© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Workshop Carla Leurs Concours 2014

Carla Leurs Concours 2014

Tekst Hans de Weerd | Foto’s Jaap Bos | 02/02/2014

Workshop met Carel Kraayenhof voor de deelnemers aan het Carla Leurs Concours

Het Carla Leurs Concours is een tweejaarlijks muziekevenement voor jonge klassieke solisten op het gebied van klassieke muziek. Rotaryclub Purmerend organiseert het in samenwerking met Muziekschool Waterland en Theater De Purmaryn.

Meedoen aan een concours betekent doorgaans spelen voor een jury in een voorronde en proberen de finale te halen. De organisatie van het Carla Leurs Concours vindt dat deelnemen aan een concours de deelnemers meer moet bieden dan dat.

Daarom was er voor alle deelnemers een workshop met het Carel Kraayenhof Ensemble op zondagmiddag in het gebouw van Muziekschool Waterland in Purmerend. Daat bood de deelnemers de kans hun muzikale horizon te verbreden en elkaar op speelse manier te leren kennen.

Om 13.00 uur verzamelden de leerlingen zich in de zaal van de muziekschool waar Carel Kraayenhof en zijn musici de te studeren werken vooraf lieten horen. De deelnemers kwamen zo direct in de sfeer van de Argentijnse tango.

IMG_3313.JPG

Vervolgens vertelde Carel Kraayenhof heel in het kort iets over de geschiedenis en de instrumenten van de tango. Samen met het ensemble werden de belangrijkste muzikale elementen apart ten gehore gebracht en Carel legde uit wat daar specifiek aan is en hoe je bepaalde ritmes en melodische fragmenten moet spelen.

IMG_3316 - kopie.JPG

Daarna werden de deelnemers over 4 workshops verdeeld. De strijkers gingen met de violisten Iefke Wang en Bert Vos van het ensemble aan de slag en de pianisten met pianist Mark Wyman.

IMG_3331.JPGIMG_3327.JPG

Cellist Jan-Willem Troost en Bassist Jaap Branderhorst deden dat met de bassist en de hoornist.

IMG_3326.JPG

Terwijl Carel Kraayenhof in de zaal aan het werk ging met 2 trompettistes en een sopraansaxofoniste.

IMG_3380.JPG

Al tijdens de workshops werd duidelijk dat er een bijzondere talentrijke groep jonge musici aanwezig was. Er werd keihard gewerkt aan onder meer bijzondere ritmes, timing, heel korte noten spelen en hoe je gepassioneerde emotie verklankt.

Na meer dan een uur hard studeren en een korte pauze verzamelde iedereen zich in de zaal om met elkaar verder te werken en zich voor te bereiden op de presentatie die om 16.00 uur op het programma stond.

IMG_3387 - kopie.JPG

IMG_3352.JPGDe belangstelling daarvoor was groot en rond die tijd was de zaal geheel gevuld met musici, ouders, vrienden, collega's en leden van de Rotaryclub.

Het resultaat was verbluffend, ontroerend en prachtig tegelijkertijd. Carel Kraayenhof liet aan het eind weten verrast te zijn door het aanwezige talent. Namens alle deelnemers sprak sopraansaxofoniste Mairika Barbier dank uit voor een fantastische muziekmiddag. De deelnemers hadden niet alleen veel geleerd, maar ook een heel veel plezier gehad.

Zie de voortgang van dit project