© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

2015-12-15: Heerlijk Bezoek aan CONO

15 december 2015

Tekst: Hans de Weerd / Foto: Cor van Otterloo

Dinsdag 15 december om 16.00 uur stonden 26 rotarians van onze club klaar voor het bedrijfsbezoek aan CONO. Vanuit de hal van het nieuwe CONO-gebouw werden wij begeleid naar de bestuurskamer waar Saskia van der Valk, hoofd communicatie, ons verwelkomde. Even later voegde ook Wim Betten, manager operations, zich bij het gezelschap. Met deze Wim bleken we trouwens de aanstaande bestuursvoorzitter in ons midden te hebben.

De presentatie die Wim en Saskia gaven leerde ons veel over CONO en de nieuwe fabriek. Ze spreken overigens niet van fabriek, maar van kaasmakerij.

CONO is een boerencoöperatie die al sinds 1901 bestaat. Tegenwoordig is CONO de groenste kaasmakerij ter wereld. Bij het ontwerpen en bouwen van het nieuwe pand is er alles aan gedaan om tot een zo duurzaam mogelijke productie te komen. De nieuwe kaasmakerij is CO2 neutraal en volledig klimaatneutraal.

Met de nieuwe moderne technologie wordt er 75% minder water en 25% minder energie verbruikt om 385 miljoen liter melk tot 28 miljoen kilo kaas te verwerken.

CONO voert een aantal merken zoals Stompetoren, Oudendijk, Beemster van het mes en Beemster oud.

Kwaliteit is leidend. Dat geldt niet alleen voor de kaas, maar bijvoorbeeld ook voor de betrekkingen met dienstverleners. En uiteraard voor de kwaliteit van het koeienleven. 90% van de koeien die melk geven voor CONO staat minimaal 180 uur per jaar in de wei.

In verhouding tot bijvoorbeeld FrieslandCampina is CONO een kleine speler. Maar wel eentje met een vaste positie in veel landen over de hele wereld. CONO past zich niet klakkeloos aan aan de ‘kaasgewoonten’ van een bepaald land, maar gaat uit van de eigen kwaliteit.

In de nieuwe kaasmakerij die in 2014 in is gebruik genomen wordt eigenlijk nog alleen ‘proef’ gedraaid. Om volledig zeker te zijn van de gewenste smaak en kwaliteit wordt alle daar gemaakte kaas voorgelegd aan teams van fijnproevers.

De rondleiding gaf goed zicht op het vrijwel geheel geautomatiseerde proces van kaasmaken. Maar om de gewenste kwaliteit te halen is echt mensenwerk daarnaast ook noodzakelijk.

Cono.gif

Bij zoveel bijzonders hadden we wel de tijd wat het oog verloren. Veel later dan gepland werd het programma voortgezet in het Heerenhuis in Middenbeemster. Daar breidde de groep zich uit tot 36 . Bij de gecombineerde kaas- en wijnproeverij bleken de Beemsterkazen inderdaad uitstekend van smaak. Hetzelfde gold voor de erbij uitgezochte wijnen. Met een fijne maaltijd en veel gezelligheid werd deze zeer geslaagde excursie afgesloten.