© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary Eindhoven: Tekort aan eerste-hulpmiddelen

Er is momenteel een enorm tekort aan eerste-hulpmiddelen. Met name aan tourniquets (waarmee zware bloedingen kunnen worden gestopt) en gauzes (sterieel gaas voor het stelpen en verbinden van diepe wonden). Deze hulpmiddelen stellen eerstehulpverleners in Oekraïne in staat om te voorkomen dat gewonden onnodig doodbloeden.

Elana Oranskaia

Op initiatief van Trauma arts Dr Leo Geeraedts van VUmc heeft onze relatie Mevrouw MA Elena Oranskaia meegewerkt aan een Oekraïnstalige video-handleiding voor het succesvol aanleggen van Tourniquets en Hemostatic Gauzes door hulpverleners in het oorlogsgebied in Oekraïne.

Bijgaand treft u aan de link naar de video-handleiding; (https://www.youtube.com/watch?v=NoRnXucVmv4). Deze instrueert lokale mensen hoe ze bloedende wonden effectief kunnen stelpen en verbinden, met behulp van tourniquets en hemostatic gauzes.

Inmiddels is deze video ook op de website van UN WHO geplaatst. https://express.adobe.com/page/XCHiPbrUNNNFC/ (zie tab: pre hospital emergency trauma – watch – 2e filmpje )

Tourniquets en gauzes

Rotary Eindhoven stelt een rekening open voor donaties waarmee we tourniquets en gauzes kopen. Alle bijdragen worden hier direct voor aangewend. Via onopvallende transportmiddelen worden de goederen over de grens van Oekraïne gebracht. Vanaf daar zorgen lokale chauffeurs voor verdere distributie. Elena, zelf Oekraïnse, heeft een sterk lokaal netwerk, waarmee we niet alleen de distributie veilig kunnen regelen, maar kunnen ook bepalen in welk gebied de nood het hoogste is. De goederen komen zo zeker goed terecht.