MAANDBRIEF AUGUSTUS 2017

 

 


Beste [voornaam]


CLUBBEZOEKEN


Ik ben nu een week of zes gouverneur en leeg is mijn agenda nog niet geweest. Rotary biedt mogelijkheden. In 2016 begonnen de voorbereiding op het gouverneurschap en het bracht mij diepere kennis van Rotary en zijn bijna onbegrensde mogelijkheden. Een geheel nieuwe wereld is voor mij open gegaan en ik geniet ervan.

Vanaf 4 september starten de clubbezoeken of liever nog ‘de Ontmoetingen’.

Ik kijk er naar uit! Waarom? Omdat het mij de unieke kans biedt andere Rotarians te ontmoeten, te sparren en elkaar te inspireren.

Het mooiste aan mijn Rotarylidmaatschap vind ik de energie die ik telkens weer opdoe door de ontmoeting met fellow Rotarians, hun wereld, beroep, netwerk en alle clubactiviteiten. Ik mocht met fellow Rotarians activiteiten ontplooien die anders geheel buiten mijn bereik waren gebleven.

Voor ons allemaal geldt dat onze persoonlijke inbreng, netwerk, tijd en enthousiasme van onschatbare waarde zijn.

Ik hoop jullie inspiratie en enthousiasme te brengen en ook te ontvangen. Samen sterk.

We are better together!


ROTARY VLIELANDKAMP

 


Als gouverneur met de portefeuille Youth mocht ik een bezoek brengen aan het Vlielandkamp; sinds 1972 een begrip. De Rotaryleiding wordt vanaf het begin bijgestaan door studenten van het Amsterdams dispuut L.A.N.X. De studenten committeren zich voor een periode van vier jaar, waarbij zij gedurende tien dagen per jaar de ‘ juffen’ en ‘ meesters’ zijn voor de kinderen.

En dat doen ze met verve. De kinderen, leeftijd 8 tot 10 jaar, komen niet alleen uit minder draagkrachtige gezinnen maar hebben vaak ook andere problemen. Tien dagen lang zijn de ‘ juffen’ en ‘ meesters’ dag en nacht in touw om deze kinderen de vakantie van hun leven te bezorgen. Het Vlielandkamp kan om logistieke redenen niet verder uitbreiden.

Ik was zeer onder de indruk van de inzet van deze jonge mensen, maar vooral zeer geïnspireerd en boordevol energie om het Rotarianschap uit te dragen. Ik realiseerde mij dat deze honderd kinderen (hoe raar het ook klinkt) de ‘lucky ones‘ zijn; er zijn nog honderden andere kinderen die snakken naar aandacht en liefde.

Diverse Rotary clubs ontplooien activiteiten met en voor kinderen en helpen waar mogelijk. Chapeau! Maar er is nog meer nodig. Wij, Rotarians, kunnen het verschil maken, daar waar wij zijn.

Lees meer over Rotary Vlielandkamp.


END POLIO NOW-ACTIE

 


Nog meer het verschil maken? In mijn vorige brief schreef ik er al over. Er is nog US $ 1,5 miljard nodig om polio echt de wereld uit te bannen. Ondanks grote donaties ontbreekt nog US$ 450 miljoen. Rotary en de Bill & Melinda Gates Foundation slaan de handen ineen.


Actie: RC Pijnacker-Nootdorp gaat met een grote groep deelnemen aan de lokale Rabobank sponsorfietstocht en krijgen per deelnemer € 10,- te besteden aan een goed doel. De club verdubbelt het bedrag en koopt daarmee Rotary-tulpenbollen. Deze worden bij een rotonde in Pijnacker-Nootdorp geplant. Kopiëren mag, geen plagiaat.

Rotary in beeld en steun aan een mooi project.


De Rotarytulpen zijn ook zeer geschikt als relatiegeschenk, zowel binnen als buiten Nederland.

Heb jij ook een leuke actie? Mail het aan siebe@stellingwerff.nl en ook aan mij ( ben een beetje nieuwsgierig :).

Denk aan de actie van oud-gouverneur Wim. Er is een PHF -onderscheiding beschikbaar voor de club die ten minste net zoveel tulpenbollen koopt als het aantal leden. Natuurlijk mag een doosje meer altijd.

Als wij tulpenbollen kopen, kunnen elders kinderen lopen!


TRF TRAINING OP 9 SEPTEMBER

logo.jpg

 


De training is bedoeld voor alle TRF-clubcommissarissen uit district 1600. Er zijn geen kosten aan verbonden. Je moet je wel inschrijven. De inschrijving sluit op 30 augustus.

Schrijf je hier in.


EVEN VOORSTELLEN

John W.jpg

 

Foto’s: Links John Woudstra en rechts Frank Speel


Per 1 juli 2017 zijn er vier assistent-gouverneurs nieuw aangetreden. In deze maandbrief komen twee van hen aan het woord. In de septemberbrief de twee andere nieuwe AG’s.


Regio I: John Woudstra, dierenarts, 60 jaar


‘Met mijn aantreden is een oude, lang openstaande vacature ingevuld, namelijk die van assistent-gouverneur van regio I. Hoewel deze taak door velen wordt gezien als “veel werk en weinig aanzien” (reden waarom ik mezelf ook direct “vicegouverneur regio I” ben gaan noemen) denk ik, dat het ná een jaar als voorzitter van (in mijn geval) Rotary club 's-Gravenhage-Kijkduin te hebben mogen fungeren een juiste vervolgstap kan zijn.

Ik ken Rotary nu vanuit de bestuurskant, ik ken de gouverneurs (oud, huidig en inkomend) een beetje beter en ik heb ook een beter insight idee van wat zíj eigenlijk allemaal (willen) doen of al gedaan hebben. Daar kan je op inspelen. En dat heb ik al gedaan.

De Haagse clubs hebben van mij al twee mails ontvangen waaruit ik, puttend uit bovenstaande kennis mezelf heb voorgesteld en daarin verteld wat de gouverneur "met ons voor heeft". 
Mijn doel is de Haagse clubs regelmatig te voorzien van meer specifieke info uit het Haagse Rotaryspeelveld en zo deze clubs meer te verbinden.

Ik ga kijken of dat lukt, maar met de medewerking van de huidige, nieuwe clubvoorzitters gaat dat vast lukken. Ik heb er zin in!’


Regio V: Frank Speel, 50 jaar


‘Vanaf deze zomer heb ik het voorzitterschap van Rotary club Zoetermeer ingeruild voor het AG-schap van regio V, Vliet en Ommelanden. Een uitdagende functie, ten dienste van het beter laten functioneren van de Rotary clubs in de regio én ter ondersteuning van onze gouverneur.

Op 8 januari 1967 werd ik als Frank Speel geboren in Maassluis. Na mijn studie Bestuurskunde en militaire dienstplicht heb ik vijftien jaar bij het ministerie van Defensie en aansluitend zes jaar als wethouder in de gemeente Zoetermeer gewerkt. Op dit moment werk ik als zelfstandig adviseur, coach en mediator in het domein van de Nederlandse gemeenten.

Sinds 2016 ben ik programmamanager Lokale Democratie in Beweging. Een gezamenlijk en inspirerend experimenteerprogramma van burgemeesters, wethouders, raadsleden, griffiers en gemeentesecretarissen. Ik ben een verbinder van nature en neem graag verantwoordelijkheid, vandaar ook mijn rol binnen Rotary. Mijn missie is “blijvend leren” en “blijvend leren van elkaar”!’


NIEUWE RUBRIEKEN

 


Regelmatig verschijnen berichten van zeer geslaagde evenementen. Heel leuk natuurlijk en vaak inspirerend, maar ook jammer dat het dan al is geweest. Een vooraankondiging kan meer nut hebben.

Die vergroot de kans dat er meer mensen op afkomen dankzij het grote bereik en dus de kans op meer opbrengsten.

Maar je creëert ook een mogelijke samenwerking met andere clubs voor een nog groter effect.

Heeft jouw club een evenement gepland staan waarbij ook Rotarians van andere clubs welkom zijn?

Laat het weten in een heel kort bericht, bij voorkeur met een logo en/of foto, en het wordt onder het kopje ‘Save the date’ in deze Maandbrief vermeld. Mail je informatie naar dg2017-2018@rotary-d1600.nl


SPREKERSPOOL DISTRICT 1600

 

 

 

 


Bevlogen sprekers vinden het leuk om hun verhaal te vertellen en zijn bereid het vaker te doen of voor een groter gezelschap. De sprekerspool voor district 1600 is bedoeld om de clubs te helpen een boeiend en gevarieerd programma aan te bieden.

De programmacommissarissen kunnen via deze pool rechtstreeks contact leggen met de spreker.

Maar de sprekerspool moet wel gevuld worden. Dus, ken je een interessante en bevlogen spreker? Stuur haar/zijn naam, het onderwerp en de contactgegevens naar ds@rotary-d1600.nl.


VACATURE


De voorzitter van de districtsmediacommissie (DMC) heeft aangegeven wegens privé redenen niet langer beschikbaar te zijn voor deze taak.

Heb jij ervaring in communicatie, inzicht in (nieuwe) media en businesservaring en wil jij ons mooie district helpen profileren?

Dan ben jij degene naar wie ik op zoek ben. Stuur een mail naar dg2017-2018@rotary-d1600.nl of bel me op 06-51266750.


AGENDA 2017

 

 


Voor de clubbezoeken van gouverneur Harriette Verwey, klik hier.

E-mail: dg2017-2018@rotary-d1600.nl

Telefoon (06) 51 26 67 50


Samenstelling Districtstaf, klik hier


Regionaal Bestuurs Contact (RBC) 2017


Regio I, RC Den Haag-Des Indes 16 november2017

Regio II, RC Rotterdam-Stad 27 september 2017

Regio III, RC Brielle-Voorne-Putten 4 oktober 2017

Regio IV, RC Leiden-Oost 24 oktober 2017

Regio V, RC Zoetermeer-Zegwaart 30 oktober 2017

Regio VI, RC Vlaardingen-80 9 oktober 2017

Regio VII, RC Noordwijk, Duin- en Bollenstreek 6 oktober 2017

Regio VIII, RC Delft 11 oktober 2017


Bijzondere data

TRF trainingsseminar

9 september 2017

Gouverneursborrel

10 september 2017

GETS Montpellier

14& 15 oktober 2017

Rotary Foundation & Institute Montpellier

16 t/m 19 oktober 2017

RYLA Montpellier

14 t/m 17 oktober 2017

INTERACT Montpellier

19 oktober 2017

Wereld Polio dag

24 oktober 2017

TRF seminar D 1600

2 november 2017

PETS/Assembly, Noordwijk

16 & 17 maart 2018

Gouverneurslunch

23 maart 2018

Gouverneursdiner ( Discon)

20 april 2018

DisCon Wassenaar

21 april 2018

RI Conventie Toronto

24- 27 juni 2018

Gouverneursoverdracht

4 juli 2018


Schoolvakanties 2017- 2018


Zomervakantie

8 juli-20 augustus 2017

Herfstvakantie

14-22 oktober 2017

Kerst/Nieuwjaar

23 december 2017-7 januari 2018

Voorjaarsvakantie

24 februari-4 maart 2018

Meivakantie

28 april-6 mei 2018

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1600 RI

met een emailadres, zoals opgenomen in LeAd2

Klik hier voor samenstelling districtsstaf

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Hier staat de on-line versie.