© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Fietspuzzeltocht 2016

VERSLAG VAN DE FIETSPUZZELTOCHT 2016 RC PURMEREND

Tekst: CvO / foto's: HV & CvO

DSC01630.JPGHet is een mooie nazomerzondag (Henk zorgt ook voor het weer) en 41 fietsdeelnemers (waarvan slechts 12 leden van onze club!) verzamelen zich rond half elf bij café-restaurant “De Roode Leeuw” in het centrum van Venhuizen.

 

DSC01632.JPGZoals altijd heeft Henk Velink ook deze tocht tot in de puntjes voorbereid. Nadat de deelnemers zijn voorzien van koffie, proviand en drinken voor onderweg legt Henk het ons allemaal nog eens uit en kan de eerste groep deelnemers van start. De anderen volgen.

De tocht voert langs enige markante gebouwen in Venhuizen, met bijhorende vragen, naar de Zuiderdijk. Daar ontvouwt zich een schitterend uitzicht over het Markermeer (en dus niet het IJsselmeer zoals later blijkt uit het antwoord op een vraag hiernaar). Er staat een stevige noordooster bries, dus is het even stevig tegenwind trappen.

 

DSC01664.JPGVerderop wordt de dijk via een stijl trappetje verlaten en gaat het richting Enkhuizen. Via de haven komt de Dromedaris in zicht met daarvoor het bronzen beeld van de schilderende Paulus Potter en aan de andere kant hetgeen hij schildert namelijk een bok met een geitje, waarover later natuurlijk nog een vraag wordt gesteld.

Het is tijd voor de lunch bij café-restaurant “Het Ankertje” Van al hetgeen wij nuttigen schenkt de uitbater 10% voor het goede doel. Dat blijkt nog € 100,- te zijn, waarvoor dank aan “Het Ankertje”.

 

P1020399.JPGNadat iedereen is verzadigd en gelaafd wordt de tocht vervolgd kriskras door Enkhuizen. Het gaat langs de vele grachten, alle kerken, veel standbeelden, waterpoorten en niet de vergeten de prachtige buitenwal van Enkhuizen “De Vest”. Nogal wat groepen raken het spoor soms bijster maar gelukkig verdwaalt er niemand. Uiteraard moeten de nodige vragen worden beantwoord. De informatiebordjes van de ANWB geven vaak het antwoord mits er goed wordt gelezen.

 

P1020358.JPGNadat Enkhuizen is verlaten gaat het via het Westeinde terug naar de dijk waar het, nu met de wind in de rug, lekker fietsen is. De tocht gaat terug naar Venhuizen. Daar moeten nog wat kilometers lintbebouwing worden gemaakt. Rond half zes heeft iedereen De Roode Leeuw weer bereikt en worden de laatste vragen ingevuld.

 

P1020391.JPGOm zes uur heeft Henk de uitslag. Voor de derde achtereenvolgende keer wint Maren Spekman, onze jongste deelneemster, de puzzeltocht met 41,5 punten. Daarna volgen alle anderen, want er is, zoals altijd, een prijs voor iedereen, met dank aan alle sponsoren.

Dan maakt Henk het resultaat bekend, een absoluut record namelijk € 2250,- Dat komt vooral door een anonieme bijdrage van maar liefst €1000,- en diverse andere sponsorbedragen. Alle deelnemers brachten € 623,- bijeen plus € 100,- van Het Ankertje. Dat betekent dus dat er weer 3 watertanks kunnen worden gebouwd.

Tenslotte verdient Henk een dik verdiende pluim. Dankzij zijn organisatietalent en inzet is dit inmiddels traditionele fietsevenement weer een geweldig succes geworden.

Zie het fotoalbum voor alle foto's met dank aan Henk en Cor.

Zet daarbij uw muiswijzer in het midden van de vergroting en klik verder