Moradabad juni 2018; update polio vaccinatie en sanitatie voorzieningen

Moradabad project, update juni 2018

Op 9 maart vertrok ik als deelnemer van het NID team richting Moradabad in India om daar zoveel mogelijk kinderen en baby’s in te enten tegen poliomyelitis.

De eerste dag werd er door de lokale Rotary een NID Polio Rally georganiseerd, om de inwoners van Moradabad op de hoogte te stellen van onze aanwezigheid en met de dringende oproep om bij onze stand langs te komen zodat we hun baby’s konden vaccineren. Hier werd massaal gehoor aan gegeven want de mensen stonden met hun baby’s in rijen te wachten tot ze de zogeheten druppelvaccinatie toegediend kregen.

C:\Users\efins\AppData\Local\Temp\IMG_1574.JPG

Naast het vaccineren was er ook gelegenheid om lokale projecten te bezoeken. De meeste hiervan waren opgezet en gefinancierd door Rotary clubs uit Nederland. Zo ook het ‘Clean and Conserve Water Project’, gesponsord door de Rotary Clubs op Seyst, die ervoor gezorgd heeft dat veel scholen gebruik kunnen maken van echte gescheiden toiletten en schoon drinkwater. Bij vijf scholen was dit project af en we hebben kunnen zien hoe blij leerlingen en leraren hiermee waren. Bij andere scholen was dit project nog in volle gang en ik denk dat het volgende NID team getuige kan zijn van een afgerond project waarbij een groot deel van de scholen in Moradabad gebruik kan maken van schoon water en goede sanitatievoorzieningen.

De laatste dag brachten we een bezoek aan het St. Stephens Hospital waar de meeste poliopatiënten behandeld worden. Hier werd duidelijk dat we nog steeds te kampen hebben met dit vreselijke virus en hoeveel impact dit virus heeft op de ongelukkigen die het hebben opgelopen. Omdat het St. Stephens Hospital heel veel voor deze poliopatiënten doet en daar veel geld voor nodig is, wordt er nu gewerkt aan een Global Grant om ervoor te zorgen dat de mensen díe het nog hebben, geholpen kunnen worden.

 

Thomas ten Bokkel Huinink