© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Wandelen voor Water, echte Rotary traditie

Wandelen voor Water, een echte Rotary-traditie

Tekst Hans Aupers/foto's Jaap Bos: 19 mrt. 2014

Wandelen voor Water 2014 in Purmerend voor de 7e keer gelopen, was weer een groot Rotarysucces. 30 Rotarians in touw met 150 scholieren, zoals opperhoofd Kees Oudewortel het verwoordt, dat is inderdaad niet niks. De lokatieleiders waren vanmorgen tijdig op hun post op De Vrije School in De Gors en Koempoelan in Weidevenne. Al snel arriveerden de begeleiders die met hun neus in koffie met appeltaart vielen, traditioneel gefaciliteerd voor May Lan Kam, die het gebak enkele jaren geleden nog zelf bakte, maar dat tegenwoordig laat aanrukken bij de beste banketbakker van de regio. Ook lekker. Na voorzien te zijn van enkele praktische instructies vertrokken de begeleiders, Rotarians van de clubs Polderland, Weidevenne en Purmerend, met de kinderen van de groepen 7 en 8 aan de wandeling, zo’n 10 minuten voor 10. Ze konden niet wachten.

C:\Users\Computer\Pictures\2014-03-19WvW\IMG_5418.JPG

Het schoolhoofd van Koempoelan zette een zware doos met geld, de opbrengst van de sponsorcollecte op mijn tafel. Gesloten enveloppen met daarin geld en formulieren, bestemd voor de Simavi drinkwater- en sanitatieprojecten in Kenia en Oeganda. Tellen? Nu? Geen beginnen aan voor een man alleen. Door wat heen en weer gebel bleek dat de wandeling inmiddels gesmeerd liep. Ook De Vrije School was op tijd vertrokken en de post met sapjes en versnaperingen halverwege functioneerde naar behoren. Traditioneel coverde de fietsende en fotograferende Jaap Bos de route met het maken van de hierbij getoonde impressies.

C:\Users\Computer\Pictures\2014-03-19WvW\IMG_5445.JPG

Na ruim een uur verschenen de kinderen weer op het schoolplein en verdwenen al snel naar hun klas, om uit te rusten, denk ik. Ik besloot alle vier de klassen kort toe te spreken, waarbij ik peilde of ze echt uitgeput waren of dat het meeviel.

C:\Users\Computer\Pictures\2014-03-19WvW\IMG_5476.JPG

Dat laatste was zeker het geval bij de kids van groep 8 die dus voor de tweede keer liepen en een jaartje ouder zijn. Ik vertelde dat het helaas nu niet mogelijk was te vertellen hoeveel geld ze hadden opgehaald, maar dat binnen enkele dagen door de juf zou worden bekendgemaakt. “Jullie zullen je hele verdere leven niet meer vergeten wat kinderen in veel andere landen elke dag moeten doen om aan drinkwater te komen, daar hebben we jullie vorige week over verteld.

C:\Users\Computer\Pictures\2014-03-19WvW\IMG_5474.JPG

En jullie moeten trots zijn op deze prestatie, want het is best pittig 6 kilometer lopen met 6 kilo water op je rug.. Applaus voor jezelf dus!”, zei ik. De juf bedankte voor de goede organisatie door Rotary, die zelfs voor mooi weer had gezorgd.

IMG_5419 - kopie.JPGInmiddels was het Diana Bakker gelukt vast te stellen welk kind het meeste geld had opgehaald. De winnaar collecteerde liefst 60 euro bij elkaar, en dat ging Diana nog even enthousiast vertellen in de klas, als stimulans voor de kinderen volgend jaar weer mee te doen aan Wandelen voor Water.

Van de voorzitter, woensdag 19 maart 2014

Fellow Rotarians maar ook de daarbij behorende en meewandelende partners,

Het was vandaag een mooie dag waarin wij met z’n allen ons ingezet hebben in het kader van de aktie Wandelen voor Water. Zo’n 145 scholieren liepen vanmorgen 6 km met daarbij 6 liter water in hun rugzak.  Na gastlessen door Hans Aupers en Cor van Otterloo was het vandaag de dag van de sponsor- en tevens ervaringswandeling.

Na een lekker stuk appeltaart en een bak koffie starten de scholieren daarbij begeleid door jullie Rotarians en partners. Na een uurtje wandelen waren de scholieren weer terug op hun scholen en werd hen de verwachtte opbrengst medegedeeld.

Na wat telwerk hedenavond heb ik voor jullie de juiste opbrengst:

De vier klassen van de Koempoelan haalden het bedrag van € 1213,45 bij elkaar en de Vrije School had het bedrag € 423,50  aan sponsorgeld vergaart.

In Totaal dus € 1636,95 voor het goede doel Schoon Drinkwater en Sanitatie met de wetenschap dat SIMAVI de opbrengst verdubbeld en dan is het zomaar € 3273.90

Daarvoor wil ik jullie allen bedanken. Zonder jullie inzet is dit niet mogelijk.

We kunnen er allemaal TROTS op zijn dat we dit met elkaar geregeld hebben.

Een mooi ROTARY OCHTENDJE zo wil ik het noemen.

Kees Oudewortel

Zie de dia-impressie, F5 voor herhaling

WvW 2014.gif