© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Zwolse Rotaryclubs helpen Oekraïne via RC Botosani in Roemenië, meer hulp is gewenst!

Onlangs werden de drie Zwolse Rotaryclubs benaderd door dr. Aurora Morariu, werkzaam als anesthesist/ pijn specialist in het Isala-ziekenhuis in Zwolle, en door Marc Huitink, impactondernemer in de regio Zwolle.

Zij hebben het initiatief genomen om de stichting HUMANE op te richten. Deze stichting zonder winstoogmerk heeft als doel het verlenen van hulp aan lokale humanitaire hulp organisaties in crisisgebieden. De directe aanleiding voor de oprichting van HUMANE is de oorlog in Oekraïne.

HUMANE werkt met lokale betrouwbare hulpverleners, zoals Rotaryclub Botosani. Botosani is de geboortestad van Aurora, gelegen in het noorden van Roemenië, aan de grens met Oekraïne en Moldavië. Botosani telt ongeveer 100.000 inwoners, onder wie de ouders van Aurora. Momenteel stromen er al dagen achter elkaar ca. 2.000 vluchtelingen per dag binnen. De noodhulp wordt grotendeels verzorgd door lokale partijen en burgers. 

RC Botosani heeft een heel ingenieuze manier gevonden om humanitaire hulp naar Oekraïne mogelijk te maken en lokaal de vluchtelingenstroom zo goed als mogelijk te helpen opvangen:

  • Zij heeft het initiatief genomen om het voedsel en de materialen die burgers nodig hebben in de oorlogsgebieden in Oekraïne te centraliseren. In die zin organiseert ze een interface tussen de RC’s in de conflictgebieden en die in District 2241 – Roemenië en de Republiek Moldavië;
  • Zij heeft magazijnen gebouwd aan de grens met Oekraïne waar de humanitaire goederen worden gecentraliseerd (logistieke opslag hubs). Er zijn vervolgens transportroutes opgezet naar Oekraïense steden in de buurt van de grens (Siret, Stanca Costesti, Radauti-Prut). De hulporganisaties in Oekraïne zijn op de hoogte van deze hulpmiddelenopslag-knooppunten en komen vervolgens ook zelf de goederen ophalen en brengen waar ze meest nodig zijn;
  • Zij legt momenteel in 21 vluchtelingenopvangcentra WIFI aan, zodat mensen kunnen blijven communiceren met familieleden, maar ook zijn ze bezig op deze manier online onderwijs mogelijkheden te bieden voor de aanwezige kinderen.

Lokale bedrijven en lokale burgerinitiatieven in Roemenië, maar ook organisaties als Rotary Genève hebben via RC Botosani geld en goederen gedoneerd om de humanitaire hulpstroom naar Oekraïne op deze manier mede mogelijk te maken.

RC Botosani verzamelt o.a. de volgende hulpmiddelen: voedsel, persoonlijke hygiëne verzorgingsproducten, EHBO-koffers, bedden, dekbedden, slaapzakken en isopreenfolies, tablets, laptops (gerefurbised), thermokleding voor kinderen en volwassenen, zaklampen en batterijen, medicijnen en medische producten. RC Botosani en de bevriende apotheker die Aurora ter plekke kent hebben contact opgenomen met verschillende ziekenhuizen die via deze kanalen hun tekorten aan medicijnen en apparatuur hebben kenbaar gemaakt.

RC Botosani kan daarbij financiële ondersteuning goed gebruiken. Om die reden hebben de drie Zwolse Rotaryclubs besloten om het goede werk van RC Botosani ten behoeve van de Oekraïne(rs) met € 9.000,- te ondersteunen. Tevens kijken we naar andere mogelijkheden om te helpen via de Stichting HUMANE. 

Meer informatie over en/of doneren aan dit hulpproject, of heeft u contact met leveranciers van genoemde zaken die zouden willen helpen? Zie: www.humanenl.com Of neem contact op via info@humanenl.com 

Namens RC Zwolle, RC Zwolle-Noord en RC Zwolle-IJsselland,

IJsbrand Velzeboer, Herman Brussen en Matthijs Mutsaers