© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

6e Interservice IQ-Quiz (2019) levert €7.500 op voor Sophia Revalidatie!

Op zaterdagavond 16 februari 2019 heeft de zesde editie van de Interservice IQ-Quiz in Rotary District D1600 plaatsgevonden in het Sint Maartens College in Voorburg. De avond werd georganiseerd door Rotary Club Voorburg-Vliet en was een evenement waar niet alleen de IQs van de leden van de verschillende service clubs beproefd werden maar ook een evenement waarvan de opbrengst ten goede is gekomen aan het Sophia Revalidatie afdeling Tyltylcentrum De Witte Vogel – Den Haag en wel voor een specifiek project namelijk het aanschaffen van een nieuw Akka Plateau waarmee rolstoelpatienten zelfstandig leren een rolstoel te bedienen.


Het werd een spannende avond waarop zo’n 200 leden van verschillende Service Clubs met elkaar de strijd aangingen om de felbegeerde wisselbeker (en de ‘eeuwige’ roem). Het was met recht dus een inter-serviceavond met Rotary, Lions, Soroptimist, Inner Wheel, Probus, Round Table en past-Rotarian service clubs aanwezig. Verder deed er een docententeam van het Sint Maartens College mee, als dank voor de genoten gastvrijheid. De teams werden in 12 rondes van 10 vragen beproefd op hun kennis van o.a. “complementaire geneeswijzen”, “honden” en de “hoofsteden van de Verenigde Staten” als ook hun kennis van de italiaanse pastas in de “zintuiglijke ronde”. De avond werd afgerond met een sprankelende muzikale performance van de “BB Queenies”, waarbij 10 muziekvragen moesten worden beantwoord.

De winnaar van de avond werd het team van Rotary Club Voorburg, die door burgemeester Tigelaar de wisselbeker kreeg uitgereikt. De avond zelf bracht in totaal zo’n €7,500 op voor het Sophia revalidatie centrum, inclusief de eerdere District Grant vanuit het Rotary District D1600 ter waarde van zo’n €1,500.


Een significant deel van de opbrengst van de avond werd gegenereerd middels een loterij, waarbij vele sponsors voor bijna €3,000 aan prijzen hadden gedoneerd, waaronder de hoofdprijs; een klassieke Gazelle damesfiets ter waarde van €460 die beschikbaar was gesteld door de firma “van Herwerden Way to Bike”. Al met al was het een avond met een gouden randje waar we nog lang op terug zullen kijken.

Winnaars Leidschendam-Voorburgse Interservice IQ-Quiz

 • 2019 – Rotary Club Voorburg
 • 2018 – Partners team Rotary Club Voorburg-Vliet
 • 2017 – Rotary Club Scheveningen “de Haringkakers”
 • 2016 – Rotary Club Rijswijk-West
 • 2015 - Docententeam Sint Maartens College
 • 2014 – Soroptimist Club Voorburg-Rijswijk
 • Opbrengst Leidschendam-Voorburgse Interservice IQ-Quiz
 • 2019 – €7,500 voor het Sophia revalidatiecentrum
 • 2018 - €10,100 voor Stichting Leergeld
 • 2017 – €7,770 voor “The Residents” Leerorkest
 • 2016 – €8,000 voor IMC Weekendschool
 • 2015 - €8,000 voor Make-a-Wish Nederland
 • 2014 – €4,000 voor Stichting Leergeld

Achtergrond van de IQ-Quiz

Het idee voor de IQ-Quiz ontstond nadat Leo Achterberg, lid van Rotary Club Etten-Leur, bij onze club in 2011 op bezoek was en ons met groot enthousiasme vertelde hoe zijn club al 16 jaar succesvol een IQ-Quiz organiseerde. Op 23 November 2012 reisde een delegatie van Rotary Club Voorburg-Vliet af naar de IQ-Quiz avond in Etten-Leur, om deel te nemen en eens te zien hoe alles in zijn werk ging. We waren erg onder de indruk hoe een zaal met 30 teams met elk 10 team-leden, soepeltjes 12 ronden met quiz vragen kreeg voorgeschoteld, er ook tussendoor 3 rondes van het rad van avontuur werden gedraaid, en er een Etten-Leurs toneelgezelschap de laatste vraag betreffende het Nederlandse lied ten uitvoering bracht en vervolgens de hele zaal aan het meezingen kreeg. Als klap op de vuurpijl verscheen toen de einduitslag op het scherm en mocht onze club de in Brabant felbegeerde wisselbeker meenemen naar “boven de rivieren”.

Dit bezoek was voor Rotary Club Voorburg-Vliet de aanleiding om zelf serieus een IQ-Quiz te gaan organiseren. In november 2013 reisden we wederom af naar Etten-Leur om opnieuw mee te doen maar dit keer ook om achter de schermen te kijken hoe alles in detail in zijn werk ging. We kregen alle medewerking van Rotary Club Etten-Leur. Onze dank gaat daarom ook uit voor de support en de tips die we uit Brabant mochten krijgen; het heeft het organiseren van onze eigen IQ-Quiz sterk geholpen en bijgedragen aan ons succes.