graag uit.

RC Wormerveer- Krommenie heeft een eigen online talkshow en begin mei deden alle 5 Zaanse clubs mee aan een uitzending in het kader van 4&5 mei. Vanwege de corona maatregelen een lezing via YouTube. Terugkijken hoe Wormerveer-Krommenie dat deed, kan hier: https://www.youtube.com/watch?v=t1BafAQFE9o&feature=youtu.be

Vocational corona enquête

Afbeelding met klok

Automatisch gegenereerde beschrijvingHoe gaat Rotary om met, hoe ga je als club(lid) om met de coronacrisis en de anderhalvemetersamenleving? Daarover heeft de District Commissie Vocational Service een korte enquête gestuurd aan alle clubs. Vriendelijk verzoek die in te vullen. Met de antwoorden inspireren en helpen we elkaar.

Stuur jouw antwoorden (via de clubsecretaris) uiterlijk 18 mei naar de Vocational Commissie, secretaris Candy Duinker: vocational1580@gmail.com.

De reacties worden teruggekoppeld aan de clubs en worden gepubliceerd op www.rotary.nl/d1580.

Steun Stichting Leergeld Amsterdam, doneer voor laptops

Afbeelding met schermafbeelding, tekening

Automatisch gegenereerde beschrijvingOnverlaten hebben in het weekend van 1-2 mei 76 refurbished laptops gestolen, die Stichting Leergeld Amsterdam had ingezameld via een goede-doelen-actie. De laptops zijn bedoeld voor kinderen die het niet breed hebben, om digitaal hun schoolwerk te kunnen maken. Digitaal onderwijs neemt immers een geweldige vlucht in tijden van corona, maar dat zal daarna niet minder worden. Kinderen uit gezinnen met een smalle beurs hebben echter vaak geen laptop, waardoor zij nog meer gaan achterlopen op leeftijdgenoten.

 

Leergeld Amsterdam voert daarom actie om die kinderen van laptops te voorzien. Binnenkort geeft Leergeld de 500e laptop weg. Daarnaast zijn er de komende tijd nog eens 500 nodig.

De diefstal is even een stapje terug in de actie, maar Leergeld kan die kinderen niet in de steek laten en gaat vanuit een andere locatie door met de actie. Kijk voor steun aan deze kinderen op www.leergeldamsterdam.nl en help Leergeld Amsterdam om deze tegenvaller te overbruggen.

Stichting Leergeld is ook in andere steden in Noord-Holland actief.

END POLIO NOW, blijft de Gates Foundation Rotary steunen?

Afbeelding met persoon, buiten, gras, jongen

Automatisch gegenereerde beschrijvingIn de media was dat Bill en Melinda Gates de middelen van hun stichting helemaal gaan richten op de bestrijding van en onderzoek naar het coronavirus. Dit is hier en daar geïnterpreteerd als een stopzetten van hun steun aan Polio Plus/ End Polio Now.

Voor alle duidelijkheid: er is GEEN sprake van stopzetting van die steun. Zoals ze zelf schrijven:

The Bill & Melinda Gates Foundation remains committed to its core areas of focus including reducing infectious disease, eliminating extreme poverty, and improving U.S. public education.

Kortom, de komende 3 jaar geldt de 2-to-1 match; een donatie aan END POLIO NOW wordt verdriedubbeld door Gates’ stichting.

Een ander goed doel: WAKIBI,
Helpt ondernemers te groeien via microkrediet

Afbeelding met man, persoon, gebouw, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijvingVia stichting Wakibi help je ondernemers in ontwikkelingslanden om een bedrijf te starten of uit te bouwen. Wakibi verstrekt renteloze microkredieten op gebied van onder andere transport, landbouw, kleding en schoon water. Met een lening help je gemiddeld 5 mensen en ruim 97% betaalt de lening terug! Door Wakibi te steunen draag je als Rotary bij aan Sustainable Development Goals als: eerlijk werk, gendergelijkheid, gezondheid, onderwijs en economische groei. Zo steunt de Rotary Rijswijk/3vliet Wakibi al enkele jaren. Steun Wakibi en bekijk hier de partneropties.

Heb je vragen mail dan de voorzitter van Wakibi: m.nieuwenhuis@wakibi.nl
of bel hem op 06 1935 1975.

www.wakibi.nl