Micro:bit
De Micro:bit stimuleert kinderen in hun ontwikkeling als creatieve, digitale pioniers. Ze leren spelenderwijs programmeren en worden uitgedaagd om software en hardware te laten samenwerken. Hun interesse voor technologie en IT wordt gewekt en ze leren vaardigheden voor hun professionele toekomst. Dit draagt in belangrijke mate bij aan digitale geletterdheid, een onderwerp dat ook door Rotary wordt omarmd.
Wat is de Micro:bit
De Micro:bit is een microcomputer van creditcard-formaat: een printplaatje, met twee programmeerbare knoppen, 25 rode led-lampjes die verschillende berichten kunnen weergeven, een kompas, bewegingssensoren en aansluitingen voor andere sensoren. De Micro:bit heeft bluetooth, USB, aansluitingen waaraan clips en kabels kunnen worden gekoppeld en bij de nieuwste versie ook een ingebouwde microfoon en speaker.
Kijk dit filmpje van 2 minuten op YouTube: wat is de micro:bit https://youtu.be/0EUzE_Q3W98
De Micro:bit sluit je aan op je eigen computer, tablet of telefoon. In een online omgeving en via apps kun je aan de slag gaan met programmeren, bijvoorbeeld in MakeCode, Python of Javascript. Via open source platformen op social media (website, youtube, instagram, facebook) is een community opgezet, waarin handleidingen en opdrachten te vinden zijn, ideeën worden gedeeld en resultaten getoond. Voorbeelden zijn het maken van: verlichtingseffecten (voor de kerstboom bijvoorbeeld), een alarmsysteem voor je slaapkamer, een race voor speelgoedauto’s, een radiocontrol robot, een stappenteller in je schoen, een waterdruppelsysteem voor je plantjes of een automatisch brokjesspel voor je kat.
Van de Engelse BBC naar wereldwijde toepassing
In 2016 kregen een miljoen leerlingen van groep zeven in het Verenigd Koninkrijk de BBC micro:bit, waarvoor een lesprogramma werd ontwikkeld en een online omgeving opgezet, die voor iedereen toegankelijk is. Inmiddels wordt Micro:bit wereldwijd uitgerold met hulp van de Microbit Eductional Foundation, met speciale aandacht voor meisjes en achtergestelde groepen. De Nederlandse landenpartner van de foundation is de micro-bit.nl community.
Rotaryclub Heerenveen steunt Micro:bit in Kroatië
Binnen Europa scoort Kroatië laag in het gebruik van digitale technologie in bètavakken binnen het basisonderwijs (IEA/TIMSS report). Het opnemen van digitale vaardigheden in het curriculum en het opleiden van leerkrachten geeft kinderen de kans de vaardigheden en kennis op te doen, die nodig zijn voor de mondiale uitdagingen van deze eeuw. Dit draagt bij aan gelijke kansen, ongeacht het BBP, het geslacht, het schoolsysteem of cultuurverschillen.
In 2020 is een Global Grant van Rotary International toegekend aan het project Digital Literacy Revolution in Kroatië. Wereldwijd (Europa, Azië en Amerika) hebben Rotaryclubs en Rotary Districten bijgedragen aan de funding. Onze club, Rotaryclub Heerenveen, heeft 10.000 euro bijgedragen en ons district (1590) ook.
De band van Rotaryclub Heerenveen met Kroatië, de Rotaryclub in Zagreb (district 1913) en het onderwerp Digital Literacy heeft te maken met ons Kroatische Rotarylid Ivo Wenzler, lector Serious Gaming aan hogeschool NHL Stenden.De Global Grant betreft de introductie van Micro:bit in het onderwijs in Kroatië, door het trainen van leerkrachten uit het basisonderwijs. De training bestaat uit drie workshop van drie uren, waaraan per keer maximaal twaalf leerkrachten deelnemen. Doel is 3.000 leerkrachten te trainen (>80% is vrouw). Hiermee worden zo’n 70.000 leerlingen per jaar bereikt.
De eerste training betreft de introductie van het programma. De leerkrachten maken kennis met de Micro:bit als onderwijsprogramma en het bestaande webportaal. Ze leren om de basis ervan te begrijpen en zelf codeeropdrachten te maken.
De tweede training focust op de bestaande voorbeelden uit het onderwijswebportaal en manieren om coderingen aan te passen aan hun eigen onderwijsbehoefte. De leerkrachten leren over het gebruik van Micro:bit online IDE, binnen wiskunde, leren lezen, kunst- en muziekonderwijs, lichamelijke opvoeding, leerzame spelletjes en interactieve quizzen.
De derde training gaat dieper in op de “advanced features”, en het kunnen ontwikkelen en implementeren van onderwijsmateriaal met behulp van Micro:bit voor gebruik in de klas.
De corona-epidemie heeft de start van het project helaas vertraagd.
Binnen de Global Grant heeft onze club de mogelijkheid om Nederlandse leerkrachten in Kroatië te laten kennismaken met de training en introductie van Micro:bit in het onderwijs.
Bronnen: